Ordinering gjennom prosedyre er i legemiddelhåndteringsforskriften § 3 definert som beslutning om iverksettelse av legemiddelbehandling gjennom skriftlig prosedyre som er fastsatt av virksomhetsleder.
Legemiddelhåndteringsforskriften § 7: Istandgjøring og utdeling av legemidler skal som hovedregel skje på grunnlag av ordinering gjort til enkeltpasient. Unntatt fra dette er utdeling av legemidler som skjer på grunnlag av ordinering gjennom virksomhetens prosedyre og gjelder kun situasjoner der slik ordinering er nødvendig for å kunne yte forsvarlig helsehjelp. Prosedyren skal være fastsatt av virksomhetsleder, og utarbeidet i samråd med helsepersonell med rekvireringsrett til pasient.
Ordinering gjennom prosedyre er et unntak fra hovedregelen om at det er leger og tannleger som skal ta beslutninger om ordinering og rekvirering av legemidler, jf. helsepersonellovens § 11 (lovdata.no). Formålet med bestemmelsen er å sikre forsvarlig helsehjelp i situasjoner der rekvirent ikke er tilgjengelig til å ordinere legemidler. Virksomhetsleder må vurdere i hvilke situasjoner det er nødvendig med ordinering gjennom prosedyre fordi helsepersonell med rekvireringsrett ikke er tilgjengelig for ordinering av legemidlet. Ordinering gjennom prosedyre kan skje til grupper av pasienter som er definert ut fra nærmere bestemt helsetilstand og vil kunne erstatte en individuell ordinering til enkeltpasienter gjort av helsepersonell med rekvireringsrett. All bruk av legemidler etter slik prosedyre skal dokumenteres. Når helsepersonell med rekvireringsrett er tilgjengelig, skal ordinering av legemidler skje på vanlig måte.
Ved behov for ordinering gjennom prosedyre i virksomheten bør virksomhetsleder, i samarbeid med eventuell faglig rådgiver, gjennomføre risikovurdering for å vurdere forsvarligheten ved utlevering av legemidler etter slik prosedyre. Vurderingen bør ta utgangspunkt i konkret situasjon hvor det kan være behov, aktuell pasientgruppe, type legemidler og administrasjonsformer som håndteres og tilgang på helsepersonell i den aktuelle situasjonen. Virksomhetsleder skal utarbeide prosedyre for utlevering av legemidler som ordineres på denne måten i samarbeid med helsepersonell med rekvireringsrett, fortrinnsvis lege.
Prosedyren skal inneholde regler om
- kompetanse hos helsepersonell som kan benytte prosedyren
- hvilket helsepersonell i virksomheten som kan benytte prosedyren
- i hvilke sitasjoner prosedyren gjelder
- hvilke legemidler som kan utleveres og tilhørende kriterier for indikasjon, de vanligste kontraindikasjoner og helsetilstand hos pasient
- dokumentasjon, rapportering og oppfølging av pasient etter utlevert legemiddel
Kompetanse hos helsepersonell som kan ha ansvar for utlevering etter prosedyren skal være tilpasset risikoen tilknyttet de ulike pasientgrupper, legemidler og administrasjonsformer. Det enkelte helsepersonellet som utleverer legemiddel ut fra ordinering gjennom prosedyre har et personlig og selvstendig ansvar for at kravet til faglig forsvarlighet i helsepersonellovens § 4 oppfylles.