Matvaregruppe2, g/dag | Alle, n=1964 | Menn, n=915 | Kvinner, n=1049 | p3 |
---|---|---|---|---|
Brød, knekkebrød | 140 (115) | 170 (130) | 112 (90) | <0,001 |
Andre kornvarer | 56 (74) | 61 (80) | 52 (66) | 0,070 |
Mel, korn, frokostblanding | 19 (45) | 21 (52) | 17 (36) | 0,077 |
Ris, pasta, tørr vekt | 24 (43) | 27 (47) | 21 (39) | 0,036 |
Kaker | 34 (72) | 35 (74) | 33 (71) | 0,329 |
Poteter, potetprodukter | 53 (94) | 67 (111) | 39 (71) | <0,001 |
Potet, kokt/stekt | 46 (91) | 59 (109) | 34 (68) | <0,001 |
Pommes frites | 5 (24) | 6 (27) | 4 (21) | 0,133 |
Grønnsaker4 | 169 (154) | 169 (152) | 168 (157) | 0,334 |
Belgvekster | 7 (30) | 7 (34) | 7 (28) | 0,431 |
Frukt, bær5 | 106 (146) | 90 (135) | 120 (154) | <0,001 |
Juice, smoothie | 74 (176) | 85 (205) | 64 (142) | 0,826 |
Grønnsaker, frukt/bær, juice6 | 299 (225) | 284 (217) | 311 (233) | <0,001 |
Nøtter, frø | 7 (17) | 7 (20) | 7 (15) | <0,001 |
Kjøtt, kjøttprodukter | 152 (155) | 189 (172) | 118 (130) | <0,001 |
Rødt helt/malt kjøtt, rå vekt | 52 (117) | 64 (130) | 41 (105) | <0,001 |
Rødt bearbeidet kjøtt | 56 (88) | 75 (105) | 37 (61) | <0,001 |
Hvitt helt/malt kjøtt, rå vekt | 36 (87) | 39 (97) | 34 (77) | 0,809 |
Hvitt bearbeidet kjøtt | 5 (31) | 6 (37) | 4 (24) | 0,908 |
Fisk, fiskeprodukter, skalldyr | 48 (98) | 55 (110) | 41 (85) | 0,120 |
Mager/halvfet fisk, rå vekt | 14 (67) | 15 (72) | 13 (63) | 0,914 |
Fet fisk, rå vekt | 16 (53) | 19 (62) | 13 (42) | 0,774 |
Fiskeprodukter | 15 (47) | 18 (53) | 12 (39) | 0,001 |
Egg | 27 (52) | 30 (59) | 24 (46) | 0,293 |
Melk, yoghurt | 214 (300) | 258 (352) | 170 (222) | <0,001 |
Helmelk | 30 (117) | 38 (148) | 22 (75) | 0,815 |
Lettmelk 1-1,2 % fett | 52 (176) | 66 (213) | 38 (126) | 0,148 |
Lettmelk 0,5-0,7 % fett | 53 (168) | 67 (201) | 38 (119) | 0,269 |
Skummetmelk | 18 (103) | 21 (119) | 17 (85) | 0,815 |
Smaksatt melk | 15 (78) | 18 (94) | 12 (58) | 0,529 |
Yoghurt | 28 (80) | 29 (90) | 26 (68) | 0,063 |
Fløte, fløteprodukter | 29 (68) | 29 (75) | 29 (60) | 0,023 |
Ost | 48 (57) | 51 (63) | 46 (51) | 0,952 |
Smør, margarin, olje | 30 (30) | 36 (33) | 25 (25) | <0,001 |
Margarin | 4 (11) | 6 (13) | 4 (9) | 0,009 |
Lettmargarin, Brelett | 2 (8) | 3 (9) | 2 (7) | 0,148 |
Smør, Bremykt | 6 (14) | 8 (16) | 5 (11) | 0,051 |
Matolje | 4 (8) | 4 (9) | 3 (7) | 0,953 |
Majones, dressing | 10 (22) | 12 (26) | 8 (19) | <0,001 |
Sukker, søtsaker | 27 (51) | 28 (54) | 26 (47) | 0,024 |
Snacks | 11 (31) | 13 (35) | 9 (25) | 0,276 |
Kaffe | 382 (405) | 450 (439) | 320 (362) | <0,001 |
Te | 107 (255) | 76 (222) | 135 (280) | <0,001 |
Saft/brus m/sukker | 103 (273) | 126 (309) | 78 (228) | 0,010 |
Saft/brus u/sukker | 234 (434) | 241 (448) | 225 (416) | 0,616 |
Plantedrikk | 11 (58) | 6 (43) | 15 (69) | <0,001 |
Drikkevann, inkl. mineralvann | 1115 (873) | 1062 (923) | 1160 (819) | <0,001 |
Øl | 104 (415) | 175 (558) | 44 (224) | <0,001 |
Vin | 35 (126) | 32 (131) | 38 (125) | 0,006 |
Brennevin, drinker | 12 (97) | 10 (98) | 14 (92) | 0,080 |
1Gjennomsnittsverdier for alle kostintervjuene vektet for ukedag maten ble spist og deltagerens utdanningsnivå (universitet/høyskole eller ikke). For detaljer om vektingen, se vedlegg 9.
2Se vedlegg 7 for detaljert beskrivelse av matvaregrupperingen.
3Forskjeller mellom menn og kvinner testet med Mann-Whitney U-test.
4Inkluderer friske, frosne og hermetiske grønnsaker samt grønnsakspulvere og 70 % av grønnsaksbaserte sauser og pålegg.
5Inkluderer frisk, varmebehandlet og hermetisk frukt uten tilsatt sukker.
6Inkluderer grønnsaker som beskrevet i fotnote 4, frukt som beskrevet i fotnote 5 og opptil 100 gram frukt- eller grønnsaksjuice/smoothie.
Matvaregruppe2, g/dag | 18-29 år, n=176 | 30-39 år, n=168 | 40-49 år, n=166 | 50-59 år, n=168 | 60-69 år, n=147 | 70-80 år, n=90 | p3 |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Brød, knekkebrød | 189 (139) | 161 (108) | 162 (99) | 172 (92) | 168 (90) | 137 (71) | 0,033 |
Andre kornvarer | 83 (75) | 64 (60) | 71 (77) | 59 (58) | 41 (54) | 42 (49) | <0,001 |
Mel, korn, frokostblanding | 23 (45) | 19 (36) | 28 (63) | 26 (44) | 17 (36) | 19 (39) | 0,371 |
Ris, pasta, tørr vekt | 39 (46) | 31 (37) | 27 (32) | 28 (37) | 16 (26) | 18 (29) | <0,001 |
Kaker | 31 (55) | 36 (55) | 31 (55) | 41 (61) | 35 (45) | 40 (49) | 0,034 |
Poteter, potetprodukter | 47 (66) | 62 (84) | 60 (74) | 71 (86) | 83 (85) | 100 (85) | <0,001 |
Potet, kokt/stekt | 36 (64) | 53 (81) | 49 (72) | 63 (84) | 80 (86) | 97 (85) | <0,001 |
Pommes frites | 10 (24) | 6 (18) | 9 (25) | 4 (18) | 2 (10) | 2 (10) | 0,001 |
Grønnsaker4 | 185 (125) | 196 (153) | 164 (134) | 174 (117) | 140 (88) | 163 (114) | 0,012 |
Belgvekster | 8 (24) | 10 (35) | 8 (22) | 5 (18) | 8 (39) | 6 (16) | 0,804 |
Frukt, bær5 | 77 (103) | 81 (105) | 77 (95) | 78 (95) | 120 (120) | 148 (150) | <0,001 |
Juice, smoothie | 92 (187) | 106 (226) | 78 (128) | 99 (169) | 79 (147) | 70 (121) | 0,570 |
Grønnsaker, frukt/bær, juice6 | 295 (185) | 316 (199) | 276 (184) | 291 (165) | 293 (159) | 342 (205) | 0,094 |
Nøtter, frø | 4 (13) | 8 (18) | 7 (15) | 6 (14) | 9 (18) | 8 (14) | 0,005 |
Kjøtt, kjøttprodukter | 237 (164) | 199 (142) | 175 (98) | 182 (123) | 142 (100) | 158 (105) | <0,001 |
Rødt helt/malt kjøtt, rå vekt | 75 (113) | 62 (98) | 61 (71) | 68 (101) | 44 (73) | 66 (91) | 0,060 |
Rødt bearbeidet kjøtt | 83 (97) | 74 (80) | 74 (76) | 77 (71) | 65 (65) | 63 (70) | 0,510 |
Hvitt helt/malt kjøtt, rå vekt | 70 (106) | 45 (77) | 35 (60) | 33 (52) | 24 (51) | 19 (46) | <0,001 |
Hvitt bearbeidet kjøtt | 8 (23) | 14 (49) | 2 (10) | 2 (9) | 4 (25) | 3 (13) | <0,001 |
Fisk, fiskeprodukter, skalldyr | 45 (75) | 46 (76) | 46 (70) | 60 (86) | 86 (121) | 70 (85) | <0,001 |
Mager/halvfet fisk, rå vekt | 10 (39) | 12 (47) | 11 (34) | 14 (48) | 35 (94) | 20 (61) | 0,057 |
Fet fisk, rå vekt | 20 (45) | 14 (38) | 16 (45) | 24 (58) | 20 (41) | 18 (43) | 0,203 |
Fiskeprodukter | 13 (34) | 16 (38) | 18 (41) | 20 (38) | 26 (46) | 25 (40) | <0,001 |
Egg | 34 (53) | 39 (55) | 25 (41) | 24 (36) | 30 (41) | 27 (39) | 0,020 |
Melk, yoghurt | 200 (241) | 224 (260) | 250 (287) | 287 (308) | 313 (352) | 245 (226) | 0,002 |
Helmelk | 36 (117) | 27 (84) | 33 (110) | 29 (84) | 47 (210) | 41 (90) | 0,630 |
