Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Kapittel 3.4Styrket lederkompetanse i allmennlegetjenesten

Helsetjenesten står fremfor en økning i antall brukere med komplekse og sammensatte behov. Samtidig pågår det en medisinskfaglig og teknologisk utvikling i høyt tempo. Systematisk, god og trygg ledelse i og av allmennlegetjenesten i kommunene vil være viktig for å møte disse utfordringene og for å sikre kvalitet i tjenestene og en effektiv ressursutnyttelse. 

Lederkurs for allmennleger skal bidra til å økt lederkompetanse i tjenesten, og til økt fokus på kontinuerlig forbedringsarbeid som sikrer god kvalitet og pasientsikkerhet.

3.4.1 Nasjonal lederutdanning i primærhelsetjenesten 

Nasjonal lederutdanning for primærhelsetjenesten ble etablert i 2015, var et tiltak i Kompetanseløft 2020 og er også et sentralt tiltak i Kompetanseløft 2025. Målgruppen er mellomledere i den kommunale helse- og omsorgstjenesten og den fylkeskommunale tannhelsetjenesten. Bevilgningen til den nasjonale lederutdanningen ble fulgt opp i 2022 og er i 2023 ytterligere styrket med 5,3 mill. kroner som er øremerket leger i kommunale helse- og omsorgstjenester.

Utdanningen skal bidra til å styrke lederne i å gjennomføre nødvendig omstilling og utvikling i tjenestene framover. Ifølge følgeevalueringen har utdanningen hatt stor betydning for de positive endringene i deltakernes lederrolle. Det fremheves særskilt at lederne har håndtert krysspress som sektoren står i på en bedre måte enn før.

Søkertallene til studiet er gode, og tilfredsheten er høy blant deltakerne. Samlet sett har 1500 ledere gjennomført utdanningen i perioden 2015 til våren 2023. Det åttende kullet gjennomføres med tre klasser ved BI campus Oslo og en klasse ved BI campus Bergen. Dette studieåret er det 25 allmennleger fordelt på de fire klassene som fullfører studiet.

3.4.2 Nettbasert lederutdanning for allmennleger 

Et kortere nettbasert lederkurs for allmennleger ble utviklet i 2021, med intensjon om å gi kunnskap og ferdigheter som skal gjøre deltakerne tryggere og mer effektive i utøvelsen av sin lederrolle på fastlegekontoret. Handelshøyskolen BI har oppdraget med å gjennomføre utdanningen, som også er godkjent av Legeforeningen.

Kurset omfatter syv samlinger der første samling gjennomføres på campus over 1,5 dag i tillegg til seks korte digitale samlinger. Grunnprinsippene for utdanningen er de samme som i Nasjonal lederutdanning for primærhelsetjenesten. En pilotklasse med 30 studenter gjennomførte studiet i perioden januar til juni 2022. Høsten 2022 ble det gjennomført to klasser med totalt 43 studenter.

I 2023 er har antall søknader gått noe ned, og våren 2023 har 19 allmennleger deltatt på lederkurs. Totalt har 101 allmennleger gjennomført lederkurset siden oppstarten i 2021.

Følgeevalueringen som er gjort av Rambøll viser at deltakerne i stor grad er tilfredse med utdanningen, både overordnet og med enkeltmodulene som utgjør programmet. [60] Majoriteten synes det har fungert å kombinere jobb og studier. Hele 86 prosent vil anbefale andre å delta på Lederkurs for allmennleger. Omtrent tre av fire respondenter svarer at Lederkurs for allmennleger har påvirket deres motivasjon for å delta på Nasjonal lederutdanning.

 

Fotnoter

[60] Evaluering av Lederkurs for allmennleger, Rambøll Management Consulting og Agenda Kaupang, notat 1.mars 2023.

Siste faglige endring: 24. mai 2023