Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Inntak av energi og næringsstoffer

Tabell 36: Inntak av energi og næringsstoffer (kosttilskudd inkludert) blant deltagere i Norkost 4 (n=1964) totalt og fordelt på kjønn. Gjennomsnitt1 (SD) vektet for ukedag og utdanningsnivå.

Næringsstoff

Alle, n=1964

Menn, n=915

Anbefalt inntak2

Kvinner, n=1049

Anbefalt inntak2

p3

Energi, MJ

9,3 (3,8)

10,6 (4,0)

 

8,0 (3,2)

 

<0,001

Protein, g

94 (43)

109 (46)

 

80 (35)

 

<0,001

Fett, g

95 (47)

108 (51)

 

82 (40)

 

<0,001

Mettet fett, g

34 (20)

39 (22)

 

30 (16)

 

<0,001

Transfett, g

1 (1)

1 (1)

 

1 (1)

 

<0,001

Enumettet fett, g

37 (20)

43 (22)

 

32 (17)

 

<0,001

Flerumettet fett, g

15 (9)

17 (9)

 

14 (8)

 

<0,001

Omega-3, g

3 (3)

4 (3)

 

3 (2)

 

<0,001

ALA, g

2,2 (1,6)

2,5 (1,7)

 

2,0 (1,5)

 

<0,001

Omega-6, g

12 (7)

13 (8)

 

10 (6)

 

<0,001

Kolesterol, mg

286 (209)

327 (234)

 

249 (176)

 

<0,001

Karbohydrat, g

219 (106)

249 (111)

 

190 (91)

 

<0,001

Tilsatt sukker, g

41 (48)

46 (51)

 

36 (43)

 

<0,001

Fritt sukker, g

51 (53)

57 (57)

 

44 (48)

 

<0,001

Fiber, g

24 (12)

25 (13)

 

22 (11)

 

<0,001

Fullkorn, g

57 (56)

64 (65)

Minst 90

50 (45)

Minst 90

<0,001

Alkohol, g

9 (25)

11 (29)

Lavest mulig

7 (21)

Lavest mulig

<0,0014

Vitamin A, RE

843 (861)

931 (953)

800 (750)5

759 (719)

700 (650)5

<0,001

Vitamin D6, µg

17 (26)7

15 (20)7

10 (20)7

18 (32)

10 (20)7

0,5124

Vitamin E, mg

19 (14)

21 (13)

11

18 (15)

10 (9)8

<0,001

Tiamin, mg

2,0 (2,6)

2,1 (1,3)

1,19

1,9 (3,2)

0,89

0,124

Riboflavin, mg

2,3 (1,7)

2,5 (1,6)

1,6

2,0 (1,7)

1,6

<0,001

Vitamin B6, mg

2,4 (7,6)

2,4 (1,7)

1,8 (1,7)10

2,4 (11,2)

1,6

0,589

Vitamin B12, µg

21,9 (132,1)

16,3 (100,0)

4,0

27,0 (152,4)

4,0

<0,0014

Folat, µg

317 (216)

323 (198)

330

313 (233)

33011

0,608

Vitamin C, mg

148 (226)

145 (249)

110

150 (206)

95

0,358

Kalsium, mg

995 (602)

1095 (681)

950 (1000)12

899 (493)

950 (1000)12

<0,001

Jern, mg

13 (14)

13 (8)

9

13 (18)

15 (8) (7)13

0,564

Magnesium, mg

386 (227)

419 (259)

350

355 (186)

300

<0,001

Natrium, g

3,1 (1,7)

3,6 (1,9)

Maks 2,3

2,6 (1,4)

Maks 2,3

<0,001

Salt, g

7,8 (4,3)

9,1 (4,7)

Maks 5,8

6,5 (3,5)

Maks 5,8

<0,001

Kalium, g

3,7 (1,5)

4,2 (1,6)

3,5

3,3 (1,3)

3,5

<0,001

Sink, mg

13,0 (8,2)

14,7 (9,0)

12,7 (12,4) (12,1)14

11,4 (6,9)

9,7 (9,5) (9,3)14

<0,001

Selen, µg

59 (49)

65 (50)

90 (85)15

54 (47)

75

<0,001

Kobber, mg

1,4 (2,4)

1,5 (3,1)

0,9

1,2 (1,1)

0,9

<0,001

Fosfor, mg

1723 (730)

1963 (791)

520 (550)16

1498 (586)

520 (550)16

<0,001

Jod, µg

174 (213)

186 (225)

150

163 (202)

150

0,007

ALA; alfalinolensyre, RE; retinolekvivalenter

1Gjennomsnittsverdier for alle kostintervjuene vektet for ukedag maten ble spist og deltagerens utdanningsnivå (universitet/høyskole eller ikke). For detaljer om vektingen, se vedlegg 9.

2Referanseverdier for energi og næringsstoffer utgitt av Helsedirektoratet november 2023 Referanseverdier for energi og næringsstofferVerdien angir anbefalt inntak (RI – recommended intake eller AI – adequate intake).

3Forskjeller mellom menn og kvinner testet med T-test om ikke annet er spesifisert.

4Testet med Mann-Whitney U-test.

5Det anbefales 750 RE for menn og 650 RE for kvinner fra 70 års alder. OBS at utregningen av RE er ulik i beregningene fra denne undersøkelsen og i anbefalingene. For detaljer se punkt 2.5.5.

6To registreringsdager fra to deltagere er utelatt fra beregningene på grunn av inntak av vitamin D fra kosttilskudd på over 1000 µg/dag.

7Det anbefales 20 µg vitamin D for menn og kvinner fra 75 års alder.

8Det anbefales 9 mg vitamin E for kvinner over 50 år.

9Anbefalingen er regnet om fra det observerte energiinntaket i undersøkelsen (0,1 mg tiamin per MJ).

10Det anbefales 1,7 mg vitamin B6 for menn over 70 år.

11Det anbefales et tilskudd på 400 µg folat for kvinner fra de planlegger graviditet og ut første trimester.

12Det anbefales 1000 mg kalsium for menn og kvinner mellom 18 og 24 år.

13Det anbefales 8 mg jern for kvinner mellom 51 og 70 år og 7 mg jern for kvinner over 70 år.

14Det anbefales 12,4 mg sink for menn mellom 51 og 70 år og 12,1 mg for menn over 70 år. Det anbefales 9,5 mg sink for kvinner mellom 51 og 70 år og 9,3 mg for kvinner over 70 år.

15Det anbefales 85 µg selen for menn over 70 år.

16Det anbefales 550 mg fosfor for menn og kvinner mellom 18 og 24 år.

Tabell 37: Vitamin D fra ulike kilder blant deltagerne i Norkost 4 (n=1964) totalt og fordelt på kjønn. Gjennomsnitt1 (SD) vektet for ukedag og utdanningsnivå.

Vitamin D

Totalt, n=1964

Menn, n=914

Kvinner, n=1049

Vitamin D-inntak totalt, µg/dag

16,6 (26,4)

15,4 (19,5)

17,7 (31,7)

Vitamin D-inntak fra berikede matvarer2, µg/dag

2,5 (2,6)

2,9 (2,9)

2,1 (2,2)

Vitamin D-inntak fra kosttilskudd, µg/dag

10,9 (25,5)

8,7 (17,7)

12,9 (31,1)

Vitamin D-inntak uten kosttilskudd, µg/dag

5,7 (6,9)

6,6 (8,1)

4,8 (5,3)

ALA; alfalinolensyre, RE; retinolekvivalenter

1Gjennomsnittsverdier for alle kostintervjuene vektet for ukedag maten ble spist og deltagerens utdanningsnivå (universitet/høyskole eller ikke). For detaljer om vektingen, se vedlegg 9. To registreringsdager fra to mannlige deltagere er utelatt fra beregningene på grunn av inntak av vitamin D fra kosttilskudd på over 1000 µg/dag.

2Vitamin D tilsatt matvarer, for eksempel vitamin D tilsatt melk med 0,5 % fett og vitamin D tilsatt i margariner.

Tabell 38: Energiprosentfordeling (kosttilskudd inkludert) blant deltagere i Norkost 4 (n=1964) totalt og fordelt på kjønn. Gjennomsnitt1 (SD) vektet for ukedag og utdanningsnivå.

Energiprosentfordeling

Alle, n=1964

Menn, n=915

Kvinner, n=1049

Anbefalt inntak2

p3

Protein, E%

18 (6)

18 (6)

18 (6)

10-20

0,010

Fett, E%

38 (9)

37 (9)

38 (9)

25-40

0,512

Mettet fett, E%

13 (5)

13 (5)

13 (5)

<10

0,241

Transfett, E%

0,4 (0,2)

0,4 (0,2)

0,4 (0,2)

Lavest mulig

0,102

Enumettet fett, E%

15 (5)

15 (5)

14 (5)

10-20

0,057

Flerumettet fett, E%

6 (3)

6 (3)

6 (3)

5-10

0,042

Omega-3, E%

1 (1)

1 (1)

1 (1)

1

0,134

ALA, E%

0,9 (0,5)

0,9 (0,5)

0,9 (0,6)

0,5

0,006

Omega-6, E%

5 (2)

5 (2)

5 (2)

 

0,051

Karbohydrater, E%

40 (10)

40 (10)

41 (10)

 

0,253

Tilsatt sukker, E%

7 (7)

7 (7)

7 (7)

 

0,605

Fritt sukker, E%

9 (7)

9 (7)

9 (8)

<10

0,843

Fiber, g/MJ

2,7 (1,2)

2,5 (1,1)

2,9 (1,4)

3 g/MJ

<0,001

Fiber, E%

2,1 (1,0)

2,0 (0,9)

2,3 (1,1)

 

<0,001

Sum karbohydrater og fiber, E%4

42 (10)

42 (10)

43 (11)

45-60

0,047

Alkohol, E%

2,3 (5,7)

2,6 (6,0)

2,0 (5,4)

Lavest mulig

<0,0015

E%; energiprosent, ALA; alfalinolensyre

1Gjennomsnittsverdier for alle kostintervjuene vektet for ukedag maten ble spist og deltagerens utdanningsnivå (universitet/høyskole eller ikke). For detaljer om vektingen, se vedlegg 9.

