Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Kapittel 1.1Hovedaktører og roller

De ordinære tjenestene vil være hovedaktørene i oppfølgingen. Ambulant spesialisthelseteam vil tilby fagspesifikk kompetanse i form av bistand og veiledning for å styrke de lokale tjenestene i å tilpasse intervensjoner til risiko og behov hos hver enkelt ungdom. Ved manglende kapasitet hos lokale tjenester, vil spesialisthelseteamet prioritere å gå inn mer aktivt.

Ordinære tjenester til barn og unge i ulike sektorer er f.eks.:

  • Kommunale helse- og omsorgstjenester til barn, unge og familier
  • Spesialisthelsetjenester til barn og unge
  • Kommunalt og statlig barnevern (Bufetat)
  • Skole
  • Barnehage
  • Skolefritidsordningen
  • Kriminalomsorgen, herunder ungdomsenhetene og konfliktrådet
  • Politiet, herunder bla. Statens barnehus og forebyggende enhet
  • Pedagogisk-psykologisk tjeneste (PPT/PPA)
  • Organiserte fritidstilbud
  • NAV

Ambulant spesialisthelseteam sitt ansvar 

Hovedansvaret for den unge ligger fortsatt hos de generelle tjenestene, og ambulant spesialisthelseteam overtar ikke det formelle ansvaret for den unge. Dette for å forankre oppfølgingen og behandlingen i den unges nærmiljø og bidra til stabilitet og kontinuitet også etter endt behandling i ambulant spesialisthelseteam.

Det ambulante teamet kan bistå de ordinære tjenestene lokalt med sin spesifikke fagkompetanse gjennom råd og veiledning i utredning og behandling. Teamet kan også gjennomføre utredning og behandling av barnet dersom lokal ordinær tjeneste mangler tilstrekkelig tilbud/kompetanse. Se mer under 1.3. Funksjoner.

Spesialisthelsetjenesten sitt ansvar

Spesialisthelsetjenesten har særlig kompetanse på utredning og behandling av tilstander som påvirker barns og unges mottakelighet for risikoreduserende og styrkefremmende intervensjoner som traumelidelser, psykoselidelser og kognitiv funksjonsnedsettelse. Også håndtering av rusmiddelproblematikk og atferdsforstyrrelser, som er kjente risikofaktorer for voldelig atferd og SSA, er områder spesialisthelsetjenesten har særlig kompetanse på.

Barn og unge kan få tilgang til spesialiserte behandlingstilbud basert på kliniske tilstandsbilder eller diagnoser som i seg selv gir rett til nødvendig helsehjelp, samtidig som de har vist nylig, høy eller eskalerende voldsutøvelse og SSA.

Et helhetlig pasientforløp, som kombinerer utredning og behandling av tilstander knyttet til mottakelighet og en strukturert klinisk vurdering av risiko- og beskyttelsesfaktorer, vil ha en større forebyggende effekt på voldelig atferd og SSA. Dette tilnærmingen gir et mer sammenhengende behandlingsforløp for den unge.

Dersom spesialisthelsetjenesten allerede gjennomfører utredning og behandling for en ung person som tas inn i ambulant spesialisthelseteam, beholder de hovedansvaret for gjennomføringen av dette.

Kommunens ansvar

Kommunale tjenester er hovedaktøren i oppfølgingen av barn og unge med høy risiko for å skade andre. Dette gjelder særlig der det er milde til moderate psykiske vansker, kognitiv funksjonsnedsettelse, eller livskontekster preget av lavere foreldrekapasitet, levekårsutfordringer (som fattigdom og utenforskap), minoritetsstress eller utrygge barnehage- eller skolemiljøer.

For å gi best mulig hjelp til de unge og deres familier, bør utredninger, tiltak og evalueringer skje samtidig og i tett samarbeid med kommunale tjenester.

Siste faglige endring: 22. oktober 2024