Status og utvikling på målområdet
Bruker- og pårørendemedvirkning er et strategisk utviklingsområde i Helsedirektoratet, og et av målene er å bidra til økt bruker- og pårørendemedvirkning i helse- og omsorgstjenesten.
Kunnskapsbasert praksis og vår metodikk for utvikling av normerende produkter stiller krav om bruker- og pårørendemedvirkning, og medvirkning er integrert som anbefalinger eller delanbefalinger i en del av våre normerende produkter.
I arbeidet med de nasjonale faglige råd for bruker- og pårørendemedvirkning i rus og psykisk helsefeltet, har fremskaffelse av kunnskapsgrunnlaget om både erfaringer med og effekten av brukermedvirkning og hvordan få til samarbeidet om bruker- og pårørendemedvirkning vært et viktig arbeid 2022. Kunnskapsinnhentingen har blitt gjort i direkte dialog med bruker, pårørende, organisasjoner og praksisfelt og gjennom et omfattende litteratursøk. Vi har oppnådd økt interesse og forventning til vårt produkt gjennom involvering, webinarer og deltakelse på faglige arenaer.
En viktig forutsetning for å få til bruker- og pårørendemedvirkning på tjeneste- og systemnivå er tilgjengelige bruker- og pårørenderepresentanter og erfaringskonsulenter. Regelverket for flere tilskuddsordninger, herunder tilskudd til driftsmidler til bruker- og pårørendeorganisasjoner på rus, psykisk helse og voldsfeltet og tilskudd til kommunalt rusarbeid, har blitt tydeligere på bruker- og pårørendemedvirkning og samarbeidet med bruker- og pårørendeorganisasjonene.
Styringsindikatorer
Vurderingskriterier Helsedirektoratets bruk av systematisk brukermedvirkning i gjennomføring av oppdrag og faste oppgaver:
Helsedirektoratet har et mål om systematisk bruker- og pårørendemedvirkning i vårt arbeid. Det interne Senter for brukermedvirkning gir praktisk hjelp og veiledning for å sikre bruker- og pårørendemedvirkning i mange av direktoratets oppdrag. Det er utviklet et kursopplegg og en film for introduksjon til verdier og holdninger til bruker- og pårørendemedvirkning som anvendes eksternt og internt. Vi utvikler i samarbeid med bruker- og pårørenderepresentanter et kompetansetiltak som skal bidra til mer systematisk bruker- og pårørendemedvirkning i våre arbeidsprosesser.
Styringsparameter: Oppdrag og faste oppgaver som er gjennomført med bruker- og pårørendemedvirkning
Det er store variasjoner på hvor langt vi har kommet. På noen fagområder og avdelinger gjennomføres en høy andel av oppdrag og oppgaver med god bruker- og pårørendemedvirkning, mens det på andre områder er en for lav andel
Nøkkeltall 1: Mottakere av rehabilitering og habilitering på institusjon og hjemme med individuell plan (NKI):
Andel mottakere av rehabilitering/habilitering i hjemmet med IP:
2021: 9,95 %
2020: 11,19 %
2019: 6,64 %
Andel mottakere av rehabilitering/habilitering institusjon med IP:
2021: 1,67 %
2020: 1,45 %
2019: 2,20 %
Nøkkeltall 2: Pasienterfaringer med fastlege og fastlegekontor (NKI):
I 2022 utviklet Helsedirektoratet en ny kvalitetsindikator basert på en brukererfaringsundersøkelse gjennomført av FHI. Spørsmålene i undersøkelsen er regnet om til 5 indikatorer innenfor følgende tema: Fastlegen, Organisering og øvrige ansatte, Tilgjengelighet, Mestring og Koordinering og samhandling. Resultatene vises i en skala fra 0-100, hvor 100 er best. På nasjonalt nivå gir pasientene best vurderinger på indikatorene Fastlegen og Organisering og øvrige ansatte, begge med skår på 77 av 100. Pasientene var minst fornøyde med tilgjengeligheten på time hos fastlegen. Skåren på denne indikatoren er 63 av 100.
Måloppnåelse
Arbeidet med å utvikle nasjonale faglige råd for bruker- og pårørendemedvirkning i rus og psykisk helsefeltet bidrar til en bevisstgjøring og økt interesse gjennom bred involveringsprosess med bruker, pårørende, organisasjoner og praksisfeltet. Målet er økt bruker- og pårørendemedvirkning i tjenestene, og rådene vil inneholde anbefalinger om hvordan man oppnår god bruker- og pårørendemedvirkning på individ-, tjeneste- og systemnivå. De faglige rådene skal videreutvikles til å gjelde hele helse- og omsorgsfeltet på sikt.
