​Kartleggingen av befolkningens kosthold baserer seg i hovedsak på en database over matvarenes innhold av energi og næringsstoffer (Matvaretabellen), samt statistikk over forbruket av matvarer og kostens innhold av næringsstoffer på tre nivå: landets matforsyning, forbruksundersøkelser i privathusholdninger og kostholdsundersøkelser i utvalg av befolkningen.

Matvaretabellen

Matvaretabellen (matvaretabellen.no) gir en samlet oversikt over innhold av energi og næringsstoffer for de vanligste matvarene vi spiser i Norge.

Les mer om matvaretabellen (matportalen.no).

Matforsyningsstatistikk

Matforsyningsstatistikken gir informasjon om den totale omsetningen av matvarer i landet og viser den mengden av ulike matvaregrupper som står til rådighet for hele befolkningen. Statistikken er basert på tall for produksjon og import av matvarer minus eksport. Matforsyningsstatistikken er utgitt årlig siden 1950-årene og presenteres i rapporten Utviklingen i norsk kosthold.

Forbruksundersøkelser i privathusholdninger

Statistisk sentralbyrås forbruksundersøkelser viser hvor mye mat som blir anskaffet (dvs. kjøpt, tatt av egen produksjon, fått som gave o.l.) av et representativt utvalg av privathusholdninger i en 14 dagers periode. Undersøkelsen er gjennomført årlig i perioden 1975–2009 og i 2012 og presenteres i rapporten Utviklingen i norsk kosthold.

Kostholdsundersøkelser

Kostholdsundersøkelsene måler inntaket av mat og drikke i landsrepresentative utvalg av befolkningen og gir data for inntak av energi og næringsstoffer. Det er gjennomført slike undersøkelser i ulike aldersgrupper: Spedkost (0–12 måneder), Småbarnskost (2 år), Ungkost (4, 9 og 13 år) og Norkost (18–70 år). Det er også gjennomført en landsomfattende undersøkelse om amming og spedbarns kosthold. Resultatene fra undersøkelsene er presentert i egne rapporter.

  • Amming og spedbarns kosthold – Landsomfattende undersøkelse 2013
  • Spedkost 6 måneder (2006) – Landsomfattende kostholdsundersøkelse blant 6 måneder gamle barn. Også gjennomført i 1998.
  • Spedkost 12 måneder (2007) – Landsomfattende kostholdsundersøkelse blant 12 måneder gamle barn. Også gjennomført i 1999.
  • Småbarnskost (2007) – Landsomfattende kostholdsundersøkelse blant 2 år gamle barn. Også gjennomført i 1999.
  • Ungkost 2000 – Kosthold blant 4-åringer
  • Ungkost 2000 – Landsomfattende kostholdsundersøkelse blant elever i 4. og 8. klasse
  • Norkost 3 – En landsomfattende kostholdsundersøkelse blant menn og kvinner i Norge i alderen 18-70 år, 2010–11

Kosthold blant eldre i helse- og omsorgstjenesten

Utviklingen i norsk kosthold

De nyeste tallene om matvareforbruk og kostens næringsinnhold presenteres dessuten hvert år i rapporten Utviklingen i norsk kosthold.​

Sist oppdatert: 16. juni 2016

skriv ut del på facebook del på twitter