Det er i dag stor variasjon i utbredelse og bruk av digitale tjenester, på tvers av geografi, sosiodemografi, opprinnelse og mellom ulike behandlingsforløp. Innbyggere og pårørende forventer tilgang til en samlet, enkel og sømløs helse- og omsorgstjeneste digitalt. Innbyggerne har behov for informasjon, verktøy og selvbetjeningsløsninger som gjør det enkelt å ta større ansvar for egen og næres helse, delta mer og tilpasse helsehjelpen til egen livssituasjon.
Frem mot 2030 skal vi oppnå:
- Innbygger har tilgang til sine helseopplysninger fra hele helse- og omsorgstjenesten og får dem presentert på en enkelt forståelig måte
- Innbygger får tilpasset informasjon som er relevant ut fra sin helsesituasjon
- Innbygger får tilgang til relevante digitale selvhjelps-, lærings- og mestringsressurser
- Innbyggers behov ligger til grunn for oppfølging og mer kan følges opp hjemme
- Innbyggers rettigheter er bygget inn i de digitale tjenestene
- Innbygger kan registrere pårørende og gi dem rettigheter og fullmakter knyttet til helsehjelpen
- Innbygger kan bestille, flytte og avlyse avtaler
- Innbygger kan i økende grad behandles hjemme
- Innbygger veiledes og motiveres til å gjennomføre tiltak selv
- Innbygger kan dele relevante helseopplysninger med behandler og annet helsepersonell
- Innbygger og pårørende har oversikt over helsekontakter, kan ha digital dialog og samhandling med hele helse- og omsorgstjenesten
Ved måloppnåelse har innbygger og pårørende god helsekompetanse og gode støtteverktøy som gjør at de tar gode helsevalg, forebygger sykdom, har gode opptreningsmuligheter etter sykdom og skade og lærer å leve med varig sykdom, plager og utfordringer. Dette gir en friskere befolkning som bidrar til å utsette eller redusere behovet for helse- og omsorgstjenester og frigjøre tid for personellet til de viktigste oppgavene. Innbygger opplever økt mulighet for å gjøre mer selv, og å påvirke helsehjelpen slik at livet med helseutfordringer blir enklere å håndtere.
Helse- og omsorgstjenestene må i økende grad vektlegge forebygging og tidlig innsats. Digitale løsninger skal legge til rette for et bedre samspill om forebygging, læring og mestring mellom tjenestene og innbygger.
For å ta ut effektene av måloppnåelse er det avgjørende at helse- og omsorgstjenesten endrer arbeidsprosesser, og vurderer hensiktsmessig organisering av helsehjelpen i takt med mulighetsrommet som digitalisering, automatisering og oppgaveglidning til innbygger gir. Dette inngår som arbeid hos aktørene og viser viktigheten av å samarbeide tett for å dra nytte av digitalisering.
En forutsetning for måloppnåelse er en tjenesteutvikling som tilrettelegger for digital kompetanse og helsekompetanse hos innbygger og pårørende.
Delmål med veikart
- Delmål 1A: Innbygger skal ha mulighet for å administrere behandlingsforløp, digital dialog og innsynstjenester gjennom Helsenorge
- Delmål 1B: Innbyggere skal ha tilgang på velferdsteknologi og digital hjemmeoppfølging
- Delmål 1C: Redusere digitale barrierer
- Delmål 1D: Ungdom skal ha tilgang på digitale tjenester
- Delmål 1E: Innbyggere skal ha tilgang på elektronisk helsekort for gravide