Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

22.1. Anatomi, lymfedrenasje og spredningsmønster

Lokalavansert tumor, regionale metastaser og behov for rekonstruksjon, er utfordringer som sammenfaller med hode-/halskreft for øvrig. 

ICD 10 

For basalcellekarsinom, PEC og Merkelcelle karsinom gjelder: 

ICD 10

C44.0: 

Hud på leppe 

C44.1: 

Hud på øyelokk, inklusive øyevinkel 

C44.2: 

Hud på øre og i ytre øregang 

C44.3: 

Hud i andre og uspesifiserte deler av ansikt 

C44.4: 

Hud i hodebunn og på hals 

Grunnprinsippet for behandling av hudkreft er kirurgi. Vanligvis blir diagnostikk og behandling utført av dermatologer og generelle kirurger. Ved omfattende sykdom eller vanskelig lokalisasjon med behov for omfattende rekonstruksjon, kan henvisning til for eksempel plastikkirurg være aktuelt. Utredning for regional spredning er viktig i visse tilfeller, avhengig av primærtumors størrelse og histologi. Hode-/halskirurger har de senere årene blitt mer involvert i behandlingen av avansert hudkreft da tumor ofte er lokalisert i ansikt, hode og hals. 

Med bakgrunn i regionale spredningsveier for maligne hudtumores i hode/hals-regionen er vurdering av lymfeknuter med bildeundersøkelse og biopsi/kirurgi viktig for å kunne oppnå en høyere kurasjonsrate. 

Figur 22.1: Ansiktets anatomiske regioner
Figur 22.1: Ansiktets anatomiske regioner

Regional anatomi 

Hudneoplasmer som utgår fra keratinisert overflatevev vil ofte være tydelige både for pasienten  og legen. Topografisk handler det om ansiktet og øregangen, samt ytre nese med vestibulum. I tillegg omfatter dette kapittelet leppene. Halsen begrenses tradisjonelt av mandibelen, m.trapezius, clavicula og øvre del av sternum. Kirurgisk relevante regioner på collum er regio I – VII, videre ned langs karskjeden (Lindberg, 1972; Pathak et al., 2001). 

Lymfedrenasje 

Ansiktet har sin regionale spredning etter lymfebanene langs venene. Eksempelvis fra regio nasalis, via vena angularis til vena facialis og videre til de submandibulære og jugulodigastriske lymfeknuter. Midtansikt, temporalregion, regio parotideus og øret vil ofte gi metastase til lymfeknuter i parotis før de går submandibulært, jugulodigastrisk og ev. videre ned langs karskjeden. Bilateral lymfatisk spredning må vurderes eksempelvis ved vestibulumkreft og ved leppekreft over midtlinje (Leong, 2011; Lindberg, 1972; Pathak et al., 2001). 

Spredningsmønster 

Aktuelle lymfeknutenivåer er grovt beskrevet i figur 22.2. Spesielt for ansiktet vil regio parotideus og regio I og II a og b være sentrale. Nedenfor er vist spredning for malignt melanom fra ansikt/hode, hvilket vil være de samme som for de andre hudkrefttilfeller (Kolk et al., 2014; Leong, 2011; Lindberg, 1972; WHO Classification of Tumours Editorial Board, Under publisering 2022). 

Figur 22.2: Lymfedrenasje fra hud i hode og hals til primære lymfeknutenivåer på halsen
Figur 22.2: Lymfedrenasje fra hud i hode og hals til primære lymfeknutenivåer på halsen

For oversikt over kutant malignt melanom, se Nasjonalt handlingsprogram for diagnostikk, behandling og oppfølging av maligne melanomer (Helsedirektoratet, 2019a). 

Siste faglige endring: 27. november 2023