Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Sammenlikning med anbefalinger

Tabell 63: Inntak av vitaminer og mineraler (kosttilskudd inkludert) blant menn i Norkost 4 (n=915). SPADE-justerte persentiler1 samt gjennomsnittlig behov og anbefalt inntak etter Helsedirektoratets næringsstoffanbefalinger.

Næringsstoff

25-persentil

50-persentil

75-persentil

95-persentil

97,5-persentil

Gjennomsnittlig behov,2

Anbefalt inntak3

Vitamin A, RE

646

866

1144

1676

1884

630 (610) (590)4

800 (750)5

Vitamin D, µg

7

12

21

44

54

7,5

10 (20)6

Vitamin E, mg

15

20

25

36

40

9

11

Tiamin, mg/MJ

0,17

0,21

0,25

0,32

0,35

0,07

0,1

Riboflavin, mg

1,9

2,4

3,0

4,2

4,7

1,3

1,6

Vitamin B6, mg

1,8

2,2

2,8

3,9

4,3

1,5

1,8 (1,7)7

Vitamin B12, µg

5,9

8,5

12,3

21,0

25,0

3,2

4

Folat, µg

242

307

387

536

594

250

330

Vitamin C, mg

80

120

176

298

352

90

110

Kalsium, mg

801

1032

1309

1798

1982

750 (870)8

950 (1000)9

Jern, mg

10

12

15

21

23

7

9

Magnesium, mg

329

401

486

638

695

280

350

Natrium, g

3,0

3,5

4,2

5,2

5,6

 

Maks 2,3

Salt, g

7,4

8,8

10,4

13,0

13,9

 

Maks 5,8

Kalium, g

3,6

4,2

4,8

5,8

6,1

2,8

3,5

Sink, mg

11

14

17

23

25

10,6 (10,4) (10,1)10

12,7 (12,4) (12,1)11

Selen, µg

49

63

79

109

121

70

90 (85)12

Kobber, mg

1,2

1,4

1,7

2,2

2,4

0,7

0,9

Fosfor, mg

1619

1917

2248

2781

2968

420 (440)13

520 (550)14

Jod, µg

121

166

228

357

411

120

150

RE; retinolekvivalenter

1SPADE (the Statistical Program to Assess habitual Dietary Exposure) er en programpakke i statistikkprogrammet R som brukes til å estimere deltagernes «vanlige» inntak av næringsstoffer og/eller matvarer basert på to eller flere kostregistreringsdager.

2Referanseverdier for energi og næringsstoffer utgitt av Helsedirektoratet november 2023 Referanseverdier for energi og næringsstoffer. Verdien angir gjennomsnittlig behov (AR - average requirement eller PAR - provisional average requirement)

3Referanseverdier for energi og næringsstoffer utgitt av Helsedirektoratet november 2023 Referanseverdier for energi og næringsstoffer. Verdien angir anbefalt inntak (RI – recommended intake eller AI – adequate intake)

4Gjennomsnittlig behov for vitamin A er 610 RE for menn mellom 51 og 70 år 610 RE, og 590 RE for menn over 70 år.

5Det anbefales 750 RE vitamin A for menn over 70 år.

6Det anbefales 20 µg vitamin D for menn fra 75 års alder.

7Det anbefales 1,7 mg vitamin B6 for menn over 70 år.

8Gjennomsnittlig behov for kalsium er 870 mg for menn mellom 18 og 24 år.

9Det anbefales 1000 mg kalsium for menn mellom 18 og 24 år.

10Gjennomsnittlig behov for sink er 10,4 mg for menn mellom 51 og 70 å, og 10,1 mg for menn fra 70 år og oppover.

11Det anbefales 12,4 mg sink for menn mellom 51 og 70 år og 12,1 mg sink for menn over 70 år.

12Det anbefales 85 µg selen for menn over 70 år.

13Gjennomsnittlig behov for fosfor er 440 mg for menn mellom 18 og 24 år.

