2. Førers ansvar, egenerklæring, meldeplikten (§§ 2–3)
Førerkortinnehaver har plikt til å avstå fra kjøring og oppsøke lege for undersøkelse før videre kjøring, når helsesvekkelse gir grunn til å tvile på om kjøringen kan skje på trafikksikker måte. Helsesvekkelse omfatter i denne sammenheng både sykdom, bruk av midler som svekker kjøreevnen og annen helsesvekkelse, jf. § 2 første og andre ledd.
Ved manglende medvirkning til undersøkelse og oppfølging
Der legen er i tvil om helsekravene er oppfylt og pasienten ikke vil medvirke til testing og oppfølging, må legen vurdere om opplysningene i saken tilsier at det må sendes melding til fylkesmannen, jf. helsepersonelloven § 34. Det må gjøres en individuell vurdering, men legen bør informere pasienten om at manglende medvirkning vil kunne trekke i retning av at helsekravene vurderes som ikke oppfylt, og at legen da har meldeplikt til fylkesmannen. Melding til fylkesmannen om ikke oppfylte helsekrav skal sendes i kopi til pasienten.
Er førerkortinnehaver bedt om å møte til oppfølging og kontroller, men bytter fastlege, må "forrige" lege gjøre en helhetlig vurdering, basert på de opplysninger som foreligger, om det er grunnlag for å sende melding til Fylkesmannen om ikke oppfylte helsekrav, jf. § 34. Der personen fremstiller seg for ny lege og tidligere journalopplysninger mangler, kan legen avslå å utstede helseattest, begrunnet med at attest ikke kan utarbeides på en faglig forsvarlig måte. Det vises her til helsepersonelloven § 4 og kravet til utstedelse av attest i lovens § 15 med forskrift.
For å få utstedt helseattest, må søker i egenerklæring samtykke til at legen kan innhente relevante og nødvendige opplysninger fra tidligere fastlege og spesialist, uavhengig av taushetsplikt.
Se informasjonsbrosjyre til søker Førerkort og helse (bokmål) / Førarkort og helse (nynorsk).
Forskriftstekst
§ 3. Egenerklæring om helse
Egenerklæring om helse
- Egenerklæring om helse, bokmål (PDF, vegvesen.no)
- Eigenerklæring om helse, nynorsk (PDF, vegvesen.no)
- Personal Health Statement, English (PDF, vegvesen.no)
For førerkortgruppe 1 er det tilstrekkelig med egenerklæring om helse når man ikke har helsesvekkelser som kan påvirke kjøreevnen. Disse personene kan derfor nøye seg med å fylle ut en egenerklæring, og behøver ikke oppsøke lege for å få en helseattest. Når egenerklæring om helse er tilstrekkelig, vil det bli foretatt synstest på trafikkstasjonen.
Dersom man har helsesvekkelse, skal man oppsøke lege og få helseattest. Utfylt egenerklæring skal da medbringes til lege.
Ved fornyelse av førerkort for personer over 80 år, og ved søknad/fornyelse om førerkort i førerkortgruppe 2 og 3, er det alltid krav om helseattest. Utfylt egenerklæring skal medbringes til lege.
Dersom optiker, lege eller psykolog vurderer det slik at helsekrav til førerkort for motorvogn ikke er oppfylt, og at denne tilstanden vil vare eller antas å vare mer enn seks måneder, skal vedkommende sende melding til statsforvalteren med kopi til førerkortinnehaver. Begrunnelsen skal gis i samsvar med de punktene om dette som er angitt i malen for brev til statsforvalteren, se nedenfor.
Statsforvalteren vurderer om opplysningene er tilstrekkelig til å be politiet inndra førerkortet. Når statsforvalteren finner at grunnlaget for å anmode politiet om å inndra førerretten er tilstrekkelig, skal statsforvalteren sende anmodning til politiet om dette. I anmodningen skal det redegjøres nærmere for hvilket faktagrunnlag vurderingen er bygget på og hvilke medisinskfaglige vurderinger melder og statsforvalter har foretatt. Disse opplysningene gis til politiet uten hinder av taushetsplikt. De er unntatt fra taushetsplikt for melders vedkommende i meldeforskriftens § 6 og for statsforvalters vedkommende i forvaltningsloven § 13 b nr.5.
Den optikeren, legen eller psykologen som er ansvarlig for vurderingen, må også informere førerkortinnehaver ved konsultasjonen om at han eller hun ikke oppfyller helsekravene og derfor ikke har rett til å føre motorvogn. Både vurderingen og at det er gitt slik informasjon til førerkortinnehaver skal dokumenteres i journalen.
