Dette rundskrivet erstatter rundskriv IS-7/2015 (Legemiddelhåndteringsforskriften med kommentarer). Rundskrivet gir veiledning om hvordan krav i forskrift om legemiddelhåndtering for virksomheter og helsepersonell som yter helsehjelp av 3. april 2008 nr. 320 (lovdata.no) kan etterleves.
Legemiddelrelaterte pasientskader er den hyppigste årsaken til skader i norske sykehus[1]. Omfanget av legemiddelrelaterte skader i den kommune helse- og omsorgstjenesten er ikke kjent, men forskning viser at fem til ti prosent av alle sykehusinnleggelser er forårsaket av uhensiktsmessig legemiddelbruk[2]. Skader oppstår som konsekvens av feil som skjer i alle ledd i legemiddelhåndteringsprosessen. Dette inkluderer manglende og ufullstendig legemiddelinformasjon når ansvaret for pasientens legemiddelhåndtering er delt mellom flere virksomheter eller når pasienten overføres mellom virksomheter[3],[4].
Målgruppen for rundskrivet er primært ledere i helse- og omsorgstjenesten, men også personell med oppgaver og ansvar innen legemiddelhåndtering vil ha nytte av veiledningen i rundskrivet. Dette inkluderer helsepersonell med rekvireringsrett.
Rundskrivets kapittel to omhandler forskriftens formål og virkeområde, mens rundskrivets tredje kapittel beskriver legemiddelhåndtering som prosess og sentrale begrep. Kapittel fire beskriver rammer og veiledning for organisering av legemiddelhåndtering som tjeneste. Rundskrivet er videre bygget opp etter hovedtrinn i legemiddelhåndteringen.
I rundskrivet omtales forskrift om legemiddelhåndtering for virksomheter og helsepersonell som yter helsehjelp som legemiddelhåndteringsforskriften.
Begrepet pasient dekker her alle innbyggere som mottar bistand til legemiddelhåndtering i helse- og omsorgstjenesten.
Når det i rundskrivet henvises til virksomhetsleder gjelder dette også ansatte med oppgaver/beslutningsmyndighet delegert fra virksomhetsleder.
Rundskrivet er utviklet av Helsedirektoratet i samarbeid med utvalgte ressurspersoner fra helse- og omsorgstjenesten og brukerrepresentanter. Regelverk og faglig god praksis setter rammene for rundskrivet.
[2] Nymoen, L.D., Björk, M., Flatebø, T.E. et al. Drug-related emergency department visits: prevalence and risk factors. Intern Emerg Med 17, 1453–1462 (2022)