2Referanseverdier for energi og næringsstoffer utgitt av Helsedirektoratet november 2023 Referanseverdier for energi og næringsstoffer

3Forskjeller mellom menn og kvinner testet med T-test om ikke annet er spesifisert.

4Anbefalingen for karbohydrat angis for summen av karbohydrat og fiber (45-60 E%).

5Testet med Mann-Whitney U-test.

Tabell 39: Inntak av energi og næringsstoffer (kosttilskudd inkludert) blant menn i Norkost 4 (n=915) fordelt på aldersgrupper. Gjennomsnitt1 (SD).

Næringsstoff

18-29 år, n=176

30-39 år, n=168

40-49 år, n=166

50-59 år, n=168

60-69 år, n=147

70-80 år, n=90

p2

Energi, MJ

11,4 (3,7)

10,7 (3,3)

10,2 (3,0)

10,9 (3,3)

9,5 (2,8)

9,3 (2,4)

<0,001

Protein, g

124 (45)

114 (42)

104 (27)

108 (30)

99 (35)

93 (26)

<0,001

Fett, g

115 (45)

112 (41)

102 (32)

113 (43)

99 (37)

95 (33)

<0,001

Mettet fett, g

41 (20)

40 (17)

37 (15)

40 (19)

35 (16)

35 (14)

0,003

Transfett, g

1 (1)

1 (1)

1 (1)

1 (1)

1 (1)

1 (1)

0,008

Enumettet fett, g

45 (19)

45 (19)

40 (14)

45 (18)

38 (15)

37 (14)

<0,001

Flerumettet fett, g

18 (8)

18 (7)

16 (6)

18 (7)

17 (8)

15 (5)

<0,001

Omega-3, g

4 (2)

3 (2)

3 (2)

4 (3)

4 (2)

4 (2)

0,092

ALA, g

2,6 (1,4)

2,5 (1,2)

2,3 (1,1)

2,7 (1,4)

2,5 (1,5)

2,1 (0,9)

0,014

Omega-6, g

14 (6)

14 (6)

13 (5)

14 (6)

13 (6)

11 (4)

<0,001

Kolesterol, mg

358 (213)

355 (198)

291 (150)

320 (159)

313 (166)

306 (156)

0,002

Karbohydrat, g

271 (108)

246 (95)

247 (90)

257 (93)

220 (73)

216 (68)

<0,001

Tilsatt sukker, g

52 (48)

44 (40)

46 (42)

49 (46)

34 (26)

34 (24)

<0,001

Fritt sukker, g

63 (56)

57 (47)

56 (46)

62 (50)

45 (30)

44 (30)

<0,001

Fiber, g

25 (12)

26 (13)

25 (10)

26 (10)

25 (8)

25 (9)

0,689

Fullkorn, g

63 (64)

58 (45)

66 (64)

70 (54)

68 (44)

60 (39)

0,392

Alkohol, g

9 (25)

9 (17)

10 (25)

10 (22)

7 (14)

13 (17)

<0,0013

Vitamin A, RE

953 (822)

1000 (1067)

844 (570)

928 (547)

1000 (736)

888 (473)

0,388

Vitamin D4, µg

13 (16)

17 (50)

15 (17)

17 (19)

18 (17)

17 (15)

0,0073

Vitamin E, mg

22 (13)

22 (11)

19 (9)

21 (10)

21 (11)

22 (11)

0,160

Tiamin, mg

2,3 (1,2)

2,4 (1,9)

2,0 (0,8)

2,2 (0,9)

2,0 (0,8)

1,9 (0,7)

<0,001

Riboflavin, mg

2,7 (1,7)

2,9 (2,2)

2,3 (0,8)

2,5 (0,9)

2,3 (1,0)

2,2 (0,8)

<0,001

Vitamin B6, mg

2,9 (1,7)

2,7 (2,0)

2,1 (0,8)

2,2 (1,1)

1,9 (0,8)

2,3 (2,7)

<0,001

Vitamin B12, µg

9,6 (6,6)

8,9 (7,6)

10,6 (33,1)

15,6 (58)

28,7 (174,4)

24,5 (112)

0,1113

Folat, µg

362 (223)

357 (174)

294 (117)

322 (156)

297 (152)

295 (139)

<0,001

Vitamin C, mg

142 (204)

173 (258)

121 (143)

129 (142)

139 (167)

175 (298)

0,128

Kalsium, mg

1121 (624)

1091 (544)

1090 (514)

1122 (521)

1042 (572)

963 (391)

0,219

Jern, mg

15 (9)

15 (10)

12 (5)

12 (5)

11 (4)

13 (9)

<0,001

Magnesium, mg

444 (261)

434 (255)

393 (145)

414 (135)

403 (145)

403 (146)

0,133

Natrium, g

4,3 (1,9)

3,9 (1,4)

3,4 (1,0)

3,6 (1,3)

3,1 (1,3)

2,9 (1,0)

<0,001

Salt, g

10,7 (4,8)

9,6 (3,5)

8,4 (2,5)

9,1 (3,2)

7,8 (3,3)

7,3 (2,5)

<0,001

Kalium, g

4,0 (1,3)

4,3 (1,4)

4,0 (1,2)

4,5 (1,2)

4,3 (1,4)

4,2 (1,1)

0,005

Sink, mg

17,4 (10,7)

15,8 (8,6)

13,9 (4,9)

14,0 (6,5)

12,2 (4,9)

12,9 (6,0)

<0,001

Selen, µg

71 (48)

68 (35)

59 (32)

63 (34)

71 (53)

67 (48)

0,073

Kobber, mg

1,5 (1)

1,6 (2,3)

1,4 (0,5)

1,4 (0,5)

1,7 (4,7)

1,3 (0,6)

0,589

Fosfor, mg

2099 (743)

1985 (670)

1911 (589)

2004 (543)

1868 (695)

1718 (472)

<0,001

Jod, µg

170 (160)

179 (136)

168 (130)

184 (143)

242 (270)

198 (187)

0,002

ALA; alfalinolensyre, RE; retinolekvivalenter

1Gjennomsnittlig inntak per person per dag (ikke vektede tall).

2Forskjeller mellom aldersgrupper testet med ANOVA om ikke annet er spesifisert.

3Testet med Kruskal-Wallis Test.

4En deltager med et gjennomsnittlig inntak av vitamin D på over 1000 µg/d ble utelatt fra beregningene.

Tabell 40: Energiprosentfordeling (kosttilskudd inkludert) blant menn i Norkost 4 (n=915) fordelt på aldersgrupper. Gjennomsnitt1 (SD).

Energiprosentfordeling

18-29 år, n=176

30-39 år, n=168

40-49 år, n=166

50-59 år, n=168

60-69 år, n=147

70-80 år, n=90

P2

Protein, E%

19 (5)

18 (5)

18 (4)

17 (4)

18 (4)

17 (4)

0,014

Fett, E%

37 (7)

39 (8)

37 (7)

38 (8)

38 (8)

37 (7)

0,196

Mettet fett, E%

13 (4)

14 (4)

13 (5)

13 (4)

14 (4)

13 (4)

0,928

Transfett, E%

0,4 (0,2)

0,4 (0,2)

0,4 (0,2)

0,4 (0,2)

0,3 (0,2)

0,4 (0,2)

0,798

Enumettet fett, E%

15 (4)

15 (4)

15 (3)

15 (4)

15 (4)

14 (3)

0,193

Flerumettet fett, E%

6 (2)

6 (2)

6 (2)

6 (2)

7 (3)

6 (1)

0,055

Omega-3, E%

1 (1)

1 (1)

1 (1)

1 (1)

2 (1)

1 (1)

<0,001

ALA, E%

0,8 (0,4)

0,9 (0,4)

0,9 (0,4)

0,9 (0,4)

1,0 (0,5)

0,9 (0,3)

0,015

Omega-6, E%

5 (2)

5 (2)

5 (2)

5 (1)

5 (2)

4 (1)

0,051

Karbohydrater, E%

40 (9)

39 (9)

41 (7)

40 (8)

39 (8)

40 (8)

0,427

Tilsatt sukker, E%

7 (6)

7 (6)

7 (6)

7 (5)

6 (4)

6 (3)

0,103

Fritt sukker, E%

9 (7)

9 (6)

9 (6)

9 (6)

8 (5)

8 (5)

0,420

Fiber, g/MJ

2,2 (0,8)

2,4 (1,0)

2,5 (0,8)

2,5 (0,9)

2,7 (0,8)

2,7 (1,0)

<0,001

Fiber, E%

1,8 (0,6)

1,9 (0,8)

2,0 (0,7)

2,0 (0,7)

2,2 (0,6)

2,2 (0,8)

<0,001

Sum karbohydrater og fiber, E%

42 (9)

41 (9)

43 (7)

42 (8)

42 (8)

42 (9)

0,506

Alkohol, E%

2,1 (5,4)

2,3 (3,9)

2,4 (5,7)

2,4 (4,6)

2,1 (3,8)

4,0 (5,0)

<0,0013

E%; energiprosent, ALA; alfalinolensyre

1Gjennomsnittlig inntak per person per dag (ikke vektede tall).

2Forskjeller mellom aldersgrupper testet med ANOVA om ikke annet er spesifisert.

3Testet med Kruskal-Wallis Test.

Tabell 41: Inntak av energi og næringsstoffer (kosttilskudd inkludert) blant kvinner i Norkost 4 (n=1049) fordelt på aldersgrupper. Gjennomsnitt1 (SD).