Der optiker, lege eller psykolog finner at helsekravene for trafikksikker kjøring kan være oppfylt før det er gått seks måneder, skal de informere førerkortinnehaver om at vedkommende ikke har rett til å føre motorvogn så lenge helsesvekkelsen varer. Slik informasjon bør fortrinnsvis også gis skriftlig. Det skal journalføres at slik informasjon er gitt.
Meldeplikten som er omtalt i førerkortforskriften vedlegg 1 § 2 og i denne veilederen er en oppfølging av meldepliktbestemmelsen i helsepersonelloven § 34. Det er gitt en egen meldepliktforskrift (lovdata.no) med detaljerte regler om når og hvordan det skal meldes at innehaver av førerkort ikke lenger tilfredsstiller helsekravene. Meldeplikten er nærmere omtalt i merknadene til helsepersonelloven § 34 i rundskrivet til helsepersonelloven. (Opplysningsplikt m.v. - Helsedirektoratet)
Der optiker, lege eller psykolog finner at helsekravene til førerkort ikke er oppfylt, men at de kan være oppfylt før det er gått seks måneder, skal de informere førerkortinnehaver om at vedkommende ikke har rett til å føre motorvogn så lenge helsesvekkelsen varer. Dette kalles et "muntlig kjøreforbud". Informasjonen bør også gis skriftlig. Vurderingen journalføres. Mal: Helsekrav ikke oppfylt – til fører (DOC)
Et "muntlig kjøreforbud" er i realiteten informasjon til førerkortinnehaver om at vedkommende ikke oppfyller helsekravene til førerett og derfor ikke har rett til føre motorvogn etter vegtrafikkloven § 21. Dette følger også av førerkortforskriften vedlegg 1 § 2: «Ingen må føre motorvogn når vedkommende ikke er i stand til å kjøre på en trafikksikker måte på grunn av sykdom, bruk av midler som kan påvirke kjøreevne, eller annen helsesvekkelse.»
Ved tvil om helsekravene er oppfylt vil det ofte være aktuelt å be pasienten avstå fra kjøring inntil dette er avklart. Pasienten må informeres om at kjøring ikke er tillatt dersom helsekravene ikke er oppfylt.
Der optiker, lege eller psykolog blir kjent med at et "muntlig kjøreforbud" ikke etterleves, bør vedkommende først ta det opp med pasienten. Dersom pasienten fortsetter å kjøre, bør det gjøres en helhetlig vurdering av foreliggende opplysninger om det er grunnlag for å anse helsekravene som ikke oppfylt i mer enn seks måneder, slik at det skal sendes melding til statsforvalteren etter helsepersonelloven § 34.
Etter helsepersonelloven § 31 er det opplysningsplikt til politi dersom det er "nødvendig for å avverge alvorlig skade på person eller eiendom". Det er også taushetsfritak etter lovens § 23 nr. 4 (men ikke meldeplikt) for å formidle ellers taushetsbelagte opplysninger "når tungtveiende private eller offentlige interesser gjør det rettmessig å gi opplysningene videre". Både § 31 og § 23 nr. 4 er tilnærmet nødrettsbestemmelser, med en noe høyere terskel for å anvende § 31.
Førerkortgruppe 1
Førerkortinnehavere må fra fylte 80 år gjennomgå en helseundersøkelse hos fastlegen eller annen lege. Hvis man oppfyller helsekravene, kan legen utstede helseattest og man kan få førerett med varighet på inntil 3 år. Søkeren må ta med utfylt egenerklæring til legen.
Etter legebesøket må søkeren levere helseattesten på en av Statens vegvesen sine trafikkstasjoner. Helseattesten kan ikke være eldre enn 3 måneder når den leveres. Søkeren vil da få nytt førerkort med begrenset varighet på tre år, hvis ikke kortere varighet er anbefalt i helseattesten.
Ved senere fornyelser må samme prosess med ny helseattest og nytt førerkort gjentas. Fornyelse må skje før utløpsdato for å kunne ha uavbrutt førerett.
Førerkortgruppe 2 og 3
For førerkortgruppe 2 og 3 kan førerkortet gis ett års gyldighetstid av gangen når førerkortinnehaver har fylt 70 år. Ved fornyelser må søkeren levere helseattest på trafikkstasjonen.
Siste faglige endring: 12. juli 2022