I Danmark har alle innbyggere fra de er fylt 18 år rett til tilskudd til forebyggende og behandlende tannpleie hos praktiserende tannlege/tannpleier. Stønad gis via den offentlige «sygesikringen»[1].
I praksis er alle tannleger og tannpleiere med i ordningen, som medfører at det rapporteres inn data om hva som utføres elektronisk for den del av befolkningen som går til tannbehandling. I tillegg må behandlerne rapportere inn tannhelsedata til
Sundhedsstyrelsen for tre årsklasser (25-, 40- og 65-åringer) som omfatter antall naturlige tenner, antall tenner med fylling og antall tenner med karies.
Figur 7.4 viser at antall ubehandlede tenner med karies har sunket betraktelig for samtlige rapporterte aldersgrupper i perioden 2000-2016. I 2016 har behandlerne registrert at 21 % av 25- og 40-åringene hadde ubehandlet karies, mens det gjaldt 14 % av 65-åringene, men at det i snitt dreier seg om et svært lite behandlingsbehov pga. karies.
Samtidig som behandlingsbehovet synker, en større del av befolkningen har mindre behov for omgjøring av tidligere utført arbeide og at tannhelsen blir generelt bedre minsker også behovet for tannbehandling.
Fig. 7.5 viser nedgangen i antall lagte fyllinger på voksenbefolkningen (18 år eller eldre) i Danmark i perioden 1988-2015, en nedgang på 1 million lagte fyllinger (ca. 30 prosent reduksjon) i tidsperioden.
Figur 7.6 viser videre utviklingen i antall lagte fyllinger på den voksne del av befolkningen i Danmark fra 2009-2022. Som en ser, fortsetter nedgangen videre fra et allerede etablert lavt nivå. Mens det i 2020 var en betydelig reduksjon i antall fyllinger, som i hovedsak skyldes redusert aktivitet pga. pandemien, får en i 2021 en økning pga. økt aktivitet
Trenden er likevel kontinuerlig og betydelig reduksjon av behandlingsbehovet i perioden 2009 - 2022.
[1] Sundhed-og ældreministeriet; Danmark; Korttlægning Tandplejeordninger i Danmark