Vurder å henvise barn og unge til psykisk helsevern ved ett eller flere symptomer på moderat til alvorlig psykisk lidelse som fører til nedsatt funksjon. Henvis til kommunens psykiske helsetjeneste ved milde til moderate psykiske plager, begynnende rusproblemer og reaksjoner på belastende livshendelser (se anbefaling i veileder om psykisk helsearbeid, barn og unge). Henvis til akutte tilbud ved behov for øyeblikkelig hjelp. Vurder barnets helhetlige livssituasjon.
Aktuelle henvisningsgrunner kan f.eks. være
vedvarende alvorlige vansker med å fungere i familien, barnehagen, skolen, fritidsaktiviteter eller arbeid
vedvarende symptomer på angst eller nedstemthet
selvmordstanker og moderat til alvorlig selvskading
vedvarende tvangstanker eller tvangshandlinger (OCD)
betydelig funksjonsfall knyttet til psykiske symptomer
barn under 6 år hvor det foreligger risikofaktorer eller alvorlig bekymring
barn under 3 år som viser tegn på forsinket utvikling, er passive, trekker seg tilbake, strever med regulering, har vansker med samspill, amming, spising eller søvn
gravide med alvorlige bekymringer for relasjonen til det ufødte barnet. Et behandlingstilbud fra BUP skjer i nært samarbeid med svangerskapsomsorgen og helsestasjonsvirksomheten. Gravide i BUP kan unntas fra å være i et nasjonalt pasientforløp. Før fødsel er det den gravide kvinnen som får pasientstatus i BUP.
Kontakt spesialisthelsetjenesten ved behov for drøfting og råd. Etablerte samhandlingsarenaer med kommunale tjenester og psykisk helsevern kan være hensiktsmessige arenaer for drøfting av henvisning (se Koordinering mellom kommune og psykisk helsevern for barn og unge).
Ta utgangspunkt i pasientens og/eller foreldres beskrivelse av situasjonen. Informer om og drøft henvisningens bakgrunn, innhold og hva som skjer når henvisningen er mottatt i spesialisthelsetjenesten. Konferer med fastlegen dersom du som henviser ikke er fastlege. Fastlegen vurderer somatisk status og mulige somatiske årsaker til tilstanden. Koordiner henvisningen med andre relevante instanser dersom flere tjenester i kommunen er involvert, oppgi kontaktperson eller koordinator med kontaktinformasjon, og legg ved relevant informasjon, som individuell plan. Begrunn henvisningen og beskriv forventet effekt av behandlingen.
Kartlegg og vurder følgende:
Aktuell situasjon
pasientens og foreldrenes opplevelse av situasjonen og ønske om hjelp
aktuelle psykiske symptomer og alvorlighetsgrad
hvordan symptomene og tilstanden innvirker på funksjonsnivå
bruk av alkohol, vanedannende legemidler og illegale rusmidler
fare for selvskading og selvmord
risiko for utøvelse av, eller å bli utsatt for, trusler, vold eller seksualisert vold
nåværende og tidligere fungering i barnehage, skole, utdanning eller arbeid
familiens bekymring for bolig og økonomi
ressurser, interesser og vennerelasjoner
Sørg for følgende i kartlegging og utarbeidelse av henvisning
Avklar foreldreansvar, samtykke til henvisning, innhenting av opplysninger og videreformidling av relevant informasjon med pasienten og/eller foreldre.