Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Inntak av matvaregrupper

Tabell 25: Inntak av matvaregrupper totalt (n=1964) og fordelt på kjønn i Norkost 4. Gjennomsnitt (SD) vektet for ukedag og utdanningsnivå1.

Matvaregruppe2, g/dag

Alle, n=1964

Menn, n=915

Kvinner, n=1049

p3

Brød, knekkebrød

140 (115)

170 (130)

112 (90)

<0,001

Andre kornvarer

56 (74)

61 (80)

52 (66)

0,070

     Mel, korn, frokostblanding

19 (45)

21 (52)

17 (36)

0,077

     Ris, pasta, tørr vekt

24 (43)

27 (47)

21 (39)

0,036

Kaker

34 (72)

35 (74)

33 (71)

0,329

Poteter, potetprodukter

53 (94)

67 (111)

39 (71)

<0,001

     Potet, kokt/stekt

46 (91)

59 (109)

34 (68)

<0,001

     Pommes frites

5 (24)

6 (27)

4 (21)

0,133

Grønnsaker4

169 (154)

169 (152)

168 (157)

0,334

Belgvekster

7 (30)

7 (34)

7 (28)

0,431

Frukt, bær5

106 (146)

90 (135)

120 (154)

<0,001

Juice, smoothie

74 (176)

85 (205)

64 (142)

0,826

Grønnsaker, frukt/bær, juice6

299 (225)

284 (217)

311 (233)

<0,001

Nøtter, frø

7 (17)

7 (20)

7 (15)

<0,001

Kjøtt, kjøttprodukter

152 (155)

189 (172)

118 (130)

<0,001

     Rødt helt/malt kjøtt,

     rå vekt

52 (117)

64 (130)

41 (105)

<0,001

     Rødt bearbeidet kjøtt

56 (88)

75 (105)

37 (61)

<0,001

     Hvitt helt/malt kjøtt,

     rå vekt

36 (87)

39 (97)

34 (77)

0,809

     Hvitt bearbeidet kjøtt

5 (31)

6 (37)

4 (24)

0,908

Fisk, fiskeprodukter, skalldyr

48 (98)

55 (110)

41 (85)

0,120

     Mager/halvfet fisk, rå vekt

14 (67)

15 (72)

13 (63)

0,914

     Fet fisk, rå vekt

16 (53)

19 (62)

13 (42)

0,774

     Fiskeprodukter

15 (47)

18 (53)

12 (39)

0,001

Egg

27 (52)

30 (59)

24 (46)

0,293

Melk, yoghurt

214 (300)

258 (352)

170 (222)

<0,001

     Helmelk

30 (117)

38 (148)

22 (75)

0,815

     Lettmelk 1-1,2 % fett

52 (176)

66 (213)

38 (126)

0,148

     Lettmelk 0,5-0,7 % fett

53 (168)

67 (201)

38 (119)

0,269

     Skummetmelk

18 (103)

21 (119)

17 (85)

0,815

     Smaksatt melk

15 (78)

18 (94)

12 (58)

0,529

     Yoghurt

28 (80)

29 (90)

26 (68)

0,063

Fløte, fløteprodukter

29 (68)

29 (75)

29 (60)

0,023

Ost

48 (57)

51 (63)

46 (51)

0,952

Smør, margarin, olje

30 (30)

36 (33)

25 (25)

<0,001

     Margarin

4 (11)

6 (13)

4 (9)

0,009

     Lettmargarin, Brelett

2 (8)

3 (9)

2 (7)

0,148

     Smør, Bremykt

6 (14)

8 (16)

5 (11)

0,051

     Matolje

4 (8)

4 (9)

3 (7)

0,953

     Majones, dressing

10 (22)

12 (26)

8 (19)

<0,001

Sukker, søtsaker

27 (51)

28 (54)

26 (47)

0,024

Snacks

11 (31)

13 (35)

9 (25)

0,276

Kaffe

382 (405)

450 (439)

320 (362)

<0,001

Te

107 (255)

76 (222)

135 (280)

<0,001

Saft/brus m/sukker

103 (273)

126 (309)

78 (228)

0,010

Saft/brus u/sukker

234 (434)

241 (448)

225 (416)

0,616

Plantedrikk

11 (58)

6 (43)

15 (69)

<0,001

Drikkevann, inkl. mineralvann

1115 (873)

1062 (923)

1160 (819)

<0,001

Øl

104 (415)

175 (558)

44 (224)

<0,001

Vin

35 (126)

32 (131)

38 (125)

0,006

Brennevin, drinker

12 (97)

10 (98)

14 (92)

0,080

1Gjennomsnittsverdier for alle kostintervjuene vektet for ukedag maten ble spist og deltagerens utdanningsnivå (universitet/høyskole eller ikke). For detaljer om vektingen, se vedlegg 9.

2Se vedlegg 7 for detaljert beskrivelse av matvaregrupperingen.

3Forskjeller mellom menn og kvinner testet med Mann-Whitney U-test.

4Inkluderer friske, frosne og hermetiske grønnsaker samt grønnsakspulvere og 70 % av grønnsaksbaserte sauser og pålegg.

5Inkluderer frisk, varmebehandlet og hermetisk frukt uten tilsatt sukker.

6Inkluderer grønnsaker som beskrevet i fotnote 4, frukt som beskrevet i fotnote 5 og opptil 100 gram frukt- eller grønnsaksjuice/smoothie.

Tabell 26: Inntak av matvaregrupper blant menn i Norkost 4 (n=915), fordelt på aldersgrupper. Gjennomsnitt1 (SD).

Matvaregruppe2, g/dag

18-29 år, n=176

30-39 år, n=168

40-49 år, n=166

50-59 år, n=168

60-69 år, n=147

70-80 år, n=90

p3

Brød, knekkebrød

189 (139)

161 (108)

162 (99)

172 (92)

168 (90)

137 (71)

0,033

Andre kornvarer

83 (75)

64 (60)

71 (77)

59 (58)

41 (54)

42 (49)

<0,001

     Mel, korn, 

     frokostblanding

23 (45)

19 (36)

28 (63)

26 (44)

17 (36)

19 (39)

0,371

     Ris, pasta, tørr vekt

39 (46)

31 (37)

27 (32)

28 (37)

16 (26)

18 (29)

<0,001

Kaker

31 (55)

36 (55)

31 (55)

41 (61)

35 (45)

40 (49)

0,034

Poteter, potetprodukter

47 (66)

62 (84)

60 (74)

71 (86)

83 (85)

100 (85)

<0,001

     Potet, kokt/stekt

36 (64)

53 (81)

49 (72)

63 (84)

80 (86)

97 (85)

<0,001

     Pommes frites

10 (24)

6 (18)

9 (25)

4 (18)

2 (10)

2 (10)

0,001

Grønnsaker4

185 (125)

196 (153)

164 (134)

174 (117)

140 (88)

163 (114)

0,012

Belgvekster

8 (24)

10 (35)

8 (22)

5 (18)

8 (39)

6 (16)

0,804

Frukt, bær5

77 (103)

81 (105)

77 (95)

78 (95)

120 (120)

148 (150)

<0,001

Juice, smoothie

92 (187)

106 (226)

78 (128)

99 (169)

79 (147)

70 (121)

0,570

Grønnsaker, frukt/bær, juice6

295 (185)

316 (199)

276 (184)

291 (165)

293 (159)

342 (205)

0,094

Nøtter, frø

4 (13)

8 (18)

7 (15)

6 (14)

9 (18)

8 (14)

0,005

Kjøtt, kjøttprodukter

237 (164)

199 (142)

175 (98)

182 (123)

142 (100)

158 (105)

<0,001

     Rødt helt/malt kjøtt,

     rå vekt

75 (113)

62 (98)

61 (71)

68 (101)

44 (73)

66 (91)

0,060

     Rødt bearbeidet kjøtt

83 (97)

74 (80)

74 (76)

77 (71)

65 (65)

63 (70)

0,510

     Hvitt helt/malt kjøtt,

     rå vekt

70 (106)

45 (77)

35 (60)

33 (52)

24 (51)

19 (46)

<0,001

     Hvitt bearbeidet kjøtt

8 (23)

14 (49)

2 (10)

2 (9)

4 (25)

3 (13)

<0,001

Fisk, fiskeprodukter, skalldyr

45 (75)

46 (76)

46 (70)

60 (86)

86 (121)

70 (85)

