I lys av vurdering av måloppnåelse fra handlingsplanperioden anbefales å innføre sterkere virkemidler for sunnere matomgivelser inkludert prisvirkemidler og reguleringer, innføre skolebaserte tiltak som gratis skolemat samt legge til rette for økt kunnskap og kompetanse om mat og ernæring i befolkningen og hos nøkkelgrupper. Dette bør understøttes av kommunikasjon og kampanjer både til befolkningen og målrettet til ulike grupper av befolkningen.
Det bør prioriteres midler til hyppigere gjennomføring av kostholdsundersøkelser i alle deler av befolkningen og for spesielt utsatte grupper. Det anbefales også regelmessige kartlegginger av matomgivelsene til barn i barnehage og skole og eventuelt andre arenaer. Det er også behov for kontinuerlig oppdatering om produkter og næringsinnhold i matvaredatabasene, da dette er grunnlaget for å kunne gjennomføre kostholdsundersøkelser jevnlig. Matvareutvalget utvikler seg raskt, og særlig med tanke på beriking og tilsetningsstoffer i matvarer, og er det som tar mest tid å oppdatere i planlegging av hver nye kostholdsundersøkelse.