Algefamilie | Latinsk navn | Norsk navn | Jod (mg per kg tørrvekt) | Mengde (mg) som gir anbefalt daglig inntak (150 µg per dag) | Mengde (mg) som gir øvre grense for inntak (600 µg per dag) |
---|---|---|---|---|---|
Rødalger | Palmaria palmate | Søl | 260 | 577 | 2308 |
Polysiphonia lanosa | Fjærehinne | 1300 | 115 | 462 | |
Grønnalger | Cladophora rupestris | Grønndusker | 63 | 2381 | 9524 |
Enteromorpha intestinalis | Tarmgrønske | 130 | 1154 | 4615 | |
Ulva lactuca | Havsalat | 100 | 1500 | 6000 | |
Brunalger | Alaria esculenta | Butare | 740 | 203 | 811 |
Laminaria digitate | Fingertare | 5000 | 30 | 120 | |
Laminaria hyperborea | Stortare | 4200 | 36 | 143 | |
Fucus vesiculosus | Blæretang | 310 | 484 | 1935 | |
Pelvetia canaliculata | Sauetang | 200 | 750 | 3000 | |
Saccharina latissima | Sukkertare | 3500 | 43 | 171 | |
Undaria pinnatifda | Wakame | 172 |
Det er relativt stor spredning innen en art; tabellen viser medianverdier.
Kilder:
Duinker A, Kleppe M, Fjære E et al. Knowledge update on macroalgae food and feed safety. Rapport fra Havforskningen. Bergen: Institute of Marine Research, 2020.
Maehre HK, Malde MK, Eilertsen KE et al. Characterization of protein, lipid and mineral contents in common Norwegian seaweeds and evaluation of their potential as food and feed. J Sci Food Agric 2014;94:3281-90.