Det er store variasjoner på den systematiske bruker- og pårørendemedvirkning i gjennomføring av oppdrag og faste oppgaver i direktoratet. På noen fagområder og avdelinger gjennomføres en høy andel av oppdrag og oppgaver med god bruker- og pårørendemedvirkning, mens det på andre områder er en for lav andel. Gjennom vårt strategiske utviklingsområde "brukeren først" og Senter for brukermedvirkning oppnår vi større bevissthet om tidlig bruker- og pårørendemedvirkning i gjennomføring av oppdrag og faste oppgaver. Kompetanseutvikling om bruker- og pårørendemedvirkning er igangsatt og 52 ansatte har gjennomført introduksjonskurset om verdier og holdninger til bruker- og pårørendemedvirkning.
Sentrale aktiviteter i direktoratet
Rask psykisk helsehjelp har bruker- og pårørendemedvirkning i utviklingen av ordningen og i 9 av 10 oppdrag.
Nasjonale faglige råd for bruker- og pårørendemedvirkning i rus og psykisk helsefeltet har medvirkning i alle prosesser. Målet er økt bruker- og pårørendemedvirkning i tjenestene.
Nasjonale pasientforløp psykisk helse og rus har brukermedvirkning som et av målene og brukerrepresentanter har vært en del av arbeidsgruppen i hele prosessen.
Normerende produkter som retningslinjer, faglige råd, med mer., utarbeides med bruker- og pårørendemedvirkning, og brukermedvirkning er integrert som anbefalinger eller delanbefalinger i de fleste av våre normerende produkter.
Oppdrag Opptrappingsplan psykisk helse og Oppdrag forebygging og behandlingsreform rus har bruker- og pårørendemedvirkning i arbeidsprosessen og i anbefalingene til tiltak.
Fengselshelsetjenester: bruker- og pårørenderepresentanter deltar i deler av oppdraget, dialog med flere bruker- og pårørendeorganisasjoner.
ACT/FACT og FACT ung: 7 av 10 oppgaver/oppdrag har bruker- og pårørendemedvirkning. FIT, Modellen er basert på medvirkning fra brukere.
Rådgivende enhet for russaker har bruker- og pårørendemedvirkning i alle prosesser. Innspills møter, åpen dialog samarbeid om utvikling av produkter. Krav fra HOD om brukermedvirkning i oppdragene.
Leve hele livet har bruker- og pårørendemedvirkning i hele prosessen. Representanter for pasienter, brukere og pårørende er med i referansegruppe. Brukere er invitert med i innspillsprosesser i oppfølging av ernæringsstrategien.
Demensplan og Lindrende: bruker- og pårørendemedvirkning i hele prosessen.
Pårørendestrategi: bruker- og pårørendemedvirkning i arbeidsgruppen, ekspertgruppen og i alle delprosjekter
Prioriteringsveileder i kommunene: Bruker- og pårørenderepresentanter deltar i arbeidsgruppen, brukermedvirkning på ulike nivåer i prosjektet.
Kompetanseløft: Programmet leverte i 2022 tre store oppdrag i tillegg til den faste porteføljen. Det har vært bruker- og pårørendemedvirkning på ulike nivåer i alle 3 oppdrag innen kompetanseløft.
Tannhelseteam; Oppfølging av evaluering av TOO (Tannhelsetilbud til tortur og overgrepsutsatte og personer med odontofobi) TTB2022-09: To brukerrepresentanter har deltatt i arbeidet
Legeteam; Handlingsplanen har brukerrepresentasjon i referansegruppen.
Oppdrag læring og mestring i helse- og omsorgstjenesten; Bruker- og pårørendemedvirkning er sentralt i løsning av oppdraget.
Digiung har aktiv brukermedvirkning i 7 av 8 prosjekter. I prosjektene er det i tillegg brukertesting, brukerundersøkelser, workshoper og intervjuer, samt et ungdomspanel som brukes aktivt.
Livshendelsen Alvorlig sykt barn Det er opprettet et ungdomspanel og et foreldrepanel som har deltatt aktivt i arbeidet med brukerinnsikt i utvikling av prosjektet enklere tilgang til informasjon.
Den tverrsektorielle veilederen Sammen om barn og unges psykiske helse har hatt brukerrepresentanter med i utviklingen av veilederen.
Arbeidet med Helsekompetansestrategi har bruker- og pårørendemedvirkning i flere av arbeidsprosessene
I oppdrag om Advarselsmerking alkohol har det vært dialogmøte med brukerorganisasjoner.
Oppdrag om responstid og standard for kompetanse og utstyr, og Oppdrag om å vurdere endringer i regulering og finansiering av legevakt har involvert brukerutvalget til førstehjelpsdugnaden "sammen redder vi liv" samt BrukerRoP.
Tilskuddsregelverk; aktiv bruker- og pårørendemedvirkning i revidering av regelverket for driftstilskudd til bruker- og pårørendeorganisasjoner og i ordningen for tilskudd til kommunalt rusarbeid.