Næringsstoff

18-29 år, n=199

30-39 år, n=175

40-49 år, n=211

50-59 år, n=224

60-69 år, n=149

70-80 år, n=91

p2

Energi, MJ

8,4 (2,4)

8,2 (2,7)

8,1 (3,0)

7,7 (2,2)

7,9 (2,3)

7,5 (2,4)

0,026

Protein, g

84 (27)

84 (33)

79 (26)

78 (25)

81 (25)

76 (25)

0,050

Fett, g

82 (29)

84 (31)

84 (34)

80 (30)

84 (34)

80 (32)

0,656

Mettet fett, g

29 (12)

30 (12)

30 (15)

29 (12)

30 (15)

30 (13)

0,922

Transfett, g

1 (0)

1 (0)

1 (1)

1 (0)

1 (1)

1 (1)

0,316

Enumettet fett, g

32 (12)

33 (13)

33 (14)

31 (13)

32 (13)

30 (14)

0,305

Flerumettet fett, g

14 (6)

14 (7)

14 (6)

14 (6)

14 (7)

13 (5)

0,252

Omega-3, g

3 (2)

3 (2)

3 (2)

3 (2)

3 (2)

3 (2)

0,004

ALA, g

2,0 (1,1)

2,1 (1,2)

2,0 (1,2)

2,1 (1,3)

2,2 (1,5)

1,9 (1,0)

0,299

Omega-6, g

11 (5)

11 (6)

11 (5)

10 (5)

11 (5)

9 (4)

0,053

Kolesterol, mg

252 (141)

238 (152)

252 (148)

237 (131)

263 (121)

267 (120)

0,316

Karbohydrat, g

211 (75)

196 (73)

194 (93)

182 (64)

177 (67)

171 (68)

<0,001

Tilsatt sukker, g

43 (37)

35 (31)

37 (43)

31 (27)

28 (27)

28 (21)

<0,001

Fritt sukker, g

52 (40)

43 (34)

46 (47)

39 (30)

36 (31)

37 (28)

<0,001

Fiber, g

21 (9)

23 (11)

23 (11)

23 (9)

24 (10)

21 (8)

0,148

Fullkorn, g

51 (42)

52 (41)

51 (39)

53 (39)

55 (37)

51 (33)

0,951

Alkohol, g

5 (14)

6 (17)

6 (13)

5 (11)

8 (12)

6 (11)

0,0023

Vitamin A, RE

802 (652)

754 (506)

765 (500)

768 (714)

795 (415)

804 (413)

0,948

Vitamin D, µg

13 (17)

16 (20)

20 (32)

19 (22)

20 (37)

22 (18)

<0,0013

Vitamin E, mg

17 (9)

17 (10)

19 (21)

18 (13)

20 (11)

20 (11)

0,075

Tiamin, mg

1,7 (0,7)

1,8 (1,2)

1,8 (1,0)

2,4 (8,2)

2,0 (1,9)

2,0 (2,2)

0,507

Riboflavin, mg

1,9 (1,1)

2,0 (1,3)

2,0 (1,0)

2,2 (2,0)

2,2 (1,6)

2,3 (2,0)

0,267

Vitamin B6, mg

3,0 (12,7)

2,0 (1,3)

2,0 (1,3)

2,2 (3,1)

2,1 (1,6)

2,0 (1,5)

0,481

Vitamin B12, µg

19,3 (93,9)

16,4 (86,2)

26,2 (129,2)

42,4 (218,9)

31,6 (118,8)

18,1 (75,3)

0,5653

Folat, µg

300 (184)

332 (219)

311 (200)

336 (259)

324 (198)

315 (191)

0,564

Vitamin C, mg

123 (145)

148 (149)

153 (180)

173 (222)

163 (162)

151 (180)

0,111

Kalsium, mg

854 (395)

908 (422)

921 (419)

929 (386)

969 (420)

929 (484)

0,195

Jern, mg

13 (15)

15 (17)

16 (24)

12 (10)

13 (13)

10 (5)

0,032

Magnesium, mg

324 (126)

367 (160)

344 (145)

371 (170)

411 (211)

364 (167)

<0,001

Natrium, g

2,9 (1,1)

2,8 (1,1)

2,6 (1,0)

2,6 (1,1)

2,5 (1,0)

2,4 (0,9)

<0,001

Salt, g

7,1 (2,6)

6,9 (2,8)

6,4 (2,5)

6,4 (2,8)

6,3 (2,6)

5,9 (2,2)

0,001

Kalium, g

3,1 (1,1)

3,4 (1,2)

3,3 (1,1)

3,3 (1,0)

3,5 (1,0)

3,4 (1,0)

0,02

Sink, mg

11,5 (5,7)

12,0 (6,6)

11,6 (6,1)

11,5 (5,8)

11,4 (5,7)

11,0 (5,5)

0,874

Selen, µg

50 (26)

56 (49)

52 (32)

54 (34)

63 (53)

56 (34)

0,060

Kobber, mg

1,2 (0,5)

1,3 (0,6)

1,3 (0,6)

1,2 (0,6)

1,4 (1,8)

1,1 (0,5)

0,107

Fosfor, mg

1525 (468)

1551 (538)

1500 (510)

1507 (474)

1541 (456)

1441 (441)

0,570

Jod, µg

149 (138)

145 (113)

158 (127)

178 (191)

199 (194)

198 (170)

0,003

ALA; alfalinolensyre, RE; retinolekvivalenter              

1Gjennomsnittlig inntak per person per dag (ikke vektede tall).

2Forskjeller mellom aldersgrupper testet med ANOVA om ikke annet er spesifisert.

3Testet med Kruskal-Wallis Test.

Tabell 42: Energiprosentfordeling (kosttilskudd inkludert) blant kvinner i Norkost 4 (n=1049) fordelt på aldersgrupper. Gjennomsnitt1 (SD).

Energiprosentfordeling

18-29 år, n=199

30-39 år, n=175

40-49 år, n=211

50-59 år, n=224

60-69 år, n=149

70-80 år, n=91

p2

Protein, E%

18 (5)

18 (5)

17 (5)

17 (4)

18 (4)

18 (4)

0,646

Fett, E%

36 (7)

38 (8)

38 (8)

38 (8)

39 (8)

39 (7)

0,005

Mettet fett, E%

13 (3)

13 (4)

14 (4)

14 (4)

14 (4)

15 (4)

0,009

Transfett, E%

0,3 (0,2)

0,4 (0,2)

0,4 (0,2)

0,4 (0,2)

0,4 (0,2)

0,4 (0,2)

0,003

Enumettet fett, E%

14 (3)

15 (4)

15 (4)

15 (4)

15 (4)

15 (3)

0,323

Flerumettet fett, E%

6 (2)

6 (2)

6 (2)

7 (2)

7 (2)

6 (2)

0,063

Omega-3, E%

1 (1)

1 (1)

1 (1)

1 (1)

2 (1)

2 (1)

<0,001

ALA, E%

0,9 (0,4)

0,9 (0,5)

0,9 (0,5)

1,0 (0,5)

1,0 (0,5)

0,9 (0,4)

0,008

Omega-6, E%

5 (2)

5 (2)

5 (2)

5 (2)

5 (2)

5 (2)

0,180

Karbohydrater, E%

43 (8)

41 (8)

40 (9)

40 (8)

38 (9)

38 (8)

<0,001

Tilsatt sukker, E%

8 (6)

7 (6)

7 (6)

7 (5)

6 (5)

6 (4)

<0,001

Fritt sukker, E%

10 (7)

9 (6)

9 (6)

8 (6)

7 (5)

8 (5)

<0,001

Fiber, g/MJ

2,6 (1,0)

2,9 (1,0)

2,9 (1,2)

3,0 (1,2)

3,0 (1,1)

2,9 (0,9)

0,002

Fiber, E%

2,1 (0,8)

2,3 (0,8)

2,4 (0,9)

2,4 (0,9)

2,4 (0,9)

2,3 (0,7)

0,002

Sum karbohydrater og fiber, E%

45 (8)

43 (8)

43 (9)

43 (8)

40 (9)

41 (8)

<0,001

Alkohol, E%

1,5 (3,9)

1,8 (4,5)

2,1 (4,4)

1,7 (3,6)

2,8 (4,5)

2,5 (4,6)

0,0023

E%; energiprosent, ALA; alfalinolensyre

1Gjennomsnittlig inntak per person per dag (ikke vektede tall).

2Forskjeller mellom aldersgrupper testet med ANOVA om ikke annet er spesifisert.

3Testet med Kruskal-Wallis Test.

Tabell 43: Inntak av energi og næringsstoffer (kosttilskudd inkludert) blant menn i Norkost (n=915) fordelt på landsdeler. Gjennomsnitt1 (SD).

Næringsstoff

Oslo og Viken n=374

Agder og Sør-Østlandet, n=110

Innlandet, n=58

Vestlandet, n=218

Trøndelag, n=85

Nord-Norge, n=70

p2

Energi, MJ

10,6 (3,1)

10,3 (3,7)

10,0 (3,1)

10,4 (3,4)

10,4 (2,9)

10,7 (3,1)

0,750

Protein, g

111 (35)

109 (46)

97 (27)

108 (39)

101 (29)

113 (38)

0,045

Fett, g

108 (39)

105 (43)

104 (41)

107 (42)

106 (39)

112 (36)

0,895

Mettet fett, g

38 (17)

38 (18)

37 (16)

39 (18)

40 (19)

39 (13)

0,928

Transfett, g

1 (1)

1 (1)

1 (1)

1 (1)

1 (1)

1 (1)

0,345

Enumettet fett, g

42 (16)

41 (18)

42 (19)

42 (18)

41 (16)

45 (17)

0,710

Flerumettet fett, g

18 (7)

17 (8)

17 (7)

17 (7)

16 (6)

18 (7)

0,048

Omega-3, g

4 (2)

4 (3)

3 (2)

4 (2)

3 (2)

4 (2)

0,079

ALA, g

2,6 (1,3)

2,5 (1,5)

2,3 (1,1)

2,4 (1,2)

2,3 (1,1)

2,9 (1,4)

0,019

Omega-6, g

14 (6)

13 (6)

13 (6)

13 (6)

12 (5)

14 (5)

0,059

Kolesterol, mg

327 (168)

309 (172)

292 (233)

334 (183)

314 (158)

363 (199)

0,216

Karbohydrat, g

245 (94)

247 (96)

237 (91)

245 (95)

254 (88)

248 (84)

0,936

Tilsatt sukker, g

42 (41)

46 (41)

45 (35)

45 (43)

47 (36)

46 (42)

0,816

Fritt sukker, g

53 (47)

57 (46)

59 (45)

58 (49)

59 (41)

55 (44)

0,729

Fiber, g

26 (11)

27 (13)

24 (9)

24 (10)

26 (11)

24 (8)

0,205

Fullkorn, g

62 (54)

70 (58)

61 (50)

64 (54)

72 (60)

62 (43)

0,643

Alkohol, g

12 (24)

6 (14)

8 (19)

9 (20)

8 (13)

10 (23)

0,0483

Vitamin A, RE

940 (635)

983 (945)

853 (723)

904 (541)

1076 (1351)

875 (485)

0,417

Vitamin D4, µg

16 (19)4

14 (16)