<0,001

     Mager/halvfet fisk, rå vekt

10 (39)

12 (47)

11 (34)

14 (48)

35 (94)

20 (61)

0,057

     Fet fisk, rå vekt

20 (45)

14 (38)

16 (45)

24 (58)

20 (41)

18 (43)

0,203

     Fiskeprodukter

13 (34)

16 (38)

18 (41)

20 (38)

26 (46)

25 (40)

<0,001

Egg

34 (53)

39 (55)

25 (41)

24 (36)

30 (41)

27 (39)

0,020

Melk, yoghurt

200 (241)

224 (260)

250 (287)

287 (308)

313 (352)

245 (226)

0,002

     Helmelk

36 (117)

27 (84)

33 (110)

29 (84)

47 (210)

41 (90)

0,630

     Lettmelk 1-1,2 % fett

28 (82)

76 (184)

67 (180)

87 (219)

58 (148)

54 (138)

0,150

     Lettmelk 0,5-0,7 % fett

45 (129)

39 (100)

77 (188)

83 (178)

113 (222)

51 (138)

0,002

     Skummetmelk

4 (31)

7 (46)

21 (89)

29 (125)

38 (200)

48 (125)

<0,001

     Smaksatt melk

32 (105)

24 (78)

14 (59)

9 (41)

10 (74)

3 (20)

0,008

     Yoghurt

34 (74)

32 (59)

24 (62)

32 (81)

21 (42)

28 (59)

0,714

Fløte, fløteprodukter

25 (55)

36 (58)

28 (59)

32 (58)

24 (46)

22 (34)

0,068

Ost

58 (55)

54 (68)

53 (53)

50 (47)

41 (37)

38 (33)

0,044

Smør, margarin, olje

36 (29)

38 (27)

33 (21)

41 (33)

34 (22)

31 (22)

0,235

     Margarin

4 (8)

5 (11)

5 (10)

4 (8)

8 (13)

8 (14)

0,052

     Lettmargarin, Brelett

2 (7)

3 (7)

4 (8)

3 (7)

4 (10)

2 (6)

<0,001

     Smør, Bremykt

7 (12)

8 (14)

7 (11)

9 (16)

8 (14)

8 (12)

0,990

     Matolje

4 (7)

6 (14)

4 (6)

3 (5)

2 (5)

3 (5)

<0,001

     Majones, dressing

15 (22)

12 (19)

10 (15)

18 (27)

8 (14)

8 (13)

0,006

Sukker, søtsaker

30 (46)

31 (53)

31 (39)

26 (38)

17 (20)

17 (23)

0,458

Snacks

15 (27)

12 (28)

10 (20)

15 (25)

7 (21)

5 (16)

0,004

Kaffe

204 (283)

442 (353)

488 (408)

604 (449)

585 (375)

523 (295)

<0,001

Te

51 (156)

75 (218)

56 (179)

75 (203)

85 (176)

162 (311)

0,002

Saft/brus m/sukker

171 (298)

117 (263)

143 (311)

117 (245)

49 (127)

44 (136)

<0,001

Saft/brus u/sukker

263 (371)

241 (414)

300 (446)

244 (406)

201 (384)

82 (192)

<0,001

Plantedrikk

11 (50)

9 (53)

5 (38)

5 (29)

2 (18)

6 (34)

0,127

Drikkevann, inkl. mineralvann

1549 (949)

1427 (850)

962 (687)

976 (740)

726 (584)

579 (412)

<0,001

Øl

165 (489)

154 (313)

209 (584)

159 (406)

75 (210)

155 (304)

0,029

Vin

13 (65)

27 (93)

19 (57)

35 (131)

37 (89)

58 (102)

<0,001

Brennevin, drinker

17 (106)

7 (59)

4 (23)

7 (46)

6 (42)

6 (18)

0,466

1Gjennomsnittlig inntak per person per dag (ikke vektede tall).

2Se vedlegg 7 for detaljert beskrivelse av matvaregrupperingen.

3Forskjeller mellom aldersgrupper testet med Kruskal-Wallis Test.

4Inkluderer friske, frosne og hermetiske grønnsaker samt grønnsakspulvere og 70 % av grønnsaksbaserte sauser og pålegg.

5Inkluderer frisk, varmebehandlet og hermetisk frukt uten tilsatt sukker.

6Inkluderer grønnsaker som beskrevet i fotnote 4, frukt som beskrevet i fotnote 5 og opptil 100 gram frukt- eller grønnsaksjuice/smoothie

Tabell 27: Inntak av matvaregrupper blant kvinner i Norkost 4 (n=1049), fordelt på aldersgrupper. Gjennomsnitt1 (SD).

Matvaregruppe2, g/dag

18-29 år, n=199

30-39 år, n=175

40-49 år, n=211

50-59 år, n=224

60-69 år, n=149

70-80 år, n=91

P3

Brød, knekkebrød

121 (79)

111 (77)

111 (72)

112 (65)

112 (65)

108 (55)

0,843

Andre kornvarer

68 (63)

64 (54)

51 (53)

46 (45)

44 (47)

28 (34)

<0,001

     Mel, korn,

     frokostblanding

16 (31)

19 (30)

18 (31)

18 (29)

21 (33)

17 (28)

0,546

     Ris, pasta, tørr vekt

32 (31)

28 (31)

21 (26)

18 (29)

14 (25)

8 (15)

<0,001

Kaker

33 (51)

28 (39)

34 (76)

32 (47)

33 (45)

44 (56)

0,597

Poteter, potetprodukter

34 (51)

31 (52)

34 (48)

44 (54)

47 (58)

64 (57)

<0,001

     Potet, kokt/stekt

27 (46)

28 (51)

28 (46)

38 (52)

43 (56)

59 (57)

<0,001

     Pommes frites

6 (20)

2 (10)

5 (14)

4 (13)

3 (13)

1 (6)

0,014

Grønnsaker4

167 (111)

198 (137)

168 (117)

174 (110)

176 (125)

151 (108)

0,018

Belgvekster

7 (18)

8 (23)

8 (24)

7 (23)

9 (27)

5 (16)

0,692

Frukt, bær5

109 (119)

111 (121)

134 (124)

122 (119)

125 (129)

141 (128)

0,040

Juice, smoothie

62 (108)

71 (127)

72 (111)

60 (116)

60 (93)

58 (110)

0,696

Grønnsaker, frukt/bær, juice6

308 (185)

340 (202)

341 (182)

327 (179)

337 (204)

325 (185)

0,334

Nøtter, frø

4 (10)

8 (13)

8 (14)

8 (13)

10 (15)

6 (10)

<0,001

Kjøtt, kjøttprodukter

134 (98)

123 (116)

106 (81)

108 (75)

101 (85)

102 (94)

0,008

     Rødt helt/malt kjøtt,

     rå vekt

34 (57)

45 (103)

39 (58)

35 (53)

33 (56)

48 (81)

0,565

     Rødt bearbeidet kjøtt

42 (49)

38 (45)

35 (43)

34 (40)

31 (40)

37 (47)

0,342

     Hvitt helt/malt kjøtt,

     rå vekt

49 (69)

33 (55)

28 (50)

30 (51)

32 (57)

15 (36)

<0,001

     Hvitt bearbeidet kjøtt

7 (20)

3 (13)

3 (16)

4 (19)

2 (10)

0 (2)

<0,001

Fisk, fiskeprodukter, skalldyr

33 (53)

37 (56)

35 (55)

43 (59)

60 (75)

64 (72)

<0,001

     Mager/halvfet fisk,

     rå vekt

11 (38)

6 (24)

6 (28)

11 (40)

26 (64)

26 (66)

<0,001

     Fet fisk, rå vekt

13 (32)

13 (31)

13 (30)

15 (33)

14 (28)

12 (26)

0,889

     Fiskeprodukter

7 (18)

13 (40)

14 (36)

12 (25)

17 (37)

19 (31)

<0,001

Egg

24 (34)

23 (41)

27 (40)

22 (31)

26 (28)

26 (28)

0,053

Melk, yoghurt

146 (182)

181 (198)

182 (187)

176 (197)

180 (178)

179 (177)

0,099

     Helmelk

16 (46)

30 (71)

31 (88)

20 (56)

17 (55)

31 (69)

0,012

     Lettmelk 1-1,2 % fett

32 (103)

28 (93)

29 (73)

31 (100)

45 (97)

47 (129)