14Det anbefales 550 mg fosfor for menn mellom 18 og 24 år.

Tabell 64: Energiprosentfordeling (kosttilskudd inkludert) blant menn i Norkost 4 (n=915). SPADE-justerte persentiler1 og anbefalt inntak etter Helsedirektoratets næringsstoffanbefalinger.
 

Energiprosent

25-persentil

50-persentil

75-persentil

95-persentil

97,5-persentil

Anbefalt inntak2

Energi, MJ

8,8

10,3

12,0

14,7

15,5

 

Protein, E%

16

18

20

24

25

10-20

Fett, E%

34

37

41

46

47

25-40

Mettet fett, E%

11

13

15

18

19

<10

Transfett, E%

0,3

0,3

0,4

0,6

0,7

Lavest mulig

Enumettet fett, E%

13

15

16

19

19

10-20

Flerumettet fett, E%

5

6

7

8

9

5-10

Omega-3, E%

1

1

2

2

2

1

ALA, E%

0,7

0,9

1,0

1,3

1,4

0,5

Omega-6, E%

4

5

5

6

7

 

Karbohydrater, E%

36

40

44

50

51

 

Tilsatt sukker, E%

4

6

9

15

17

 

Fritt sukker, E%

5

8

11

17

20

<10

Fiber, g/MJ

2,1

2,5

2,9

3,6

3,9

3

Fiber, E%

1,7

2,0

2,3

2,9

3,1

 

Sum karbohydrater og fiber, E%3

38

42

46

52

53

45-60

Alkohol, E%

0,5

1,4

3,1

7,9

10,0

Lavest mulig

E%; energiprosent, ALA; alfalinolensyre

1SPADE (the Statistical Program to Assess habitual Dietary Exposure) er en programpakke i statistikkprogrammet R som brukes til å estimere deltagernes «vanlige» inntak av næringsstoffer og/eller matvarer basert på to eller flere kostregistreringsdager.

2Referanseverdier for energi og næringsstoffer utgitt av Helsedirektoratet november 2023 https://www.helsedirektoratet.no/rapporter/referanseverdier-for-energi-og-naeringsstoffer.

3Anbefalingen for karbohydrat angis for summen av karbohydrat og fiber (45-60 E%).

Tabell 65: Inntak av vitaminer og mineraler (kosttilskudd inkludert) blant kvinner i Norkost 4 (n=1049). SPADE-justerte persentiler1 samt gjennomsnittlig behov og anbefalt inntak etter Helsedirektoratets næringsstoffanbefalinger.

Næringsstoff

25-persentil

50-persentil

75-persentil

95-persentil

97,5-persentil

Gjennomsnittlig behov,2

Anbefalt inntak3

Vitamin A, RE

547

723

945

1363

1526

540 (530) (510)4

700 (650)5

Vitamin D, µg

7

13

23

50

63

7,5

10 (20)6

Vitamin E, mg

12

17

23

34

39

8

10 (9)7

Tiamin, mg/MJ

0,17

0,22

0,28

0,40

0,45

0,07

0,1

Riboflavin, mg

1,4

1,9

2,5

3,6

4,1

1,3

1,6

Vitamin B6, mg

1,4

1,9

2,5

3,9

4,5

1,3

1,6

Vitamin B12, µg

4,3

7,2

12,2

25,8

32,9

3,2

4

Folat, µg

213

287

387

594

683

250

3308

Vitamin C, mg

78

123

191

347

419

75

95

Kalsium, mg

693

882

1103

1474

1608

750 (870)9

950 (1000)10

Jern, mg

8

11

15

24

28

9 (6)11

15 (8) (7)12

Magnesium, mg

268

341

431

600

666

240

300

Natrium, g

2,2

2,6

3,0

3,8

4,1

 

Maks 2300

Salt, g

5,4

6,4

7,6

9,5

10,3

 

