Bakgrunn
Langvarig smerte er et utbredt helseproblem som rammer rundt 30 % av den voksne befolkningen i Norge. Tilstanden er hyppigst hos kvinner, og forekomsten ser ut til å øke over tid. l tillegg kommer pasienter med akutte og subakutte smertetilstander som følge av skader, kirurgi eller andre forhold. Smerte er plagsomt for pasienten og fører ofte til nedsatt funksjon og livskvalitet. Smerte kan også ha innvirkning på pasientens sosiale relasjoner og pårørende. For samfunnet er langvarige smerter en hyppig årsak til sykmelding og uføretrygd.
De fleste pasienter med smerter får nødvendig helsehjelp i kommunal helse- og omsorgstjeneste eller andre deler av spesialisthelsetjenesten enn smerteklinikker og -sentre. Utvalgte pasienter med smerter får helsehjelp ved landets smerteklinikker og -sentre. Organiseringen av helsehjelpen til pasienter med smerter har endret seg i Norge over tid. Nå har hver helseregion ett smertesenter, i tillegg har de fleste helseregioner smerteklinikker. Det er ingen fastsatte norske kriterier for hva som regnes som en smerteklinikk eller et smertesenter. Internasjonalt finnes det kriterier som vanskelig lar seg overføre til norske forhold. Alle smerteklinikker og -sentre tilbyr helsehjelp til pasienter med langvarige smerter. Pasienter med akutte eller subakutte smerter får ved noen sykehus helsehjelp ved smerteklinikker og -sentre, mens de ved andre sykehus har funnet andre løsninger som for eksempel akutt smerteteam.
Tilbudet om helsehjelp til pasienter med smerter i Norge har vært mangelfullt, og det har vært lang ventetid som vist i oversikt over tverrfaglige smerteklinikker (helsenorge.no). I stortingsmelding 24 (2019–2020) om lindrende behandling og omsorg (regjeringen.no) har regjeringen mål om bedre smertebehandling til alle som trenger det, uavhengig av alder, diagnose, funksjonsnivå og bosted.
Utfordringene knyttet til å yte helsehjelp til pasienter med smerter var bakgrunnen for at Helsedirektoratet i 2015 publiserte "Veileder for organisering og drift av tverrfaglige smerteklinikker". Siden veilederen ble publisert er det fortsatt lang ventetid på helsehjelp for pasienter med smerter, og vansker med å rekruttere helsepersonell til smerteklinikker og -sentre.
Pasienter med smerter har ofte flere utfordringer hvor fysiske, psykiske og sosiale faktorer samspiller. Dette medfører at pasientene har sammensatte problemer som ikke er enkle å løse av enkeltbehandlere. Den reviderte veilederen omtaler særskilt tverrfaglig samarbeid omkring helsehjelpen til pasientene. Tverrfaglig samarbeid innebærer at ulike helsepersonellgrupper vurderer pasientene sammen. Sammenliknet med tidligere veileder, er det lagt økt vekt på ikke-medikamentell helsehjelp som for eksempel fysioterapi og psykologisk hjelp. Veilederen viser også til andre tiltak som for eksempel egenomsorg og mestring.
Formål med anbefalingene
Formålet med veilederen er å tilrettelegge for forsvarlig helsehjelp til pasienter med smerter. Systematisk samarbeid mellom smerteklinikker/-sentre og andre instanser anbefales for å sikre helhetlige og samordnede tjenester. Overordnede mål med veilederen er å hindre uønsket variasjon og sikre god kvalitet i tjenesten. I tillegg er det en målsetning å bidra til riktige prioriteringer samt å løse utfordringer knyttet til samhandling.
Prinsippene som angis gjelder for alle smerteklinikker og -sentre både på små, mellomstore og store sykehus, men det vil være behov for lokale tilpasninger. Pasientgrunnlag og funksjonsfordeling vil variere mellom sykehus, og vil kunne påvirke helsehjelpen som smerteklinikker og -sentre gir.
Målgrupper
Anbefalingene er hovedsakelig laget for ledere og helsepersonell tilknyttet smerteklinikker og -sentre. Andre målgrupper er helsepersonell ansatt i andre tjenester som yter helsehjelp til pasienter med smerter, som for eksempel sykehusleger, fastleger, psykologer, fysioterapeuter og sykepleiere. Veilederen kan også være til hjelp for studenter i helsefagutdanningene, pasienter og pårørende.
Omfang og avgrensning
Veilederen gjelder smerteklinikker og -sentre i spesialisthelsetjenesten.
Detaljerte anbefalinger om utredning og behandling av pasienter med smerter ligger utenfor mandatet til veilederen, som ikke er en faglig retningslinje. Veilederen gjelder smerteklinikker og -sentre, og ikke øvrig helsetjeneste som yter helsehjelp til pasienter med smerter.