0,430

     Lettmelk 0,5-0,7 % fett

35 (90)

32 (79)

53 (119)

49 (120)

46 (109)

12 (56)

0,004

     Skummetmelk

6 (51)

10 (61)

16 (68)

22 (86)

25 (95)

32 (84)

<0,001

     Smaksatt melk

16 (51)

29 (68)

8 (39)

5 (23)

5 (29)

2 (18)

<0,001

     Yoghurt

26 (49)

36 (68)

29 (55)

28 (57)

23 (46)

22 (43)

0,627

Fløte, fløteprodukter

38 (50)

24 (39)

24 (43)

28 (42)

30 (48)

27 (39)

0,014

Ost

49 (46)

47 (43)

47 (43)

48 (40)

52 (46)

41 (31)

0,641

Smør, margarin, olje

23 (18)

25 (21)

24 (19)

25 (20)

27 (20)

24 (16)

0,344

     Margarin

3 (6)

3 (6)

3 (7)

3 (7)

4 (8)

5 (8)

0,101

     Lettmargarin, Brelett

2 (5)

1 (5)

2 (9)

2 (6)

2 (5)

2 (5)

0,632

     Smør, Bremykt

4 (7)

5 (9)

6 (10)

5 (10)

7 (11)

6 (9)

0,071

     Matolje

3 (5)

3 (6)

3 (6)

3 (5)

4 (6)

3 (5)

0,679

     Majones, dressing

9 (14)

10 (15)

7 (12)

10 (14)

9 (16)

6 (13)

0,015

Sukker, søtsaker

26 (30)

29 (43)

32 (39)

22 (29)

18 (21)

15 (19)

0,001

Snacks

11 (19)

8 (16)

12 (23)

8 (16)

5 (13)

5 (16)

<0,001

Kaffe

136 (238)

318 (290)

336 (321)

387 (312)

388 (298)

461 (317)

<0,001

Te

60 (135)

116 (205)

140 (271)

187 (291)

208 (339)

182 (275)

<0,001

Saft/brus m/sukker

130 (248)

82 (155)

78 (212)

43 (112)

34 (120)

24 (82)

<0,001

Saft/brus u/sukker

284 (400)

242 (357)

233 (402)

234 (376)

161 (350)

54 (141)

<0,001

Plantedrikk

19 (61)

22 (66)

10 (46)

23 (85)

9 (37)

9 (39)

0,046

Drikkevann,  inkl. mineralvann

1331 (750)

1459 (759)

1124 (654)

1222 (706)

997 (650)

947 (552)

<0,001

Øl

36 (137)

44 (159)

47 (181)

23 (98)

34 (134)

26 (96)

0,486

Vin

17 (74)

26 (79)

35 (82)

38 (98)

62 (111)

53 (102)

<0,001

Brennevin, drinker

30 (96)

7 (47)

9 (58)

3 (26)

4 (23)

2 (17)

<0,001

1Gjennomsnittlig inntak per person per dag (ikke vektede tall).

2Se vedlegg 7 for detaljert beskrivelse av matvaregrupperingen.

3Forskjeller mellom aldersgrupper testet med Kruskal-Wallis Test.

4Inkluderer friske, frosne og hermetiske grønnsaker samt grønnsakspulvere og 70 % av grønnsaksbaserte sauser og pålegg.

5Inkluderer frisk, varmebehandlet og hermetisk frukt uten tilsatt sukker.

6Inkluderer grønnsaker som beskrevet i fotnote 4, frukt som beskrevet i fotnote 5 og opptil 100 gram frukt- eller grønnsaksjuice/smoothie.

Tabell 28: Inntak av matvaregrupper blant menn i Norkost 4 (n=915) fordelt på landsdeler. Gjennomsnitt1 (SD).

Matvaregruppe2, g/dag

Oslo og Viken, n=374

Agder og Sør-Østlandet, n=110

Innlandet, n=58

Vestlandet, n=218

Trøndelag, n=85

Nord-Norge, >n=70

p3

Brød, knekkebrød

170 (114)

180 (107)

148 (82)

159 (100)

156 (83)

186 (110)

0,190

Kornvarer, andre

65 (64)

56 (61)

61 (66)

59 (65)

80 (86)

46 (50)

0,057

     Mel, korn, frokostblanding

21 (44)

25 (42)

27 (55)

21 (42)

33 (65)

12 (26)

0,674

     Ris, pasta, tørr vekt

31 (40)

24 (35)

19 (25)

27 (37)

25 (30)

22 (29)

0,157

Kaker

33 (48)

31 (53)

36 (59)

34 (52)

43 (68)

46 (67)

0,573

Poteter, potetprodukter

63 (86)

71 (84)

63 (62)

71 (79)

64 (78)

83 (79)

0,096

     Potet, kokt/stekt

57 (85)

66 (84)

52 (63)

61 (76)

56 (78)

70 (79)

0,559

     Pommes frites

5 (18)

3 (14)

11 (25)

6 (18)

7 (22)

10 (24)

0,008

Grønnsaker4

190 (144)

161 (117)

144 (109)

166 (116)

156 (91)

151 (100)

0,024

Belgvekster

9 (28)

9 (45)

9 (27)

5 (16)

10 (27)

7 (18)

0,691

Frukt, bær5

95 (117)

96 (105)

83 (112)

95 (105)

91 (111)

66 (107)

0,145

Juice, smoothie

85 (181)

79 (150)

87 (158)

109 (170)

90 (165)

62 (165)

0,014

Grønnsaker, frukt/bær, juice6

321 (198)

291 (178)

257 (180)

303 (166)

279 (155)

237 (172)

<0,001

Nøtter, frø

8 (17)

8 (17)

6 (15)

6 (15)

5 (12)

4 (12)

0,006

Kjøtt, kjøttprodukter

194 (143)

171 (127)

185 (105)

185 (116)

169 (128)

190 (123)

0,449

     Rødt helt/malt kjøtt,

     rå vekt

64 (97)

50 (87)

58 (77)

67 (97)

60 (91)

71 (89)

0,451

     Rødt bearbeidet kjøtt

71 (78)

78 (81)

83 (79)

72 (78)

75 (78)

79 (72)

0,639

     Hvitt helt/malt kjøtt,

     rå vekt

49 (82)

34 (68)

36 (66)

37 (72)

24 (45)

28 (55)

0,065

     Hvitt bearbeidet kjøtt

7 (27)

2 (9)

5 (33)

5 (20)

7 (46)

4 (23)

0,018

Fisk, fiskeprodukter skalldyr

58 (83)

70 (115)

40 (69)

54 (83)

47 (71)

70 (104)

0,231

     Mager/halvfet fisk, rå vekt

15 (51)

21 (77)

19 (54)

15 (57)

16 (52)

19 (53)

0,932

     Fet fisk, rå vekt

21 (45)

22 (53)

5 (17)

18 (48)

10 (32)

25 (59)

0,046

     Fiskeprodukter

18 (39)

20 (43)

14 (34)

19 (39)

18 (38)

24 (47)

0,541

Egg

30 (42)

23 (41)

27 (67)

35 (47)

26 (41)

41 (48)

0,018

Melk, yoghurt

229 (272)

291 (318)

225 (277)

264 (291)

268 (241)

283 (343)

0,181

     Helmelk

27 (83)

57 (228)

26 (74)

42 (127)

24 (75)

41 (141)

0,900

     Lettmelk 1-1,2 % fett

54 (162)

84 (189)

50 (128)

57 (165)

90 (193)

62 (157)

0,363

     Lettmelk 0,5-0,7 % fett

61 (149)

74 (153)

85 (245)

73 (174)

58 (143)

85 (195)

0,774

     Skummetmelk

24 (141)

22 (113)

7 (30)

18 (73)

40 (127)

18 (76)

0,577

     Smaksatt melk

15 (72)

14 (50)

11 (44)

18 (72)

16 (62)

34 (116)

0,776

     Yoghurt

30 (69)

18 (53)

14 (33)

38 (76)

27 (60)

21 (39)

0,046

Fløte, fløteprodukter

26 (51)

32 (63)

33 (71)

30 (53)

31 (53)

25 (43)

0,752

Ost

51 (48)

52 (57)

41 (37)

48 (59)

58 (56)

46 (40)

0,426

Smør, margarin, olje

35 (26)

38 (31)

35 (25)

36 (28)

33 (24)

39 (24)

0,541

Margarin

5 (10)

5 (9)

6 (10)