Maks 5,8

Kalium, g

2,8

3,3

3,8

4,7

5,0

2,8

3,5

Sink, mg

8

11

14

19

22

8,1 (7,9) (7,7)13

9,7 (9,5) (9,3)14

Selen, µg

37

50

67

100

114

60

75

Kobber, mg

1,0

1,2

1,5

2,1

2,3

0,7

0,9

Fosfor, mg

1249

1488

1752

2179

2328

420 (440)15

520

Jod, µg

102

143

201

329

386

120

150

RE; retinolekvivalenter

1SPADE (the Statistical Program to Assess habitual Dietary Exposure) er en programpakke i statistikkprogrammet R som brukes til å estimere deltagernes «vanlige» inntak av næringsstoffer og/eller matvarer basert på to eller flere kostregistreringsdager.

2Referanseverdier for energi og næringsstoffer utgitt av Helsedirektoratet november 2023 https://www.helsedirektoratet.no/rapporter/referanseverdier-for-energi-og-naeringsstoffer. Verdien angir gjennomsnittlig behov (AR - average requirement eller PAR - provisional average requirement)

3Referanseverdier for energi og næringsstoffer utgitt av Helsedirektoratet november 2023 https://www.helsedirektoratet.no/rapporter/referanseverdier-for-energi-og-naeringsstoffer. Verdien angir anbefalt inntak (RI – recommended intake eller AI – adequate intake)

4Gjennomsnittlig behov for vitamin A er 530 RE for kvinner mellom 51 og 70 år og 510 RE for kvinner over 70 år.

5Det anbefales 650 RE vitamin A for kvinner over 70 år.

6Det anbefales 20 µg vitamin D for kvinner fra 75 års alder.

7Det anbefales 9 mg vitamin E for kvinner over 50 år.

8Det anbefales et tilskudd på 400 µg folat for kvinner fra de planlegger graviditet og ut første trimester.

9Gjennomsnittlig behov for kalsium er 870 mg for kvinner mellom 18 og 24 år.

10Det anbefales 1000 mg kalsium for kvinner mellom 18 og 24 år.

11Gjennomsnittlig behov for jern er 6 mg for kvinner over 50 år.

12Det anbefales 8 mg jern for kvinner mellom 51 og 70 år og 7 mg for kvinner over 70 år.

13Gjennomsnittlig behov for sink er 7,9 mg for kvinner mellom 51 og 70 år og 7,7 mg for kvinner over 70 år.

14Det anbefales 9,5 mg sink for kvinner mellom 51 og 70 år og 9,3 mg for kvinner over 70 år

15Gjennomsnittlig behov for fosfor er 440 mg for kvinner mellom 18 og 24 år.

Tabell 66: Energiprosentfordeling (kosttilskudd inkludert) blant kvinner i Norkost 4 (n=1049). SPADE-justerte persentiler1 og anbefalt inntak etter Helsedirektoratets næringsstoffanbefalinger.
 

Energiprosent

25 - persentil

50-persentil

75-persentil

95-persentil

97,5-persentil

Anbefalt inntak2

Energi, MJ

6,7

7,9

9,2

11,4

12,1

 

Protein, E%

15

17

19

23

24

10-20

Fett, E%

35

38

41

46

47

25-40

Mettet fett, E%

12

13

15

18

19

<10

Transfett, E%

0,3

0,4

0,4

0,6

0,6

Lavest mulig

Enumettet fett, E%

13

14

16

18

19

10-20

Flerumettet fett, E%

6

6

7

9

9

5-10

Omega-3, E%

1

1

2

2

3

1

ALA, E%

0,7

0,9

1,1

1,5

1,6

0,5

Omega-6, E%

4

5

6

7

7

 

Karbohydrater, E%

36

40

44

50

52

 

Tilsatt sukker, E%

4

6

9

14

16

 

Fritt sukker, E%

5

8

11

16

18

<10

Fiber, g/MJ

2,4

2,9

3,4

4,3

4,6

3

Fiber, E%

1,9

2,3

2,7

3,4

3,7

 

Sum karbohydrater og fiber, E%3

39

43

47

53

54

45-60

Alkohol, E%

0,4

1,2

2,6

6,0

7,4

Lavest mulig

E%; energiprosent, ALA; alfalinolensyre

1SPADE (the Statistical Program to Assess habitual Dietary Exposure) er en programpakke i statistikkprogrammet R som brukes til å estimere deltagernes «vanlige» inntak av næringsstoffer og/eller matvarer basert på to eller flere kostregistreringsdager.