Veilederen omhandler voksne pasienter over 18 år. Veilederen gjelder ikke for barn (0-18 år) som etter bestemte vilkår beskrevet i prioriteringsveileder for barnesykdommer får helsehjelp ved barneklinikkene.
Grad av normering
Grad av normering i Helsedirektoratets anbefalinger er beskrevet i veileder for utvikling av kunnskapsbaserte retningslinjer.
- Når Helsedirektoratet skriver «skal» er enten innholdet regulert i lov eller forskrift eller anbefalingen/rådet så klart faglig forankret at det sjelden er forsvarlig ikke å gjøre som anbefalt.
- Når det står «bør» eller «anbefaler» er det en sterk anbefaling/et råd som vil gjelde de aller fleste situasjoner.
- Når det står «kan» eller «foreslår» er det en svak anbefaling/et råd der ulike valg kan være riktige.
Rettslig betydning
Helsedirektoratet skal utvikle, formidle og vedlikeholde normerende produkter, det vil si nasjonale faglige retningslinjer, nasjonale veiledere, nasjonale faglige råd og pasientforløp, som understøtter målene som er satt for helse- og omsorgstjenesten. Nasjonale anbefalinger og råd skal baseres på kunnskap om god praksis og skal bidra til kontinuerlig forbedring av virksomhet og tjenester, jf. spesialisthelsetjenesteloven § 7-3 (lovdata.no), helse- og omsorgstjenesteloven § 12-5 (lovdata.no) og folkehelseloven § 24 (lovdata.no). Det er et ledelsesansvar å sørge for at anbefalinger og råd i nasjonale faglige retningslinjer, faglige råd og veiledere implementeres i virksomheten, jf. forskrift om ledelse og kvalitetsforbedring i helse- og omsorgstjenesten (lovdata.no).
Nasjonale faglige retningslinjer, råd og veiledere er med på å gi forsvarlighetskravet et innhold, uten at anbefalingene er direkte rettslig bindende. Anbefalinger/råd utgitt av Helsedirektoratet er faglig normerende for valg man anser fremmer kvalitet, god praksis og likhet i tjenesten på utgivelsestidspunktet. Dersom tjenestene velger en annen praksis enn anbefalt, bør dette være basert på en konkret og begrunnet vurdering som dokumenteres, jf. pasientjournalforskriften § 6 g (lovdata.no).
Anbefalinger og råd i nasjonale faglige retningslinjer, faglige råd og veiledere må forstås i lys av grunnleggende helserettslige plikter og rettigheter. Sentrale plikter for helsepersonell er plikten til forsvarlig tjenesteyting, taushetsplikt, dokumentasjonsplikt og opplysningsplikt. I tillegg skal pasient- og brukerrettigheter ivaretas, blant annet rett til informasjon og medvirkning og reglene om samtykke til å motta helsetjenester. Kommunikasjon må være tilpasset mottakerens forutsetninger relatert til alder, modenhet, erfaring og kultur- og språkbakgrunn.
Tilstøtende normerende publikasjoner
Helsedirektoratet har andre normerende produkter som omhandler pasienter med smerter
- prioriteringsveileder for smertetilstander
- veileder for vanedannende legemidler
- retningslinje for temporomandibulær dysfunksjon
- råd om fysisk aktivitet i forebygging og behandling
- retningslinje for bildediagnostikk ved ikke-traumatiske muskel- og skjelettlidelser
- veileder for utprøvende behandling - nasjonale prinsipper
- råd om overdose - lokalt forebyggende arbeid
- pårørendeveileder
- prioritering i helse- og omsorgstjenesten
Helsedirektoratets roller, finansiering og høring
Helsedirektoratet er et fag- og myndighetsorgan underlagt Helse- og omsorgsdepartementet. Utredningsinstruksen (lovdata.no) legger krav for utredninger i staten, inkludert utarbeidelse av normerende produkter. Veileder til utredningsinstruksen (dfo.no) gir en veiledning til og nærmere beskrivelse av statlige utredninger.
Helsedirektoratet er et statlig myndighetsorgan som er helfinansiert via statsbudsjettet. Når fagpersoner og klinikere inviteres til deltakelse i arbeidsgrupper og referansegrupper, er hovedregelen at det ikke gis godtgjørelse for deltakelse hvis personen er offentlig ansatt. Praksis om godtgjøring i Helsedirektoratet bygger på veiledende bestemmelser i Statens personalhåndbok, men med presiseringer og utfyllende bestemmelser tilpasset Helsedirektoratets behov for ekstern bistand.