6 (12)

5 (10)

7 (12)

0,518

     Lettmargarin, Brelett

3 (7)

3 (9)

2 (5)

4 (9)

2 (5)

3 (6)

0,408

     Smør, Bremykt

7 (13)

8 (14)

8 (11)

8 (14)

9 (14)

7 (11)

0,831

     Matolje

4 (6)

3 (6)

2 (4)

4 (13)

3 (5)

3 (7)

0,003

     Majones, dressing

13 (20)

15 (28)

13 (19)

11 (18)

10 (16)

15 (16)

0,018

Sukker, søtsaker

27 (38)

26 (48)

28 (36)

26 (41)

26 (46)

21 (27)

0,751

Snacks

10 (21)

9 (18)

16 (39)

14 (29)

10 (20)

14 (21)

0,332

Kaffe

427 (368)

505 (394)

475 (369)

490 (442)

485 (417)

498 (356)

0,297

Te

86 (218)

79 (229)

75 (215)

56 (169)

94 (203)

69 (191)

0,243

Saft/brus m/sukker

98 (233)

127 (274)

171 (350)

109 (233)

119 (243)

140 (301)

0,511

Saft/brus u/sukker

209 (368)

261 (425)

300 (410)

236 (408)

253 (362)

246 (442)

0,389

Plantedrikk

9 (48)

4 (20)

21 (78)

3 (17)

6 (34)

2 (13)

0,446

Drikkevann, inkl. mineralvann

1209 (906)

892 (794)

900 (740)

1081 (785)

1010 (664)

1011 (622)

0,003

Øl

170 (448)

84 (206)

155 (380)

157 (439)

134 (284)

197 (551)

0,337

Vin

40 (120)

25 (70)

20 (68)

20 (66)

23 (62)

19 (64)

0,128

Brennevin, drinker

9 (68)

1 (7)

1 (6)

12 (82)

8 (30)

4 (21)

0,406

1Gjennomsnittlig inntak per person per dag (ikke vektede tall).

2Se vedlegg 7 for detaljert beskrivelse av matvaregrupperingen.

3Forskjeller mellom landsdeler testet med Kruskal-Wallis Test.

4Inkluderer friske, frosne og hermetiske grønnsaker samt grønnsakspulvere og 70 % av grønnsaksbaserte sauser og pålegg.

5Inkluderer frisk, varmebehandlet og hermetisk frukt uten tilsatt sukker.

6Inkluderer grønnsaker som beskrevet i fotnote 4, frukt som beskrevet i fotnote 5 og opptil 100 gram frukt- eller grønnsaksjuice/smoothie.

Tabell 29: Inntak av matvaregrupper blant kvinner i Norkost 4 (n=1049) fordelt på landsdeler. Gjennomsnitt1 (SD).

Matvaregruppe2, g/dag

Oslo og Viken, n=426

Agder og Sør-Østlandet, n=140

Innlandet, n=76

Vestlandet, n=235

Trøndelag, n=94

Nord-Norge, n=78

p3

Brød, knekkebrød

107 (68)

122 (71)

122 (76)

112 (73)

116 (67)

121 (73)

0,221

Kornvarer, andre

57 (53)

43 (48)

50 (49)

52 (49)

51 (51)

52 (75)

0,115

     Mel, korn, frokostblanding

19 (30)

17 (28)

22 (31)

17 (31)

18 (37)

15 (26)

0,740

     Ris, pasta, tørr vekt

25 (30)

19 (30)

17 (23)

21 (27)

22 (33)

16 (22)

0,011

Kaker

30 (42)

34 (49)

27 (38)

42 (83)

27 (35)

37 (43)

0,362

Poteter, potetprodukter

38 (55)

43 (55)

46 (58)

38 (48)

34 (50)

48 (55)

0,317

     Potet, kokt/stekt

34 (53)

40 (54)

43 (58)

31 (46)

29 (47)

39 (50)

0,245

     Pommes frites

4 (13)

3 (12)

3 (11)

4 (15)

4 (19)

4 (13)

0,868

Grønnsaker4

183 (117)

165 (105)

159 (105)

181 (135)

164 (105)

147 (129)

0,017

Belgvekster

11 (28)

5 (20)

4 (16)

6 (16)

5 (16)

5 (16)

0,002

Frukt, bær5

123 (126)

109 (113)

128 (118)

124 (116)

143 (142)

108 (121)

0,488

Juice, smoothie

69 (115)

71 (105)

74 (123)

56 (109)

60 (113)

50 (101)

0,049

Grønnsaker, frukt/bær, juice6

341 (192)

313 (168)

324 (164)

334 (192)

338 (199)

280 (203)

0,049

Nøtter, frø

9 (14)

7 (14)

9 (15)

6 (10)

6 (12)

5 (10)

0,034

Kjøtt, kjøttprodukter

108 (96)

120 (95)

110 (88)

113 (81)

130 (97)

115 (94)

0,239

     Rødt helt/malt kjøtt,

     rå vekt

35 (73)

45 (74)

35 (64)

40 (61)

38 (57)

40 (63)

0,134

     Rødt bearbeidet kjøtt

32 (40)

37 (44)

41 (52)

38 (42)

45 (52)

36 (45)

0,194

     Hvitt helt/malt kjøtt,

     rå vekt

34 (58)

32 (56)

26 (45)

30 (48)

44 (69)

29 (52)

0,588

     Hvitt bearbeidet kjøtt

5 (20)

4 (15)

6 (17)

3 (10)

2 (13)

1 (5)

0,024

Fisk, fiskeprodukter, skalldyr

47 (62)

44 (71)

42 (54)

36 (52)

33 (49)

53 (76)

0,297

     Mager/halvfet fisk, rå vekt

12 (44)

11 (46)

6 (26)

11 (36)

8 (32)

32 (70)

0,003

     Fet fisk, rå vekt

17 (34)

12 (30)

19 (38)

10 (26)

9 (23)

7 (23)

0,001

     Fiskeprodukter

13 (31)

16 (39)

14 (30)

11 (32)

12 (33)

11 (24)

0,247

Egg

26 (37)

25 (32)

20 (29)

22 (32)

25 (39)

26 (37)

0,818

Melk, yoghurt

166 (179)

185 (211)

159 (172)

180 (188)

158 (183)

206 (215)

0,658

     Helmelk

21 (55)

20 (50)

19 (54)

36 (96)

14 (46)

23 (58)

0,259

     Lettmelk 1-1,2 % fett

33 (95)

49 (143)

26 (99)

27 (67)

23 (60)

49 (118)

0,439

     Lettmelk 0,5-0,7 % fett

37 (96)

50 (108)

43 (92)

42 (108)

30 (84)

50 (137)

0,308

     Skummetmelk

15 (72)

12 (77)

23 (81)

20 (74)

19 (84)

17 (68)

0,443

     Smaksatt melk

12 (44)

8 (35)

6 (23)

13 (51)

16 (55)

7 (27)

0,711

     Yoghurt

29 (55)

22 (41)

34 (54)

27 (59)

32 (63)

26 (51)

0,448

Fløte, fløteprodukter

27 (44)

27 (38)

33 (47)

31 (46)

29 (47)

27 (47)

0,224

Ost

49 (44)

44 (39)

52 (33)

45 (42)

52 (43)

46 (48)

0,092

Smør, margarin, olje

23 (19)

25 (17)

25 (16)

26 (21)

26 (20)

26 (21)

0,409

     Margarin

3 (6)

3 (7)

3 (5)

4 (8)

3 (7)

5 (8)

0,014

     Lettmargarin, Brelett

2 (7)

2 (6)

2 (6)

2 (6)

2 (5)

1 (3)

0,155

     Smør, Bremykt

6 (11)

5 (8)

7 (11)

4 (8)

4 (8)

6 (8)

0,164

     Matolje

4 (6)

3 (5)

2 (4)

3 (4)

4 (6)

2 (4)

0,035

     Majones, dressing

7 (12)

9 (13)

9 (11)

10 (16)

10 (16)

10 (19)

0,010

Sukker, søtsaker

24 (30)

27 (33)

24 (30)

26 (32)

26 (51)

22 (23)

0,848

Snacks

7 (15)

10 (19)

7 (15)

10 (20)

10 (22)

10 (20)

0,547

Kaffe

304 (295)

349 (331)

384 (310)

319 (315)

301 (301)

375 (357)

0,183

Te

172 (281)

129 (279)

152 (267)

109 (229)

141 (239)

120 (221)

0,025

Saft/brus m/sukker

80 (198)

86 (188)

50 (114)

58 (155)

72 (184)

45 (128)

0,146

Saft/brus u/sukker

180 (346)

226 (364)

242 (439)

253 (379)

263 (413)

237 (341)

0,018

Plantedrikk

17 (59)

24 (92)

14 (47)

12 (45)

18 (69)

10 (47)

0,381

Drikkevann, inkl. mineralvann

1264 (752)

1125 (728)

1166 (613)

1247 (703)

1250 (692)

908 (489)

0,001

Øl

44 (151)

38 (141)

44 (131)

25 (107)

24 (110)

25 (199)

0,015

Vin

44 (106)

30 (78)

44 (86)

28 (82)

24 (71)

34 (75)

0,306

Brennevin, drinker

11 (57)

3 (17)

5 (38)

9 (52)

7 (38)

28 (111)

0,346

1Gjennomsnittlig inntak per person per dag (ikke vektede tall).

