Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

For lav vaksinedekning blant helsepersonell

Vaksinering, sprøyte som setter i arm

Bilde: Mostphotos

Først publisert: 08.10.2024 Siste faglige endring: 08.10.2024

Helsedirektoratet kommer med en oppfordring til ansatte i helsetjenesten med pasientkontakt: Ta årets influensavaksine for å beskytte pasientene dine, familien din og ikke minst deg selv.

– Vi vet at helsepersonell og andre ansatte i helsetjenesten er utsatt for smitte. Helsepersonell som tar vaksine, beskytter sårbare pasienter og pasientgrupper, reduserer risikoen for å bli syke og for å smitte pasienter. Helsepersonell behandler og har omsorg for mange i risikogruppene, som eldre og barn i risikogruppene. Disse må vi beskytte. Det er viktig å redusere risikoen for å bære smitte til pasientene på jobb, sier divisjonsdirektør Helen Brandstorp i Helsedirektoratet.


Tall fra beredskapsregisteret Beredt C19 estimerte i 2023 en vaksinasjonsdekning på 39 % blant helsepersonell totalt sett. Vaksinasjonsandelen er høyere i sykehus (55 %) enn i primærhelsetjenesten (31 %). Det er særlig blant helsefagarbeidere og pleiemedarbeidere at dekningen er lav og vi ser indikasjoner på at utviklingen beveger seg i feil retning.  Det ser ikke ut til at dekningen har økt i 2024.

Reduserer risiko

Ved å ta vaksine reduserer man også risikoen for å ta med seg smitte hjem fra jobb til familie og venner. Man kan være smittet og spre sykdommen til andre selv om du ikke har tydelige symptomer eller føler deg syk.


– Det er viktig for oss å formilde at influensavaksinen er trygg, velprøvd og gir svært sjelden alvorlige bivirkninger. Allikevel er det for få ansatte i helsetjenesten og personer i risikogrupper som tar vaksine mot influensa. Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet ber derfor landets kommuner og helseforetak sørge for at barn og voksne i risikogrupper, og ansatte i helsetjenesten med pasientkontakt får et godt tilrettelagt tilbud om influensavaksine, sier Brandstorp.

Verdens helseorganisasjon (WHO) og EU har satt et mål om at minst 75 % av helsepersonell og personer i risikogrupper er vaksinert mot influensa. Dette målet er vi langt unna.

Gratis vaksinering i arbeidstiden

Arbeidsgivere i helse- og omsorgstjenesten har plikt til å legge til rette for gratis vaksinering i arbeidstida: For å oppnå høyere vaksinasjonsdekning blant helsepersonell, er det viktig at kommuner og helseforetak sørger for at influensavaksine er lett tilgjengelig på arbeidsplassene når ansatte er på jobb.

  • Arbeidsgivere har ansvar for at helsepersonell og andre ansatte som er i nærkontakt med pasienter får informasjon og tilbud om gratis influensavaksine. 
  • Tilbudet bør være tilgjengelig og fleksibelt for alle, inkludert de som jobber deltid eller har turnusarbeid. 
  • Det er også svært viktig å gjøre vaksinering lett tilgjengelig for grupper innen helsetjenesten som ikke har et fast treffsted, som eksempelvis hjemmetjenesten.  
  • Tilbudet om influensavaksine skal vare hele vintersesongen, slik at også nyansatte eller andre uvaksinerte har et tilbud.  
  • Virksomhetene bør også vurdere å tilby influensavaksine til studenter og elever som er utplassert eller i praksis.

Abonner på nytt eller oppdatert innhold