Preoperativ ernæring er indisert for pasienter med vekttap >10–15 % siste 6 måneder, kroppsmasseindeks < 18 kg/m2 og/eller albumin < 30 g/l. Ernæringssituasjonen hos underernærte pasienter bør evalueres i samarbeid med klinisk ernæringsfysiolog spesielt med tanke på å forebygge re-ernæringssyndrom.
Hvis mulig bør ernæringen gis enteralt via sonde til magesekk eller duodenum, alternativt parenteralt via sentralt venekateter. Behandlingstiden bør være minst 7–10 døgn. Hvis pasienten er i stand til å innta tilstrekkelig peroral tilførsel av næringsrike drikker, kan dette erstatte behovet for enteral og/eller parenteral ernæring.
Noe grad av ernæringssvikt etter reseksjon av spiserør og magesekk er vanlig, mens alvorlig underernæring er uvanlig. Det foreligger evidens for at ernæringssituasjonen etter reseksjon må følges opp, hvor pasienter blant annet bør tilbys næringsdrikker ved behov. Vitaminstatus inkludert Vitamin B12 og Vitamin D er relevant i langtidsoppfølgingen, tilsvarende også jern og kalsiumstatus, spesielt etter Roux-en-Y rekonstruksjon og gastrektomi.
Postoperativt skal pasienter som ikke er underernært, så snart som mulig begynne med peroralt inntak av næringsstoffer. Ved inadekvat næringsinntak i 5–7 dager skal ernæringen suppleres helst enteralt, alternativt parenteralt. Pasienter som er underernært og ikke har fått preoperativ adekvat ernæring, skal begynne med enteral ernæring, eventuelt supplert med partiell parenteral ernæring, fra første postoperative dag. Den enterale ernæringen kan tilføres via sonde plassert forbi anastomosen i thorax (øsofagogastrostomien), nasogastrisk, nasoenteralt eller via jejunumkateter plassert peroperativt.