Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Bakgrunn

Amputasjoner blant diabetespasienter er en godt etablert kvalitetsindikator i både det nasjonale kvalitetsindikatorsystemet i Norge, kvalitetsindikatorsystem i andre land  og OECD sitt internasjonale komparative kvalitetsmålingsprosjekt Health Care Quality and Outcomes (HCQO). Indikatoren forsøker å måle forebygging av alvorlige og uønskede komplikasjoner i denne pasientgruppen.

Til tross for at ulike kvalitetsindikatorsystem ofte inneholder en variant av denne indikatorer med noe ulik definisjon, består de alle av estimater av den totale populasjonen av personer med diabetes, eller generell befolkning, og antall personer med diabetes registrert med amputasjon i pasient administrative data. Fordi det kan være vanskelig i mange land å estimere antall personer med diabetes, ber for eksempel OECD sine medlemsland rapportere både pasient- og populasjonsbasert nevnere. Som følge av utfordringer i flere land, publiseres indikatoren ofte med den populasjonsbaserte nevneren, dvs. antall amputasjoner blant personer med diabetes per 100 000 i den generelle befolkningen. 

Den Nasjonale kvalitetsindikatoren har  brukt antall brukere av blodsukkerregulerende legemidler for å estimere antall personer med diabetes, og presentert indikatoren som antall amputasjoner per 1000 personer med diabetes. 

Komplikasjoner ved diabetessykdom 

Diabetes er en sykdom med høy forekomst av vaskulære senkomplikasjoner, økt dødelighet og redusert livskvalitet. Pasienter med diabetes har høy risiko for øyesykdom, nyresykdom og hjerte-karsykdommer, der risikoen for hjerteinfarkt og hjerneslag er 2-3 ganger høyere hos diabetespasienter sammenlignet med den øvrige befolkningen. Nyresykdom ved diabetes øker  risikoen for hjerte-karsykdom ytterligere. 

Behandling av diabetes fokuserer på forebygging, tidlig oppsporing og intensiv behandling av sykdommen og komplikasjoner. Typiske behandlingsmål for diabetes inkluderer symptomfrihet, god livskvalitet og normal livslengde, samt forebygging av mikrovaskulære komplikasjoner og hjerte-karsykdommer. Prognosen avhenger av blodsukkerkontroll (HbA1c) og kontroll av risikofaktorer som høyt blodtrykk og lipidforstyrrelser. Diabetiske fotsår og amputasjoner er knyttet til økt dødelighet og skyldes ofte manglende eller forsinket forebyggende behandling og henvisning. 

Folkehelseinstituttet anslår at omkring 270 000 personer i Norge, det vil si fem prosent av befolkningen, er diagnostisert med diabetes. Av disse er det estimert at omtrent 23 000 har diabetes type 1. Om lag 400 barn og ungdom under 18 år får diabetes type 1 hvert år. (Folkehelserapporten 2024, url: https://www.fhi.no/he/folkehelserapporten/ikke-smittsomme/diabetes/ ) Disse tallene er basert på en kombinasjon av datakilder, som Legemiddelregisteret og Sykdomsbyrdeprosjektet. 

Forekomst – utfordringer med beregning 

Som følge av økonomiske insentiver kan man med rimelig sikkerhet anta at registrering av antall prosedyrer for ulike typer amputasjoner har god pålitelighet. Estimering av antall personer med diabetes i befolkningen har derimot blitt problematisert tidligere (Stene 2020). For beregning av kvalitetsindikatorene for amputasjoner blant pasienter med diabetes er det tidligere benyttet bruk av legemidler for å estimere totalt antall personer med diabetes i befolkningen. Bruk av legemidler til å definere diabetespopulasjonen er i tråd med FHI sine beregninger og har over tid gitt en stabilt økende populasjon, fra i overkant av 150.000 personer i 2011 til over 300.000 personer i 2022. 

For å definere populasjonen av diabetes ved beregning av kvalitetsindikatorer er det behov for pålitelige og sikre årlige estimater av antall personer med diabetes. De siste årene har det vært en kraftig økning i antall brukere av legemidler tradisjonelt brukt hos diabetikere, en økning i antall brukere som trolig skyldes personer som ikke har diabetes, men benytter de samme legemidlene for andre årsaker. Dette gjelder særlig bruk av fedmelegemidler (ATC-kode A10BJ). Indikasjoner fra Legemiddelregisteret viste en økning fra 253 239 personer totalt i 2021 til 379 639 i 2023. Økt bruk av fedmelegemidler blant personer uten diabetes er en utvikling man ser i mange land, og til tross for økt regulering av disse legemidlene knyttes det likevel usikkerhet til hvorvidt antall brukere av disse legemidlene vil kunne gi et sikkert og pålitelig estimat på antall personer med diabetes i Norge per i dag og fremover. 

Figur 1 

Siste faglige endring: 12. desember 2024