Lettmelk 1-1,2 % fett | 28 (82) | 76 (184) | 67 (180) | 87 (219) | 58 (148) | 54 (138) | 0,150 |
Lettmelk 0,5-0,7 % fett | 45 (129) | 39 (100) | 77 (188) | 83 (178) | 113 (222) | 51 (138) | 0,002 |
Skummetmelk | 4 (31) | 7 (46) | 21 (89) | 29 (125) | 38 (200) | 48 (125) | <0,001 |
Smaksatt melk | 32 (105) | 24 (78) | 14 (59) | 9 (41) | 10 (74) | 3 (20) | 0,008 |
Yoghurt | 34 (74) | 32 (59) | 24 (62) | 32 (81) | 21 (42) | 28 (59) | 0,714 |
Fløte, fløteprodukter | 25 (55) | 36 (58) | 28 (59) | 32 (58) | 24 (46) | 22 (34) | 0,068 |
Ost | 58 (55) | 54 (68) | 53 (53) | 50 (47) | 41 (37) | 38 (33) | 0,044 |
Smør, margarin, olje | 36 (29) | 38 (27) | 33 (21) | 41 (33) | 34 (22) | 31 (22) | 0,235 |
Margarin | 4 (8) | 5 (11) | 5 (10) | 4 (8) | 8 (13) | 8 (14) | 0,052 |
Lettmargarin, Brelett | 2 (7) | 3 (7) | 4 (8) | 3 (7) | 4 (10) | 2 (6) | <0,001 |
Smør, Bremykt | 7 (12) | 8 (14) | 7 (11) | 9 (16) | 8 (14) | 8 (12) | 0,990 |
Matolje | 4 (7) | 6 (14) | 4 (6) | 3 (5) | 2 (5) | 3 (5) | <0,001 |
Majones, dressing | 15 (22) | 12 (19) | 10 (15) | 18 (27) | 8 (14) | 8 (13) | 0,006 |
Sukker, søtsaker | 30 (46) | 31 (53) | 31 (39) | 26 (38) | 17 (20) | 17 (23) | 0,458 |
Snacks | 15 (27) | 12 (28) | 10 (20) | 15 (25) | 7 (21) | 5 (16) | 0,004 |
Kaffe | 204 (283) | 442 (353) | 488 (408) | 604 (449) | 585 (375) | 523 (295) | <0,001 |
Te | 51 (156) | 75 (218) | 56 (179) | 75 (203) | 85 (176) | 162 (311) | 0,002 |
Saft/brus m/sukker | 171 (298) | 117 (263) | 143 (311) | 117 (245) | 49 (127) | 44 (136) | <0,001 |
Saft/brus u/sukker | 263 (371) | 241 (414) | 300 (446) | 244 (406) | 201 (384) | 82 (192) | <0,001 |
Plantedrikk | 11 (50) | 9 (53) | 5 (38) | 5 (29) | 2 (18) | 6 (34) | 0,127 |
Drikkevann, inkl. mineralvann | 1549 (949) | 1427 (850) | 962 (687) | 976 (740) | 726 (584) | 579 (412) | <0,001 |
Øl | 165 (489) | 154 (313) | 209 (584) | 159 (406) | 75 (210) | 155 (304) | 0,029 |
Vin | 13 (65) | 27 (93) | 19 (57) | 35 (131) | 37 (89) | 58 (102) | <0,001 |
Brennevin, drinker | 17 (106) | 7 (59) | 4 (23) | 7 (46) | 6 (42) | 6 (18) | 0,466 |
1Gjennomsnittlig inntak per person per dag (ikke vektede tall).
2Se vedlegg 7 for detaljert beskrivelse av matvaregrupperingen.
3Forskjeller mellom aldersgrupper testet med Kruskal-Wallis Test.
4Inkluderer friske, frosne og hermetiske grønnsaker samt grønnsakspulvere og 70 % av grønnsaksbaserte sauser og pålegg.
5Inkluderer frisk, varmebehandlet og hermetisk frukt uten tilsatt sukker.
6Inkluderer grønnsaker som beskrevet i fotnote 4, frukt som beskrevet i fotnote 5 og opptil 100 gram frukt- eller grønnsaksjuice/smoothie
Matvaregruppe2, g/dag | 18-29 år, n=199 | 30-39 år, n=175 | 40-49 år, n=211 | 50-59 år, n=224 | 60-69 år, n=149 | 70-80 år, n=91 | P3 |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Brød, knekkebrød | 121 (79) | 111 (77) | 111 (72) | 112 (65) | 112 (65) | 108 (55) | 0,843 |
Andre kornvarer | 68 (63) | 64 (54) | 51 (53) | 46 (45) | 44 (47) | 28 (34) | <0,001 |
Mel, korn, frokostblanding | 16 (31) | 19 (30) | 18 (31) | 18 (29) | 21 (33) | 17 (28) | 0,546 |
Ris, pasta, tørr vekt | 32 (31) | 28 (31) | 21 (26) | 18 (29) | 14 (25) | 8 (15) | <0,001 |
Kaker | 33 (51) | 28 (39) | 34 (76) | 32 (47) | 33 (45) | 44 (56) | 0,597 |
Poteter, potetprodukter | 34 (51) | 31 (52) | 34 (48) | 44 (54) | 47 (58) | 64 (57) | <0,001 |
Potet, kokt/stekt | 27 (46) | 28 (51) | 28 (46) | 38 (52) | 43 (56) | 59 (57) | <0,001 |
Pommes frites | 6 (20) | 2 (10) | 5 (14) | 4 (13) | 3 (13) | 1 (6) | 0,014 |
Grønnsaker4 | 167 (111) | 198 (137) | 168 (117) | 174 (110) | 176 (125) | 151 (108) | 0,018 |
Belgvekster | 7 (18) | 8 (23) | 8 (24) | 7 (23) | 9 (27) | 5 (16) | 0,692 |
Frukt, bær5 | 109 (119) | 111 (121) | 134 (124) | 122 (119) | 125 (129) | 141 (128) | 0,040 |
Juice, smoothie | 62 (108) | 71 (127) | 72 (111) | 60 (116) | 60 (93) | 58 (110) | 0,696 |
Grønnsaker, frukt/bær, juice6 | 308 (185) | 340 (202) | 341 (182) | 327 (179) | 337 (204) | 325 (185) | 0,334 |
Nøtter, frø | 4 (10) | 8 (13) | 8 (14) | 8 (13) | 10 (15) | 6 (10) | <0,001 |
Kjøtt, kjøttprodukter | 134 (98) | 123 (116) | 106 (81) | 108 (75) | 101 (85) | 102 (94) | 0,008 |
Rødt helt/malt kjøtt, rå vekt | 34 (57) | 45 (103) | 39 (58) | 35 (53) | 33 (56) | 48 (81) | 0,565 |
Rødt bearbeidet kjøtt | 42 (49) | 38 (45) | 35 (43) | 34 (40) | 31 (40) | 37 (47) | 0,342 |
Hvitt helt/malt kjøtt, rå vekt | 49 (69) | 33 (55) | 28 (50) | 30 (51) | 32 (57) | 15 (36) | <0,001 |
Hvitt bearbeidet kjøtt | 7 (20) | 3 (13) | 3 (16) | 4 (19) | 2 (10) | 0 (2) | <0,001 |
Fisk, fiskeprodukter, skalldyr | 33 (53) | 37 (56) | 35 (55) | 43 (59) | 60 (75) | 64 (72) | <0,001 |
Mager/halvfet fisk, rå vekt | 11 (38) | 6 (24) | 6 (28) | 11 (40) | 26 (64) | 26 (66) | <0,001 |
Fet fisk, rå vekt | 13 (32) | 13 (31) | 13 (30) | 15 (33) | 14 (28) | 12 (26) | 0,889 |
Fiskeprodukter | 7 (18) | 13 (40) | 14 (36) | 12 (25) | 17 (37) | 19 (31) | <0,001 |
Egg | 24 (34) | 23 (41) | 27 (40) | 22 (31) | 26 (28) | 26 (28) | 0,053 |
Melk, yoghurt | 146 (182) | 181 (198) | 182 (187) | 176 (197) | 180 (178) | 179 (177) | 0,099 |
Helmelk | 16 (46) | 30 (71) | 31 (88) | 20 (56) | 17 (55) | 31 (69) | 0,012 |
Lettmelk 1-1,2 % fett | 32 (103) | 28 (93) | 29 (73) | 31 (100) | 45 (97) | 47 (129) | 0,430 |
Lettmelk 0,5-0,7 % fett | 35 (90) | 32 (79) | 53 (119) | 49 (120) | 46 (109) | 12 (56) | 0,004 |
Skummetmelk | 6 (51) | 10 (61) | 16 (68) | 22 (86) | 25 (95) | 32 (84) | <0,001 |
Smaksatt melk | 16 (51) | 29 (68) | 8 (39) | 5 (23) | 5 (29) | 2 (18) | <0,001 |
Yoghurt | 26 (49) | 36 (68) | 29 (55) | 28 (57) | 23 (46) | 22 (43) | 0,627 |
Fløte, fløteprodukter | 38 (50) | 24 (39) | 24 (43) | 28 (42) | 30 (48) | 27 (39) | 0,014 |
Ost | 49 (46) | 47 (43) | 47 (43) | 48 (40) | 52 (46) | 41 (31) | 0,641 |
Smør, margarin, olje | 23 (18) | 25 (21) | 24 (19) | 25 (20) | 27 (20) | 24 (16) | 0,344 |
Margarin | 3 (6) | 3 (6) | 3 (7) | 3 (7) | 4 (8) | 5 (8) | 0,101 |
Lettmargarin, Brelett | 2 (5) | 1 (5) | 2 (9) | 2 (6) | 2 (5) | 2 (5) | 0,632 |
Smør, Bremykt | 4 (7) | 5 (9) | 6 (10) | 5 (10) | 7 (11) | 6 (9) | 0,071 |
Matolje | 3 (5) | 3 (6) | 3 (6) | 3 (5) | 4 (6) | 3 (5) | 0,679 |
Majones, dressing | 9 (14) | 10 (15) | 7 (12) | 10 (14) | 9 (16) | 6 (13) | 0,015 |
