Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Sammendrag

Rapporten omhandler revisjonen av kvalitetsindikatoren "Amputasjoner blant diabetespasienter" i Norge. 

Hovedformålet med revisjonen er å finne best egnede metoder for å beregne antall personer med diabetes, gitt dagens datagrunnlag. Dernest hvor mange som har gjennomgått amputasjoner av nedre ekstremiteter i Norge, og videre dele disse opp i major og minor amputasjoner.  

Behov for revisjon er særlig knyttet til tidligere brukt metode for estimering av antall personer med diabetes, som var basert på antall brukere av blodsukkerregulerende legemidler registrert i Legemiddelregisteret. Denne kategorien av legemiddel inkluderer legemidler som nå også mer utstrakt brukes til fedme. De siste årene har vi sett en betydelig økning i antall brukere av denne type legemiddel, der økning i antall brukere i stor grad skyldes brukere som ikke har diabetes. 

Hovedfokus i denne rapporten er derfor på metoder og kilder for estimering av diabetespopulasjonen i Norge ved bruk av ulike nasjonale registre som Legemiddelregisteret (LMR), Kommunalt pasient- og brukerregister (KPR), og Norsk pasientregister (NPR). Samtidig gjøres det en vurdering av inklusjons- og eksklusjonskriteriene for beregning av antall personer med amputasjoner. Dette er nødvendig for å forbedre beregningen av forekomsten av amputasjoner og videre bedre kunne vurdere forebyggende helsetjenester for personer med diabetes. 

Konklusjon av analysene er bruk av diagnosekoder registrert i pasientregistrene for å identifisere personer med diabetes, og mindre endringer i inklusjonskriteriene for beregning av antall amputasjoner. Resultatene viser at registrering av diabetes i KPR alene dekker majoriteten av populasjonen, men at det likevel er verdi i å sammenstille KPR og NPR for å estimere den totale populasjonen av personer med diabetes. Videre anbefalinger inkluderer bruk av en 3-års tilbakeblikks periode for å identifisere unike personer med diabetes, og en oppdatert definisjon basert på faglige innspill for å differensiere mellom major og minor amputasjoner. 

Siste faglige endring: 05. desember 2024