Godt smittevern er viktig i det kontinuerlige forebyggende arbeidet for god helse, så vel som en viktig del av vår nasjonale beredskap.
Helsedirektoratet publiserer i dag en rapport som oppsummerer måloppnåelse og status for tiltakene i Handlingsplan for et bedre smittevern – med det mål å redusere helsetjenesteassosierte infeksjoner 2019-2023.
Trenger bedre overvåkning
– Hovedmålet om å redusere forekomsten av helsetjenesteassosierte infeksjoner har antakelig blitt nådd, men vi ønsker oss mer robuste overvåkningssystemer, sier divisjonsdirektør Helga Katharina Haug i Helsedirektoratet.
Det jobbes både nasjonalt og internasjonalt med å få på plass et mer automatisert og helhetlig system for å sikre fremtidens behov.
I rapporten løfter styringsgruppen for handlingsplanen frem en rekke anbefalinger for videre arbeid. Disse omfatter blant annet å:
- Jobbe videre med et helhetlig elektronisk overvåkningssystem for helsetjenesteassosierte infeksjoner
- Styrke arbeidet med veiledningsmateriell
- Jobbe for videre implementering av Nasjonalt verktøy for observasjon av smitteforebyggende tiltak i helsetjenesten (NOST)
Styrke grunnleggende bredde- og spisskompetanse i smittevern
– Smittevern er kostnadsbesparende
Godt innarbeidet grunnleggende smittevern må antas å ha vært en viktig medvirkende faktor til at Norge klarte seg bra gjennom covid-19-pandemien. Samtidig har pandemien ført til at en del av det langsiktige, forebyggende arbeidet har blitt forsinket.
– Smittevern er viktig både for enkeltindivider og samfunnet. Godt smittevern kan forhindre lidelse for den enkelte pasient og pårørende, og i den andre enden er forebygging av infeksjoner ofte kostnadsbesparende. Dette er viktig arbeid som vi skal fortsette å prioritere høyt, sier Helga Katharina Haug.