14 (13)

19 (45)

14 (11)

14 (14)

0,5003

Vitamin E, mg

21 (11)

20 (13)

20 (11)

21 (11)

19 (9)

22 (12)

0,687

Tiamin, mg

2,1 (1,0)

2,1 (1,0)

2,1 (0,8)

2,3 (1,6)

2,2 (1,3)

2,2 (0,9)

0,754

Riboflavin, mg

2,4 (1,1)

2,5 (1,5)

2,2 (1,0)

2,7 (1,9)

2,6 (1,4)

2,6 (1,3)

0,202

Vitamin B6, mg

2,4 (1,3)

2,2 (1,5)

2,0 (0,8)

2,5 (2,3)

2,2 (1,1)

2,4 (1,3)

0,302

Vitamin B12, µg

17,5 (110,5)

13,3 (47,4)

7,3 (5,4)

18,7 (84,3)

9,3 (9,7)

10,0 (6,1)

0,057

Folat, µg

335 (174)

326 (226)

300 (134)

323 (158)

308 (134)

312 (127)

0,584

Vitamin C, mg

159 (242)

125 (141)

120 (103)

146 (215)

119 (93)

144 (169)

0,405

Kalsium, mg

1070 (514)

1133 (626)

968 (471)

1085 (570)

1122 (525)

1098 (555)

0,519

Jern, mg

14 (8)

12 (6)

13 (5)

13 (8)

13 (9)

13 (5)

0,546

Magnesium, mg

429 (202)

413 (181)

381 (130)

421 (233)

398 (136)

401 (140)

0,444

Natrium, g

3,7 (1,5)

3,5 (1,3)

3,2 (1,3)

3,6 (1,5)

3,4 (1,0)

3,9 (1,4)

0,029

Salt, g

9,3 (3,9)

8,7 (3,4)

8,0 (3,1)

8,9 (3,8)

8,5 (2,5)

9,7 (3,4)

0,034

Kalium, g

4,2 (1,3)

4,3 (1,5)

4,0 (1,3)

4,3 (1,3)

4,2 (1,1)

4,2 (1,3)

0,779

Sink, mg

15,1 (7,9)

14,0 (8,3)

13,2 (4,2)

14,6 (7,7)

14,2 (8,1)

14,3 (6,0)

0,466

Selen, µg

71 (47)

66 (44)

58 (33)

64 (39)

57 (24)

68 (40)

0,036

Kobber, mg

1,5 (0,6)

1,9 (5,4)

1,3 (0,5)

1,5 (2,0)

1,4 (0,5)

1,3 (0,4)

0,336

Fosfor, mg

1957 (590)

1984 (798)

1801 (572)

1953 (686)

1929 (575)

2024 (656)

0,489

Jod, µg

184 (151)

198 (254)

193 (181)

189 (183)

191 (163)

180 (129)

0,979

ALA; alfalinolensyre, RE; retinolekvivalenter

1Gjennomsnittlig inntak per person per dag (ikke vektede tall).

2Forskjeller mellom landsdeler testet med ANOVA om ikke annet er spesifisert.

3Testet med Kruskal-Wallis Test.

4En deltager med et gjennomsnittlig inntak av vitamin D på over 1000 µg/d ble utelatt fra beregningene.

Tabell 44: Energiprosentfordeling (kosttilskudd inkludert) blant menn i Norkost 4 (n=915) fordelt på landsdeler. Gjennomsnitt1 (SD).

Energiprosentfordeling

Oslo og Viken, n=374

Agder og Sør-Østlandet, n=110

Innlandet, n=58

Vestlandet, n=218

Trøndelag, n=85

Nord-Norge, n=70

p2

Protein, E%

18 (4)

18 (4)

17 (5)

18 (5)

17 (4)

18 (4)

0,324

Fett, E%

38 (8)

38 (6)

38 (8)

38 (8)

37 (7)

39 (7)

0,896

Mettet fett, E%

13 (4)

13 (4)

14 (4)

14 (4)

14 (4)

13 (3)

0,550

Transfett, E%

0,4 (0,2)

0,4 (0,2)

0,3 (0,2)

0,4 (0,2)

0,4 (0,2)

0,4 (0,2)

0,262

Enumettet fett, E%

15 (4)

15 (3)

15 (4)

15 (4)

15 (3)

16 (4)

0,555

Flerumettet fett, E%

6 (2)

6 (2)

6 (2)

6 (2)

6 (2)

6 (2)

0,031

Omega-3, E%

1 (1)

1 (1)

1 (1)

1 (1)

1 (1)

1 (1)

0,309

ALA, E%

0,9 (0,4)

0,9 (0,4)

0,9 (0,4)

0,9 (0,4)

0,8 (0,3)

1,0 (0,4)

0,049

Omega-6, E%

5 (2)

5 (2)

5 (2)

5 (2)

4 (1)

5 (1)

0,021

Karbohydrater, E%

39 (8)

41 (7)

40 (9)

40 (8)

41 (8)

39 (8)

0,314

Tilsatt sukker, E%

6 (5)

7 (5)

7 (5)

7 (6)

7 (5)

7 (6)

0,333

Fritt sukker, E%

8 (6)

9 (6)

10 (7)

9 (6)

9 (6)

9 (7)

0,200

Fiber, g/MJ

2,5 (0,9)

2,7 (0,9)

2,5 (0,9)

2,4 (0,8)

2,5 (0,9)

2,3 (0,7)

0,105

Fiber, E%

2,0 (0,7)

2,1 (0,7)

2,0 (0,7)

1,9 (0,7)

2,0 (0,7)

1,8 (0,5)

0,116

Sum karbohydrater og fiber, E%

41 (8)

43 (8)

42 (9)

42 (9)

43 (8)

41 (8)

0,292

Alkohol, E%

2,8 (5,3)

1,7 (4,0)

2,3 (5,6)

2,2 (4,6)

2,3 (3,4)

2,4 (4,9)

0,0553

E%; energiprosent, ALA; alfalinolensyre

1Gjennomsnittlig inntak per person per dag (ikke vektede tall).

2Forskjeller mellom landsdeler testet med ANOVA om ikke annet er spesifisert.

3Testet med Kruskal-Wallis Test.

Tabell 45: Inntak av energi og næringsstoffer (kosttilskudd inkludert) blant kvinner i Norkost 4 (n=1049) fordelt på landsdeler. Gjennomsnitt1 (SD).

Næringsstoff

Oslo og Viken, n=426

Agder og Sør-Østlandet, n=140

Innlandet, n=76

Vestlandet, n=235

Trøndelag, n=94

Nord-Norge, n=78

p2

Energi, MJ

8,0 (2,5)

8,1 (2,2)

7,9 (2,4)

8,0 (2,9)

7,9 (2,4)

7,9 (2,5)

0,983

Protein, g

81 (29)

81 (25)

79 (25)

80 (25)

80 (29)

83 (29)

0,960

Fett, g

82 (32)

85 (27)

83 (30)

83 (34)

81 (31)

79 (32)

0,846

Mettet fett, g

30 (13)

30 (11)

31 (14)

30 (14)

29 (11)

29 (13)

0,969

Transfett, g

1 (0)

1 (0)

1 (1)

1 (1)

1 (0)

1 (1)

0,818

Enumettet fett, g

31 (13)

33 (12)

32 (11)

32 (15)

31 (14)

31 (13)

0,725

Flerumettet fett, g

14 (6)

14 (5)

13 (5)

14 (7)

14 (7)

12 (5)

0,221

Omega-3, g

3 (2)

3 (2)

3 (2)

3 (2)

3 (2)

3 (1)

0,315

ALA, g

2,0 (1,3)

2,1 (1,0)

2,0 (1,1)

2,1 (1,3)

2,0 (1,2)

1,9 (1,0)

0,807

Omega-6, g

11 (5)

11 (5)

10 (4)

11 (5)

11 (5)

10 (4)

0,323

Kolesterol, mg

254 (145)

248 (131)

240 (122)

242 (126)

250 (151)

257 (146)

0,869

Karbohydrat, g

189 (72)

194 (69)

186 (74)

193 (90)

190 (68)

192 (76)

0,955

Tilsatt sukker, g

33 (33)

38 (32)

31 (27)

37 (40)

33 (31)

35 (25)

0,443

Fritt sukker, g

42 (36)

47 (34)

39 (30)

44 (44)

40 (36)

43 (30)

0,600

Fiber, g

23 (10)

22 (9)

23 (8)

23 (10)

22 (9)

21 (10)

0,663

Fullkorn, g

50 (38)

51 (38)

57 (37)

53 (38)

48 (41)

59 (47)

0,292

Alkohol, g

7 (16)

5 (11)

6 (11)

4 (10)

4 (9)

6 (13)

0,0173

Vitamin A, RE

788 (538)

720 (380)

830 (1121)

774 (453)

848 (650)

714 (360)

0,461

Vitamin D, µg

19 (26)

14 (15)

18 (16)

17 (21)

16 (22)

20 (50)

0,1123

Vitamin E, mg

19 (17)

19 (14)

18 (11)

19 (10)

18 (11)

15 (7)

0,205

Tiamin, mg

1,8 (1,1)

2,7 (10,3)

1,8 (0,7)

1,9 (1,8)

2,1 (1,8)

1,5 (0,7)

0,180

Riboflavin, mg

2,0 (1,1)

2,2 (2,2)

2,0 (0,9)

2,2 (1,9)

2,2 (1,5)

1,9 (0,8)

0,349

Vitamin B6, mg

2,5 (8,8)

2,4 (3,6)

1,9 (0,9)

2,1 (1,8)

2,2 (1,6)

1,8 (1)

0,916

Vitamin B12, µg

16,3 (75,4)

31,2 (183,1)

7,2 (9,2)

51,3 (208,4)

23,4 (114,8)

25,5 (126,6)

0,9683

Folat, µg

325 (209)

327 (227)

292 (140)

332 (249)

327 (197)

262 (156)

0,138

Vitamin C, mg

145 (160)

153 (166)

122 (87)

160 (197)

197 (232)

141 (205)

0,082

Kalsium, mg

900 (409)

883 (386)

968 (391)

926 (443)

971 (422)

905 (429)

0,481

Jern, mg

15 (20)

13 (15)

13 (18)

12 (10)

12 (9)

10 (5)

0,047

Magnesium, mg

359 (164)

365 (162)

379 (170)

360 (174)

382 (167)

323 (129)

0,244

Natrium, g

2,6 (1,0)

2,7 (1,0)

2,7 (1,1)

2,7 (1,1)

2,6 (1,0)

2,6 (1,2)

0,989

Salt, g

6,5 (2,6)

6,6 (2,6)

6,6 (2,9)

6,6 (2,8)

6,5 (2,5)

6,6 (3,0)

0,984

Kalium, g

3,3 (1,0)

3,3 (1,1)

3,4 (0,9)

3,3 (1,0)

3,3 (1,0)

3,4 (1,2)

0,989

Sink, mg

12 (7)

11,9 (6,0)

11,0 (4,6)

11 (6)

13 (6)

10 (4)

0,108

Selen, µg

57 (41)

58 (51)

51 (31)

51 (31)

55 (33)

52 (33)

0,392

Kobber, mg

1,3 (0,6)

1,2 (0,5)

1,5 (2,4)

1,2 (0,5)

1,2 (0,5)

1,0 (0,5)

0,086

Fosfor, mg

1509 (503)

1518 (454)

1534 (456)

1514 (493)

1508 (480)

1543 (477)

0,993

Jod, µg

169 (152)

180 (219)

139 (113)

166 (154)

167 (133)

171 (137)

0,638

ALA; alfalinolensyre, RE; retinolekvivalenter

1Gjennomsnittlig inntak per person per dag (ikke vektede tall).

