3.3. Familie og andre i pasientens eller brukerens nettverk
Ved alvorlig sykdom og/eller nedsatt funksjonsevne hos et barn eller en ungdom bør helsepersonell etterspørre om det er andre viktige og nære personer i familiens sosiale nettverk som bør involveres.
Kartleggingen kan identifisere hvem som tar del i omsorgen og/eller utfører praktiske oppgaver i familiens utvidete nettverk.
Barnets venner
Besteforeldre, tanter, onkler, steforeldre, andre slektninger
Kjæreste
Venner av familien
Andre omsorgs- og nærpersoner som er viktige for barn og unge
Samtykke fra barn og foreldrene må innhentes hvis det er aktuelt for helse- og omsorgstjenesten å kontakte andre i familiens nettverk. Helsepersonellet skal bidra til at barnet får medvirke i tråd med alder og modenhet. Vær oppmerksom på at det å spørre om familiens og barnets nettverk kan oppleves sensitivt.
Ved alvorlig eller langvarig sykdom og/eller nedsatt funksjonsevne hos pasient eller bruker over 16 år, bør helsepersonell undersøke om det er andre pårørende i pasientens nettverk som kan være aktuelle å involvere.
En samtale om nettverk bør identifisere personer som utfører uformelle omsorgsoppgaver eller viktige roller i livet til pasienten/ brukeren. Pasient/bruker og eventuelt nærmeste pårørende bør få informasjon om formålet med spørsmålet, og om at opplysningene vil dokumenteres i journal. For voksne pasienter/brukere kan man spørre etter:
Voksne barn
Søsken
Andre familiemedlemmer eller slektninger
Arbeidskollegaer, venner, naboer
Samtykke fra pasient eller bruker skal innhentes før helsepersonell kontakter nettverk og eventuelt videreformidler helseopplysninger.
Første ledd: Dersom pasienten samtykker til det, skal pasientens nærmeste pårørende ha informasjon om pasientens helsetilstand og den helsehjelp som ytes.
Bokstav a) Pasientjournalen skal inneholde opplysninger om det er gitt råd og informasjon til pasient og nærmeste pårørende, og hovedinnholdet i rådene og informasjonen, dersom opplysningene er relevante og nødvendige for pasienten og helsehjelpen.