Kommunene er gjennom lov om folkehelsearbeid (lovdata.no) (5) pålagt å ha oversikt over helsetilstanden i befolkningen og faktorer som kan virke inn på denne. De skal iverksette tiltak for å bedre folkehelsen og utjevne sosiale ulikheter i helse. Kommunen skal også gi informasjon, råd og veiledning om hva den enkelte selv og befolkningen kan gjøre for å fremme helse og forebygge sykdom.
Helse- og omsorgstjenesten har, på lik linje med andre sektorer, ansvar for å bidra i det tverrsektorielle folkehelsearbeidet. Frisklivssentralen skal være en samarbeidspartner i det lokale folkehelsearbeidet. Dokumentasjon fra tjenesten bidrar til oversiktsarbeidet som en del av grunnlaget for kommunale planprosesser (6) etter plan og bygningsloven (lovdata.no) (7). Gjennom veiledning og befolkningsrettet informasjon bidrar tjenesten også til å styrke innbyggernes helsekompetanse.
Folkehelsekoordinator i kommunen er en viktig samarbeidspartner (8). Frisklivssentralen skal samarbeide med andre offentlige, private og frivillige aktører.
Dokumentasjon fra frisklivssentralens arbeid kan avdekke behov for tiltak både i og utenfor helsetjenesten. Frisklivssentralen kan initiere etablering og ta del i gjennomføring av nye tiltak i samarbeid med andre aktører. Frisklivssentralen kan også bidra til kompetanseheving i andre tjenester når det gjelder helsefremmende og forebyggende arbeid og endring av levevaner. Det kan for eksempel være kurs for ansatte eller rådgiving angående tilrettelegging for sunne levevaner for brukere.
Se også Helsedirektoratets Veivisere til lokalt folkehelsearbeid (9), folkehelseprofiler (10) og statistikkbank (11), som kommunene kan benytte for oversikt over helsetilstanden og påvirkningsfaktorer.