Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Kilder til næringsstoffer

Tabell 59: Kilder (%) til energi, protein, karbohydrater, fiber og fullkorn i Norkost 4 (kosttilskudd ikke inkludert) (n=1964).

Matvaregruppe1

Energi

Protein

Karbohydrat

Fiber

Tilsatt sukker

Fritt sukker

Alkohol

Fullkorn

Brød, knekkebrød

16

14

28

35

2

3

0

61

Kornvarer, andre

9

6

16

13

2

2

0

29

     Mel, korn, frokostblanding

3

2

6

8

1

2

0

24

     Ris, pasta

4

3

8

3

0

0

0

3

Kaker

5

2

7

3

17

14

0

1

Poteter, potetprodukter

2

1

5

4

0

0

0

0

     Potet, kokt/stekt

2

1

4

3

0

0

0

0

     Pommes frites

1

0

1

1

0

0

0

0

Grønnsaker2

3

3

4

14

2

2

0

7

Belgvekster

1

1

1

2

0

0

0

0

Frukt, bær3

3

1

6

9

0

0

0

0

Juice, smoothie

2

0

4

1

0

14

0

0

Nøtter, frø

2

2

0

3

0

0

0

0

Kjøtt, kjøttprodukter

12

29

1

1

0

0

0

0

     Rødt helt/malt kjøtt

4

10

0

0

0

0

0

0

     Rødt bearbeidet kjøtt

5

9

1

1

0

0

0

0

     Hvitt helt/malt kjøtt

2

8

0

0

0

0

0

0

     Hvitt bearbeidet kjøtt

0

1

0

0

0

0

0

0

Fisk, fiskeprodukter

4

9

1

0

1

1

0

0

     Mager/halvfet fisk

1

3

0

0

0

0

0

0

     Fet fisk

2

3

0

0

0

0

0

0

     Fiskeprodukter

1

2

1

1

1

1

0

0

Egg

2

4

0

0

0

0

0

0

Melk, yoghurt

5

8

5

0

5

4

0

0

     Helmelk

1

1

1

0

0

0

0

0

     Lettmelk 1-1,2 % fett

1

2

1

0

0

0

0

0

     Lettmelk 0,5-0,7 % fett

1

2

1

0

0

0

0

0

     Skummetmelk

0

1

0

0

0

0

0

0

     Smaksatt melk

0

1

1

0

1

1

0

0

     Yoghurt

1

2

1

0

2

2

0

0

Fløte, fløteprodukter

3

1

2

0

6

5

0

0

Ost

7

12

1

0

0

0

0

0

Smør, margarin, olje, dressing

8

0

0

0

1

1

0

0

     Margarin

1

0

0

0

0

0

0

0

     Lettmargarin, Brelett

0

0

0

0

0

0

0

0

     Smør, Bremykt

2

0

0

0

0

0

0

0

     Matolje

1

0

0

0

0

0

0

0

     Majones, dressing

2

0

0

0

1

1

0

0

Sukker, søtsaker

5

1

7

3

28

25

0

0

Snacks

2

1

2

3

0

0

0

1

Kaffe

0

1

0

2

0

0

0

0

Te

0

0

0

0

0

0

0

0

Saft/brus m/sukker

2

0

4

0

23

19

0

0

Saft/brus u/sukker

0

0

0

0

0

1

0

0

Plantedrikk

0

0

0

0

0

0

0

1

Drikkevann, inkl. mineralvann

0

0

0

0

0

0

0

0

Øl

2

0

1

0

0

0

45

0

Vin

1

0

0

0

0

1

42

0

Brennevin, drinker

0

0

0

0

1

1

12

0

Annet

4

3

5

6

124

104

1

0

1Se vedlegg 7 for detaljert beskrivelse av matvaregrupperingen.

2Inkluderer friske, frosne og hermetiske grønnsaker samt grønnsakspulvere og 70 % av

grønnsaksbaserte sauser og pålegg.

3Inkluderer frisk, varmebehandlet og hermetisk frukt uten tilsatt sukker.

47 % av tilsatt sukker og 6 % av fritt sukker kom fra syltetøy.

Tabell 60: Kilder (%) til fett og kolesterol i Norkost 4 (kosttilskudd ikke inkludert) (n=1964).