2Se vedlegg 7 for detaljert beskrivelse av matvaregrupperingen.

3Forskjeller mellom landsdeler testet med Kruskal-Wallis Test.

4Inkluderer friske, frosne og hermetiske grønnsaker samt grønnsakspulvere og 70 % av grønnsaksbaserte sauser og pålegg.

5Inkluderer frisk, varmebehandlet og hermetisk frukt uten tilsatt sukker.

6Inkluderer grønnsaker som beskrevet i fotnote 4, frukt som beskrevet i fotnote 5 og opptil 100 gram frukt- eller grønnsaksjuice/smoothie.

Tabell 30: Inntak av matvaregrupper blant menn i Norkost 4, fordelt på husholdningstype (n=915). Gjennomsnitt1 (SD).

Matvaregruppe2, g/dag

Bor alene3, n=172

Familie uten barn4, n=463

Familie med barn5, n=280

p6

Brød, knekkebrød

150 (99)

172 (110)

171 (100)

0,062

Andre kornvarer

57 (67)

59 (63)

70 (70)

0,015

     Mel, korn, frokostblanding

19 (41)

20 (39)

28 (57)

0,093

     Ris, pasta, tørr vekt

26 (43)

27 (35)

29 (35)

0,097

Kaker

31 (51)

36 (55)

37 (55)

0,478

Poteter, potetprodukter

64 (77)

71 (82)

63 (82)

0,248

     Potet, kokt/stekt

53 (77)

64 (81)

56 (80)

0,072

     Pommes frites

8 (21)

5 (20)

5 (17)

0,083

Grønnsaker7

160 (118)

175 (124)

174 (133)

0,226

Belgvekster

8 (22)

7 (28)

9 (29)

0,261

Frukt, bær8

96 (110)

98 (117)

78 (100)

0,149

Juice, smoothie

80 (219)

87 (164)

97 (148)

0,004

Grønnsaker, frukt/bær, juice9

283 (163)

308 (187)

293 (187)

0,296

Nøtter, frø

7 (16)

8 (17)

6 (13)

0,084

Kjøtt, kjøttprodukter

201 (173)

180 (123)

186 (109)

0,418

     Rødt helt/malt kjøtt,

     rå vekt

62 (109)

63 (90)

63 (88)

0,250

     Rødt bearbeidet kjøtt

90 (100)

67 (71)

75 (72)

0,054

     Hvitt helt/malt kjøtt,

     rå vekt

44 (93)

39 (71)

39 (61)

0,336

     Hvitt bearbeidet kjøtt

3 (11)

7 (30)

6 (26)

0,187

Fisk, fiskeprodukter, skalldyr

53 (81)

66 (97)

46 (73)

0,008

     Mager/halvfet fisk, rå vekt

13 (42)

21 (69)

10 (36)

0,192

     Fet fisk, rå vekt

19 (46)

22 (48)

13 (40)

0,014

     Fiskeprodukter

19 (42)

18 (36)

21 (45)

0,424

Egg

38 (63)

29 (42)

27 (37)

0,874

Melk, yoghurt

266 (334)

250 (282)

248 (261)

0,959

     Helmelk

49 (128)

36 (144)

24 (73)

0,054

     Lettmelk 1-1,2 % fett

73 (195)

51 (133)

74 (195)

0,262

     Lettmelk 0,5-0,7 % fett

66 (212)

71 (164)

66 (136)

0,018

     Skummetmelk

3 (22)

31 (144)

20 (85)

0,003

     Smaksatt melk

16 (62)

17 (77)

17 (68)

0,782

     Yoghurt

42 (97)

24 (51)

29 (60)

0,589

Fløte, fløteprodukter

27 (58)

30 (56)

27 (48)

0,612

Ost

46 (46)

48 (46)

56 (63)

0,044

Smør, margarin, olje

36 (30)

35 (25)

37 (27)

0,631

     Margarin

5 (10)

5 (11)

6 (10)

0,192

     Lettmargarin, Brelett

3 (9)

2 (7)

4 (8)

0,002

     Smør, Bremykt

7 (13)

8 (14)

7 (12)

0,151

     Matolje

4 (7)

3 (5)

4 (11)

0,235

     Majones, dressing

14 (25)

12 (18)

13 (20)

0,667

Sukker, søtsaker

34 (50)

23 (37)

27 (37)

0,192

Snacks

14 (30)

11 (24)

10 (19)

0,632

Kaffe

389 (401)

438 (365)

558 (420)

<0,001

Te

92 (251)

79 (198)

65 (183)

0,718

Saft/brus m/sukker

160 (328)

100 (228)

110 (239)

0,151

Saft/brus u/sukker

310 (497)

197 (345)

250 (388)

0,015

Plantedrikk

5 (24)

8 (48)

5 (33)

0,529

Drikkevann, inkl. mineralvann

1163 (993)

1052 (795)

1098 (743)

0,476

Øl

213 (577)

133 (330)

155 (424)

0,951

Vin

28 (92)

36 (105)

19 (65)

0,096

Brennevin, drinker

6 (47)

11 (77)

4 (26)

0,295

1Gjennomsnittlig inntak per person per dag (ikke vektede tall).

2Se vedlegg 7 for detaljert beskrivelse av matvaregrupperingen.

3Basert på deltagernes svar på spørsmålet «Hvem bor du sammen med?». Bor alene.

4Basert på deltagernes svar på spørsmålet «Hvem bor du sammen med?». Bor sammen med andre voksne (partner, foreldre, barn over 18 år, andre voksne).

5Basert på deltagernes svar på spørsmålet «Hvem bor du sammen med?». Bor sammen med barn under 18 år, med eller uten andre voksne.

6Forskjeller mellom husholdningstyper testet med Kruskal-Wallis Test.

7Inkluderer friske, frosne og hermetiske grønnsaker samt grønnsakspulvere og 70 % av grønnsaksbaserte sauser og pålegg.

8Inkluderer frisk, varmebehandlet og hermetisk frukt uten tilsatt sukker.

9Inkluderer grønnsaker som beskrevet i fotnote 7, frukt som beskrevet i fotnote 8 og opptil 100 gram frukt- eller grønnsaksjuice/smoothie.

Tabell 31: Inntak av matvaregrupper blant kvinner i Norkost 4, fordelt på husholdningstype (n=1043). Gjennomsnitt1 (SD).

