Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Nordiske helseportaler (National Health Portals in the Nordics)

Helsedirektoratet lager sammen med helsemyndigheter fra Sverige, Danmark og Finland en analyse av landenes e-helseportaler – National Health Portals in the Nordics.

Tall for besøk per innbygger

Antall besøk på de nordiske e-helseportalene økte kraftig i forbindelse med koronapandemien. Etter hvert som pandemien avtok gjennom 2022, avtok også besøkene til portalene. I 2023 har denne trenden flatet ut, og har i flere tilfeller økt. Holder man den trafikken som er knyttet til koronarelaterte tjenester utenfor, ser man i alle landene en vedvarende økt bruk av tjenestene i portalene gjennom hele måleperioden. 

Alle de nordiske landene har nasjonale helseportaler

Norge har i hovedsak nasjonale digitale helsetjenester tilgjengelig gjennom Helsenorge, selv om det er noen regionale forskjeller i tilgang og bruk. I Danmark er Sundhed.dk også primærkilde til helserelatert informasjon, men blant annet digital kommunikasjon med legepraksis går gjennom en annen helseportal (Min Læge). 

Sverige har større grad av regionale forskjeller i tilgjengelige tjenester gjennom portalen, da regionene har selvstyre til å velge hvilke tjenester de vil tilby sine innbyggere gjennom 1177 Vårdguiden. 

I Finland er Kanta nasjonal helseportal, men den har begrensede tjenester, da de fleste byer/kommuner eller regioner også har egne portaler der innbyggere kan få tilgang til ulike tjenester, mulighet for timebestilling mv. 

Målgrupper for de nasjonale helseportalene

De nasjonale helseportalene er primært rettet mot å betjene landets innbyggere. I Danmark og Finland er det også tjenester for helsepersonell, for eksempel tilgang til journaldokumenter og informasjon om sykdommer og behandling (doktor håndbok). I Sverige har de arbeidet med å utvikle tjenester rettet mot helsepersonell de siste årene. 

Sundhed.dk var opprinnelig rettet mot leger og fastleger, nå betjenes helsepersonell og innbyggere likt. Finland har i tillegg tjenesteleverandører som en del av målgruppen. 

Det er en tendens i alle de nordiske landene at de nasjonale e-helseportalene i økende grad fungerer som innbyggernes inngang til et større økosystem av helseinformasjon, der de får tilgang til kontakt med og informasjon fra flere og flere helsetjenester og grupper av helsepersonell. 

Last ned rapporter

National Health Portals in the Nordics 2024 (PDF)

National Health Portals in the Nordics 2023 (PDF)

National Health Portals in the Nordics 2022 (PDF)

National Health Portals in the Nordics 2021 (PDF)

National Health Portals in the Nordics 2019 (PDF)

Først publisert: 16.01.2025 Siste faglige endring: 16.01.2025 Se tidligere versjoner