Matvaregruppe1

Fett

Mettet fett

Transfett

Enumettet fett

Flerumettet fett

Omega-3

ALA

Omega-6

Kolesterol

Brød, knekkebrød

6

2

0

5

13

12

15

14

0

Kornvarer, andre

3

1

0

2

6

2

3

6

1

     Mel, korn, frokostblanding

1

1

0

1

3

1

1

3

0

     Ris, pasta

1

0

0

0

2

1

1

2

0

Kaker

5

6

6

5

5

4

5

5

4

Poteter, potetprodukter

1

0

1

1

2

1

2

2

0

     Potet, kokt/stekt

0

0

0

0

0

0

0

0

0

     Pommes frites

1

0

1

1

2

1

1

2

0

Grønnsaker2

2

1

0

3

3

2

3

3

0

Belgvekster

0

0

0

0

0

0

0

0

0

Frukt, bær3

0

0

0

0

0

1

1

0

0

Juice, smoothie

0

0

0

0

0

0

0

0

0

Nøtter, frø

4

2

0

5

7

5

7

8

0

Kjøtt, kjøttprodukter

18

19

14

20

14

10

9

15

27

     Rødt helt/malt kjøtt

6

7

5

7

3

3

2

4

8

     Rødt bearbeidet kjøtt

10

10

8

11

7

5

5

8

10

     Hvitt helt/malt kjøtt

2

1

0

2

3

1

1

3

7

     Hvitt bearbeidet kjøtt

0

0

1

1

1

0

0

1

1

Fisk, fiskeprodukter

5

2

0

6

9

26

9

5

11

     Mager/halvfet fisk

0

0

0

0

0

1

0

0

3

     Fet fisk

3

1

0

3

5

15

6

3

4

     Fiskeprodukter

2

1

0

3

3

9

4

2

3

Egg

3

2

0

3

4

2

1

4

31

Melk, yoghurt

3

6

6

2

1

0

0

0

3

     Helmelk

1

2

3

1

0

0

0

0

1

     Lettmelk 1-1,2 % fett

1

1

0

0

0

0

0

0

0

     Lettmelk 0,5-0,7 % fett

0

0

0

0

0

0

0

0

0

     Skummetmelk

0

0

0

0

0

0

0

0

0

     Smaksatt melk

0

0

0

0

0

0

0

0

0

     Yoghurt

1

2

2

1

0

0

0

0

1

Fløte, fløteprodukter

5

8

13

3

1

1

1

1

4

Ost

12

22

37

8

2

2

2

1

10

Smør, margarin, olje, dressing

21

16

14

26

24

28

37

24

6

     Margarin

3

2

0

4

4

5

7

4

0

     Lettmargarin, Brelett

1

1

0

1

2

2

3

1

0

     Smør, Bremykt

6

9

12

4

2

3

4

2

4

     Matolje

4

1

0

6

5

4

5

5

0

     Majones, dressing

5

1

0

8

8

11

14

8

1

Sukker, søtsaker

5

7

3

4

2

1

1

2

1

Snacks

3

1

0

5

3

1

1

4

0

Kaffe

0

0

0

0

1

0

0

1

0

Te

0

0

0

0

0

0

0

0

0

Saft/brus m/sukker

0

0

0

0

0

0

0

0

0

Saft/brus u/sukker

0

0

0

0

0

0

0

0

0

Plantedrikk

1

1

0

0

0

0

0

0

0

Drikkevann, inkl. mineralvann

0

0

0

0

0

0

0

0

0

Øl

0

0

0

0

0

0

0

0

0

Vin

0

0

0

0

0

0

0

0

0

Brennevin, drinker

0

0

0

0

0

0

0

0

0

Annet

3

3

5

3

4

2

3

4

2

ALA; alfalinolensyre

1Se vedlegg 7 for detaljert beskrivelse av matvaregrupperingen.

2Inkluderer friske, frosne og hermetiske grønnsaker samt grønnsakspulvere og 70 % av

grønnsaksbaserte sauser og pålegg.

3Inkluderer frisk, varmebehandlet og hermetisk frukt uten tilsatt sukker.

Tabell 61: Kilder (%) til vitaminer i Norkost 4 (kosttilskudd ikke inkludert) (n=1964).

