Tall og undersøkelser om ernæring Oversikt over statistikk om hva maten inneholder, matvareforbruk, inntak av næringsstoffer, forskjeller i kosthold mellom grupper og trender i norsk kosthold. SideinnholdKartleggingen av befolkningens kosthold baserer seg i hovedsak på:MatvaretabellenStatistikk av landets matforsyning, forbruksundersøkelser i privathusholdninger og kostholdsundersøkelser i utvalg av befolkningenUtvikling og trender i norsk kostholdDe nyeste tallene om matvareforbruk og kostens næringsinnhold presenteres hvert år i rapporten Utviklingen i norsk kosthold.Matvaretabellen Matvaretabellen (matvaretabellen.no) gir en samlet oversikt over innhold av energi og næringsstoffer for de vanligste matvarene vi spiser i Norge. Les mer om matvaretabellen (matportalen.no).MatforsyningsstatistikkMatforsyningsstatistikken gir informasjon om den totale omsetningen av matvarer i landet og viser den mengden av ulike matvaregrupper som står til rådighet for hele befolkningen. Statistikken er basert på tall for produksjon og import av matvarer minus eksport. Matforsyningsstatistikken er utgitt årlig siden 1950-årene og presenteres i rapporten Utviklingen i norsk kosthold.Forbruksundersøkelser i privathusholdningerStatistisk sentralbyrås forbruksundersøkelser viser hvor mye mat som blir anskaffet (dvs. kjøpt, tatt av egen produksjon, fått som gave o.l.) av et representativt utvalg av privathusholdninger i en 14 dagers periode. Undersøkelsen er gjennomført årlig i perioden 1975–2009 og i 2012 og presenteres i rapporten Utviklingen i norsk kosthold.KostholdsundersøkelserKostholdsundersøkelsene måler inntaket av mat og drikke i landsrepresentative utvalg av befolkningen og gir data for inntak av energi og næringsstoffer. Det er gjennomført slike undersøkelser i ulike aldersgrupper: Spedkost (0–12 måneder), Småbarnskost (2 år), Ungkost (4, 9 og 13 år) og Norkost (18–70 år). Det er også gjennomført en landsomfattende undersøkelse om amming og spedbarns kosthold. Resultatene fra undersøkelsene er presentert i egne rapporter.Ungkost 2016 (4-åringer)Ungkost 2015 (4. og 8. klasse) Amming og spedbarns kosthold – Landsomfattende undersøkelse 2013 Spedkost 6 måneder (2006) – Landsomfattende kostholdsundersøkelse blant 6 måneder gamle barn. Også gjennomført i 1998. Spedkost 12 måneder (2007) – Landsomfattende kostholdsundersøkelse blant 12 måneder gamle barn. Også gjennomført i 1999. Småbarnskost (2007) – Landsomfattende kostholdsundersøkelse blant 2 år gamle barn. Også gjennomført i 1999. Norkost 3 – En landsomfattende kostholdsundersøkelse blant menn og kvinner i Norge i alderen 18-70 år, 2010–11Kosthold blant eldre i helse- og omsorgstjenesten Mat og måltid i sykehjem 2 (bibsys.no). Oppdragsrapport (Høgskolen i Østfold) 2015:1 – landsomfattende spørreundersøkelse om mat og måltider i sykehjemMat og måltider i sykehjem: undersøkelse utført for Sosial- og helsedirektoratet (bibsys.no). Rapport (Høgskolen i Østfold) 2008:3 – landsomfattende kartlegging av mat og måltider i sykehjem. «Ærlig talt»: mat og måltider i sykehjem: en undersøkelse blant beboere i somatiske sykehjem i Østfold (bibsys.no). Oppdragsrapport (Høgskolen i Østfold) 2010:1 Mat og måltider i hjemmesykepleien: undersøkelse utført for Helsedirektoratet (bibsys.no). Oppdragsrapport (Høgskolen i Østfold) 2013:4 – landsomfattende kartlegging blant ledere og helsepersonell om av mat og måltider i hjemmesykepleien Sist faglig oppdatert: 31. mars 2017