2Referanseverdier for energi og næringsstoffer utgitt av Helsedirektoratet november 2023 Referanseverdier for energi og næringsstoffer.

3Anbefalingen for karbohydrat angis for summen av karbohydrat og fiber (45-60 E%).

Tabell 67: Inntak av matvarer i Norkost 4 (n=1964) i forhold til Helsedirektoratets kostråd. Antall (%) som oppfylte kostrådene om inntak av frukt og grønnsaker, rødt kjøtt, bearbeidet kjøtt, fisk, nøtter, meieriprodukter og fullkorn. Gjennomsnittene1 er vektet for ukedag og utdanningsnivå.

Matvaregruppe2

Kostråd3

Inntak alle1, n=1964

Andel4 totalt som oppfyller kostrådet (%), n=1964

Inntak menn1, n=915

Andel4 menn som oppfyller kostrådet (%), n=915

Inntak kvinner1, n=1049

Andel4 kvinner som oppfyller kostrådet (%), n=1049

Frukt, bær og grønnsaker inkludert max 100 g juice

≥500 g/dag

299 g/dag

14 %

284 g/dag

12 %

311 g/dag

17 %

Rødt kjøtt, rent og bearbeidet (tilberedt vekt)

≤50 g/dag

89 g/dag

40 %

115 g/dag

28 %

64 g/dag

51 %

Bearbeidet rødt og hvitt kjøtt (tilberedt vekt)

Minimalt4

49 g/dag

22 %

64 g/dag

18 %

35 g/dag

25 %

Fisk, alle typer (tilberedt vekt)

≥43 g/dag

33 g/dag

29 %

38 g/dag

31 %

29 g/dag

27 %

Fet fisk (tilberedt vekt)

≥29 g/dag

15 g/dag

19 %

18 g/dag

21 %

12 g/dag

17 %

Usaltede nøtter

≥20 g/dag

3 g/dag

5 %

3 g/dag

4 %

3 g/dag

5 %

Meieriprodukter med mindre fett, inkludert minimum to porsjoner yoghurt, kesam, cottage cheese eller melk

≥3 porsjoner/dag

-6

18 %

-6

23 %

-6

14 %

Fullkorn

≥90 g/dag

57 g/dag

19 %

64 g/dag

23 %

50 g/dag

16 %

1Gjennomsnittsverdier for alle kostintervjuene vektet for ukedag maten ble spist og deltagerens utdanningsnivå (universitet/høyskole eller ikke). For detaljer om vektingen, se vedlegg 9.

2Matvaregrupperingen i denne tabellen skiller seg noe fra grupperingen brukt ellers i rapporten. En detaljert beskrivelse av grupperingen finnes i vedlegg 8.

3Mengder basert på Helsedirekotratet 2024 (Kostrådene)

4Andel som oppfyller kostrådene er basert på gjennomsnitt for to 24-timers kostintervjuer.

5«Minimalt» er i denne tabellen tolket som å være null, prosentene angir hvor mange prosent av deltagerne som ikke hadde spist bearbeidet kjøtt i løpet av de to registreringsdagene.

6Utregningen av porsjoner meieriprodukter hvorav minst to porsjoner skal være yoghurt, fettredusert melk, cottage cheese eller kesam, gjør at antallet porsjoner ikke utgjør en meningsfylt mengde.

Siste faglige endring: 01. november 2024