Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

2.1. Risikofaktorer og primærforebygging

Kreft i spiserør

Risikoen for å få spiserørskreft øker med alderen, og kun 4 % av tilfellene opptrer i aldersgruppen 0–49 år (Kreftregisteret, 2022). Menn har mer enn tre ganger høyere risiko for denne kreftformen sammenlignet med kvinner (Larsen, 2023).

Når det gjelder levevaner, øker risikoen for adenokarsinom i spiserøret ved overvekt og fedme (World Cancer Research Fund/American Institute for Cancer Research, 2018).

Røyking er en risikofaktor for begge typene av spiserørskreft (World Cancer Research Fund/American Institute for Cancer Research, 2018), men er sterkest assosiert med plateepitelkarsinom (International Agency for Research on Cancer/World Health Organization, 2022).

Alkohol øker risikoen for plateepitelkarsinom i spiserøret (World Cancer Research Fund/American Institute for Cancer Research, 2018).

Noen studier tyder på at inntak av frukt reduserer risiko for plateepitelkarsinom, inntak av grønnsaker (uten stivelse), og det å være fysisk aktiv kan redusere risikoen for både plateepitel- og adenomkarsinom, og inntak av prosessert kjøtt kan øke risikoen for plateepitelkarsinom (World Cancer Research Fund/American Institute for Cancer Research, 2018).

I tillegg gir gastroøsofageal reflukssykdom og Barrets øsofagus økt risiko for adenokarsinom i spiserøret (Huang et al., 2018; World Cancer Research Fund/American Institute for Cancer Research, 2018). Tilstanden akalasi gir forhøyet risiko for å utvikle kreft i spiserøret (World Cancer Research Fund/American Institute for Cancer Research, 2018).

På verdensbasis er det anslått at 12–39 % av alle plateepitelkarsinomene har sammenheng med infeksjon med Humant papillomavirus (World Cancer Research Fund/American Institute for Cancer Research, 2018).

Kreft i magesekk

Risikoen for å få kreft i magesekken øker med alderen, og kun 7 % av tilfellene opptrer i aldersgruppen 0–49 år (Kreftregisteret, 2022). Menn har 1,8 ganger høyere insidens enn kvinner (Larsen, 2023).

Infeksjon med Helicobacter pylori øker risikoen for non-cardia kreft (International Agency for Research on Cancer/World Health Organization, 2022; World Cancer Research Fund/American Institute for Cancer Research, 2018) , og den betydelige nedgangen i forekomsten av magesekkreft i Norge, antas å ha sammenheng med redusert prevalens av H. pylori i befolkningen (Larsen, 2023). 

Røyking er en etablert risikofaktor for magesekkreft, og yrkeseksponering i arbeidsmiljø med høye temperaturer og støv, og særlig gummiproduksjon, er også vist å være assosiert med økt risiko (International Agency for Research on Cancer/World Health Organization, 2022).

Alkoholinntak på tre eller flere enheter daglig øker risikoen (> 45 g etanol/dag) (World Cancer Research Fund/American Institute for Cancer Research, 2018). Inntak av mat som er konservert med salting øker risikoen øker risikoen for kreft i magesekken, mens overvekt og fedme øker risikoen for cardia kreft (World Cancer Research Fund/American Institute for Cancer Research, 2018).

Det er noe evidens for at også andre kostholdsfaktorer har sammenheng med risikoen for kreft i magesekken: det å spise grillet kjøtt og fisk og et kosthold med lite eller ingen inntak av frukt kan øke risikoen for magesekkreft, mens inntak av prosessert kjøtt kan øke risikoen for non-cardia kreft, og inntak av sitrusfrukt kan redusere risikoen for cardia kreft (World Cancer Research Fund/American Institute for Cancer Research, 2018).

For mer informasjon se Kreft i spiserør og magesekk (kreftregisteret.no)

Nyttige lenker

 

Siste faglige endring: 30. oktober 2024