Sukker, søtsaker | 26 (30) | 29 (43) | 32 (39) | 22 (29) | 18 (21) | 15 (19) | 0,001 |
Snacks | 11 (19) | 8 (16) | 12 (23) | 8 (16) | 5 (13) | 5 (16) | <0,001 |
Kaffe | 136 (238) | 318 (290) | 336 (321) | 387 (312) | 388 (298) | 461 (317) | <0,001 |
Te | 60 (135) | 116 (205) | 140 (271) | 187 (291) | 208 (339) | 182 (275) | <0,001 |
Saft/brus m/sukker | 130 (248) | 82 (155) | 78 (212) | 43 (112) | 34 (120) | 24 (82) | <0,001 |
Saft/brus u/sukker | 284 (400) | 242 (357) | 233 (402) | 234 (376) | 161 (350) | 54 (141) | <0,001 |
Plantedrikk | 19 (61) | 22 (66) | 10 (46) | 23 (85) | 9 (37) | 9 (39) | 0,046 |
Drikkevann, inkl. mineralvann | 1331 (750) | 1459 (759) | 1124 (654) | 1222 (706) | 997 (650) | 947 (552) | <0,001 |
Øl | 36 (137) | 44 (159) | 47 (181) | 23 (98) | 34 (134) | 26 (96) | 0,486 |
Vin | 17 (74) | 26 (79) | 35 (82) | 38 (98) | 62 (111) | 53 (102) | <0,001 |
Brennevin, drinker | 30 (96) | 7 (47) | 9 (58) | 3 (26) | 4 (23) | 2 (17) | <0,001 |
1Gjennomsnittlig inntak per person per dag (ikke vektede tall).
2Se vedlegg 7 for detaljert beskrivelse av matvaregrupperingen.
3Forskjeller mellom aldersgrupper testet med Kruskal-Wallis Test.
4Inkluderer friske, frosne og hermetiske grønnsaker samt grønnsakspulvere og 70 % av grønnsaksbaserte sauser og pålegg.
5Inkluderer frisk, varmebehandlet og hermetisk frukt uten tilsatt sukker.
6Inkluderer grønnsaker som beskrevet i fotnote 4, frukt som beskrevet i fotnote 5 og opptil 100 gram frukt- eller grønnsaksjuice/smoothie.
Matvaregruppe2, g/dag | Oslo og Viken, n=374 | Agder og Sør-Østlandet, n=110 | Innlandet, n=58 | Vestlandet, n=218 | Trøndelag, n=85 | Nord-Norge, >n=70 | p3 |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Brød, knekkebrød | 170 (114) | 180 (107) | 148 (82) | 159 (100) | 156 (83) | 186 (110) | 0,190 |
Kornvarer, andre | 65 (64) | 56 (61) | 61 (66) | 59 (65) | 80 (86) | 46 (50) | 0,057 |
Mel, korn, frokostblanding | 21 (44) | 25 (42) | 27 (55) | 21 (42) | 33 (65) | 12 (26) | 0,674 |
Ris, pasta, tørr vekt | 31 (40) | 24 (35) | 19 (25) | 27 (37) | 25 (30) | 22 (29) | 0,157 |
Kaker | 33 (48) | 31 (53) | 36 (59) | 34 (52) | 43 (68) | 46 (67) | 0,573 |
Poteter, potetprodukter | 63 (86) | 71 (84) | 63 (62) | 71 (79) | 64 (78) | 83 (79) | 0,096 |
Potet, kokt/stekt | 57 (85) | 66 (84) | 52 (63) | 61 (76) | 56 (78) | 70 (79) | 0,559 |
Pommes frites | 5 (18) | 3 (14) | 11 (25) | 6 (18) | 7 (22) | 10 (24) | 0,008 |
Grønnsaker4 | 190 (144) | 161 (117) | 144 (109) | 166 (116) | 156 (91) | 151 (100) | 0,024 |
Belgvekster | 9 (28) | 9 (45) | 9 (27) | 5 (16) | 10 (27) | 7 (18) | 0,691 |
Frukt, bær5 | 95 (117) | 96 (105) | 83 (112) | 95 (105) | 91 (111) | 66 (107) | 0,145 |
Juice, smoothie | 85 (181) | 79 (150) | 87 (158) | 109 (170) | 90 (165) | 62 (165) | 0,014 |
Grønnsaker, frukt/bær, juice6 | 321 (198) | 291 (178) | 257 (180) | 303 (166) | 279 (155) | 237 (172) | <0,001 |
Nøtter, frø | 8 (17) | 8 (17) | 6 (15) | 6 (15) | 5 (12) | 4 (12) | 0,006 |
Kjøtt, kjøttprodukter | 194 (143) | 171 (127) | 185 (105) | 185 (116) | 169 (128) | 190 (123) | 0,449 |
Rødt helt/malt kjøtt, rå vekt | 64 (97) | 50 (87) | 58 (77) | 67 (97) | 60 (91) | 71 (89) | 0,451 |
Rødt bearbeidet kjøtt | 71 (78) | 78 (81) | 83 (79) | 72 (78) | 75 (78) | 79 (72) | 0,639 |
Hvitt helt/malt kjøtt, rå vekt | 49 (82) | 34 (68) | 36 (66) | 37 (72) | 24 (45) | 28 (55) | 0,065 |
Hvitt bearbeidet kjøtt | 7 (27) | 2 (9) | 5 (33) | 5 (20) | 7 (46) | 4 (23) | 0,018 |
Fisk, fiskeprodukter skalldyr | 58 (83) | 70 (115) | 40 (69) | 54 (83) | 47 (71) | 70 (104) | 0,231 |
Mager/halvfet fisk, rå vekt | 15 (51) | 21 (77) | 19 (54) | 15 (57) | 16 (52) | 19 (53) | 0,932 |
Fet fisk, rå vekt | 21 (45) | 22 (53) | 5 (17) | 18 (48) | 10 (32) | 25 (59) | 0,046 |
Fiskeprodukter | 18 (39) | 20 (43) | 14 (34) | 19 (39) | 18 (38) | 24 (47) | 0,541 |
Egg | 30 (42) | 23 (41) | 27 (67) | 35 (47) | 26 (41) | 41 (48) | 0,018 |
Melk, yoghurt | 229 (272) | 291 (318) | 225 (277) | 264 (291) | 268 (241) | 283 (343) | 0,181 |
Helmelk | 27 (83) | 57 (228) | 26 (74) | 42 (127) | 24 (75) | 41 (141) | 0,900 |
Lettmelk 1-1,2 % fett | 54 (162) | 84 (189) | 50 (128) | 57 (165) | 90 (193) | 62 (157) | 0,363 |
Lettmelk 0,5-0,7 % fett | 61 (149) | 74 (153) | 85 (245) | 73 (174) | 58 (143) | 85 (195) | 0,774 |
Skummetmelk | 24 (141) | 22 (113) | 7 (30) | 18 (73) | 40 (127) | 18 (76) | 0,577 |
Smaksatt melk | 15 (72) | 14 (50) | 11 (44) | 18 (72) | 16 (62) | 34 (116) | 0,776 |
Yoghurt | 30 (69) | 18 (53) | 14 (33) | 38 (76) | 27 (60) | 21 (39) | 0,046 |
Fløte, fløteprodukter | 26 (51) | 32 (63) | 33 (71) | 30 (53) | 31 (53) | 25 (43) | 0,752 |
Ost | 51 (48) | 52 (57) | 41 (37) | 48 (59) | 58 (56) | 46 (40) | 0,426 |
Smør, margarin, olje | 35 (26) | 38 (31) | 35 (25) | 36 (28) | 33 (24) | 39 (24) | 0,541 |
Margarin | 5 (10) | 5 (9) | 6 (10) | 6 (12) | 5 (10) | 7 (12) | 0,518 |
Lettmargarin, Brelett | 3 (7) | 3 (9) | 2 (5) | 4 (9) | 2 (5) | 3 (6) | 0,408 |
Smør, Bremykt | 7 (13) | 8 (14) | 8 (11) | 8 (14) | 9 (14) | 7 (11) | 0,831 |
Matolje | 4 (6) | 3 (6) | 2 (4) | 4 (13) | 3 (5) | 3 (7) | 0,003 |
Majones, dressing | 13 (20) | 15 (28) | 13 (19) | 11 (18) | 10 (16) | 15 (16) | 0,018 |
Sukker, søtsaker | 27 (38) | 26 (48) | 28 (36) | 26 (41) | 26 (46) | 21 (27) | 0,751 |
Snacks | 10 (21) | 9 (18) | 16 (39) | 14 (29) | 10 (20) | 14 (21) | 0,332 |
Kaffe | 427 (368) | 505 (394) | 475 (369) | 490 (442) | 485 (417) | 498 (356) | 0,297 |
Te | 86 (218) | 79 (229) | 75 (215) | 56 (169) | 94 (203) | 69 (191) | 0,243 |
Saft/brus m/sukker | 98 (233) | 127 (274) | 171 (350) | 109 (233) | 119 (243) | 140 (301) | 0,511 |
Saft/brus u/sukker | 209 (368) | 261 (425) | 300 (410) | 236 (408) | 253 (362) | 246 (442) | 0,389 |
Plantedrikk | 9 (48) | 4 (20) | 21 (78) | 3 (17) | 6 (34) | 2 (13) | 0,446 |
Drikkevann, inkl. mineralvann | 1209 (906) | 892 (794) | 900 (740) | 1081 (785) | 1010 (664) | 1011 (622) | 0,003 |
Øl | 170 (448) | 84 (206) | 155 (380) | 157 (439) | 134 (284) | 197 (551) | 0,337 |
Vin | 40 (120) | 25 (70) | 20 (68) | 20 (66) | 23 (62) | 19 (64) | 0,128 |
Brennevin, drinker | 9 (68) | 1 (7) | 1 (6) | 12 (82) | 8 (30) | 4 (21) | 0,406 |
1Gjennomsnittlig inntak per person per dag (ikke vektede tall).
