Nasjonalt råd for ernæring har på oppdrag fra Helsedirektoratet utarbeidet en ekspertuttalelse om vegetarisk og vegansk kosthold. Uttalelsen gir svar på de 10 mest stilte spørsmålene om temaet, innsendt fra både befolkningen og ulike fagmiljøer.
Arbeidsgruppen er ansvarlig for innholdet. Helsedirektoratet vil ta uttalelsen med seg i sitt videre arbeid.
Arbeidsgruppen har bestått av:
- Lars T. Fadnes er lege og spesialist i allmennmedisin, professor ved Universitet i Bergen og leder for forskningsgruppe ved Haukeland universitetssykehus. Fadnes har jobbet med forskning blant annet på kostholdsmønstre og hvordan det påvirker på sykdom. Han sitter i Norsk forening for allmennmedisin sin faggruppe for aktivitet og kosthold og Nasjonalt råd for ernæring.
- Christine Henriksen er utdannet klinisk ernæringsfysiolog og jobber som førsteamanuensis i ernæring ved Universitetet i Oslo. Hun forsker og underviser om ernæring til barn og er medlem av Nasjonalt råd for ernæring.
- Erik Kristoffer Arnesen har master i samfunnsernæring og er ph.d.kandidat ved Avdeling for ernæringsvitenskap, Universitetet i Oslo. Han har også verv i Nasjonalt råd for ernæring.
- Helle Margrete Meltzer er ernæringsfysiolog, dr.philos. og forskningssjef ved Folkehelseinstituttet og medlem av Nasjonalt råd for ernæring.
- Gry Hay er dr.philos., ernæringsfysiolog og seniorrådgiver i Helsedirektoratet. Hun har doktorgrad innen spedbarnsernæring med vekt på jern, folat- og vitamin B12-status. Hun ledet arbeidet med Nasjonal faglig retningslinje for spedbarnsernæring 2016 og deltok i arbeidet med Anbefalinger for spedbarnsernæring 2001
Øvrige medlemmer av Nasjonalt råd for ernæring:
- Jøran Hjelmesæth, senterleder, Senter for sykelig overvekt i Helse SørØst, Sykehuset i Vestfold og professor II, Universitetet i Oslo (leder)
- Liv Elin Torheim, professor og forskningsgruppeleder, OsloMet (nestleder)
- Ahmed Madar, forsker, Institutt for Helse og samfunn, Universitetet i Oslo
- Kari Hege Mortensen, seksjonsleder for Helsefremmende arbeid, Nordland fylkeskommune
- Kirsten Bjørklund Holven, professor i klinisk ernæring, Universitetet i Oslo
- Lisbeth Dahl, seniorforsker, Havforskningsinstituttet
- Magritt Brustad, professor, Institutt for samfunnsmedisin, Universitetet i Tromsø, Norges arktiske universitet
- Nina Cecilie Øverby, professor UiA, Institutt for folkehelse, idrett og ernæring