Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

2.1. Formålet med frisklivssentralen

Formålet med arbeidet ved frisklivs­sentralen er å fremme fysisk og psykisk helse og forebygge eller begrense utvikling av sykdom og være en del av behandling og rehabilitering. Frisklivs­sentralen skal bidra til økt helsefremmede og forebyggende innsats i helse- og omsorgstjenesten. Tjenesten skal:

  • Gi støtte til å endre levevaner og mestre helseutfordringer gjennom individuell veiledning og gruppebaserte tilbud
  • Gi veiledning som retter oppmerksomheten mot friskressurser for helse og livskvalitet
  • Understøtte brukerens egen læringsprosess
  • Gi tilbud så tidlig som mulig ved økt risiko for sykdom
  • Gi hjelp til å finne frem til lokale tilbud og aktiviteter som passer for den enkelte bruker
  • Styrke innbyggernes helsekompetanse med vekt på levevaner og mestring
  • Være en samarbeidspartner i kommunens folkehelsearbeid

Frisklivs­sentralen skal legge vekt på en helhetlig tilnærming og å styrke fysiske, mentale og sosiale ressurser for helse, endring og mestring. Spørsmålet «Hva er viktig for deg» er sentralt. Innbygger- og brukermedvirkning skal inngå i planlegging, utforming og gjennomføring av tilbud (2).

Frisklivs­sentralen skal gi strukturert, tilpasset og tidsavgrenset oppfølging basert på individuell veiled­ning og gruppebaserte tilbud. Frisklivs­sentralen skal primært gi støtte til fysisk aktivi­tet, kosthold, snus- og røykeslutt. Frisklivs­sentralen kan også gi veiledning og tilbud knyttet til psykiske belastninger, søvnvansker og risikofylt alkoholbruk.

Frisklivs­sentralen skal bidra til helhetlige, koordinerte helsetjenester og til utjevning av sosiale ulikheter i levevaner og helse. Den skal ha oversikt over og kjennskap til relevante offentlige, frivillige og private tilbud og tjenester i kommunen og i spesialisthelsetjenesten. Frisklivs­sent­ralen skal samarbeide med disse og lede brukere videre når det er aktuelt.

Siste faglige endring: 28. februar 2022