2Se vedlegg 7 for detaljert beskrivelse av matvaregrupperingen.
3Forskjeller mellom landsdeler testet med Kruskal-Wallis Test.
4Inkluderer friske, frosne og hermetiske grønnsaker samt grønnsakspulvere og 70 % av grønnsaksbaserte sauser og pålegg.
5Inkluderer frisk, varmebehandlet og hermetisk frukt uten tilsatt sukker.
6Inkluderer grønnsaker som beskrevet i fotnote 4, frukt som beskrevet i fotnote 5 og opptil 100 gram frukt- eller grønnsaksjuice/smoothie.
Matvaregruppe2, g/dag | Oslo og Viken, n=426 | Agder og Sør-Østlandet, n=140 | Innlandet, n=76 | Vestlandet, n=235 | Trøndelag, n=94 | Nord-Norge, n=78 | p3 |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Brød, knekkebrød | 107 (68) | 122 (71) | 122 (76) | 112 (73) | 116 (67) | 121 (73) | 0,221 |
Kornvarer, andre | 57 (53) | 43 (48) | 50 (49) | 52 (49) | 51 (51) | 52 (75) | 0,115 |
Mel, korn, frokostblanding | 19 (30) | 17 (28) | 22 (31) | 17 (31) | 18 (37) | 15 (26) | 0,740 |
Ris, pasta, tørr vekt | 25 (30) | 19 (30) | 17 (23) | 21 (27) | 22 (33) | 16 (22) | 0,011 |
Kaker | 30 (42) | 34 (49) | 27 (38) | 42 (83) | 27 (35) | 37 (43) | 0,362 |
Poteter, potetprodukter | 38 (55) | 43 (55) | 46 (58) | 38 (48) | 34 (50) | 48 (55) | 0,317 |
Potet, kokt/stekt | 34 (53) | 40 (54) | 43 (58) | 31 (46) | 29 (47) | 39 (50) | 0,245 |
Pommes frites | 4 (13) | 3 (12) | 3 (11) | 4 (15) | 4 (19) | 4 (13) | 0,868 |
Grønnsaker4 | 183 (117) | 165 (105) | 159 (105) | 181 (135) | 164 (105) | 147 (129) | 0,017 |
Belgvekster | 11 (28) | 5 (20) | 4 (16) | 6 (16) | 5 (16) | 5 (16) | 0,002 |
Frukt, bær5 | 123 (126) | 109 (113) | 128 (118) | 124 (116) | 143 (142) | 108 (121) | 0,488 |
Juice, smoothie | 69 (115) | 71 (105) | 74 (123) | 56 (109) | 60 (113) | 50 (101) | 0,049 |
Grønnsaker, frukt/bær, juice6 | 341 (192) | 313 (168) | 324 (164) | 334 (192) | 338 (199) | 280 (203) | 0,049 |
Nøtter, frø | 9 (14) | 7 (14) | 9 (15) | 6 (10) | 6 (12) | 5 (10) | 0,034 |
Kjøtt, kjøttprodukter | 108 (96) | 120 (95) | 110 (88) | 113 (81) | 130 (97) | 115 (94) | 0,239 |
Rødt helt/malt kjøtt, rå vekt | 35 (73) | 45 (74) | 35 (64) | 40 (61) | 38 (57) | 40 (63) | 0,134 |
Rødt bearbeidet kjøtt | 32 (40) | 37 (44) | 41 (52) | 38 (42) | 45 (52) | 36 (45) | 0,194 |
Hvitt helt/malt kjøtt, rå vekt | 34 (58) | 32 (56) | 26 (45) | 30 (48) | 44 (69) | 29 (52) | 0,588 |
Hvitt bearbeidet kjøtt | 5 (20) | 4 (15) | 6 (17) | 3 (10) | 2 (13) | 1 (5) | 0,024 |
Fisk, fiskeprodukter, skalldyr | 47 (62) | 44 (71) | 42 (54) | 36 (52) | 33 (49) | 53 (76) | 0,297 |
Mager/halvfet fisk, rå vekt | 12 (44) | 11 (46) | 6 (26) | 11 (36) | 8 (32) | 32 (70) | 0,003 |
Fet fisk, rå vekt | 17 (34) | 12 (30) | 19 (38) | 10 (26) | 9 (23) | 7 (23) | 0,001 |
Fiskeprodukter | 13 (31) | 16 (39) | 14 (30) | 11 (32) | 12 (33) | 11 (24) | 0,247 |
Egg | 26 (37) | 25 (32) | 20 (29) | 22 (32) | 25 (39) | 26 (37) | 0,818 |
Melk, yoghurt | 166 (179) | 185 (211) | 159 (172) | 180 (188) | 158 (183) | 206 (215) | 0,658 |
Helmelk | 21 (55) | 20 (50) | 19 (54) | 36 (96) | 14 (46) | 23 (58) | 0,259 |
Lettmelk 1-1,2 % fett | 33 (95) | 49 (143) | 26 (99) | 27 (67) | 23 (60) | 49 (118) | 0,439 |
Lettmelk 0,5-0,7 % fett | 37 (96) | 50 (108) | 43 (92) | 42 (108) | 30 (84) | 50 (137) | 0,308 |
Skummetmelk | 15 (72) | 12 (77) | 23 (81) | 20 (74) | 19 (84) | 17 (68) | 0,443 |
Smaksatt melk | 12 (44) | 8 (35) | 6 (23) | 13 (51) | 16 (55) | 7 (27) | 0,711 |
Yoghurt | 29 (55) | 22 (41) | 34 (54) | 27 (59) | 32 (63) | 26 (51) | 0,448 |
Fløte, fløteprodukter | 27 (44) | 27 (38) | 33 (47) | 31 (46) | 29 (47) | 27 (47) | 0,224 |
Ost | 49 (44) | 44 (39) | 52 (33) | 45 (42) | 52 (43) | 46 (48) | 0,092 |
Smør, margarin, olje | 23 (19) | 25 (17) | 25 (16) | 26 (21) | 26 (20) | 26 (21) | 0,409 |
Margarin | 3 (6) | 3 (7) | 3 (5) | 4 (8) | 3 (7) | 5 (8) | 0,014 |
Lettmargarin, Brelett | 2 (7) | 2 (6) | 2 (6) | 2 (6) | 2 (5) | 1 (3) | 0,155 |
Smør, Bremykt | 6 (11) | 5 (8) | 7 (11) | 4 (8) | 4 (8) | 6 (8) | 0,164 |
Matolje | 4 (6) | 3 (5) | 2 (4) | 3 (4) | 4 (6) | 2 (4) | 0,035 |
Majones, dressing | 7 (12) | 9 (13) | 9 (11) | 10 (16) | 10 (16) | 10 (19) | 0,010 |
Sukker, søtsaker | 24 (30) | 27 (33) | 24 (30) | 26 (32) | 26 (51) | 22 (23) | 0,848 |
Snacks | 7 (15) | 10 (19) | 7 (15) | 10 (20) | 10 (22) | 10 (20) | 0,547 |
Kaffe | 304 (295) | 349 (331) | 384 (310) | 319 (315) | 301 (301) | 375 (357) | 0,183 |
Te | 172 (281) | 129 (279) | 152 (267) | 109 (229) | 141 (239) | 120 (221) | 0,025 |
Saft/brus m/sukker | 80 (198) | 86 (188) | 50 (114) | 58 (155) | 72 (184) | 45 (128) | 0,146 |
Saft/brus u/sukker | 180 (346) | 226 (364) | 242 (439) | 253 (379) | 263 (413) | 237 (341) | 0,018 |
Plantedrikk | 17 (59) | 24 (92) | 14 (47) | 12 (45) | 18 (69) | 10 (47) | 0,381 |
Drikkevann, inkl. mineralvann | 1264 (752) | 1125 (728) | 1166 (613) | 1247 (703) | 1250 (692) | 908 (489) | 0,001 |
Øl | 44 (151) | 38 (141) | 44 (131) | 25 (107) | 24 (110) | 25 (199) | 0,015 |
Vin | 44 (106) | 30 (78) | 44 (86) | 28 (82) | 24 (71) | 34 (75) | 0,306 |
Brennevin, drinker | 11 (57) | 3 (17) | 5 (38) | 9 (52) | 7 (38) | 28 (111) | 0,346 |
1Gjennomsnittlig inntak per person per dag (ikke vektede tall).
