Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Metode

Per i dag rapporteres resultater for amputasjoner hos personer med diabetes som både nasjonal og internasjonal kvalitetsindikator. Som tidligere beskrevet er definisjonene som er lagt til grunn for beregning av disse noe ulike. Konsekvenser av hvert enkelt kriterium som er lagt til grunn for begge disse definisjonene vil belyses i de videre analysene. 

Eksisterende definisjoner for indikatoren

Beskrivelse av den nasjonale kvalitetsindikatoren: 

Inkludert populasjon 

  • Populasjon: Populasjon 15 år og eldre; amputasjoner utført i spesialisthelsetjenesten, inkludert private helseinstitusjoner 

  • Teller: Pasienter som har fått utført underekstremitetsamputasjoner med tilstandskode for diabetes som hoved- eller bidiagnose 

  • Nevner: Antall diabetespasienter som tar ut blodsukkersenkende medisin (ATC kode A10) 

Ekskludert populasjon fra teller: Tilstandskode for trauma og kreft som hoved- eller bidiagnose. 

Kilde: Helsedirektoratet.no 

Beskrivelse av OECD-indikatoren:

AA6/AA7) Diabetes amputasjon av underekstremitetene 

  • Populasjon: Befolkning i alderen 15 år og eldre. Alle akuttsykehus, inkludert offentlige og private sykehus som tilbyr døgnbehandling. 

  • Teller: Alle ikke-neonatale innleggelser med prosedyrekode for større amputasjoner i underekstremitetene i alle fagområder og kode for diabetes i et hvilket som helst felt i et spesifisert år. 

Eksklusjoner: 

  • Obstetriske sykehusinnleggelser - Tilfeller tilordnet en obstetrisk DRG, f. eks. fra MDC 14 eller spesifiserte koder for graviditet, fødsel og barseltid i et hvilket som helst felt. 

  • Tilfeller med traumediagnosekode i alle felt. 

  • Tilfeller med tumorrelatert perifer amputasjonskode 

Nevner 1: Folketall per aldersgruppe i generell befolkning 

Nevner 2: Estimert populasjon med diabetes per aldersgruppe (Antall unike personer med registrering av tilstandskoder for diabetes i et hvilket som helst felt i sykehusets administrative datasett i en periode på opptil 5 år, inkludert spesifisert år og tidligere år, og deretter å inkludere registreringer som indikerer diabetesstatus i enhver annen relevant database (f. eks. farmasøytiske, spesialist, laboratoriedata) 

Kilde: OECD

Mål med analysene er å fremskaffe nødvendig beslutningsgrunnlag for å kunne anbefale en oppdatert og revidert definisjon av den nasjonale kvalitetsindikatoren for amputasjoner i underekstremiteter hos personer med diabetes. Det er ikke et eksplisitt mål at den nasjonale og den internasjonale indikatoren skal beregnes likt, men eventuelle forskjeller vil måtte begrunnes. 

Tilgjengelig datakilder 

For å kunne vurdere ulike beregningsmetoder for denne kvalitetsindikatoren er følgende kilder tilgjengelig og aktuelle: 

  • Norsk pasientregister (NPR), sykehusadministrative opplysninger fra siste 5 års periode 
  • Alle innleggelser/kontakt med spesialisthelsetjenester inkl. registrerte tilstand- og prosedyrekoder 
  • Kommunalt pasient- og brukerregister (KPR), opplysninger fra siste 5 års periode 
  • Kontakter til fastlege inkl. registrerte tilstandskoder 

Opplysninger hentet fra NPR og KPR kan kobles på individnivå, og på den måten kan samme individ følges mellom tjenester og behandlingssteder. Eventuelle eksklusjoner av personer registrert som død gjøres basert på registrerte dødsdatoer i KPR og NPR. 

I tillegg bes Legemiddelregisteret å genere aggregert statistikk i tråd med eksisterende definisjon og forslag til revidert definisjon, revidert definisjon ekskluderer enkelte legemidler knyttet til fedmebehandling. Det er ikke mulig å koble aggregert statistikk til opplysninger fra NPR eller KPR på individnivå. 

Vurdering av metoder for beregning av populasjon med diabetes 

Som følge av utfordringer knyttet til dagens beregningsmetode, vurderes følgende alternativer for estimering av den totale populasjonen av personer 15 år og eldre med diabetes i Norge, altså indikatorens nevner. 

Alternativ 0: Dagens definisjon (uten kobling til teller på individnivå): 

  • Antall brukere av ATC-kode A10 registrert i LMR 

Alternativ 1: Revidert uttrekk fra LMR (uten kobling til teller på individnivå): 

  • Antall brukere av ATC-kode A10, ekskludert Saxenda, Wegovy og hvit resept Ozempic registrert i LMR 

Alternativ 2: Registrerte tilstandskoder registrert i KPR (med kobling til teller på individnivå): 

  • Unike personer registrert med diabetes hos fastlege i KPR (ICD-10 E10-E14 eller ICPC2 T89-T90) 

Alternativ 3: Registrerte tilstandskoder registrert i NPR (med kobling til teller på individnivå): 

  • Unike personer registrert med diabetes på sykehus i NPR (ICD-10 E10-E14) 

Alternativ 4: Registrerte tilstandskoder registrert i KPR eller NPR (med kobling til teller på individnivå): 

  • Unike personer registrert med diabetes hos fastlege i KPR (ICD-10 E10-E14 eller ICPC2 T89-T90) eller på sykehus i NPR (ICD-10 E10-E14) 

For Alternativ 2-4 vil ulike tidsperioder for oppfølging vurderes; dette for å vurdere behov for data nødvendig for å kunne sikre identifisering av en tilstrekkelig stor andel av den totale populasjonen av personer med diabetes. 

Beregning av antall personer med amputasjon 

Indikatorens teller, personer med amputasjon, beregnes basert på pasientadministrative data fra sykehus (NPR). Det vil gjøres en detaljert sammenligning av inklusjons- og eksklusjonskriteriene for identifisering av amputasjon hos personer med diabetes for NKI og OECD for å bedre forstå avvik mellom disse indikatorene. For å belyse konsekvensene av ulike kriterier vil det gjøres en opptelling av registrering av hver enkel kode i dataene per år og per region. Basert på dette og innspill fra interne og eksterne fagpersoner vil det gjøres en faglig vurdering av hvilke kriterier som skal gjelde for beregning av indikatorens teller, og hvorvidt indikatoren kan publiseres med tall for minor og major amputasjoner per region. 

Siste faglige endring: 05. desember 2024