Kompetansebehovet i sykehus er i endring fordi oppgaver og ansvarsområder utvikles ut fra endringer i befolkningens behov for helsetjenester, endringer i behandlingsformer, pasientforløp og metoder, samt teknologisk og annen medisinsk utvikling. Dette er utviklingstrekk som vil fortsette i fremtiden. Investering i utvikling av ny og avansert kompetanse kan være et tiltak som bidrar til å gi nødvendig sykepleiekompetanse og mobilisere denne arbeidskraften i framtiden.
Få muligheter til kliniske karriereveier for sykepleiere ved vanlige sengeposter, dagenheter og i poliklinikk, kan bidra til at særlig erfarne og ambisiøse sykepleiere søker seg vekk fra avdelingene. Dette kan tappe fagmiljøet for viktig kompetanse og bidra til økt turnover.
Sykepleiere som faggruppe må ha mulighet til å bevare bredden i den sykepleiefaglige kompetansen fra sin grunnutdanning, samt kontinuerlig oppdatering knyttet til utstyr, rutiner og prosedyrer.
Avansert klinisk sykepleiekompetanse (AKS) kan bli viktig i sykepleiergruppen for å møte en hverdag som preges av stort mangfold og bredde i kliniske problemstillinger og pasientbehov. Særlig i oppfølging av pasienter med komplekse behov og ved akutt eller alvorlig sykdom, samt som supplement i tverrfaglige team og som styrking av kompetanse innen koordinering og samhandling. Dette gjelder særlig ved sengepost, i poliklinikk, dagbehandling, ambulante team og hjemmesykehus.
Det kan være en styrke for kvalitetsforbedringsarbeidet å involvere AKS som jobber pasientnært i arbeid med å indentifisere og teste områder i klinisk praksis.
AKS brukes i kliniske og pasientnære oppgaver innenfor sykepleietjenesten, men har også kunnet understøtte oppgavedeling etter lokale behov og ønsker.
Det er sannsynlig at ABIOK-utdanning vil fortsette å være attraktivt og rekruttere godt, selv om man åpner for AKS-kompetanse i sykehus.
Videreutdanningstilbud i avansert klinisk allmennsykepleie kan være relevant for sykepleiere i sykehus generelt og ved de nevnte tjenestestedene spesielt.