2Se vedlegg 7 for detaljert beskrivelse av matvaregrupperingen.
3Forskjeller mellom landsdeler testet med Kruskal-Wallis Test.
4Inkluderer friske, frosne og hermetiske grønnsaker samt grønnsakspulvere og 70 % av grønnsaksbaserte sauser og pålegg.
5Inkluderer frisk, varmebehandlet og hermetisk frukt uten tilsatt sukker.
6Inkluderer grønnsaker som beskrevet i fotnote 4, frukt som beskrevet i fotnote 5 og opptil 100 gram frukt- eller grønnsaksjuice/smoothie.
Matvaregruppe2, g/dag | Bor alene3, n=172 | Familie uten barn4, n=463 | Familie med barn5, n=280 | p6 |
---|---|---|---|---|
Brød, knekkebrød | 150 (99) | 172 (110) | 171 (100) | 0,062 |
Andre kornvarer | 57 (67) | 59 (63) | 70 (70) | 0,015 |
Mel, korn, frokostblanding | 19 (41) | 20 (39) | 28 (57) | 0,093 |
Ris, pasta, tørr vekt | 26 (43) | 27 (35) | 29 (35) | 0,097 |
Kaker | 31 (51) | 36 (55) | 37 (55) | 0,478 |
Poteter, potetprodukter | 64 (77) | 71 (82) | 63 (82) | 0,248 |
Potet, kokt/stekt | 53 (77) | 64 (81) | 56 (80) | 0,072 |
Pommes frites | 8 (21) | 5 (20) | 5 (17) | 0,083 |
Grønnsaker7 | 160 (118) | 175 (124) | 174 (133) | 0,226 |
Belgvekster | 8 (22) | 7 (28) | 9 (29) | 0,261 |
Frukt, bær8 | 96 (110) | 98 (117) | 78 (100) | 0,149 |
Juice, smoothie | 80 (219) | 87 (164) | 97 (148) | 0,004 |
Grønnsaker, frukt/bær, juice9 | 283 (163) | 308 (187) | 293 (187) | 0,296 |
Nøtter, frø | 7 (16) | 8 (17) | 6 (13) | 0,084 |
Kjøtt, kjøttprodukter | 201 (173) | 180 (123) | 186 (109) | 0,418 |
Rødt helt/malt kjøtt, rå vekt | 62 (109) | 63 (90) | 63 (88) | 0,250 |
Rødt bearbeidet kjøtt | 90 (100) | 67 (71) | 75 (72) | 0,054 |
Hvitt helt/malt kjøtt, rå vekt | 44 (93) | 39 (71) | 39 (61) | 0,336 |
Hvitt bearbeidet kjøtt | 3 (11) | 7 (30) | 6 (26) | 0,187 |
Fisk, fiskeprodukter, skalldyr | 53 (81) | 66 (97) | 46 (73) | 0,008 |
Mager/halvfet fisk, rå vekt | 13 (42) | 21 (69) | 10 (36) | 0,192 |
Fet fisk, rå vekt | 19 (46) | 22 (48) | 13 (40) | 0,014 |
Fiskeprodukter | 19 (42) | 18 (36) | 21 (45) | 0,424 |
Egg | 38 (63) | 29 (42) | 27 (37) | 0,874 |
Melk, yoghurt | 266 (334) | 250 (282) | 248 (261) | 0,959 |
Helmelk | 49 (128) | 36 (144) | 24 (73) | 0,054 |
Lettmelk 1-1,2 % fett | 73 (195) | 51 (133) | 74 (195) | 0,262 |
Lettmelk 0,5-0,7 % fett | 66 (212) | 71 (164) | 66 (136) | 0,018 |
Skummetmelk | 3 (22) | 31 (144) | 20 (85) | 0,003 |
Smaksatt melk | 16 (62) | 17 (77) | 17 (68) | 0,782 |
Yoghurt | 42 (97) | 24 (51) | 29 (60) | 0,589 |
Fløte, fløteprodukter | 27 (58) | 30 (56) | 27 (48) | 0,612 |
Ost | 46 (46) | 48 (46) | 56 (63) | 0,044 |
Smør, margarin, olje | 36 (30) | 35 (25) | 37 (27) | 0,631 |
Margarin | 5 (10) | 5 (11) | 6 (10) | 0,192 |
Lettmargarin, Brelett | 3 (9) | 2 (7) | 4 (8) | 0,002 |
Smør, Bremykt | 7 (13) | 8 (14) | 7 (12) | 0,151 |
Matolje | 4 (7) | 3 (5) | 4 (11) | 0,235 |
Majones, dressing | 14 (25) | 12 (18) | 13 (20) | 0,667 |
Sukker, søtsaker | 34 (50) | 23 (37) | 27 (37) | 0,192 |
Snacks | 14 (30) | 11 (24) | 10 (19) | 0,632 |
Kaffe | 389 (401) | 438 (365) | 558 (420) | <0,001 |
Te | 92 (251) | 79 (198) | 65 (183) | 0,718 |
Saft/brus m/sukker | 160 (328) | 100 (228) | 110 (239) | 0,151 |
Saft/brus u/sukker | 310 (497) | 197 (345) | 250 (388) | 0,015 |
Plantedrikk | 5 (24) | 8 (48) | 5 (33) | 0,529 |
Drikkevann, inkl. mineralvann | 1163 (993) | 1052 (795) | 1098 (743) | 0,476 |
Øl | 213 (577) | 133 (330) | 155 (424) | 0,951 |
Vin | 28 (92) | 36 (105) | 19 (65) | 0,096 |
Brennevin, drinker | 6 (47) | 11 (77) | 4 (26) | 0,295 |
1Gjennomsnittlig inntak per person per dag (ikke vektede tall).
2Se vedlegg 7 for detaljert beskrivelse av matvaregrupperingen.
3Basert på deltagernes svar på spørsmålet «Hvem bor du sammen med?». Bor alene.
4Basert på deltagernes svar på spørsmålet «Hvem bor du sammen med?». Bor sammen med andre voksne (partner, foreldre, barn over 18 år, andre voksne).
5Basert på deltagernes svar på spørsmålet «Hvem bor du sammen med?». Bor sammen med barn under 18 år, med eller uten andre voksne.
6Forskjeller mellom husholdningstyper testet med Kruskal-Wallis Test.
7Inkluderer friske, frosne og hermetiske grønnsaker samt grønnsakspulvere og 70 % av grønnsaksbaserte sauser og pålegg.
8Inkluderer frisk, varmebehandlet og hermetisk frukt uten tilsatt sukker.
9Inkluderer grønnsaker som beskrevet i fotnote 7, frukt som beskrevet i fotnote 8 og opptil 100 gram frukt- eller grønnsaksjuice/smoothie.
