Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Kapittel 7.2Barn og unge

Helsedirektoratet anbefaler at det snarest mulig iverksettes et forbud mot markedsføring av usunn mat og drikke til barn, i tråd med en ernæringsprofilmodell utviklet av helsemyndighetene. Vi anbefaler også at det iverksettes et forbud mot salg av brus og energidrikk i kantiner i ungdomsskolen og videregående skole, og at det parallelt tas i bruk sterke virkemidler for å styrke elevers tilgang til kaldt og godt drikkevann utover mulighet for fylling av vannflasker fra vannkraner på toalett. Vi støtter anbefalinger om å innføre aldersbegrensning på kjøp og salg av energidrikk til barn og unge.

Vi anbefaler innføring av gratis skolemåltid, implementert gradvis, for å kunne evaluere implementering og virkninger underveis. Siden dette tiltaket kan ta noe tid, anbefaler vi at det i første omgang, som et minimum, tilbys gratis frukt og grønnsaker til alle elever. Tiltak må utarbeides i nært samarbeid med utdanningssektoren og forskningsmiljøer. Det bør også iverksettes målrettede tiltak for at flere lærere som underviser i mat- og helsefaget får formell kompetanse og det bør bevilges ressurser til å utvikle læreplanverk uten kommersiell avsender.

Vi anbefaler at det satses mer på å støtte fylker og kommuner med å fremme en god praksis for mat og måltider i skoler og barnehager, både gjennom verktøy og ressurser for lokalt arbeid og gjennom sterkere nasjonale føringer. Dette innebærer blant annet utvikling av standarder for offentlige innkjøp for sunne og bærekraftige måltider i skoler og barnehager. I tillegg til flere verktøy og ressurser, bør de som jobber med folkehelse og ernæring i fylkene tilbys en møteplass for regelmessig faglig påfyll og nettverksmuligheter.

Helsedirektoratet anbefaler også at det bevilges penger til en ny undersøkelse om mat og måltider, pedagogisk arbeid med måltider, og bevegelse samt helse og miljø i barnehagene slik at vi får dannet oss et helhetlig bilde av mat og måltidspraksis i barnehagene og får innsikt i endringer det siste tiåret. Det er også ønskelig med en ny kartlegging av praksis for måltider i skolen. Vi anbefaler videreføring og styrket finansiering av godt etablerte og evaluerte tiltak som Fiskesprell og Matjungelen i barnehage og skolefritidsordning, samt videreutvikling av Kostholdsplanleggeren som er et verktøy for helse-, oppvekst- og utdanningssektoren, inkludert Kostholdsplanleggeren Ung.

Siste faglige endring: 23. oktober 2024