I de norske studiene var underernæring eller risiko for underernæring assosiert med forkortet levetid blant pasienter med intra-abdominal kirurgi (34), kolorektalkreft (35;36), hjertesvikt (37), sykdommer i bukspyttkjertelen (38) og i to generelle sykehuspopulasjoner (23;39) (Tabell 2).
Videre var underernæring eller risiko for underernæring assosiert med økt risiko for liggesår (40) og infeksjon i operasjonssår (41), og redusert livskvalitet (42;43) (Tabell 2).
I QuaNuT-studien hadde de underernærte pasientene høyere 30-dagers dødelighet, flere komorbiditeter og lengre liggetid enn pasientene som ikke var underernærte (23). Blant pasienter med en kreftdiagnose var 37% underernærte noe som var signifikant høyere andel enn blant pasienter med andre hoveddiagnoser (21%) (23).
Referanse | Antall pasienter | Populasjon | Assosiasjoner og sammenhenger mellom underernæring og kliniske utfall |
---|---|---|---|
Ottestad I, 2024 (23) | 442 | Generell sykehus-populasjon | Underernærte pasienter (vurdert med GLIM-kriteriene) hadde høyere 30-dagers dødelighet (7% mot 1%), flere komorbiditeter og lengre liggetid (5 dager(IQR 5) mot 3,5 dager (IQR 3)) enn pasientene som ikke var underernærte. |
Skeie E 2020 (34) | 6110 | Intra-abdominal kirurgi | Underernærte pasienter (vurdert med forenklede GLIM-kriterier) hadde høyere sannsynlighet for alvorlige kirurgiske komplikasjoner (OR 1,29; 95% KI 1,13–1,47) og 30 dagers dødelighet (OR 2,15; 95% KI 1,27–3,65). |
Ommundsen N 2014 (35) | 178 | Elektiv kirurgi for kolorektalkreft hos personer 70 år eller eldre | Å være underernært (vurdert med MNA) var en individuell prognostisk faktor for 5 års overlevelse (HR 1,8; 95% KI 1,0–3,3). |
Thoresen L 2013 (36) | 77 (hvorav 50 fra Norge) | Kolorektalkreft, stadium IV | Underernæring (vurdert med SGA) var en signifikant predikator for overlevelse (HR 1,83; KI 1,06–3,13) etter justering for alder, kjønn og nasjon. |
Tevik K 2016 (37) | 131 | Inneliggende pasienter med hjertesvikt | Risiko for underernæring (vurdert med NRS-2002) var assosiert med økt mortalitet (HR 2,78; 95% KI 1,53–5,03). |
Tangvik RJ 2014 (39) | 3279 | Alle sykehusavdelinger unntatt obstetrikk, barn og psykiatri. | Pasienter i risiko for underernæring (vurdert med NRS-2002) hadde økt mortalitet (OR 4,07; 95% KI 2,90–5,70), morbiditet (OR 1,59; 95% KI 1,18–2,13), og økt risiko for reinnleggelser (OR 1,24; 95% KI 1,16–1,32). Pasienter i risiko for underernæring hadde også lenger sykehusopphold på 8,3 døgn, mot 5,0 døgn for pasienter som ikke var i risiko (p < 0,001). |
Rivelsrud M 2021 (38) | 319 | Pancreas-sykdommer (C25, K85, K86) | Risiko for underernæring (vurdert med NRS-2002) var assosiert med høyere total mortalitet (HR 1,51; 95% KI 1,05–2,15) og 1 års mortalitet (HR 1,82; 95% KI 1,16–2,86). Pasienter i risiko som ikke fikk ernæringsbehandling hadde høyere mortalitet sammenlignet med de som fikk ernæringsbehandling. Pasienter i risiko hadde lengre sykehusopphold (20,5 vs. 15,2 døgn, p = 0,044) sammenlignet med de som ikke var i risiko. |
Alhaug J 2017 (40) | 651 | Voksne inneliggende pasienter på medisinsk eller kirurgiske avdeling | Odds ratio for liggesår var 2,55 (95% KI 1,27-5,13) for pasienter i risiko for underernæring (vurdert med NRS-2002). |
Skeie E 2018 (41) | 1194 | Pasienter registrert i register for infeksjoner etter kirurgi og ernæringsdatabase ved samme innleggelse | Infeksjon på operasjonssted var signifikant hyppigere hos pasienter i risiko for underernæring (vurdert med NRS-2002, 11,8%) sammenlignet med pasienter som ikke var i risiko for underernæring (7,0%) (p = 0,047). |
Thoresen L 2012 (42) | 50 | Kolorektalkreft stadium IV | Underernærte pasienter (vurdert med SGA) hadde dårligere livskvalitet enn pasienter som ikke var underernærte. |
Kirkhus L 2019 (43) | 288 | Pasienter 70 år eller eldre henvist for systemisk kreftbehandling | Underernæring (vurdert med PG-SGA) før behandling var assosiert med dårligere total livskvalitet |
Mostad IL 2023 (44) | 118 | Somatiske og psykiatriske poster | Både antallet tann- og munnhelseproblemer (OR 1,57; 95% KI 1,20–2,06) og totalt oral helse score (OR 1,47; 95% KI 1,17–1,83) var assosiert med underernæring (vurdert med PG-SGA). |
GLIM: Global Leadership Initiative in Malnutrition; MNA: Mini Nutritional Assessment; NRS-2002: Nutritional Risk Screening 2022; SGA: Subjective Global Assessment; PG-SGA: Patient-Generated Subjective Global Assessment; OR: Odds ratio; HR: Hazard ratio; KI: Konfidensintervall; IQR: Interquartile range
GLIM: Global Leadership Initiative in Malnutrition; MNA: Mini Nutritional Assessment; NRS-2002: Nutritional Risk Screening 2022; SGA: Subjective Global Assessment; PG-SGA: Patient-Generated Subjective Global Assessment; OR: Odds ratio; HR: Hazard ratio; KI: Konfidensintervall; IQR: Interquartile range