Matvaregruppe2, g/dag | Bor alene3, n=197 | Familie uten barn4, n=512 | Familie med barn5, n=334 | p6 |
---|---|---|---|---|
Brød, knekkebrød | 105 (65) | 111 (70) | 121 (74) | 0,034 |
Andre kornvarer | 47 (44) | 52 (57) | 56 (51) | 0,086 |
Mel, korn, frokostblanding | 17 (26) | 19 (32) | 19 (30) | 0,901 |
Ris, pasta, tørr vekt | 21 (29) | 21 (30) | 22 (27) | 0,261 |
Kaker | 33 (47) | 32 (47) | 35 (67) | 0,653 |
Poteter, potetprodukter | 34 (47) | 45 (58) | 36 (50) | 0,037 |
Potet, kokt/stekt | 31 (46) | 39 (55) | 30 (48) | 0,018 |
Pommes frites | 3 (12) | 4 (15) | 4 (13) | 0,604 |
Grønnsaker7 | 162 (113) | 173 (118) | 183 (124) | 0,070 |
Belgvekster | 10 (30) | 6 (19) | 8 (22) | 0,199 |
Frukt, bær8 | 137 (141) | 113 (116) | 127 (120) | 0,152 |
Juice, smoothie | 53 (89) | 58 (111) | 81 (122) | 0,072 |
Grønnsaker, frukt/bær, juice9 | 328 (207) | 317 (183) | 349 (184) | 0,009 |
Nøtter, frø | 7 (14) | 7 (13) | 7 (12) | 0,617 |
Kjøtt, kjøttprodukter | 102 (87) | 120 (100) | 110 (80) | 0,071 |
Rødt helt/malt kjøtt, rå vekt | 29 (53) | 42 (77) | 38 (61) | 0,036 |
Rødt bearbeidet kjøtt | 32 (43) | 36 (44) | 39 (44) | 0,206 |
Hvitt helt/malt kjøtt, rå vekt | 35 (61) | 35 (59) | 28 (46) | 0,702 |
Hvitt bearbeidet kjøtt | 3 (12) | 4 (17) | 4 (16) | 0,078 |
Fisk, fiskeprodukter, skalldyr | 45 (59) | 47 (67) | 35 (52) | 0,034 |
Mager/halvfet fisk, rå vekt | 14 (43) | 16 (51) | 7 (27) | 0,027 |
Fet fisk, rå vekt | 12 (28) | 14 (32) | 14 (30) | 0,506 |
Fiskeprodukter | 15 (31) | 12 (30) | 13 (35) | 0,093 |
Egg | 23 (31) | 25 (35) | 25 (38) | 0,760 |
Melk, yoghurt | 174 (192) | 159 (175) | 193 (203) | 0,060 |
Helmelk | 26 (68) | 19 (52) | 28 (78) | 0,044 |
Lettmelk 1-1,2 % fett | 38 (100) | 31 (95) | 35 (101) | 0,250 |
Lettmelk 0,5-0,7 % fett | 32 (109) | 36 (91) | 52 (114) | 0,010 |
Skummetmelk | 17 (71) | 21 (83) | 12 (62) | 0,365 |
Smaksatt melk | 11 (44) | 10 (39) | 15 (50) | 0,159 |
Yoghurt | 29 (52) | 25 (50) | 31 (63) | 0,549 |
Fløte, fløteprodukter | 29 (42) | 31 (46) | 25 (43) | 0,145 |
Ost | 47 (42) | 47 (44) | 48 (38) | 0,472 |
Smør, margarin, olje | 26 (20) | 25 (20) | 24 (18) | 0,963 |
Margarin | 4 (8) | 3 (7) | 3 (6) | 0,782 |
Lettmargarin, Brelett | 1 (4) | 2 (5) | 3 (9) | 0,077 |
Smør, Bremykt | 5 (8) | 6 (10) | 5 (9) | 0,468 |
Matolje | 4 (5) | 3 (5) | 3 (6) | 0,245 |
Majones, dressing | 10 (16) | 8 (14) | 8 (12) | 0,922 |
Sukker, søtsaker | 24 (30) | 23 (33) | 28 (34) | 0,079 |
Snacks | 9 (20) | 8 (16) | 10 (19) | 0,265 |
Kaffe | 347 (342) | 311 (296) | 329 (316) | 0,607 |
Te | 170 (321) | 137 (240) | 139 (254) | 0,827 |
Saft/brus m/sukker | 64 (160) | 66 (157) | 79 (210) | 0,635 |
Saft/brus u/sukker | 187 (369) | 227 (374) | 224 (364) | 0,268 |
Plantedrikk | 16 (54) | 18 (69) | 13 (51) | 0,399 |
Drikkevann, inkl. mineralvann | 1171 (714) | 1178 (692) | 1272 (737) | 0,085 |
Øl | 43 (167) | 38 (147) | 28 (111) | 0,540 |
Vin | 38 (97) | 41 (98) | 29 (76) | 0,351 |
Brennevin, drinker | 11 (63) | 13 (61) | 6 (41) | 0,040 |
1Gjennomsnittlig inntak per person per dag (ikke vektede tall).
2Se vedlegg 7 for detaljert beskrivelse av matvaregrupperingen.
3Basert på deltagernes svar på spørsmålet «Hvem bor du sammen med?». Bor alene.
4Basert på deltagernes svar på spørsmålet «Hvem bor du sammen med?». Bor sammen med andre voksne (partner, foreldre, barn over 18 år, andre voksne).
5Basert på deltagernes svar på spørsmålet «Hvem bor du sammen med?». Bor sammen med barn under 18 år, med eller uten andre voksne.
6Forskjeller mellom husholdningstyper testet med Kruskal-Wallis Test.
7Inkluderer friske, frosne og hermetiske grønnsaker samt grønnsakspulvere og 70 % av grønnsaksbaserte sauser og pålegg.
8Inkluderer frisk, varmebehandlet og hermetisk frukt uten tilsatt sukker.
9Inkluderer grønnsaker som beskrevet i fotnote 7, frukt som beskrevet i fotnote 8 og opptil 100 gram frukt- eller grønnsaksjuice/smoothie.
Matvaregruppe2, g/dag | Ikke utdanning på universitet/høyskole3, n=406 | Utdanning på universitet/høyskole4, n=509 | p5 |
---|---|---|---|
Brød, knekkebrød | 171 (110) | 165 (101) | 0,556 |
Andre kornvarer | 55 (63) | 67 (67) | 0,001 |
Mel, korn, frokostblanding | 18 (42) | 26 (48) | <0,001 |
Ris, pasta, tørr vekt | 26 (36) | 29 (37) | 0,124 |
Kaker | 33 (52) | 37 (56) | 0,076 |
Poteter, potetprodukter | 73 (86) | 63 (77) | 0,082 |
Potet, kokt/stekt | 64 (86) | 56 (75) | 0,264 |
Pommes frites | 7 (20) | 5 (19) | 0,010 |
Grønnsaker6 | 167 (134) | 176 (119) | 0,119 |
Belgvekster | 5 (18) | 10 (33) | 0,079 |
Frukt, bær7 | 88 (112) | 94 (111) | 0,116 |
Juice, smoothie | 83 (173) | 93 (169) | 0,009 |
Grønnsaker, frukt/bær, juice8 | 286 (187) | 309 (178) | 0,007 |
Nøtter, frø | 5 (13) | 8 (17) | <0,001 |
Kjøtt, kjøttprodukter | 196 (130) | 178 (130) | 0,018 |
Rødt helt/malt kjøtt, rå vekt | 64 (95) | 62 (92) | 0,818 |
Rødt bearbeidet kjøtt | 81 (84) | 68 (72) | 0,014 |
Hvitt helt/malt kjøtt, rå vekt | 40 (75) | 39 (71) | 0,532 |
Hvitt bearbeidet kjøtt | 6 (25) | 6 (28) | 0,918 |
Fisk, fiskeprodukter, skalldyr | 53 (84) | 61 (90) | 0,049 |
Mager/halvfet fisk, rå vekt | 16 (57) | 17 (56) | 0,390 |
Fet fisk, rå vekt | 18 (48) | 19 (43) | 0,112 |
Fiskeprodukter | 17 (37) | 21 (42) | 0,091 |
Egg | 32 (46) | 29 (45) | 0,628 |
Melk, yoghurt | 289 (324) | 223 (249) | 0,052 |
Helmelk | 45 (132) | 26 (116) | 0,191 |
Lettmelk 1-1,2 % fett | 77 (204) | 50 (129) | 0,325 |
Lettmelk 0,5-0,7 % fett | 77 (190) | 62 (144) | 0,991 |
Skummetmelk | 21 (117) | 23 (112) | 0,265 |
Smaksatt melk | 18 (74) | 16 (70) | 0,370 |
Yoghurt | 28 (68) | 29 (62) | 0,525 |
Fløte, fløteprodukter | 27 (55) | 29 (54) | 0,347 |
Ost | 47 (46) | 53 (56) | 0,131 |
Smør, margarin, olje | 36 (27) | 35 (26) | 0,347 |
Margarin | 6 (11) | 5 (10) | 0,265 |
Lettmargarin, Brelett | 4 (9) | 2 (6) | 0,009 |
Smør, Bremykt | 8 (14) | 8 (13) | 0,962 |
Matolje | 3 (6) | 4 (9) | 0,007 |
Majones, dressing | 12 (20) | 13 (20) | 0,307 |
Sukker, søtsaker | 29 (41) | 25 (39) | 0,205 |
Snacks | 13 (28) | 10 (21) | 0,411 |
Kaffe | 431 (419) | 493 (371) | 0,001 |
Te | 58 (166) | 92 (230) | 0,015 |
Saft/brus m/sukker | 152 (298) | 84 (207) | <0,001 |
Saft/brus u/sukker | 273 (436) | 203 (352) | 0,038 |
Plantedrikk | 2 (21) | 10 (50) | <0,001 |
Drikkevann, inkl. mineralvann | 1020 (845) | 1141 (799) | 0,003 |
Øl | 120 (371) | 182 (446) | 0,005 |
Vin | 15 (58) | 40 (111) | <0,001 |
Brennevin, drinker | 8 (73) | 8 (48) | 0,071 |
1Gjennomsnittlig inntak per person per dag (ikke vektede tall).
