Helsedirektoratet er bedt om å foreslå opptaksregler som sikrer at fylkeskommunene får ivaretatt sitt behov for utdanning av tannlegespesialister, jf. tannhelsetjenesteloven § 1-1 og § 1-3 (12).
Tannlegespesialister skal ha et teoretisk og klinisk kompetansenivå ut over allmenntannlegenivået slik at de innen sitt fagfelt blir kvalifisert for
- utredning og behandling av kompliserte og/eller uvanlige kasus
- konsultasjons- og rådgivningsfunksjon
- medvirkning i etterutdanning av tannleger og annet helsepersonell
- faglig utvikling og deltakelse i forskning
- kritisk vurdering og formidling av faglitteratur
- pedagogisk kompetanse
Dette er kvalifikasjoner tannlegespesialistene vil ha bruk for enten de rekrutteres til privat eller offentlig tannhelsetjeneste. Ved universitetene deltar tannlegespesialistene også i undervisning av masterstudenter i odontologi og av tannleger i spesialisering.
Det er behov for å gjøre endringer i dagens opptak av tannleger til spesialistutdanning. Formålet er om mulig å sikre en bredere rekruttering av tannleger i spesialisering og dermed bedre geografisk spredning av spesialist-tannhelsetjenester i de ulike fagområdene.
Tannlegespesialister rekrutteres i hovedsak til
- privat tannhelsetjeneste
- universiteter med odontologiske læresteder
- offentlig tannhelsetjeneste inkl. kompetansesentrene
- regionale helseforetak
- TAKO-senteret
Det er viktig at opptaket ivaretar behovet for tannlegespesialister for virksomhetene listet opp ovenfor.
Kompetansesentrene vil ha behov for å bygge opp interdisiplinære og robuste fagmiljøer i tråd med kravene som stilles til utdanningsvirksomheter for spesialistutdanning av tannleger, og universitetene må sikres rekruttering både til spesialiststillinger og til akademiske stillinger.
Dimensjoneringen av antall plasser for tannleger i spesialisering og for hvert fagområde bør ta hensyn til alle disse behovene.