Matvaregruppe2, g/dag

Bor alene3, n=197

Familie uten barn4, n=512

Familie med barn5, n=334

p6

Brød, knekkebrød

105 (65)

111 (70)

121 (74)

0,034

Andre kornvarer

47 (44)

52 (57)

56 (51)

0,086

     Mel, korn, frokostblanding

17 (26)

19 (32)

19 (30)

0,901

     Ris, pasta, tørr vekt

21 (29)

21 (30)

22 (27)

0,261

Kaker

33 (47)

32 (47)

35 (67)

0,653

Poteter, potetprodukter

34 (47)

45 (58)

36 (50)

0,037

     Potet, kokt/stekt

31 (46)

39 (55)

30 (48)

0,018

     Pommes frites

3 (12)

4 (15)

4 (13)

0,604

Grønnsaker7

162 (113)

173 (118)

183 (124)

0,070

Belgvekster

10 (30)

6 (19)

8 (22)

0,199

Frukt, bær8

137 (141)

113 (116)

127 (120)

0,152

Juice, smoothie

53 (89)

58 (111)

81 (122)

0,072

Grønnsaker, frukt/bær, juice9

328 (207)

317 (183)

349 (184)

0,009

Nøtter, frø

7 (14)

7 (13)

7 (12)

0,617

Kjøtt, kjøttprodukter

102 (87)

120 (100)

110 (80)

0,071

     Rødt helt/malt kjøtt,

     rå vekt

29 (53)

42 (77)

38 (61)

0,036

     Rødt bearbeidet kjøtt

32 (43)

36 (44)

39 (44)

0,206

     Hvitt helt/malt kjøtt,

     rå vekt

35 (61)

35 (59)

28 (46)

0,702

     Hvitt bearbeidet kjøtt

3 (12)

4 (17)

4 (16)

0,078

Fisk, fiskeprodukter, skalldyr

45 (59)

47 (67)

35 (52)

0,034

     Mager/halvfet fisk, rå vekt

14 (43)

16 (51)

7 (27)

0,027

     Fet fisk, rå vekt

12 (28)

14 (32)

14 (30)

0,506

     Fiskeprodukter

15 (31)

12 (30)

13 (35)

0,093

Egg

23 (31)

25 (35)

25 (38)

0,760

Melk, yoghurt

174 (192)

159 (175)

193 (203)

0,060

     Helmelk

26 (68)

19 (52)

28 (78)

0,044

     Lettmelk 1-1,2 % fett

38 (100)

31 (95)

35 (101)

0,250

     Lettmelk 0,5-0,7 % fett

32 (109)

36 (91)

52 (114)

0,010

     Skummetmelk

17 (71)

21 (83)

12 (62)

0,365

     Smaksatt melk

11 (44)

10 (39)

15 (50)

0,159

     Yoghurt

29 (52)

25 (50)

31 (63)

0,549

Fløte, fløteprodukter

29 (42)

31 (46)

25 (43)

0,145

Ost

47 (42)

47 (44)

48 (38)

0,472

Smør, margarin, olje

26 (20)

25 (20)

24 (18)

0,963

     Margarin

4 (8)

3 (7)

3 (6)

0,782

     Lettmargarin, Brelett

1 (4)

2 (5)

3 (9)

0,077

     Smør, Bremykt

5 (8)

6 (10)

5 (9)

0,468

     Matolje

4 (5)

3 (5)

3 (6)

0,245

     Majones, dressing

10 (16)

8 (14)

8 (12)

0,922

Sukker, søtsaker

24 (30)

23 (33)

28 (34)

0,079

Snacks

9 (20)

8 (16)

10 (19)

0,265

Kaffe

347 (342)

311 (296)

329 (316)

0,607

Te

170 (321)

137 (240)

139 (254)

0,827

Saft/brus m/sukker

64 (160)

66 (157)

79 (210)

0,635

Saft/brus u/sukker

187 (369)

227 (374)

224 (364)

0,268

Plantedrikk

16 (54)

18 (69)

13 (51)

0,399

Drikkevann, inkl. mineralvann

1171 (714)

1178 (692)

1272 (737)

0,085

Øl

43 (167)

38 (147)

28 (111)

0,540

Vin

38 (97)

41 (98)

29 (76)

0,351

Brennevin, drinker

11 (63)

13 (61)

6 (41)

0,040

1Gjennomsnittlig inntak per person per dag (ikke vektede tall).

2Se vedlegg 7 for detaljert beskrivelse av matvaregrupperingen.

3Basert på deltagernes svar på spørsmålet «Hvem bor du sammen med?». Bor alene.

4Basert på deltagernes svar på spørsmålet «Hvem bor du sammen med?». Bor sammen med andre voksne (partner, foreldre, barn over 18 år, andre voksne).

5Basert på deltagernes svar på spørsmålet «Hvem bor du sammen med?». Bor sammen med barn under 18 år, med eller uten andre voksne.

6Forskjeller mellom husholdningstyper testet med Kruskal-Wallis Test.

7Inkluderer friske, frosne og hermetiske grønnsaker samt grønnsakspulvere og 70 % av grønnsaksbaserte sauser og pålegg.

8Inkluderer frisk, varmebehandlet og hermetisk frukt uten tilsatt sukker.

9Inkluderer grønnsaker som beskrevet i fotnote 7, frukt som beskrevet i fotnote 8 og opptil 100 gram frukt- eller grønnsaksjuice/smoothie.

Tabell 32: Inntak av matvaregrupper blant menn i Norkost 4 (n=915) fordelt på utdanningsnivå Gjennomsnitt1 (SD).

Matvaregruppe2, g/dag

Ikke utdanning på universitet/høyskole3, n=406

Utdanning på universitet/høyskole4, n=509

p5

Brød, knekkebrød

171 (110)

165 (101)

0,556

Andre kornvarer

55 (63)

67 (67)

0,001

     Mel, korn, frokostblanding

18 (42)

26 (48)

<0,001

     Ris, pasta, tørr vekt

26 (36)

29 (37)

0,124

Kaker

33 (52)

37 (56)

0,076

Poteter, potetprodukter

73 (86)

63 (77)

0,082

     Potet, kokt/stekt

64 (86)

56 (75)

0,264

     Pommes frites

7 (20)

5 (19)

0,010

Grønnsaker6

167 (134)

176 (119)

0,119

Belgvekster

5 (18)

10 (33)

0,079

Frukt, bær7

88 (112)

94 (111)

0,116

Juice, smoothie

83 (173)

93 (169)

0,009

Grønnsaker, frukt/bær, juice8

286 (187)

309 (178)

0,007

Nøtter, frø

5 (13)

8 (17)

<0,001

Kjøtt, kjøttprodukter

196 (130)

178 (130)

0,018

     Rødt helt/malt kjøtt,

     rå vekt

64 (95)

62 (92)

0,818

     Rødt bearbeidet kjøtt

81 (84)

68 (72)

0,014

     Hvitt helt/malt kjøtt,

     rå vekt

40 (75)

39 (71)

0,532

     Hvitt bearbeidet kjøtt

6 (25)

6 (28)

0,918

Fisk, fiskeprodukter, skalldyr

53 (84)

61 (90)

0,049

     Mager/halvfet fisk, rå vekt

16 (57)

17 (56)

0,390

     Fet fisk, rå vekt

18 (48)

19 (43)

0,112

     Fiskeprodukter

17 (37)

21 (42)

0,091

Egg

32 (46)

29 (45)

0,628

Melk, yoghurt

289 (324)

223 (249)

0,052

     Helmelk

45 (132)

26 (116)

0,191

     Lettmelk 1-1,2 % fett

77 (204)

50 (129)

0,325

     Lettmelk 0,5-0,7 % fett

77 (190)

62 (144)

0,991

     Skummetmelk

21 (117)

23 (112)

0,265

     Smaksatt melk

18 (74)

16 (70)

0,370

     Yoghurt

28 (68)

29 (62)

0,525

Fløte, fløteprodukter

27 (55)

29 (54)

0,347

Ost

47 (46)

53 (56)

0,131

Smør, margarin, olje

36 (27)

35 (26)

0,347

     Margarin

6 (11)

5 (10)

0,265

     Lettmargarin, Brelett

4 (9)

2 (6)

0,009

     Smør, Bremykt

8 (14)

8 (13)

0,962

     Matolje

3 (6)

4 (9)

0,007

     Majones, dressing

12 (20)

13 (20)

0,307

Sukker, søtsaker

29 (41)

25 (39)

0,205

Snacks

13 (28)

10 (21)

0,411

Kaffe

431 (419)

493 (371)

0,001

Te

58 (166)

92 (230)

0,015

Saft/brus m/sukker

152 (298)

84 (207)

<0,001

Saft/brus u/sukker

273 (436)

203 (352)

0,038

Plantedrikk

2 (21)

10 (50)

<0,001

Drikkevann, inkl. mineralvann

1020 (845)

1141 (799)

0,003

Øl

120 (371)

182 (446)

0,005

Vin

15 (58)

40 (111)

<0,001

Brennevin, drinker

8 (73)

8 (48)

0,071

1Gjennomsnittlig inntak per person per dag (ikke vektede tall).

2Se vedlegg 7 for detaljert beskrivelse av matvaregrupperingen.

3Basert på deltagernes svar på spørsmålet «Hva er din høyeste gjennomførte utdanning?». Deltagere som ikke har utdanning fra universitet eller høyskole, inkludert deltagere født etter 1978 som har mindre enn to års utdanning på universitet eller høyskole.