2Se vedlegg 7 for detaljert beskrivelse av matvaregrupperingen.
3Basert på deltagernes svar på spørsmålet «Hva er din høyeste gjennomførte utdanning?». Deltagere som ikke har utdanning fra universitet eller høyskole, inkludert deltagere født etter 1978 som har mindre enn to års utdanning på universitet eller høyskole.
4Basert på deltagernes svar på spørsmålet «Hva er din høyeste gjennomførte utdanning?». Deltagere som har utdanning fra universitet eller høyskole. For deltagere født etter 1978 må minst to år på universitet eller høyskole være fullført for å inkluderes i denne kategorien.
5Forskjeller i henhold til utdanningsnivå testet med Mann-Whitney U Test.
6Inkluderer friske, frosne og hermetiske grønnsaker samt grønnsakspulvere og 70 % av grønnsaksbaserte sauser og pålegg.
7Inkluderer frisk, varmebehandlet og hermetisk frukt uten tilsatt sukker.
8Inkluderer grønnsaker som beskrevet i fotnote 6, frukt som beskrevet i fotnote 7 og opptil 100 gram frukt- eller grønnsaksjuice/smoothie.
Matvaregruppe2, g/dag | Ikke utdanning på universitet/høyskole3, n=375 | Utdanning på universitet/høyskole4, n=674 | p5 |
---|---|---|---|
Brød, knekkebrød | 110 (69) | 115 (72) | 0,263 |
Andre kornvarer | 47 (47) | 55 (56) | 0,033 |
Mel, korn, frokostblanding | 13 (26) | 21 (32) | <0,001 |
Ris, pasta, tørr vekt | 21 (29) | 22 (29) | 0,756 |
Kaker | 31 (48) | 34 (57) | 0,132 |
Poteter, potetprodukter | 40 (54) | 40 (53) | 0,938 |
Potet, kokt/stekt | 33 (50) | 36 (52) | 0,666 |
Pommes frites | 5 (18) | 3 (11) | 0,037 |
Grønnsaker6 | 157 (126) | 183 (114) | <0,001 |
Belgvekster | 5 (18) | 9 (25) | 0,003 |
Frukt, bær7 | 115 (131) | 126 (118) | 0,006 |
Juice, smoothie | 57 (111) | 69 (112) | 0,003 |
Grønnsaker, frukt/bær, juice8 | 301 (197) | 345 (182) | <0,001 |
Nøtter, frø | 6 (12) | 8 (13) | <0,001 |
Kjøtt, kjøttprodukter | 124 (101) | 108 (86) | 0,007 |
Rødt helt/malt kjøtt, rå vekt | 41 (80) | 36 (60) | 0,220 |
Rødt bearbeidet kjøtt | 39 (48) | 35 (41) | 0,797 |
Hvitt helt/malt kjøtt, rå vekt | 37 (59) | 30 (54) | 0,017 |
Hvitt bearbeidet kjøtt | 5 (19) | 3 (13) | 0,769 |
Fisk, fiskeprodukter, skalldyr | 39 (63) | 45 (60) | 0,033 |
Mager/halvfet fisk, rå vekt | 14 (48) | 11 (41) | 0,782 |
Fet fisk, rå vekt | 11 (31) | 15 (31) | 0,003 |
Fiskeprodukter | 10 (25) | 14 (35) | 0,108 |
Egg | 26 (39) | 24 (33) | 0,991 |
Melk, yoghurt | 166 (188) | 177 (188) | 0,125 |
Helmelk | 19 (50) | 26 (73) | 0,718 |
Lettmelk 1-1,2 % fett | 44 (119) | 28 (82) | 0,480 |
Lettmelk 0,5-0,7 % fett | 34 (86) | 45 (110) | 0,081 |
Skummetmelk | 18 (81) | 16 (71) | 0,428 |
Smaksatt melk | 12 (43) | 11 (44) | 0,758 |
Yoghurt | 23 (52) | 31 (56) | 0,003 |
Fløte, fløteprodukter | 31 (47) | 27 (43) | 0,590 |
Ost | 42 (38) | 51 (45) | 0,001 |
Smør, margarin, olje | 24 (21) | 25 (19) | 0,216 |
Margarin | 4 (8) | 3 (6) | 0,031 |
Lettmargarin, Brelett | 2 (5) | 2 (7) | 0,759 |
Smør, Bremykt | 5 (9) | 6 (10) | 0,005 |
Matolje | 3 (6) | 3 (5) | 0,063 |
Majones, dressing | 9 (15) | 8 (14) | 0,895 |
Sukker, søtsaker | 23 (35) | 26 (32) | 0,031 |
Snacks | 8 (17) | 9 (18) | 0,615 |
Kaffe | 301 (342) | 337 (292) | 0,002 |
Te | 106 (230) | 165 (276) | <0,001 |
Saft/brus m/sukker | 84 (206) | 63 (158) | 0,416 |
Saft/brus u/sukker | 229 (371) | 213 (369) | 0,367 |
Plantedrikk | 9 (52) | 20 (65) | 0,003 |
Drikkevann, inkl. mineralvann | 1123 (719) | 1253 (704) | 0,001 |
Øl | 34 (165) | 37 (125) | 0,065 |
Vin | 25 (76) | 42 (98) | <0,001 |
Brennevin, drinker | 11 (58) | 9 (54) | 0,981 |
1Gjennomsnittlig inntak per person per dag (ikke vektede tall).
2Se vedlegg 7 for detaljert beskrivelse av matvaregrupperingen.
3Basert på deltagernes svar på spørsmålet «Hva er din høyeste gjennomførte utdanning?». Deltagere som ikke har utdanning fra universitet eller høyskole, inkludert deltagere født etter 1978 som har mindre enn to års utdanning på universitet eller høyskole.
4Basert på deltagernes svar på spørsmålet «Hva er din høyeste gjennomførte utdanning?». Deltagere som har utdanning fra universitet eller høyskole. For deltagere født etter 1978 må minst to år på universitet eller høyskole være fullført for å inkluderes i denne kategorien.
5Forskjeller i henhold til utdanningsnivå testet med Mann-Whitney U Test.
6Inkluderer friske, frosne og hermetiske grønnsaker samt grønnsakspulvere og 70 % av grønnsaksbaserte sauser og pålegg.
7Inkluderer frisk, varmebehandlet og hermetisk frukt uten tilsatt sukker.
8Inkluderer grønnsaker som beskrevet i fotnote 6, frukt som beskrevet i fotnote 7 og opptil 100 gram frukt- eller grønnsaksjuice/smoothie.
Matvaregruppe2, g/dag | Legger liten/ingen vekt på et sunt kosthold3, n=82 | Legger middels vekt på et sunt kosthold3, n= 406 | Legger stor/svært stor vekt på et sunt kosthold3, n=426 | p4 |
---|---|---|---|---|
Brød, knekkebrød | 172 (99) | 173 (101) | 161 (111) | 0,049 |
Kornvarer, andre | 56 (69) | 54 (55) | 72 (73) | 0,001 |
Mel, korn, frokostblanding | 14 (29) | 16 (35) | 30 (55) | <0,001 |
Ris, pasta, tørr vekt | 29 (49) | 25 (34) | 29 (36) | 0,156 |
Kaker | 40 (65) | 38 (55) | 31 (50) | 0,197 |
Poteter, potetprodukter | 63 (80) | 76 (83) | 59 (79) | 0,004 |
Potet, kokt/stekt | 55 (78) | 68 (83) | 52 (77) | 0,015 |
Pommes frites | 6 (18) | 7 (22) | 5 (17) | 0,231 |
Grønnsaker5 | 135 (113) | 146 (100) | 203 (141) | <0,001 |
Belgvekster | 5 (16) | 6 (17) | 10 (36) | 0,027 |
Frukt, bær6 | 44 (68) | 77 (104) | 115 (119) | <0,001 |
Juice, smoothie | 100 (207) | 97 (185) | 79 (148) | 0,622 |
Grønnsaker, frukt/bær, juice7 | 214 (145) | 260 (155) | 352 (198) | <0,001 |
Nøtter, frø | 3 (14) | 5 (12) | 9 (18) | <0,001 |
Kjøtt, kjøttprodukter | 198 (109) | 181 (114) | 188 (147) | 0,184 |
Rødt helt/malt kjøtt, rå vekt | 54 (70) | 59 (86) | 67 (103) | 0,973 |
Rødt bearbeidet kjøtt | 100 (94) | 74 (73) | 69 (79) | 0,003 |
Hvitt helt/malt kjøtt, rå vekt | 36 (75) | 37 (64) | 43 (80) | 0,970 |
Hvitt bearbeidet kjøtt | 3 (12) | 6 (25) | 6 (30) | 0,461 |
Fisk, fiskeprodukter, skalldyr | 31 (78) | 58 (84) | 62 (91) | 0,003 |
Mager/halvfet fisk, rå vekt | 14 (66) | 17 (55) | 16 (56) | 0,714 |
Fet fisk, rå vekt | 6 (17) | 18 (43) | 22 (51) | 0,014 |
Fiskeprodukter | 9 (24) | 20 (40) | 21 (41) | 0,074 |
Egg | 31 (46) | 27 (45) | 34 (46) | 0,069 |
Melk, yoghurt | 285 (298) | 261 (314) | 237 (255) | 0,468 |
Helmelk | 49 (140) | 34 (144) | 33 (97) | 0,240 |
Lettmelk 1-1,2 % fett | 86 (234) | 71 (181) | 49 (133) | 0,610 |
Lettmelk 0,5-0,7 % fett | 40 (113) | 84 (199) | 59 (137) | 0,085 |
Skummetmelk | 14 (75) | 16 (100) | 30 (131) | 0,033 |
Smaksatt melk | 36 (118) | 16 (75) | 14 (56) | 0,074 |
Yoghurt | 46 (112) | 21 (52) | 32 (64) | 0,011 |
Fløte, fløteprodukter | 33 (78) | 27 (50) | 29 (52) | 0,734 |
Ost | 43 (45) | 48 (43) | 54 (60) | 0,138 |
Smør, margarin, olje, dressing | 39 (35) | 38 (26) | 33 (24) | 0,024 |
Margarin | 6 (10) | 6 (12) | 5 (10) | 0,302 |
Lettmargarin, Brelett | 2 (6) | 4 (9) | 2 (6) | 0,002 |
Smør, Bremykt | 6 (11) | 8 (13) | 8 (14) | 0,654 |
Matolje | 2 (4) | 3 (5) | 5 (10) | <0,001 |
Majones, dressing | 19 (31) | 13 (20) | 10 (16) | 0,006 |
Sukker, søtsaker | 36 (55) | 28 (40) | 23 (36) | 0,354 |
Snacks | 18 (35) | 12 (24) | 9 (21) | <0,001 |
Kaffe | 524 (578) | 480 (381) | 439 (362) | 0,269 |
Te | 62 (189) | 54 (188) | 101 (221) | <0,001 |
Saft/brus m/sukker | 257 (362) | 134 (290) | 68 (165) | <0,001 |
Saft/brus u/sukker | 277 (461) | 259 (414) | 203 (355) | 0,073 |
Plantedrikk | 1 (4) | 3 (18) | 11 (55) | 0,044 |
Drikkevann, inkl. mineralvann | 815 (819) | 973 (776) | 1250 (834) | <0,001 |
Øl | 246 (664) | 161 (414) | 131 (350) | 0,433 |
Vin | 25 (83) | 27 (95) | 32 (92) | 0,545 |
Brennevin, drinker | 10 (57) | 7 (47) | 8 (71) | 0,367 |
1Gjennomsnittlig inntak per person per dag (ikke vektede tall).