2Forskjeller mellom landsdeler testet med ANOVA om ikke annet er spesifisert.

3Testet med Kruskal-Wallis Test.

Tabell 46: Energiprosentfordeling (kosttilskudd inkludert) blant kvinner i Norkost 4 (n=1049) fordelt på landsdeler. Gjennomsnitt1 (SD).

Energiprosentfordeling

Oslo og Viken, n=426

Agder og Sør-Østlandet, n=140

Innlandet, n=76

Vestlandet, n=235

Trøndelag, n=94

Nord-Norge, n=78

p2

Protein, E%

17 (4)

17 (5)

17 (4)

17 (4)

18 (5)

18 (4)

0,682

Fett, E%

38 (8)

39 (7)

39 (8)

38 (7)

38 (7)

37 (7)

0,464

Mettet fett, E%

14 (4)

14 (4)

14 (5)

14 (4)

14 (3)

14 (4)

0,878

Transfett, E%

0,4 (0,2)

0,4 (0,2)

0,4 (0,2)

0,4 (0,2)

0,4 (0,2)

0,4 (0,2)

0,646

Enumettet fett, E%

14 (4)

15 (4)

15 (4)

15 (4)

15 (4)

14 (4)

0,371

Flerumettet fett, E%

6 (2)

7 (2)

6 (2)

6 (2)

6 (2)

6 (2)

0,043

Omega-3, E%

1 (1)

1 (1)

1 (1)

1 (1)

1 (1)

1 (1)

0,156

ALA, E%

0,9 (0,5)

1,0 (0,4)

0,9 (0,5)

1,0 (0,5)

1,0 (0,5)

0,9 (0,4)

0,819

Omega-6, E%

5 (2)

5 (2)

5 (1)

5 (2)

5 (2)

4 (1)

0,114

Karbohydrater, E%

40 (9)

40 (9)

39 (9)

40 (8)

41 (8)

41 (8)

0,758

Tilsatt sukker, E%

7 (6)

8 (6)

6 (5)

7 (5)

7 (5)

7 (5)

0,326

Fritt sukker, E%

8 (6)

9 (6)

8 (5)

9 (6)

8 (6)

9 (5)

0,467

Fiber, g/MJ

2,9 (1,2)

2,8 (1,0)

3,0 (0,9)

3,0 (1,0)

2,8 (1,0)

2,7 (0,9)

0,242

Fiber, E%

2,4 (1,0)

2,2 (0,8)

2,4 (0,7)

2,4 (0,8)

2,3 (0,8)

2,1 (0,7)

0,254

Sum karbohydrater og fiber, E%

42 (9)

43 (9)

42 (10)

43 (8)

43 (8)

43 (8)

0,834

Alkohol, E%

2,4 (4,7)

1,6 (3,4)

2,3 (4,3)

1,5 (3,7)

1,3 (3,1)

2,1 (4,9)

0,0223

E%; energiprosent, ALA; alfalinolensyre

1Gjennomsnittlig inntak per person per dag (ikke vektede tall).

2Forskjeller mellom landsdeler testet med ANOVA om ikke annet er spesifisert.

3Testet med Kruskal-Wallis Test.

Tabell 47: Inntak av energi og næringsstoffer (kosttilskudd inkludert) blant menn i Norkost 4 (n=915) gruppert etter husholdningstype. Gjennomsnitt1 (SD).

Næringsstoff

Bor alene2, n=172

Familie uten barn2, n=463

Familie med barn2, n=280

p3

Energi, MJ

10,7 (3,6)

10,4 (3,4)

10,5 (2,8)

0,550

Protein, g

111 (43)

108 (37)

108 (33)

0,594

Fett, g

111 (46)

106 (40)

106 (35)

0,412

Mettet fett, g

40 (19)

38 (18)

38 (15)

0,470

Transfett, g

1 (1)

1 (1)

1 (1)

0,743

Enumettet fett, g

44 (20)

42 (16)

42 (16)

0,305

Flerumettet fett, g

17 (8)

17 (7)

17 (7)

0,729

Omega-3, g

4 (2)

4 (2)

4 (2)

0,225

ALA, g

2,5 (1,4)

2,5 (1,3)

2,5 (1,2)

0,969

Omega-6, g

14 (7)

13 (6)

13 (5)

0,646

Kolesterol, mg

351 (236)

328 (171)

308 (145)

0,041

Karbohydrat, g

246 (102)

243 (94)

250 (84)

0,562

Tilsatt sukker, g

50 (50)

42 (38)

44 (37)

0,140

Fritt sukker, g

61 (55)

53 (45)

56 (42)

0,221

Fiber, g

24 (9)

26 (12)

26 (10)

0,082

Fullkorn, g

55 (48)

65 (53)

69 (58)

0,026

Alkohol, g

11 (26)

10 (20)

8 (19)

0,2744

Vitamin A, RE

949 (1046)

962 (707)

894 (584)

0,477

Vitamin D5, µg

17 (18)

16 (16)

16 (41)

0,0394

Vitamin E, mg

21 (11)

21 (11)

20 (10)

0,117

Tiamin, mg

2,1 (1,0)

2,2 (1,3)

2,2 (1,0)

0,556

Riboflavin, mg

2,6 (1,4)

2,5 (1,5)

2,5 (1,2)

0,305

Vitamin B6, mg

2,7 (2,5)

2,3 (1,4)

2,2 (1,1)

0,011

Vitamin B12, µg

17,8 (84,8)

15,6 (98,2)

13,3 (49,3)

0,6274

Folat, µg

328 (180)

327 (176)

317 (148)

0,706

Vitamin C, mg

147 (227)

147 (190)

138 (208)

0,823

Kalsium, mg

1095 (607)

1063 (556)

1105 (479)

0,554

Jern, mg

13 (7)

13 (7)

13 (8)

0,877

Magnesium, mg

424 (173)

419 (195)

409 (206)

0,667

Natrium, g

3,7 (1,7)

3,6 (1,5)

3,6 (1,2)

0,477

Salt, g

9,3 (4,3)

8,9 (3,7)

9,0 (2,9)

0,458

Kalium, g

4,2 (1,4)

4,2 (1,3)

4,2 (1,2)

0,988

Sink, mg

15 (10)

14 (7)

15 (6)

0,276

Selen, µg

67 (42)

70 (47)

61 (32)

0,036

Kobber, mg

1,4 (0,6)

1,6 (2,7)

1,5 (1,8)

0,757

Fosfor, mg

1967 (683)

1939 (656)

1964 (600)

0,826

Jod, µg

192 (161)

199 (206)

168 (117)

0,059

ALA; alfalinolensyre, RE; retinolekvivalenter

1Gjennomsnittlig inntak per person per dag (ikke vektede tall).

2Basert på deltagernes svar på spørsmålet «Hvem bor du sammen med?».

3Forskjeller i henhold til husholdningstype testet med ANOVA om ikke annet er spesifisert.

4Testet med Kruskal-Wallis test.

5En deltager med et gjennomsnittlig inntak av vitamin D på over 1000 µg/d ble utelatt fra beregningene.

Tabell 48: Energiprosentfordeling (kosttilskudd inkludert) blant menn i Norkost 4 (n=915) gruppert etter husholdningstype. Gjennomsnitt1 (SD).

Energiprosentfordeling

Bor alene2, n=172

Familie uten barn2, n=463

Familie med barn2, n=280

p3

Protein, E%

18 (6)

18 (5)

18 (4)

0,830

Fett, E%

38 (8)

38 (7)

38 (7)

0,710

Mettet fett, E%

14 (4)

13 (4)

13 (4)

0,831

Transfett, E%

0,4 (0,2)

0,4 (0,2)

0,4 (0,2)

0,997

Enumettet fett, E%

15 (4)

15 (3)

15 (4)

0,681

Flerumettet fett, E%

6 (2)

6 (2)

6 (2)

0,438

Omega-3, E%

1 (1)

1 (1)

1 (1)

0,047

ALA, E%

0,9 (0,4)

0,9 (0,4)

0,9 (0,4)

0,722

Omega-6, E%

5 (2)

5 (2)

5 (2)

0,821

Karbohydrater, E%

39 (9)

40 (8)

41 (8)

0,184

Tilsatt sukker, E%

7 (6)

7 (5)

7 (5)

0,295

Fritt sukker, E%

9 (7)

8 (6)

9 (6)

0,385

Fiber, g/MJ

2,3 (0,7)

2,6 (0,9)

2,5 (0,9)

0,003

Fiber, E%

1,8 (0,6)

2,0 (0,7)

2,0 (0,7)

0,003

Sum karbohydrater og fiber, E%

41 (10)

42 (8)

43 (8)

0,170

Alkohol, E%

2,8 (5,4)

2,5 (4,6)

2,1 (4,8)

0,2694

E%; energiprosent, ALA; alfalinolensyre

1Gjennomsnittlig inntak per person per dag (ikke vektede tall).