4Basert på deltagernes svar på spørsmålet «Hva er din høyeste gjennomførte utdanning?». Deltagere som har utdanning fra universitet eller høyskole. For deltagere født etter 1978 må minst to år på universitet eller høyskole være fullført for å inkluderes i denne kategorien.

5Forskjeller i henhold til utdanningsnivå testet med Mann-Whitney U  Test.

6Inkluderer friske, frosne og hermetiske grønnsaker samt grønnsakspulvere og 70 % av grønnsaksbaserte sauser og pålegg.

7Inkluderer frisk, varmebehandlet og hermetisk frukt uten tilsatt sukker.

8Inkluderer grønnsaker som beskrevet i fotnote 6, frukt som beskrevet i fotnote 7 og opptil 100 gram frukt- eller grønnsaksjuice/smoothie.

Tabell 33: Inntak av matvaregrupper blant kvinner i Norkost 4 (n=1049) fordelt på utdanningsnivå Gjennomsnitt1 (SD).

Matvaregruppe2, g/dag

Ikke utdanning på universitet/høyskole3, n=375

Utdanning på universitet/høyskole4, n=674

p5

Brød, knekkebrød

110 (69)

115 (72)

0,263

Andre kornvarer

47 (47)

55 (56)

0,033

     Mel, korn, frokostblanding

13 (26)

21 (32)

<0,001

     Ris, pasta, tørr vekt

21 (29)

22 (29)

0,756

Kaker

31 (48)

34 (57)

0,132

Poteter, potetprodukter

40 (54)

40 (53)

0,938

     Potet, kokt/stekt

33 (50)

36 (52)

0,666

     Pommes frites

5 (18)

3 (11)

0,037

Grønnsaker6

157 (126)

183 (114)

<0,001

Belgvekster

5 (18)

9 (25)

0,003

Frukt, bær7

115 (131)

126 (118)

0,006

Juice, smoothie

57 (111)

69 (112)

0,003

Grønnsaker, frukt/bær, juice8

301 (197)

345 (182)

<0,001

Nøtter, frø

6 (12)

8 (13)

<0,001

Kjøtt, kjøttprodukter

124 (101)

108 (86)

0,007

     Rødt helt/malt kjøtt,

     rå vekt

41 (80)

36 (60)

0,220

     Rødt bearbeidet kjøtt

39 (48)

35 (41)

0,797

     Hvitt helt/malt kjøtt,

     rå vekt

37 (59)

30 (54)

0,017

     Hvitt bearbeidet kjøtt

5 (19)

3 (13)

0,769

Fisk, fiskeprodukter, skalldyr

39 (63)

45 (60)

0,033

     Mager/halvfet fisk, rå vekt

14 (48)

11 (41)

0,782

     Fet fisk, rå vekt

11 (31)

15 (31)

0,003

     Fiskeprodukter

10 (25)

14 (35)

0,108

Egg

26 (39)

24 (33)

0,991

Melk, yoghurt

166 (188)

177 (188)

0,125

     Helmelk

19 (50)

26 (73)

0,718

     Lettmelk 1-1,2 % fett

44 (119)

28 (82)

0,480

     Lettmelk 0,5-0,7 % fett

34 (86)

45 (110)

0,081

     Skummetmelk

18 (81)

16 (71)

0,428

     Smaksatt melk

12 (43)

11 (44)

0,758

     Yoghurt

23 (52)

31 (56)

0,003

Fløte, fløteprodukter

31 (47)

27 (43)

0,590

Ost

42 (38)

51 (45)

0,001

Smør, margarin, olje

24 (21)

25 (19)

0,216

     Margarin

4 (8)

3 (6)

0,031

     Lettmargarin, Brelett

2 (5)

2 (7)

0,759

     Smør, Bremykt

5 (9)

6 (10)

0,005

     Matolje

3 (6)

3 (5)

0,063

     Majones, dressing

9 (15)

8 (14)

0,895

Sukker, søtsaker

23 (35)

26 (32)

0,031

Snacks

8 (17)

9 (18)

0,615

Kaffe

301 (342)

337 (292)

0,002

Te

106 (230)

165 (276)

<0,001

Saft/brus m/sukker

84 (206)

63 (158)

0,416

Saft/brus u/sukker

229 (371)

213 (369)

0,367

Plantedrikk

9 (52)

20 (65)

0,003

Drikkevann, inkl. mineralvann

1123 (719)

1253 (704)

0,001

Øl

34 (165)

37 (125)

0,065

Vin

25 (76)

42 (98)

<0,001

Brennevin, drinker

11 (58)

9 (54)

0,981

1Gjennomsnittlig inntak per person per dag (ikke vektede tall).

2Se vedlegg 7 for detaljert beskrivelse av matvaregrupperingen.

3Basert på deltagernes svar på spørsmålet «Hva er din høyeste gjennomførte utdanning?». Deltagere som ikke har utdanning fra universitet eller høyskole, inkludert deltagere født etter 1978 som har mindre enn to års utdanning på universitet eller høyskole.

4Basert på deltagernes svar på spørsmålet «Hva er din høyeste gjennomførte utdanning?». Deltagere som har utdanning fra universitet eller høyskole. For deltagere født etter 1978 må minst to år på universitet eller høyskole være fullført for å inkluderes i denne kategorien.

5Forskjeller i henhold til utdanningsnivå testet med Mann-Whitney U  Test.

6Inkluderer friske, frosne og hermetiske grønnsaker samt grønnsakspulvere og 70 % av grønnsaksbaserte sauser og pålegg.

7Inkluderer frisk, varmebehandlet og hermetisk frukt uten tilsatt sukker.

8Inkluderer grønnsaker som beskrevet i fotnote 6, frukt som beskrevet i fotnote 7 og opptil 100 gram frukt- eller grønnsaksjuice/smoothie.

Tabell 34: Inntak av matvaregrupper blant menn i Norkost 4 (n=914) gruppert etter deltagernes vektleggelse av et sunt kosthold. Gjennomsnitt1 (SD).

Matvaregruppe2, g/dag

Legger liten/ingen vekt på et sunt kosthold3, n=82

Legger middels vekt på et sunt kosthold3, n= 406

Legger stor/svært stor vekt på et sunt kosthold3, n=426

p4

Brød, knekkebrød

172 (99)

173 (101)

161 (111)

0,049

Kornvarer, andre

56 (69)

54 (55)

72 (73)

0,001

     Mel, korn, frokostblanding

14 (29)

16 (35)

30 (55)

<0,001

     Ris, pasta, tørr vekt

29 (49)

25 (34)

29 (36)

0,156

Kaker

40 (65)

38 (55)

31 (50)

0,197

Poteter, potetprodukter

63 (80)

76 (83)

59 (79)

0,004

     Potet, kokt/stekt

55 (78)

68 (83)

52 (77)

0,015

     Pommes frites

6 (18)

7 (22)

5 (17)

0,231

Grønnsaker5

135 (113)

146 (100)

203 (141)

<0,001

Belgvekster

5 (16)

6 (17)

10 (36)

0,027

Frukt, bær6

44 (68)

77 (104)

115 (119)

<0,001

Juice, smoothie

100 (207)

97 (185)

79 (148)

0,622

Grønnsaker, frukt/bær, juice7

214 (145)

260 (155)

352 (198)

<0,001

Nøtter, frø

3 (14)

5 (12)

9 (18)

<0,001

Kjøtt, kjøttprodukter

198 (109)

181 (114)

188 (147)

0,184

     Rødt helt/malt kjøtt,

     rå vekt

54 (70)

59 (86)

67 (103)

0,973

     Rødt bearbeidet kjøtt

100 (94)

74 (73)

69 (79)

0,003

     Hvitt helt/malt kjøtt,

     rå vekt

36 (75)

37 (64)

43 (80)

0,970

     Hvitt bearbeidet kjøtt

3 (12)

6 (25)

6 (30)

0,461

Fisk, fiskeprodukter, skalldyr

31 (78)

58 (84)

62 (91)

0,003

     Mager/halvfet fisk, rå vekt

14 (66)

17 (55)

16 (56)

0,714

     Fet fisk, rå vekt

6 (17)

18 (43)

22 (51)

0,014

     Fiskeprodukter

9 (24)

20 (40)

21 (41)

0,074

Egg

31 (46)

27 (45)

34 (46)

