4. Forskjellige bestemmelser
Helsedirektoratets kommentarer
I utgangspunktet kan steriliseringsinngrep både på kvinner og menn foretas i alle offentlige sykehus, herunder poliklinikker som er knyttet til sykehuset (helseforetaket).
Private sykehus må ha offentlig godkjenning fra fylkesmannen for å kunne utføre steriliseringsinngrep. Dette gjelder uavhengig av om sykehuset har avtale med et helseforetak eller ikke.
Fylkesmannen kan i tillegg godkjenne frittstående poliklinikker/spesialistpraksis utenfor sykehus «hvor det anses forsvarlig» å utføre sterilisering av menn eller laparoskopisk sterilisering av kvinner (ved hjelp av kikkhullskirurgi). Godkjenningen skal gis på virksomhetsnivå. Kopi av godkjenningen sendes Helsedirektoratet.
Forskrift om sterilisering av kvinner mv. setter vilkår for godkjenning av virksomheter utenfor sykehus for sterilisering av kvinner ved laparoskopisk teknikk. Andre former for steriliseringsinngrep på kvinner vil ikke være aktuelt å utføre utenfor sykehus.
I fylkesmannens godkjenningsbrev bør det vises til steriliseringslovens bestemmelser om hvilke saker som skal behandles av en steriliseringsnemnd før inngrep kan utføres, og at den lege som foretar inngrepet på forhånd skal forvisse seg om at opplysninger om inngrepets art, risiko og medisinske virkninger er gitt, jf. steriliseringsloven § 5 tredje ledd.
Ved endringer i virksomheten (flytting og/eller oppkjøp av andre enheter) må dette meldes til fylkesmannen i det aktuelle fylket. Fylkesmannen vil vurdere behovet for en eventuelt fornyet godkjenning. Fylkesmannen skal også varsles hvis virksomheten ikke lenger tilbyr sterilisering.
§ 11. (taushetsplikt).
Helsedirektoratets kommentarer
Reglene om rett til å innhente opplysninger og reglene om taushetsplikt følger stort sett helsepersonellovens bestemmelser om det samme, det vil si at steriliseringslovens regler om taushetsplikt er strengere enn de reglene som er nedfelt i forvaltningsloven §§ 13-13 f.
Se mer om helsepersonells taushetsplikt i rundskrivet Helsepersonelloven med kommentarer.
§ 12. (dispensasjon).
Helsedirektoratets kommentarer
Personer som ikke bor fast i Norge, kan søke dispensasjon fra bostedsvilkåret etter § 12 i steriliseringsloven. Asylsøkere anses å ha bosted i riket ved anvendelse av reglene i spesialisthelsetjenesteloven kapittel 5. Det er en forutsetning for dispensasjon at vedkommende har en særlig tilknytning til Norge.
§ 13. (oppgaveplikt).
Helsedirektoratets kommentarer
Første ledd pålegger Steriliseringsrådet å følge utviklingen på området, iverksette tiltak for å sikre en mest mulig ensartet praktisering av loven og rapportere om utviklingen etter utgangen av hvert kalenderår.
Andre ledd pålegger leger og sykehus som foretar steriliseringsinngrep å innberette om dette.
Nærmere regler om innberetning om inngrepene og innberetning fra Steriliseringsnemndene er gitt i forskrift om sterilisering av kvinner mv. hvor det fremgår:
- Lege og sykehus som foretar inngrep etter steriliseringsloven skal innberette om inngrepene slik Helsedirektoratet fastsetter (forskrift om sterilisering av kvinner mv.§ 5).
- Steriliseringsnemndene skal sende innberetning om behandlede søknader i nemnda på skjema som Helsedirektoratet til enhver tid har fastsatt. Innberetningen skal sendes Steriliseringsrådet (forskrift om sterilisering av kvinner mv. § 5a).
Steriliseringsrådets rapporter over status og utviklingen på steriliseringsfeltet
§ 14. (forskrifter til gjennomføring av loven).
Helsedirektoratets kommentarer
Første ledd
Forskrift om sterilisering av kvinner mv. er gitt med hjemmel i denne bestemmelsen. Denne forskriften omhandler:
- godkjenning av virksomheter utenfor sykehus for sterilisering av kvinner ved laparoskopisk teknikk.
- innberetning til Helsedirektoratet om sterilisering.
Myndigheten til å gi forskrifter er delegert til Helse- og omsorgsdepartementet.
Rapportering og innberetning er omtalt i kommentarene til steriliseringsloven § 13.
Andre ledd
Loven gjelder også for Svalbard, og nemnda i Troms skal behandle saker derfra.
1. Denne lov trer i kraft fra den dag Kongen bestemmer.¹
2. Fra samme tid oppheves – – –.
1 Fra 1 jan 1978.
Helsedirektoratets kommentarer
Lovens ikrafttredelse: 1. januar 1978, jf. kgl. res. 28. oktober 1977.
Siste faglige endring: 22. november 2018