2Se vedlegg 7 for detaljert beskrivelse av matvaregrupperingen.
3Verdier basert på spørsmålet "Hvor stor vekt legger du på å ha et sunt kosthold?" stilt som en del av det første kostintervjuet.
4Forskjeller i henhold til interesse for sunt kosthold testet med Kruskal-Wallis Test.
5Inkluderer friske, frosne og hermetiske grønnsaker samt grønnsakspulvere og 70 % av grønnsaksbaserte sauser og pålegg.
6Inkluderer frisk, varmebehandlet og hermetisk frukt uten tilsatt sukker.
7Inkluderer grønnsaker som beskrevet i fotnote 5, frukt som beskrevet i fotnote 6 og opptil 100 gram frukt- eller grønnsaksjuice/smoothie.
Matvaregruppe2, g/dag | Legger liten/ingen vekt på et sunt kosthold3, n=39 | Legger middels vekt på et sunt kosthold3, n= 359 | Legger stor/svært stor vekt på et sunt kosthold3, n=650 | p4 |
---|---|---|---|---|
Brød, knekkebrød | 106 (77) | 119 (73) | 111 (68) | 0,352 |
Kornvarer, andre | 46 (54) | 49 (53) | 55 (53) | 0,013 |
Mel, korn, frokostblanding | 7 (18) | 13 (25) | 22 (33) | <0,001 |
Ris, pasta, tørr vekt | 21 (31) | 23 (31) | 21 (27) | 0,697 |
Kaker | 38 (45) | 34 (49) | 32 (58) | 0,304 |
Poteter, potetprodukter | 36 (54) | 42 (53) | 39 (54) | 0,282 |
Potet, kokt/stekt | 32 (55) | 35 (52) | 34 (51) | 0,565 |
Pommes frites | 3 (12) | 6 (18) | 3 (12) | 0,009 |
Grønnsaker5 | 102 (71) | 151 (112) | 191 (121) | <0,001 |
Belgvekster | 1 (6) | 5 (16) | 9 (26) | 0,002 |
Frukt, bær6 | 106 (132) | 100 (113) | 136 (126) | <0,001 |
Juice, smoothie | 59 (116) | 64 (111) | 65 (112) | 0,547 |
Grønnsaker, frukt/bær, juice7 | 234 (163) | 284 (169) | 360 (194) | <0,001 |
Nøtter, frø | 3 (7) | 6 (12) | 8 (14) | <0,001 |
Kjøtt, kjøttprodukter | 106 (68) | 121 (86) | 110 (96) | 0,013 |
Rødt helt/malt kjøtt, rå vekt | 24 (34) | 42 (61) | 37 (73) | 0,003 |
Rødt bearbeidet kjøtt | 36 (40) | 42 (47) | 33 (42) | 0,011 |
Hvitt helt/malt kjøtt, rå vekt | 36 (67) | 31 (52) | 34 (57) | 0,844 |
Hvitt bearbeidet kjøtt | 7 (22) | 4 (16) | 3 (15) | 0,377 |
Fisk, fiskeprodukter, skalldyr | 26 (47) | 39 (63) | 46 (61) | 0,013 |
Mager/halvfet fisk, rå vekt | 1 (9) | 13 (48) | 13 (42) | 0,134 |
Fet fisk, rå vekt | 10 (34) | 11 (28) | 15 (32) | 0,006 |
Fiskeprodukter | 9 (24) | 13 (32) | 13 (32) | 0,304 |
Egg | 13 (27) | 20 (29) | 27 (38) | 0,001 |
Melk, yoghurt | 221 (306) | 180 (202) | 167 (170) | 0,962 |
Helmelk | 38 (85) | 19 (64) | 25 (65) | 0,022 |
Lettmelk 1-1,2 % fett | 37 (144) | 49 (127) | 25 (71) | 0,002 |
Lettmelk 0,5-0,7 % fett | 49 (153) | 44 (103) | 38 (99) | 0,655 |
Skummetmelk | 38 (141) | 15 (72) | 17 (70) | 0,571 |
Smaksatt melk | 17 (46) | 13 (45) | 10 (43) | 0,104 |
Yoghurt | 20 (40) | 22 (47) | 32 (59) | 0,061 |
Fløte, fløteprodukter | 48 (65) | 28 (44) | 27 (43) | 0,052 |
Ost | 41 (26) | 45 (39) | 49 (45) | 0,605 |
Smør, margarin, olje, dressing | 29 (27) | 26 (20) | 24 (19) | 0,402 |
Margarin | 6 (10) | 4 (7) | 3 (6) | 0,090 |
Lettmargarin, Brelett | 2 (7) | 2 (6) | 2 (6) | 0,676 |
Smør, Bremykt | 4 (8) | 6 (9) | 5 (10) | 0,187 |
Matolje | 2 (4) | 3 (5) | 4 (6) | 0,004 |
Majones, dressing | 13 (22) | 9 (14) | 8 (13) | 0,363 |
Sukker, søtsaker | 30 (29) | 29 (36) | 22 (31) | 0,012 |
Snacks | 11 (21) | 9 (18) | 8 (18) | 0,120 |
Kaffe | 198 (277) | 313 (328) | 338 (302) | 0,001 |
Te | 111 (254) | 122 (243) | 158 (271) | 0,004 |
Saft/brus m/sukker | 230 (393) | 79 (180) | 55 (147) | <0,001 |
Saft/brus u/sukker | 284 (415) | 274 (388) | 185 (353) | <0,001 |
Plantedrikk | 21 (120) | 11 (47) | 19 (63) | 0,030 |
Drikkevann, inkl. mineralvann | 964 (882) | 1054 (634) | 1306 (724) | <0,001 |
Øl | 8 (37) | 49 (186) | 30 (112) | 0,339 |
Vin | 11 (34) | 32 (85) | 40 (96) | 0,180 |
Brennevin, drinker | 30 (106) | 12 (57) | 8 (50) | 0,009 |
1Gjennomsnittlig inntak per person per dag (ikke vektede tall).
2Se vedlegg 7 for detaljert beskrivelse av matvaregrupperingen.
3Verdier basert på spørsmålet "Hvor stor vekt legger du på å ha et sunt kosthold?" stilt som en del av det første kostintervjuet.
4Forskjeller i henhold til interesse for sunt kosthold testet med Kruskal-Wallis Test.
5Inkluderer friske, frosne og hermetiske grønnsaker samt grønnsakspulvere og 70 % av grønnsaksbaserte sauser og pålegg.
6Inkluderer frisk, varmebehandlet og hermetisk frukt uten tilsatt sukker.
7Inkluderer grønnsaker som beskrevet i fotnote 5, frukt som beskrevet i fotnote 6 og opptil 100 gram frukt- eller grønnsaksjuice/smoothie.