2Basert på deltagernes svar på spørsmålet «Hvem bor du sammen med?».

3Forskjeller i henhold til husholdningstype testet med ANOVA om ikke annet er spesifisert.

4Testet med Kruskal-Wallis test.

Tabell 49: Inntak av energi og næringsstoffer (kosttilskudd inkludert) blant kvinner i Norkost 4 (n=1043) gruppert etter husholdningstype. Gjennomsnitt1 (SD).

Næringsstoff

Bor alene2, n=197

Familie uten barn2, n=512

Familie med barn2, n=334

p3

Energi, MJ

7,8 (2,6)

8,0 (2,4)

8,2 (2,7)

0,081

Protein, g

77 (27)

82 (28)

81 (26)

0,107

Fett, g

79 (33)

83 (31)

85 (31)

0,168

Mettet fett, g

28 (13)

30 (13)

31 (13)

0,181

Transfett, g

1 (0)

1 (1)

1 (0)

0,353

Enumettet fett, g

30 (14)

32 (13)

33 (13)

0,127

Flerumettet fett, g

14 (7)

14 (6)

14 (6)

0,831

Omega-3, g

3 (2)

3 (2)

3 (2)

0,429

ALA, g

2,0 (1,2)

2,0 (1,3)

2,0 (1,1)

0,892

Omega-6, g

11 (6)

11 (5)

11 (5)

0,635

Kolesterol, mg

236 (126)

257 (141)

247 (140)

0,155

Karbohydrat, g

186 (74)

185 (69)

201 (85)

0,009

Tilsatt sukker, g

34 (32)

34 (29)

36 (40)

0,575

Fritt sukker, g

41 (35)

41 (33)

46 (44)

0,109

Fiber, g

22 (10)

22 (9)

24 (10)

0,003

Fullkorn, g

48 (38)

52 (39)

55 (40)

0,137

Alkohol, g

6 (12)

7 (15)

4 (10)

0,0434

Vitamin A, RE

825 (788)

755 (506)

787 (497)

0,318

Vitamin D, µg

18 (22)

19 (30)

16 (19)

0,9434

Vitamin E, mg

20 (22)

18 (11)

18 (9)

0,272

Tiamin, mg

1,7 (1,0)

2,1 (5,6)

1,8 (0,9)

0,418

Riboflavin, mg

2,0 (1,0)

2,1 (1,9)

2,0 (1,0)

0,517

Vitamin B6, mg

3,1 (12,8)

2,1 (2,3)

2,0 (1,2)

0,076

Vitamin B12, µg

29,5 (102,0)

27,1 (142,8)

24,3 (149,2)

0,5324

Folat, µg

340 (246)

311 (207)

322 (202)

0,258

Vitamin C, mg

148 (183)

151 (181)

153 (164)

0,946

Kalsium, mg

905 (470)

900 (403)

946 (398)

0,271

Jern, mg

13 (13)

13 (14)

15 (19)

0,183

Magnesium, mg

358 (174)

367 (177)

354 (138)

0,524

Natrium, g

2,5 (1,2)

2,7 (1,1)

2,6 (1,0)

0,259

Salt, g

6,3 (2,9)

6,6 (2,6)

6,6 (2,6)

0,223

Kalium, g

3,2 (1,1)

3,3 (1,0)

3,4 (1,1)

0,109

Sink, mg

11 (6)

12 (6)

12 (6)

0,298

Selen, µg

55 (43)

54 (35)

55 (41)

0,938

Kobber, mg

1,3 (1,6)

1,2 (0,5)

1,3 (0,6)

0,167

Fosfor, mg

1449 (495)

1513 (471)

1560 (503)

0,039

Jod, µg

169 (148)

174 (181)

158 (123)

0,356

ALA; alfalinolensyre, RE; retinolekvivalenter

1Gjennomsnittlig inntak per person per dag (ikke vektede tall).

2Basert på deltagernes svar på spørsmålet «Hvem bor du sammen med?».

3Forskjeller i henhold til husholdningstype testet med ANOVA om ikke annet er spesifisert.

4Testet med Kruskal-Wallis test.

Tabell 50: Energiprosentfordeling (kosttilskudd inkludert) blant kvinner i Norkost 4 (n=1043) gruppert etter husholdningstype. Gjennomsnitt1 (SD).

Energiprosentfordeling

Bor alene2, n=197

Familie uten barn2, n=512

Familie med barn2, n=334

p3

Protein, E%

17 (4)

18 (4)

17 (4)

0,089

Fett, E%

37 (7)

38 (8)

38 (7)

0,350

Mettet fett, E%

13 (4)

14 (4)

14 (3)

0,467

Transfett, E%

0,4 (0,2)

0,4 (0,2)

0,4 (0,2)

0,930

Enumettet fett, E%

14 (4)

15 (4)

15 (4)

0,446

Flerumettet fett, E%

6 (2)

6 (2)

6 (2)

0,503

Omega-3, E%

1 (1)

1 (1)

1 (1)

0,363

ALA, E%

1,0 (0,5)

1,0 (0,5)

0,9 (0,5)

0,644

Omega-6, E%

5 (2)

5 (2)

5 (2)

0,688

Karbohydrater, E%

41 (8)

39 (9)

41 (8)

0,009

Tilsatt sukker, E%

7 (6)

7 (5)

7 (6)

0,823

Fritt sukker, E%

9 (6)

8 (6)

9 (6)

0,220

Fiber, g/MJ

2,9 (1,3)

2,8 (1,0)

3,0 (1,1)

0,146

Fiber, E%

2,3 (1,0)

2,3 (0,8)

2,4 (0,9)

0,160

Sum karbohydrater og fiber, E%

43 (8)

42 (9)

43 (8)

0,006

Alkohol, E%

2,2 (4,8)

2,2 (4,5)

1,5 (3,4)

0,0504

E%; energiprosent, ALA; alfalinolensyre

1Gjennomsnittlig inntak per person per dag (ikke vektede tall).

2Basert på deltagernes svar på spørsmålet «Hvem bor du sammen med?».

3Testet med ANOVA om ikke annet er spesifisert.

4Testet med Kruskal-Wallis test.

Tabell 51: Inntak av energi og næringsstoffer (kosttilskudd inkludert) blant menn i Norkost 4 (n=915) fordelt på utdanningsnivå Gjennomsnitt1 (SD).

Næringsstoff

Ikke utdanning på universitet/høyskole2, n=406

Utdanning på universitet/høyskole3, n=509

 

p4

 

Energi, MJ

10,4 (3,5)

10,5 (3,0)

0,649

Protein, g

108 (38)

108 (36)

0,879

Fett, g

107 (43)

107 (38)

0,825

Mettet fett, g

39 (18)

38 (16)

0,423

Transfett, g

1 (1)

1 (1)

0,291

Enumettet fett, g

42 (18)

42 (16)

0,786

Flerumettet fett, g

17 (7)

18 (7)

0,219

Omega-3, g

4 (2)

4 (2)

0,275

ALA, g

2,5 (1,3)

2,5 (1,3)

0,803

Omega-6, g

13 (6)

14 (6)

0,383

Kolesterol, mg

330 (183)

323 (175)

0,507

Karbohydrat, g

247 (102)

245 (84)

0,654

Tilsatt sukker, g

48 (45)

41 (36)

0,010

Fritt sukker, g

60 (53)

52 (40)

0,014

Fiber, g

24 (11)

26 (11)

0,005

Fullkorn, g

62 (56)

66 (52)

0,209

Alkohol, g

7 (18)

12 (23)

<0,0015

Vitamin A, RE

940 (883)

938 (624)

0,962

Vitamin D6, µg

15 (16)

17 (33)

0,9735

Vitamin E, mg

20 (11)

21 (11)

0,218

Tiamin, mg

2,1 (1)

2,2 (1,3)

0,073

Riboflavin, mg

2,5 (1,3)

2,5 (1,5)

0,913

Vitamin B6, mg

2,3 (1,3)

2,4 (1,8)

0,314

Vitamin B12, µg

16,8 (106,0)

14,1 (59,8)

0,2755

Folat, µg

307 (162)

338 (173)

0,006

Vitamin C, mg

143 (183)

145 (217)

0,910

Kalsium, mg

1101 (578)

1067 (514)

0,347

Jern, mg

12 (6)

14 (8)

0,003

Magnesium, mg

403 (208)

428 (183)

0,057

Natrium, g

3,7 (1,6)

3,6 (1,4)

0,425

Salt, g

9,1 (3,9)

8,9 (3,4)

0,391

Kalium, g

4,2 (1,4)

4,3 (1,2)

0,345

Sink, mg

14 (8)

15 (7)

0,622

Selen, µg

64 (37)

69 (45)

0,090

Kobber, mg

1,5 (2,8)

1,5 (1,4)

0,794

Fosfor, mg

1956 (685)

1949 (610)

0,881

Jod, µg

186 (178)

189 (173)

0,773

ALA; alfalinolensyre, RE; retinolekvivalenter

1Gjennomsnittlig inntak per person per dag (ikke vektede tall).

2Basert på deltagernes svar på spørsmålet «Hva er din høyeste gjennomførte utdanning?». Deltagere som ikke har utdanning fra universitet eller høyskole, inkludert deltagere født etter 1978 som har mindre enn to års utdanning på universitet eller høyskole.

3Basert på deltagernes svar på spørsmålet «Hva er din høyeste gjennomførte utdanning?». Deltagere som har utdanning fra universitet eller høyskole. For deltagere født etter 1978 må minst to år på universitet eller høyskole være fullført for å inkluderes i denne kategorien.

4Forskjeller i henhold til utdanningsnivå testet med T-test om ikke annet er spesifisert.

5Testet med Mann-Whitney U -test.

6En deltager med et gjennomsnittlig inntak av vitamin D på over 1000 µg/d ble utelatt fra beregningene.

Tabell 52: Energiprosentfordeling (kosttilskudd inkludert) blant menn i Norkost 4 (n=915) fordelt på utdanningsnivå. Gjennomsnitt1 (SD).

