Det er fremdeles uønsket variasjon arbeid med mat- og ernæringsoppfølging i tjenestene og det er behov for å sikre tilstrekkelig med fagressurser som kan være pådrivere for å styrke kompetansen og det systematisk ernæringsarbeidet. Helsedirektoratet anbefaler at det bør vurderes nye virkemidler for å sørge for nødvendig tilgang til kliniske ernæringsfysiologer i kommuner og fylker. En tilskuddsordning er et godt tiltak for å komme i gang med noe som i utgangspunktet også kommunene vil, men som de ikke prioriterer midler til. Når kommunene ser verdien av tiltaket, vil terskelen for å finansiere dette over kommunens eget budsjett også bli lavere.
Godt ernæringsarbeid, både helsefremmende, forebyggende og i behandling er avhengig av kunnskap og kompetanse på alle nivåer. Fremover er det derfor viktig å videreføre tiltak for å sikre nødvendig kompetanse i hele helse- og omsorgstjenesten. Helsedirektoratet anbefaler at resultater kartleggingene av mat, måltider og etterlevelse av Kosthåndboken som er gjennomført, eller er under gjennomføring, også legges til grunn for videre tiltak. Det bør prioriteres målrettede tiltak for økt kunnskap og kompetanse i helse- og omsorgstjenesten i møte med barn, unge, voksne og eldre og særlig innen tjenester til personer med utviklingshemming og innen psykisk helse og rus.
Arbeidet med spredning av BraMat kurslederkurs, utvikling og evaluering av tilskudd modellutvikling klinisk ernæringsfysiolog som ressurs for omsorgstjenesten, revidering av Kosthåndboken og utvikling av nye kvalitetsindikatorer bør gis prioritet. Gitt tilstrekkelig med ressurser er det realistisk å publisere kvalitetsindikator i sykehus fra og med 2026. Det er stort behov for å utvikle bedre tilbud i den kommunale helsetjenesten til personer med overvekt/fedme.