Både Verdens helseorganisasjon (WHO) og Folkehelseinstituttet vurderer at det er liten, men økende risiko for at fugleinfluensa skal smitte mellom mennesker. Hvis det skulle skje, er det viktig at statlige etater er godt forberedt. Derfor øvde det nyetablerte Utvalg for smittevernberedskap på en slik situasjon.
I en krise er det et viktig mål for utvalget å etablere en felles forståelse av situasjonen på tvers av sektorer. Utvalget skal også drøfte utfordringer og mulige tiltak som medlemmene av utvalget kan ta med seg til sin egen organisasjon.
– Erfaringene fra koronapandemien gjør at vi vet hvor viktig det er å handle raskt og samarbeide tett. Å trene på denne typen scenarier gjør at vi er bedre rustet til å håndtere situasjonen neste gang det trengs, sier Divisjonsdirektør i Helsedirektoratet, Helen Brandstorp, som leder Utvalg for smittevernberedskap.
Øvde på utvalgets rolle
I første del av øvelsen ble det rapportert at det var oppdaget smitte av fugleinfluensa mellom mennesker i et annet land, og at flere av dem som var smittet hadde alvorlig lungebetennelse. Da varselet kom, ba WHO landene i Europa om å forberede seg på utbrudd av fugleinfluensa i Europa i løpet av kort tid.
Utvalget diskuterte hvilken rolle de ulike medlemmene har og hvordan utvalget samlet ville kunne ha bidratt i denne situasjonen.
I andre del av øvelsen ble det rapportert om alvorlige influensasymptomer hos dyr og mennesker på en gård i Norge. Det var bekreftet at en av dem som bodde på gården, nylig hadde vært i et område der det var påvist smitte av fugleinfluensa mellom mennesker.
Utvalget diskuterte hvilke innspill det ville ha gitt til Helse- og omsorgsdepartementet i denne situasjonen og hvilken rolle utvalget sannsynligvis ville ha fått.
Hver situasjon er unik
Utvalgets leder, Helen Brandstorp, sier øvelsen var lærerik.
– Særlig da vi diskuterte mulige tiltak, var det svært nyttig å få innspill fra ulike sektorer både om positive effekter og mulige negative konsekvenser av tiltakene, sier hun.
Brandstorp understreker at det er gode planer for å håndtere utbrudd av smittsomme sykdommer, men at det er viktig å øve på samordning mellom ulike sektorer.
– I virkeligheten vil hver enkelt situasjon være unik. For å sikre at vi setter inn de riktige tiltakene er det viktig at vi forstår situasjonen likt på tvers av sektorene. Her kan de nye beredskapsutvalgene få en nøkkelrolle, sier hun.
Ikke smitte mellom mennesker i dag
Scenariet som ble øvd, er et stykke unna dagens situasjon. For tiden er det utbrudd av fugleinfluensa blant høns, storfe og katter i Asia, Europa og i USA. Det er registrert flere tilfeller av smitte fra dyr til mennesker, men ingen smitte mellom mennesker.
– WHO og FHI vurderer at risikoen for en pandemi med fugleinfluensa er liten. Men hvis viruset utvikler seg til å kunne smitte mellom mennesker, vil situasjonen kunne endre seg svært raskt, sier Preben Aavitsland, fungerende smitteverndirektør ved Folkehelseinstituttet.
Norske myndigheter har avtaler om kjøp av vaksiner mot et eventuelt nytt influensavirus. Disse vaksinene vil bli produsert og levert dersom WHO på et tidspunkt erklærer en influensapandemi.