Miljøgifter lagret i mors fettvev kan frigjøres dersom mor slanker seg bevisst i ammeperioden. Samtidig kan miljøgifter fra visse typer sjømat gå over i morsmelken. Dette gjelder for eksempel blåkveite over tre kilo, gjedde, abbor over 25 centimeter, ørret over én kilo, røye over én kilo, fiskelever, produkter som inneholder fiskelever – som Svolværpostei og Lofotpostei, krabbeinnmat fra skallet, eksotisk fisk – som hai, sverdfisk, skate og fersk tunfisk, hvalkjøtt og måseegg. Hvitt krabbekjøtt og tunfisk på boks er derimot trygt.
Enkelte områder er spesielt forurensede, og her gir Mattilsynet egne kostholdsråd. Det gjelder også for områder som er forurenset etter Tsjernobyl-ulykken.
En nytte- og risikovurdering av morsmelk for barns helse i Norge fra Vitenskapskomiteen for mattrygghet konkluderer med at selv om morsmelk inneholder miljøgifter, er fordelene med morsmelk for barnet langt større enn risikoen (vkm.no).
Først publisert: 06.02.2019