Kunnskapsbasert tilnærming
Nasjonale anbefalinger og råd har en kunnskapsbasert tilnærming. Det innebærer at forskningslitteratur, klinisk erfaring og brukererfaring på en systematisk måte vurderes opp mot ønskede og uønskede konsekvenser av et tiltak som beskrevet i veileder for utvikling av kunnskapsbaserte retningslinjer. På områder der det er funnet mindre forskningsbasert kunnskap og/eller overføringsverdien fra internasjonal til norsk helsetjeneste er lav, blir klinisk kunnskap og brukerkunnskap tillagt større vekt. Kunnskapsgrunnlaget for veilederen er begrenset med hensyn til forskning og forskningsoppsummering. Anbefalingene baserer seg derfor hovedsakelig på klinisk erfaring og brukererfaring.
Arbeidsform og deltakere
Helsedirektoratet har ledet arbeidet og fått innspill fra en bredt sammensatt arbeidsgruppe. Det har i prosessen blitt avholdt fysiske og digitale møter med arbeidsgruppen, der enkelte representanter har deltatt kun i deler av arbeidet. Mellom møtene har det vært elektronisk kommunikasjon (e-post) og skriftlige innspill fra medlemmene.
Arbeidet med revisjonen ble startet i 2018 og ble satt på pause i perioden 2020-2022, blant annet på grunn av covid-19 pandemien.
Prosjektgruppe
Navn | Tittel | Avdeling |
---|---|---|
Beitland, Sigrid (fra 2023) | Seniorrådgiver | Avdeling for plan og samhandling |
Holmboe, Jørgen (til 2020) | Seniorrådgiver | Avdeling spesialisthelsetjenester |
Larsen, Børge Myrlund (fra 2023) | Spesialrådgiver | Avdeling for legemidler og biomedisin |
Nohr, Frank-Ivar (fra 2023) | Seniorrådgiver | Avdeling psykisk helse og rus |
Sørensen, Ragnhild Marie (fra 2023) | Seniorrådgiver | Avdeling for plan og samhandling |
Welle-Watne, Cathrine Hannevig (fra 2023) | Seniorrådgiver | Avdeling for kompetanse |
Prosjektet har hatt metodestøtte, juridisk støtte samt støtte til digital utforming fra henholdsvis avdeling normering, avdeling for helserett, og seksjon innholdsutvikling i Helsedirektoratet.
Arbeidsgruppe
Navn | Kompetanse/stilling/arbeidssted | Representerer |
---|---|---|
Borchgrevink, Petter | Avdeling for smerte og sammensatte lidelser, St. Olavs hospital HF | Helse Midt-Norge RHF |
Brendbekken, Randi (til 2020) | Avdeling fysikalsk medisin og rehabilitering, Sykehuset Innlandet HF | Helse Sør-Øst RHF |
Fryxelius, Anna | Fagsjef og brukerrepresentant | Norsk Revmatikerforbund |
Hott, Alexandra (fra 2023) | Avdeling fysikalsk medisin og rehabilitering, Sørlandet sykehus HF | Helse Sør-Øst RHF |
Schjødt, Borrik | Seksjon for smertebehandling og palliasjon, Helse Bergen HF | Helse Vest RHF |
Seim, Arnfinn | Indre Fosen kommune, Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet | Indre Fosen kommune |
Skonnord, Trygve | Norsk forening for allmennmedisin/Avdeling for allmennmedisin, Universitetet i Oslo | Den norske legeforening |
Stubhaug, Audun | Avdeling for smertebehandling, Oslo Universitetssykehus HF | Helse Sør-Øst RHF |
Undall, Eva | Smerteklinikken, Sykehuset Telemark HF | Helse Sør-Øst RHF |
Westgaard, Tone Lise | Smertesenteravdeling, Universitetssykehuset Nord-Norge HF | Helse Nord RHF |
Aas, Audun (til 2020) | Smerteklinikken, Sykehuset Østfold HF | Helse Sør-Øst RHF |
Habilitet
Arbeidsgruppemedlemmer har fylt ut Helsedirektoratets habilitetsskjema. Intellektuelle eller finansielle interesser som potensielt kan påvirke arbeidet er lagt frem for de andre deltakerne i arbeidsgruppen. Ingen interesser med konsekvenser for deltakelse i arbeidet er identifisert.
Det er sjelden deltakere ekskluderes fra Helsedirektoratets utvikling av normerende produkter på grunn av inhabilitet. Helsedirektoratet ønsker bidragsytere med ulike ståsted inn i arbeidet for diskusjoner som kan bidra til fagutvikling. Det etterstrebes faglig enighet, men det foretas ingen avstemninger i arbeidsgruppene. Eventuell dissens omtales i dette kapitlet. Det endelige produktet er besluttet av helsedirektøren.