Energiprosentfordeling

Ikke utdanning på universitet/høyskole2, n=406

 

Utdanning på universitet/høyskole3, n=509

 

p4

 

Protein, E%

18 (5)

18 (4)

0,356

Fett, E%

38 (7)

38 (7)

0,242

Mettet fett, E%

14 (4)

13 (4)

0,088

Transfett, E%

0,4 (0,2)

0,4 (0,2)

0,177

Enumettet fett, E%

15 (4)

15 (4)

0,314

Flerumettet ett, E%

6 (2)

6 (2)

0,363

Omega-3, E%

1 (1)

1 (1)

0,573

ALA, E%

0,9 (0,4)

0,9 (0,4)

0,559

Omega-6, E%

5 (2)

5 (2)

0,523

Karbohydrater, E%

40 (9)

40 (8)

0,364

Tilsatt sukker, E%

7 (6)

6 (5)

0,005

Fritt sukker, E%

9 (7)

8 (5)

0,008

Fiber, g/MJ

2,4 (0,8)

2,6 (0,9)

0,005

Fiber, E%

1,9 (0,7)

2,0 (0,7)

0,004

Sum karbohydrater og fiber, E%

42 (9)

42 (8)

0,513

Alkohol, E%

1,8 (4,2)

3,0 (5,2)

<0,0015

E%; energiprosent, ALA; alfalinolensyre

1Gjennomsnittlig inntak per person per dag (ikke vektede tall).

2Basert på deltagernes svar på spørsmålet «Hva er din høyeste gjennomførte utdanning?». Deltagere som ikke har utdanning fra universitet eller høyskole, inkludert deltagere født etter 1978 som har mindre enn to års utdanning på universitet eller høyskole.

3Basert på deltagernes svar på spørsmålet «Hva er din høyeste gjennomførte utdanning?». Deltagere som har utdanning fra universitet eller høyskole. For deltagere født etter 1978 må minst to år på universitet eller høyskole være fullført for å inkluderes i denne kategorien.

4Forskjeller i henhold til utdanningsnivå testet med T-test om ikke annet er spesifisert.

5Testet med Mann-Whitney U -test.

Tabell 53: Inntak av energi og næringsstoffer (kosttilskudd inkludert) blant kvinner i Norkost 4 (n=1049) fordelt på utdanningsnivå. Gjennomsnitt1 (SD).

Næringsstoff

Ikke utdanning på universitet/høyskol2, n=375

Utdanning på universitet/høyskole3, n=674

p4

Energi, MJ

7,6 (2,5)

8,2 (2,5)

<0,001

Protein, g

78 (29)

82 (26)

0,066

Fett, g

79 (32)

85 (31)

0,004

Mettet fett, g

28 (13)

31 (13)

0,010

Transfett, g

1 (0)

1 (1)

0,042

Enumettet fett, g

31 (14)

32 (13)

0,026

Flerumettet fett, g

13 (6)

14 (6)

0,005

Omega-3, g

3 (2)

3 (2)

0,002

ALA, g

1,9 (1,1)

2,1 (1,3)

0,006

Omega-6, g

10 (5)

11 (5)

0,010

Kolesterol, mg

251 (150)

248 (131)

0,787

Karbohydrat, g

182 (70)

195 (79)

0,005

Tilsatt sukker, g

34 (34)

35 (33)

0,858

Fritt sukker, g

41 (37)

44 (37)

0,348

Fiber, g

20 (8)

24 (10)

<0,001

Fullkorn, g

46 (35)

55 (41)

<0,001

Alkohol, g

5 (15)

6 (12)

<0,0015

Vitamin A, RE

751 (651)

794 (513)

0,232

Vitamin D, µg

18 (28)

18 (24)

0,2735

Vitamin E, mg

18 (12)

19 (14)

0,200

Tiamin, mg

1,7 (1,1)

2,1 (4,9)

0,132

Riboflavin, mg

1,9 (1,2)

2,2 (1,7)

0,020

Vitamin B6, mg

2,5 (9,4)

2,1 (2,0)

0,234

Vitamin B12, µg

26,4 (116,9)

27,0 (148,4)

0,2345

Folat, µg

294 (207)

334 (215)

0,004

Vitamin C, mg

152 (201)

152 (162)

0,973

Kalsium, mg

854 (405)

950 (417)

<0,001

Jern, mg

12 (13)

14 (17)

0,078

Magnesium, mg

335 (168)

376 (160)

<0,001

Natrium, g

2,5 (1,1)

2,7 (1,0)

0,071

Salt, g

6,3 (2,8)

6,7 (2,6)

0,059

Kalium, g

3,1 (1,0)

3,4 (1,0)

<0,001

Sink, mg

11 (6)

12 (6)

0,093

Selen, µg

52 (41)

56 (37)

0,125

Kobber, mg

1,1 (0,5)

1,3 (1,0)

<0,001

Fosfor, mg

1450 (472)

1552 (491)

0,001

Jod, µg

158 (158)

173 (158)

0,124

ALA; alfalinolensyre, RE; retinolekvivalenter

1Gjennomsnittlig inntak per person per dag (ikke vektede tall).

2Basert på deltagernes svar på spørsmålet «Hva er din høyeste gjennomførte utdanning?». Deltagere som ikke har utdanning fra universitet eller høyskole, inkludert deltagere født etter 1978 som har mindre enn to års utdanning på universitet eller høyskole.

3Basert på deltagernes svar på spørsmålet «Hva er din høyeste gjennomførte utdanning?». Deltagere som har utdanning fra universitet eller høyskole. For deltagere født etter 1978 må minst to år på universitet eller høyskole være fullført for å inkluderes i denne kategorien.

4Forskjeller i henhold til utdanningsnivå testet med T-test om ikke annet er spesifisert.

5Testet med Mann-Whitney U-test.

Tabell 54: Energiprosentfordeling (kosttilskudd inkludert) blant kvinner i Norkost (n=1049) fordelt på utdanningsnivå. Gjennomsnitt1 (SD).

Energiprosentfordeling

Ikke utdanning på universitet/høyskole2, n=375

Utdanning på universitet/høyskole3, n=674

p4

Protein, E%

18 (5)

17 (4)

0,064

Fett, E%

38 (8)

38 (7)

0,680

Mettet fett, E%

14 (4)

14 (4)

0,904

Transfett, E%

0,4 (0,2)

0,4 (0,2)

0,946

Enumettet fett, E%

15 (4)

15 (4)

0,912

Flerumettet fett, E%

6 (2)

6 (2)

0,549

Omega-3, E%

1 (1)

1 (1)

0,120

ALA, E%

0,9 (0,5)

1,0 (0,5)

0,276

Omega-6, E%

5 (2)

5 (2)

0,654

Karbohydrater, E%

40 (9)

40 (8)

0,575

Tilsatt sukker, E%

7 (6)

7 (5)

0,265

Fritt sukker, E%

9 (7)

9 (6)

0,795

Fiber, g/MJ

2,8 (1,3)

3,0 (1,0)

0,012

Fiber, E%

2,2 (1,0)

2,4 (0,8)

0,012

Sum karbohydrater og fiber, E%

43 (9)

42 (8)

0,760

Alkohol, E%

1,7 (4,4)

2,2 (4,1)

<0,0015

E%; energiprosent, ALA; alfalinolensyre

1Gjennomsnittlig inntak per person per dag (ikke vektede tall).

2Basert på deltagernes svar på spørsmålet «Hva er din høyeste gjennomførte utdanning?». Deltagere som ikke har utdanning fra universitet eller høyskole, inkludert deltagere født etter 1978 som har mindre enn to års utdanning på universitet eller høyskole.

3Basert på deltagernes svar på spørsmålet «Hva er din høyeste gjennomførte utdanning?». Deltagere som har utdanning fra universitet eller høyskole. For deltagere født etter 1978 må minst to år på universitet eller høyskole være fullført for å inkluderes i denne kategorien.

4Forskjeller i henhold til utdanningsnivå testet med T-test om ikke annet er spesifisert.

5Testet med Mann-Whitney U-test.

Tabell 55: Inntak av energi og næringsstoffer (kosttilskudd inkludert) blant menn i Norkost 4 (n=914) gruppert etter vektleggelse av et sunt kosthold. Gjennomsnitt1 (SD).

Næringsstoff

Legger liten/ingen vekt på et sunt kosthold2, n=82

Legger middels vekt på et sunt kosthold2, n=406

Legger stor/svært stor vekt på et sunt kosthold2, n=426

p3

Energi, MJ

11,0 (3,8)

10,3 (3,1)

10,5 (3,2)

0,186

Protein, g

104 (35)

104 (33)

113 (40)

0,001

Fett, g

110 (48)

105 (37)

108 (41)

0,463

Mettet fett, g

40 (20)

38 (17)

38 (17)

0,801

Transfett, g

1 (1)

1 (1)

1 (1)

0,630

Enumettet fett, g

45 (21)

42 (16)

42 (17)

0,367

Flerumettet fett, g

17 (8)

17 (6)

18 (8)

0,005

Omega-3, g

3 (2)

4 (2)

4 (3)

0,005

ALA, g

2,6 (1,4)

2,4 (1,1)

2,5 (1,4)

0,664

Omega-6, g

13 (6)

13 (5)

14 (6)

0,012

Kolesterol, mg

324 (192)

312 (164)

340 (189)

0,078

Karbohydrat, g

272 (115)

246 (84)

240 (95)

0,018

Tilsatt sukker, g

71 (61)

46 (40)

37 (34)

<0,001

Fritt sukker, g

82 (68)

59 (44)

48 (41)

<0,001

Fiber, g

22 (9)

24 (10)

27 (11)

<0,001

Fullkorn, g

47 (38)

57 (43)

74 (63)

<0,001

Alkohol, g

13 (30)

10 (21)

9 (19)

0,7694

Vitamin A, RE

803 (555)

957 (851)

948 (674)

0,223

Vitamin D5, µg

12 (17)

15 (18)

18 (34)

<0,0014

Vitamin E, mg

20 (11)

20 (11)

22 (11)

0,015

Tiamin, mg

1,9 (0,9)

2,1 (1,3)

2,3 (1,1)

0,005

Riboflavin, mg

2,7 (1,4)

2,5 (1,6)

2,5 (1,2)

0,369

Vitamin B6, mg

2,2 (1,2)

2,2 (1,5)

2,5 (1,7)

0,016

Vitamin B12, µg

8,5 (5,3)

11,9 (37,2)

19,9 (116,7)

0,2844

Folat, µg

286 (161)

308 (168)

348 (168)

<0,001

Vitamin C, mg

116 (157)

127 (162)

166 (240)

0,008

Kalsium, mg

1057 (557)

1063 (539)

1106 (546)

0,473

Jern, mg

12 (5)

12 (8)

14 (7)

0,004

Magnesium, mg

367 (148)

383 (133)

459 (239)

<0,001

Natrium, g

3,9 (2,1)

3,5 (1,3)

3,6 (1,5)

0,116

Salt, g

9,7 (5,1)

8,8 (3,2)

9,0 (3,7)

0,113

Kalium, g

4,1 (1,5)

4,2 (1,3)

4,3 (1,2)

0,075

Sink, mg

14 (8)

14 (7)

16 (8)

0,001

Selen, µg

59 (39)

62 (39)

72 (45)

<0,001

Kobber, mg

1,3 (0,5)

1,5 (2,8)

1,6 (1,5)

0,489

Fosfor, mg

1875 (670)

1887 (606)

2029 (668)

0,003

Jod, µg

174 (204)

188 (177)

191 (168)

0,709

ALA; alfalinolensyre, RE; retinolekvivalenter

1Gjennomsnittlig inntak per person per dag (ikke vektede tall).