Matvaregruppe1

Vitamin A

Vitamin D

Vitamin E

Tiamin

Riboflavin

Vitamin

B6

Folat

Vitamin B12

Vitamin C

Brød, knekkebrød

0

2

10

23

7

9

21

0

1

Kornvarer, andre

0

1

3

8

2

7

5

0

0

     Mel, korn, frokostblanding

0

0

2

5

1

2

2

0

0

     Ris, pasta

0

0

1

2

1

4

1

0

0

Kaker

4

5

6

2

2

2

3

2

0

Poteter, potetprodukter

0

0

1

2

1

5

4

0

7

     Potet, kokt/stekt

0

0

0

2

1

4

4

0

6

     Pommes frites

0

0

0

1

0

1

0

0

0

Grønnsaker2

22

0

9

6

3

9

19

0

38

Belgvekster

0

0

0

1

1

1

2

0

0

Frukt, bær3

1

0

3

3

2

8

6

0

23

Juice, smoothie

0

0

1

8

3

2

4

0

14

Nøtter, frø

0

0

4

2

1

2

2

0

0

Kjøtt, kjøttprodukter

22

3

7

25

14

28

6

28

9

     Rødt helt/malt kjøtt

1

1

2

8

4

8

1

9

0

     Rødt bearbeidet kjøtt

18

1

3

12

6

6

4

11

7

     Hvitt helt/malt kjøtt

1

1

2

4

3

12

1

2

1

     Hvitt bearbeidet kjøtt

1

0

0

0

0

1

0

0

1

Fisk, fiskeprodukter

2

37

5

3

3

8

2

23

0

     Mager/halvfet fisk

0

5

1

1

1

2

0

3

0

     Fet fisk

1

26

2

1

1

4

0

11

0

     Fiskeprodukter

0

4

2

1

1

2

1

6

0

Egg

7

12

9

1

6

2

7

5

0

Melk, yoghurt

2

8

0

5

16

3

3

18

0

     Helmelk

0

0

0

0

2

0

0

3

0

     Lettmelk 1-1,2 % fett

0

0

0

0

4

0

0

5

0

     Lettmelk 0,5-0,7 % fett

0

6

0

2

4

1

1

5

0

     Skummetmelk

0

0

0

1

2

1

0

2

0

     Smaksatt melk

0

0

0

1

1

0

0

2

0

     Yoghurt

1

0

0

1

2

1

0

2

0

Fløte, fløteprodukter

6

1

1

1

2

1

0

2

0

Ost

12

0

2

2

9

1

7

14

0

Smør, margarin, olje, dressing

18

27

26

0

1

1

0

0

0

     Margarin

5

8

4

0

0

0

0

0

0

     Lettmargarin, Brelett

3

4

1

0

0

0

0

0

0

     Smør, Bremykt

7

11

2

0

0

0

0

0

0

     Matolje

0

0

6

0

0

0

0

0

0

     Majones, dressing

1

1

9

0

1

0

0

0

0

Sukker, søtsaker

0

0

2

1

3

1

1

2

0

Snacks

0

0

5

1

1

3

1

0

1

Kaffe

0

0

0

2

14

0

0

0

0

Te

0

0

0

0

1

0

1

0

1

Saft/brus m/sukker

0

0

0

0

2

2

0

2

2

Saft/brus u/sukker

0

0

0

0

3

2

0

3

0

Plantedrikk

0

1

0

0

1

0

0

0

0

Drikkevann, inkl. mineralvann

0

0

0

0

0

0

0

0

0

Øl

0

0

0

0

2

2

1

0

0

Vin

0

0

0

0

0

1

0

0

0

Brennevin, drinker

0

0

0

0

0

0

0

0

0

Annet

3

3

5

5

3

2

3

3

3

1Se vedlegg 7 for detaljert beskrivelse av matvaregrupperingen.

2Inkluderer friske, frosne og hermetiske grønnsaker samt grønnsakspulvere og 70 % av

grønnsaksbaserte sauser og pålegg.

3Inkluderer frisk, varmebehandlet og hermetisk frukt uten tilsatt sukker.

Tabell 62: Kilder (%) til mineraler i Norkost 4 (kosttilskudd ikke inkludert) (n=1964).

