Pasientgrupper med spesielle behov
Pasientene med spesielle behov nevnes her fordi de trenger tilpasset helsehjelp. Anbefalingen gir forslag til hvordan den individuelle tilpasningen gjennomføres i praksis. Det innebærer ikke at disse pasientgruppene prioriteres foran andre pasientgrupper med smerter.
Unge voksne pasienter som står i fare for å falle utenfor skole, utdanning eller arbeid
Gruppen er sammensatt av personer under 23 år med ulike helsetilstander i forskjellige livssituasjoner. Noen kan falle utenfor skole, utdanning eller arbeid kortvarig. Andre blir værende utenfor over lengre tid, som arbeidssøkende eller personer med ulike helseproblemer.
Det er viktig at unge pasienter med smerte får tidlig helsehjelp ved smerteklinikk eller -senter. Helsepersonell vurderer tiltak som kan bidra til at smertetilstanden ikke blir langvarig og at den enkelte gis anledning til å delta i skole, utdanning eller arbeid. Eksempler på tilnærming er
- tidlig henvisning i forløpet
- samarbeid med barneavdelinger for overgang fra barn til voksen
- fokus på å gjenopprette arbeidsevne
- samarbeid med pasientens NAV-koordinator dersom pasienten samtykker til det
Eldre som har nytte av spesialisert kompetanse og behandlingstilbud ved smerteklinikk og -senter
Eldre personer over 65 år er en sammensatt gruppe med varierende helsetilstand og funksjonsnivå, som vil øke i antall fremover. Spesielle problemstillinger hos eldre er hyppig forekommende redusert fysisk funksjon og kognitiv kapasitet.
I helsehjelpen til denne pasientgruppen er smerteklinikkene oppmerksomme på
- at eldre kan ha utfordringer med å formidle smerte
- at eldre ofte bruker flere legemidler som øker risikoen for interaksjoner
- at eldre kan ha nedsatt metabolisme av legemidler
- om eldre med smerter får tilfredsstillende helsehjelp i andre deler av spesialisthelsetjenesten, inkludert geriatriske avdelinger
- at pasientene vil ha nytte av spesialisert kompetanse og behandlingstilbud
- indikasjon for bruk av vanedannende legemidler hos pasienter over 65 år som beskrevet i veileder for vanedannende legemidler
Pasienter med psykiske plager og -lidelser
Dette er pasienter med komplekse utfordringer fordi smerte er et sammensatt fenomen med samspill mellom mange ulike bidragende faktorer. Det er overhyppighet av psykiske plager blant personer med langvarig smerte. l tillegg er langvarig smerte relativ vanlig hos pasienter med psykiske lidelser.
For å ivareta pasienter med psykiske plager og -lidelser kan helsepersonell vurdere behovet for
- tverrfaglig vurdering av ulike somatiske, psykiske og sosiale faktorer som bidrar til å forverre og vedlikeholde smertetilstanden
- behovet for tett samarbeid mellom smerteklinikkene og psykiske helsetjenester
Pasienter med rusmiddel- og legemiddelavhengighet
Pasientgruppen kommer relativt ofte til smerteklinikker og -sentre fordi rusmiddelavhengige ofte opplever smerte. l tillegg vil pasienter med smerter ha økt risiko for å utvikle legemiddelavhengighet.
I helsehjelpen er smerteklinikkene spesielt oppmerksomme på behovet for
Pasienter som har opplevd traumatiske hendelser
Dette er en svært sammensatt gruppe som blant annet inkluderer traumatiserte flyktninger som har opplevd krig og tortur, og personer som har opplevd andre traumatiske hendelser i livet som vold eller voldtekt.
Hos pasienter som har opplevd traumatiske hendelser kan helsepersonell vurdere
Pasienter med minoritetsbakgrunn og/eller bakgrunn fra andre kulturer
Pasienter med minoritetsbakgrunn og/eller bakgrunn fra andre kulturer kan ha en forståelse av kropp, helse og sykdom som er forskjellig fra vår vestlige forståelse. De kan også ha en oppfatning av helsehjelp som er ulik den helsepersonellet har.
Hos pasienter som har minoritetsbakgrunn og/eller fra andre kulturer kan helsepersonell vurdere
Pasienter med multifunksjonsnedsettelser
Pasienter med multifunksjonsnedsettelser har flere fysiske og/eller psykiske utfordringer. Langvarig smerte er vanlig hos denne pasientgruppen. Blant disse pasientene kan det være utfordrende å fange opp plager som for eksempel smerter. Spesielt gjelder dette pasienter som ikke kommuniserer med tale.
Hos pasienter med multifunksjonsnedsettelser kan helsepersonell vurdere
- hvilken helsekompetanse eller innsikt i egen helsetilstand pasienten har
- hvilken mulighet pasienten har til å formidle smerte
- tett samarbeid med samarbeidsaktører innenfor somatisk og/eller psykisk helse
Denne veilederen har egen anbefaling om smerteklinikkenes og -sentrenes vurdering av samarbeid med andre helsetjenester og systematisk samarbeid med andre helsetjenester.