Næringsinnholdet i morsmelken påvirkes av hva mor spiser. Derfor må mors kosthold være godt sammensatt, gi tilstrekkelig energi for melkeproduksjonen, og inneholde de næringsstoffene som mor og barn trenger i denne tiden.
Morsmelken har et optimalt næringsinnhold for spedbarnet, og ammende kvinner har stor kapasitet til å produsere morsmelk i slike mengder og av en slik kvalitet at det gir god vekst og helse hos barnet. Dette gjelder også der morens tilførsel av næringsstoffer er begrenset.
Ammende kvinner kan i all hovedsak bruke de samme samme kostrådene som resten av befolkningen. I tillegg er det noen matvarer som ammende bør være forsiktige med.
Et godt, balansert kosthold settes sammen av:
- grove kornprodukter / grovt brød
- rikelig med frukt, bær og grønnsaker
- magre varianter av melk, yoghurt og ost
- egg
- fisk – mager og fet
- bønner, linser og erter
- magert kjøtt – rødt og hvitt
- planteoljer til matlagingen
- god væsketilførsel gjennom rikelig med vann og for eksempel usøtet fruktjuice eller fruktte
- tilskudd av D-vitamin, for eksempel som D-vitamindråper eller tran
Belgvekster som bønner, linser og erter er gode alternativer til kjøtt og fisk, og det anbefales at belgvekster brukes mer i norsk kost. Tørket frukt, nøtter og mandler gir mye energi og næringsstoffer, og kan med fordel brukes som snacks.