Matvaregruppe1

Kalsium

Natrium

Kalium

Salt

Magnesium

Fosfor

Jern

Sink

Selen

Kobber

Jod

Brød, knekkebrød

5

16

9

16

21

14

22

17

6

23

1

Kornvarer, andre

2

3

4

3

10

7

10

8

4

11

1

     Mel, korn, frokostblanding

1

0

2

0

6

4

7

4

0

6

0

     Ris, pasta

1

1

1

1

3

2

2

4

4

4

0

Kaker

2

2

2

2

3

3

3

2

2

4

2

Poteter, potetprodukter

1

0

7

0

5

2

4

2

0

6

0

     Potet, kokt/stekt

0

0

6

0

4

2

3

1

0

4

0

     Pommes frites

0

0

1

0

0

0

0

0

0

1

0

Grønnsaker2

5

5

12

5

7

4

10

4

0

11

3

Belgvekster

1

1

1

0

1

1

2

1

2

1

0

Frukt, bær3

2

0

6

0

5

2

2

1

0

6

1

Juice, smoothie

1

0

3

0

2

1

2

0

0

2

0

Nøtter, frø

1

0

1

0

4

2

2

2

4

6

0

Kjøtt, kjøttprodukter

2

21

14

21

9

17

19

30

25

8

2

     Rødt helt/malt kjøtt

0

3

4

3

3

5

9

15

6

2

0

     Rødt bearbeidet kjøtt

1

16

5

16

3

6

9

12

9

4

1

     Hvitt helt/malt kjøtt

0

1

3

1

3

5

2

3

8

1

0

     Hvitt bearbeidet kjøtt

0

1

0

1

0

1

0

0

0

0

0

Fisk, fiskeprodukter

1

6

5

6

3

6

2

3

28

2

28

     Mager/halvfet fisk

0

1

1

1

1

2

0

1

8

0

20

     Fet fisk

0

1

2

1

1

2

1

1

9

1

1

     Fiskeprodukter

0

3

1

3

1

1

1

1

8

1

5

Egg

2

1

1

1

1

3

5

4

11

2

6

Melk, yoghurt

28

3

10

3

6

14

1

6

4

2

21

     Helmelk

4

0

1

0

1

2

0

1

0

0

3

     Lettmelk 1-1,2 % fett

6

1

2

1

0

3

0

1

0

0

5

     Lettmelk 0,5-0,7 % fett

7

1

2

1

2

3

0

2

2

1

5

     Skummetmelk

3

0

1

0

1

1

0

1

0

0

2

     Smaksatt melk

2

0

1

0

1

1

0

1

0

1

1

     Yoghurt

4

0

1

0

1

2

0

1

2

0

3

Fløte, fløteprodukter

3

0

1

0

1

2

0

1

0

1

2

Ost

33

8

3

8

5

14

1

15

9

2

13

Smør, margarin, olje, dressing

1

4

0

4

0

0

1

0

2

0

2

     Margarin 60 % fett

0

1

0

1

0

0

0

0

0

0

0

     Lettmargarin, Brelett

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

     Smør, Bremykt

0

1

0

1

0

0

0

0

0

0

1

     Matolje

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

     Majones, dressing

0

2

0

2

0

0

0

0

0

0

0

Sukker, søtsaker

3

1

2

1

3

2

3

2

0

5

2

Snacks

0

2

2

2

2

1

1

1

0

2

0

Kaffe

2

0

10

0

2

2

1

0

0

1

0

Te

0

0

1

0

1

0

0

0

0

1

0

Saft/brus m/sukker

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

Saft/brus u/sukker

1

1

0

1

1

1

0

0

0

0

0

Plantedrikk/plantemelk

1

0

0

0

1

0

1

0

0

1

0

Drikkevann, inkl. mineralvann

0

1

0

1

0

0

0

0

0

0

12

Øl

1

0

1

0

2

1

0

0

0

1

0

Vin

0

0

1

0

1

0

2

0

0

2

0

Brennevin, drinker

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

Annet

5

254

4

254

5

3

7

4

4

5

4

1Se vedlegg 7 for detaljert beskrivelse av matvaregrupperingen.

2Inkluderer friske, frosne og hermetiske grønnsaker samt grønnsakspulvere og 70 % av

grønnsaksbaserte sauser og pålegg.

3Inkluderer frisk, varmebehandlet og hermetisk frukt uten tilsatt sukker.

415 % av natrium og salt kom fra salt og saltholdige kryddere tilsatt i maten (enten som del av en sammensatt rett eller tilsatt maten direkte ved bordet) og 6 % kom fra sauser.

 

Siste faglige endring: 01. november 2024