2Basert på deltagernes svart på spørsmålet «Hvor stor vekt legger du på å ha et sunt kosthold» med fem svarkategorier fra «ingen» til «svært stor».

3Forskjeller i henhold til interesse for sunt kosthold testet med ANOVA om ikke annet er spesifisert.

4Testet med Kruskal-Wallis test

5En deltager med et gjennomsnittlig inntak av vitamin D på over 1000 µg/d ble utelatt fra beregningene.

Tabell 56: Energiprosentfordeling (kosttilskudd inkludert) blant menn (n=914) i Norkost 4 gruppert etter vektleggelse av et sunt kosthold. Gjennomsnitt1 (SD).

Energiprosentfordeling

Legger liten/ingen vekt på et sunt kosthold2, n=82

Legger middels vekt på et sunt kosthold2, n=406

Legger stor/svært stor vekt på et sunt kosthold2, n=426

p3

Protein, E%

17 (4)

18 (4)

19 (5)

<0,001

Fett, E%

37 (8)

38 (7)

38 (8)

0,318

Mettet fett, E%

13 (4)

14 (4)

13 (4)

0,577

Transfett, E%

0,4 (0,3)

0,4 (0,2)

0,4 (0,2)

0,905

Enumettet fett, E%

15 (4)

15 (3)

15 (4)

0,910

Flerumettet fett, E%

6 (2)

6 (2)

6 (2)

0,001

Omega-3, E%

1 (1)

1 (1)

1 (1)

0,002

ALA, E%

0,9 (0,4)

0,9 (0,4)

0,9 (0,4)

0,711

Omega-6, E%

5 (2)

5 (1)

5 (2)

0,008

Karbohydrater, E%

42 (8)

40 (7)

39 (9)

0,001

Tilsatt sukker, E%

10 (7)

7 (5)

6 (4)

<0,001

Fritt sukker, E%

12 (7)

9 (6)

7 (5)

<0,001

Fiber, g/MJ

2,1 (0,9)

2,3 (0,7)

2,7 (0,9)

<0,001

Fiber, E%

1,7 (0,7)

1,9 (0,6)

2,1 (0,7)

<0,001

Sum karbohydrater og fiber, E%

44 (8)

42 (7)

41 (9)

0,007

Alkohol, E%

3,2 (7,0)

2,4 (4,5)

2,3 (4,6)

0,7624

E%; energiprosent, ALA; alfalinolensyre

1Gjennomsnittlig inntak per person per dag (ikke vektede tall).

2Basert på deltagernes svart på spørsmålet «Hvor stor vekt legger du på å ha et sunt kosthold» med fem svarkategorier fra «ingen» til «svært stor».

3Forskjeller i henhold til interesse for sunt kosthold testet med ANOVA om ikke annet er spesifisert.

4Testet med Kruskal-Wallis test.

Tabell 57: Inntak av energi og næringsstoffer (kosttilskudd inkludert) blant kvinner i Norkost 4 (n=1048) gruppert etter vektleggelse av et sunt kosthold. Gjennomsnitt1 (SD).

Næringsstoff

Legger liten/ingen vekt på et sunt kosthold2, n=39

Legger middels vekt på et sunt kosthold2, n=359

Legger stor/svært stor vekt på et sunt kosthold2, n=650

p3

Energi, MJ

7,9 (3,0)

8,0 (2,3)

8,0 (2,6)

0,969

Protein, g

69 (27)

79 (24)

82 (29)

0,004

Fett, g

80 (34)

82 (29)

83 (33)

0,783

Mettet fett, g

30 (12)

30 (12)

29 (14)

0,547

Transfett, g

1 (1)

1 (0)

1 (1)

0,191

Enumettet fett, g

31 (16)

32 (12)

32 (13)

0,951

Flerumettet fett, g

12 (7)

13 (5)

14 (6)

<0,001

Omega-3, g

3 (2)

3 (2)

3 (2)

<0,001

ALA, g

2,0 (1,5)

1,9 (1,0)

2,1 (1,3)

0,029

Omega-6, g

9 (5)

10 (4)

11 (5)

0,002

Kolesterol, mg

202 (117)

236 (120)

259 (147)

0,004

Karbohydrat, g

209 (91)

194 (71)

187 (78)

0,131

Tilsatt sukker, g

61 (52)

38 (33)

31 (31)

<0,001

Fritt sukker, g

68 (53)

46 (36)

39 (36)

<0,001

Fiber, g

16 (8)

20 (8)

24 (10)

<0,001

Fullkorn, g

29 (36)

47 (33)

56 (41)

<0,001

Alkohol, g

3 (7)

6 (12)

6 (14)

0,6794

Vitamin A, RE

598 (545)

757 (562)

800 (568)

0,065

Vitamin D, µg

18 (22)

15 (17)

19 (29)

0,0054

Vitamin E, mg

16 (12)

16 (8)

20 (16)

<0,001

Tiamin, mg

1,6 (1,1)

1,6 (0,9)

2,1 (5,0)

0,148

Riboflavin, mg

1,9 (1,2)

1,9 (1,1)

2,2 (1,7)

0,044

Vitamin B6, mg

1,9 (1,4)

1,9 (1,1)

2,5 (7,3)

0,258

Vitamin B12, µg

6,8 (6,4)

22,9 (144,0)

30,1 (138,6)

0,1504

Folat, µg

266 (221)

283 (177)

344 (228)

<0,001

Vitamin C, mg

158 (244)

115 (123)

172 (194)

<0,001

Kalsium, mg

927 (471)

880 (404)

935 (417)

0,137

Jern, mg

9 (10)

12 (14)

14 (17)

0,041

Magnesium, mg

300 (198)

329 (145)

382 (169)

<0,001

Natrium, g

2,5 (0,9)

2,7 (1,1)

2,6 (1,1)

0,441

Salt, g

6,2 (2,1)

6,7 (2,8)

6,5 (2,6)

0,443

Kalium, g

2,7 (1,1)

3,2 (1,0)

3,4 (1,0)

<0,001

Sink, mg

10 (7)

11 (5)

12 (6)

0,007

Selen, µg

38 (28)

50 (30)

58 (42)

<0,001

Kobber, mg

1,0 (0,6)

1,1 (0,5)

1,3 (1,0)

<0,001

Fosfor, mg

1330 (517)

1472 (456)

1551 (497)

0,002

Jod, µg

124 (100)

155 (149)

177 (165)

0,021

ALA; alfalinolensyre, RE; retinolekvivalenter

1Gjennomsnittlig inntak per person per dag (ikke vektede tall).

2Basert på deltagernes svart på spørsmålet «Hvor stor vekt legger du på å ha et sunt kosthold» med fem svarkategorier fra «ingen» til «svært stor».

3Forskjeller i henhold til interesse for sunt kosthold testet med ANOVA om ikke annet er spesifisert.

4Testet med Kruskal-Wallis test.

Tabell 58: Energiprosentfordeling (kosttilskudd inkludert) blant kvinner i Norkost 4 (n=1048) gruppert etter vektleggelse av et sunt kosthold. Gjennomsnitt1 (SD).

Energiprosentfordeling

Legger liten/ingen vekt på et sunt kosthold2, =39

Legger middels vekt på et sunt kosthold2, n=359

Legger stor/svært stor vekt på et sunt kosthold2, n=650

P3

Protein, E%

15 (4)

17 (4)

18 (5)

<0,001

Fett, E%

37 (8)

38 (7)

38 (8)

0,520

Mettet fett, E%

14 (4)

14 (4)

13 (4)

0,121

Transfett, E%

0,4 (0,2)

0,4 (0,2)

0,4 (0,2)

0,014

Enumettet fett, E%

14 (5)

15 (4)

15 (4)

0,878

Flerumettet fett, E%

6 (2)

6 (2)

7 (2)

<0,001

Omega-3, E%

1 (1)

1 (1)

1 (1)

<0,001

ALA, E%

0,9 (0,5)

0,9 (0,4)

1,0 (0,5)

0,003

Omega-6, E%

4 (2)

5 (1)

5 (2)

<0,001

Karbohydrater, E%

45 (9)

41 (8)

40 (9)

<0,001

Tilsatt sukker, E%

13 (10)

8 (6)

6 (5)

<0,001

Fritt sukker, E%

14 (9)

9 (6)

8 (5)

<0,001

Fiber, g/MJ

2,4 (1,8)

2,6 (0,9)

3,1 (1,1)

<0,001

Fiber, E%

1,9 (1,5)

2,1 (0,7)

2,5 (0,9)

<0,001

Sum karbohydrater og fiber, E%

47 (9)

43 (8)

42 (9)

0,002

Alkohol, E%

1,1 (2,4)

2,1 (4,5)

2,0 (4,2)

0,7144

E%; energiprosent, ALA; alfalinolensyre

1Gjennomsnittlig inntak per person per dag (ikke vektede tall).

2Basert på deltagernes svart på spørsmålet «Hvor stor vekt legger du på å ha et sunt kosthold» med fem svarkategorier fra «ingen» til «svært stor».

3Forskjeller i henhold til interesse for sunt kosthold testet med ANOVA om ikke annet er spesifisert.

4Testet med Kruskal-Wallis test.

Siste faglige endring: 01. november 2024