Kompetansekrav
Nivå B
Alle kliniske ernæringsfysiologer som behandler kreftpasienter i palliativ fase, skal
- Ha kunnskap om de vanligste kreftsykdommene
- Ha kjennskap til ulike behandlingsformer ved kreft og ha kunnskap om hvordan bivirkninger av behandling kan påvirke ernæringssituasjonen
- Være i stand til å kartlegge og vurdere ernæringsstatus og ernæringsbehov ut fra sykehistorie, høyde og vekt, blodprøver, kostholdsanamnese og -registrering, der også pasientens sosiale situasjon, behandling og prognose tas med i vurderingen
- Kunne redegjøre for begrepet cancer kakeksi
- Kunne foreslå praktiske kostholdsråd til kreftpasienter i forhold til ulike faser i sykdomsutviklingen og i forhold til behandlingsopplegg
- Kjenne til ernæringsprodukter som kan være aktuelle ved kreft
- Utarbeide og følge opp planer for aktiv ernæringsbehandling (sonde- eller parenteral ernæring)
Nivå C
Kompetanse tilsvarende nivå C skal sette den kliniske ernæringsfysiologen i stand til å fylle sin rolle i det palliative teamet. Den kliniske ernæringsfysiologen skal
- Ha grunnleggende kunnskap om fagfeltet palliasjon og palliativ medisin
- Ha kunnskap om spesielle problemstillinger i palliativ fase, spesielt i relasjon til ernæring, for å kunne delta i beslutningsprosesser omkring ernæringsbehandling
- Kunne samhandle aktivt med resten av behandlingsteamet
- Ha kunnskap om og ferdigheter i kommunikasjon med alvorlig syke pasienter
- Gi informasjon og støtte til pasienter, pårørende og helsepersonell i spørsmål som angår ernæring i palliativ fase, både på sykehus, andre institusjoner og i hjemmet
- Undervise og informere om ernæring til studenter, kolleger, andre helsearbeidere og publikum
- Delta i forskning og fagutvikling innen sitt fagområde
Utdanning
Nivå A: Grunnutdanningen inneholder aspekter innen onkologi og ernæring, inkludert palliative problemstillinger. Studentene har obligatorisk sykehuspraksis.
Nivå B: Det finnes ingen formell videreutdanning i palliasjon for kliniske ernæringsfysiologer. Kliniske ernæringsfysiologers forening og tilsvarende foreninger i Norden (nordisk tverrfaglig videreutdanning) arrangerer med jevne mellomrom relevante kurs. På internasjonale kongresser, f.eks. i regi av ESPEN (European Society for Clinical Nutrition and Metabolism) arrangeres årlige kurs i klinisk ernæring som kan være aktuelle.
Nivå C: Det finnes ingen spesialitet innen onkologi eller egne videreutdanninger i palliasjon for kliniske ernæringsfysiologer i Norge. Spesialkompetanse i palliasjon må skaffes via tverrfaglige kurs og relevant praksis