0,069

Melk, yoghurt

285 (298)

261 (314)

237 (255)

0,468

     Helmelk

49 (140)

34 (144)

33 (97)

0,240

     Lettmelk 1-1,2 % fett

86 (234)

71 (181)

49 (133)

0,610

     Lettmelk 0,5-0,7 % fett

40 (113)

84 (199)

59 (137)

0,085

     Skummetmelk

14 (75)

16 (100)

30 (131)

0,033

     Smaksatt melk

36 (118)

16 (75)

14 (56)

0,074

     Yoghurt

46 (112)

21 (52)

32 (64)

0,011

Fløte, fløteprodukter

33 (78)

27 (50)

29 (52)

0,734

Ost

43 (45)

48 (43)

54 (60)

0,138

Smør, margarin, olje, dressing

39 (35)

38 (26)

33 (24)

0,024

     Margarin

6 (10)

6 (12)

5 (10)

0,302

     Lettmargarin, Brelett

2 (6)

4 (9)

2 (6)

0,002

     Smør, Bremykt

6 (11)

8 (13)

8 (14)

0,654

     Matolje

2 (4)

3 (5)

5 (10)

<0,001

     Majones, dressing

19 (31)

13 (20)

10 (16)

0,006

Sukker, søtsaker

36 (55)

28 (40)

23 (36)

0,354

Snacks

18 (35)

12 (24)

9 (21)

<0,001

Kaffe

524 (578)

480 (381)

439 (362)

0,269

Te

62 (189)

54 (188)

101 (221)

<0,001

Saft/brus m/sukker

257 (362)

134 (290)

68 (165)

<0,001

Saft/brus u/sukker

277 (461)

259 (414)

203 (355)

0,073

Plantedrikk

1 (4)

3 (18)

11 (55)

0,044

Drikkevann, inkl. mineralvann

815 (819)

973 (776)

1250 (834)

<0,001

Øl

246 (664)

161 (414)

131 (350)

0,433

Vin

25 (83)

27 (95)

32 (92)

0,545

Brennevin, drinker

10 (57)

7 (47)

8 (71)

0,367

1Gjennomsnittlig inntak per person per dag (ikke vektede tall).

2Se vedlegg 7 for detaljert beskrivelse av matvaregrupperingen.

3Verdier basert på spørsmålet "Hvor stor vekt legger du på å ha et sunt kosthold?" stilt som en del av det første kostintervjuet.

4Forskjeller i henhold til interesse for sunt kosthold testet med Kruskal-Wallis Test.

5Inkluderer friske, frosne og hermetiske grønnsaker samt grønnsakspulvere og 70 % av grønnsaksbaserte sauser og pålegg.

6Inkluderer frisk, varmebehandlet og hermetisk frukt uten tilsatt sukker.

7Inkluderer grønnsaker som beskrevet i fotnote 5, frukt som beskrevet i fotnote 6 og opptil 100 gram frukt- eller grønnsaksjuice/smoothie.

Tabell 35: Inntak av matvaregrupper blant kvinner i Norkost 4 (n=1048) gruppert etter deltagernes vektleggelse av et sunt kosthold. Gjennomsnitt1 (SD).

Matvaregruppe2, g/dag

Legger liten/ingen vekt på et sunt kosthold3, n=39

Legger middels vekt på et sunt kosthold3, n= 359

Legger stor/svært stor vekt på et sunt kosthold3, n=650

p4

Brød, knekkebrød

106 (77)

119 (73)

111 (68)

0,352

Kornvarer, andre

46 (54)

49 (53)

55 (53)

0,013

     Mel, korn, frokostblanding

7 (18)

13 (25)

22 (33)

<0,001

     Ris, pasta, tørr vekt

21 (31)

23 (31)

21 (27)

0,697

Kaker

38 (45)

34 (49)

32 (58)

0,304

Poteter, potetprodukter

36 (54)

42 (53)

39 (54)

0,282

     Potet, kokt/stekt

32 (55)

35 (52)

34 (51)

0,565

     Pommes frites

3 (12)

6 (18)

3 (12)

0,009

Grønnsaker5

102 (71)

151 (112)

191 (121)

<0,001

Belgvekster

1 (6)

5 (16)

9 (26)

0,002

Frukt, bær6

106 (132)

100 (113)

136 (126)

<0,001

Juice, smoothie

59 (116)

64 (111)

65 (112)

0,547

Grønnsaker, frukt/bær, juice7

234 (163)

284 (169)

360 (194)

<0,001

Nøtter, frø

3 (7)

6 (12)

8 (14)

<0,001

Kjøtt, kjøttprodukter

106 (68)

121 (86)

110 (96)

0,013

     Rødt helt/malt kjøtt,

     rå vekt

24 (34)

42 (61)

37 (73)

0,003

     Rødt bearbeidet kjøtt

36 (40)

42 (47)

33 (42)

0,011

     Hvitt helt/malt kjøtt,

     rå vekt

36 (67)

31 (52)

34 (57)

0,844

     Hvitt bearbeidet kjøtt

7 (22)

4 (16)

3 (15)

0,377

Fisk, fiskeprodukter, skalldyr

26 (47)

39 (63)

46 (61)

0,013

     Mager/halvfet fisk, rå vekt

1 (9)

13 (48)

13 (42)

0,134

     Fet fisk, rå vekt

10 (34)

11 (28)

15 (32)

0,006

     Fiskeprodukter

9 (24)

13 (32)

13 (32)

0,304

Egg

13 (27)

20 (29)

27 (38)

0,001

Melk, yoghurt

221 (306)

180 (202)

167 (170)

0,962

     Helmelk

38 (85)

19 (64)

25 (65)

0,022

     Lettmelk 1-1,2 % fett

37 (144)

49 (127)

25 (71)

0,002

     Lettmelk 0,5-0,7 % fett

49 (153)

44 (103)

38 (99)

0,655

     Skummetmelk

38 (141)

15 (72)

17 (70)

0,571

     Smaksatt melk

17 (46)

13 (45)

10 (43)

0,104

     Yoghurt

20 (40)

22 (47)

32 (59)

0,061

Fløte, fløteprodukter

48 (65)

28 (44)

27 (43)

0,052

Ost

41 (26)

45 (39)

49 (45)

0,605

Smør, margarin, olje, dressing

29 (27)

26 (20)

24 (19)

0,402

     Margarin

6 (10)

4 (7)

3 (6)

0,090

     Lettmargarin, Brelett

2 (7)

2 (6)

2 (6)

0,676

     Smør, Bremykt

4 (8)

6 (9)

5 (10)

0,187

     Matolje

2 (4)

3 (5)

4 (6)

0,004

     Majones, dressing

13 (22)

9 (14)

8 (13)

0,363

Sukker, søtsaker

30 (29)

29 (36)

22 (31)

0,012

Snacks

11 (21)

9 (18)

8 (18)

0,120

Kaffe

198 (277)

313 (328)

338 (302)

0,001

Te

111 (254)

122 (243)

158 (271)

0,004

Saft/brus m/sukker

230 (393)

79 (180)

55 (147)

<0,001

Saft/brus u/sukker

284 (415)

274 (388)

185 (353)

<0,001

Plantedrikk

21 (120)

11 (47)

19 (63)

0,030

Drikkevann, inkl. mineralvann

964 (882)

1054 (634)

1306 (724)

<0,001

Øl

8 (37)

49 (186)

30 (112)

0,339

Vin

11 (34)

32 (85)

40 (96)

0,180

Brennevin, drinker

30 (106)

12 (57)

8 (50)

0,009

1Gjennomsnittlig inntak per person per dag (ikke vektede tall).

2Se vedlegg 7 for detaljert beskrivelse av matvaregrupperingen.

3Verdier basert på spørsmålet "Hvor stor vekt legger du på å ha et sunt kosthold?" stilt som en del av det første kostintervjuet.

4Forskjeller i henhold til interesse for sunt kosthold testet med Kruskal-Wallis Test.

5Inkluderer friske, frosne og hermetiske grønnsaker samt grønnsakspulvere og 70 % av grønnsaksbaserte sauser og pålegg.

6Inkluderer frisk, varmebehandlet og hermetisk frukt uten tilsatt sukker.

7Inkluderer grønnsaker som beskrevet i fotnote 5, frukt som beskrevet i fotnote 6 og opptil 100 gram frukt- eller grønnsaksjuice/smoothie.

Siste faglige endring: 01. november 2024