Det ytes stønad til dekning av utgifter til undersøkelse og behandling hos psykolog når undersøkelsen og behandlingen skjer i forbindelse med sykdom som trygden ellers er stønadspliktig for.Stønaden ytes etter takstene i kapittel II. Ved behandling av barn og ungdom under 18 år og ved behandling av pasienter med HIV-infeksjon ytes det stønad etter honorartakstene.
Forskrift om stønad til dekning av utgifter til undersøkelse og behandling hos psykolog, kapittel 1, § 1 nr. 1
Kilde: lovdata.no
Helsedirektoratets kommentarer
Pasienter med HIV-infeksjon har rett til fritak for egenandeler. Fritak ble innført fra 1.januar 1990, da HIV diagnosen hadde en dødelig utgang og ble ansett som en svært stigmatiserende sykdom.
§ 1.
Denne forskriften gjelder ikke når en psykolog foretar undersøkelse eller behandling i en helseinstitusjon hvor vedkommende er ansatt.
Forskrift om stønad til dekning av utgifter til undersøkelse og behandling hos psykolog, kapittel 1, § 1 nr. 2
Kilde: lovdata.no
Helsedirektoratets kommentarer
Forskriften gjelder de formene for undersøkelse og behandling som er angitt i forskriftens kapittel II.
Forskriften omfatter behandling av beboere i syke- og aldershjem. Dette er fordi psykologhjelp hos psykologspesialist er å anse som en spesialisthelsetjeneste, og kommunen har ikke ansvar for å tilby spesialisthelsetjenester til beboere i syke- og aldershjem.
Psykologbehandling av innsatte i fengsel dekkes ikke av folketrygden, fordi denne finansieres av kommunen eller av helseforetaket.
§ 2.
Det er et vilkår for rett til stønad at undersøkelsen og behandlingen skjer hos psykologspesialist. Vilkåret om norsk spesialistgodkjenning gjelder ikke for psykologer fra andre EØS-stater som yter midlertidige tjenester i Norge, jf. forskrift 8. oktober 2008 nr. 1130 om autorisasjon, lisens og spesialistgodkjenning for helsepersonell med yrkeskvalifikasjoner fra andre EØS-land eller fra Sveits.Det er videre et vilkår at medlemmet er henvist fra lege, psykolog eller fra barnevernsadministrasjonens leder. Dette gjelder likevel ikke for opptil tre utredende undersøkelser eller samtaler, se merknad til takst 10 a–d og f.
Forskrift om stønad til dekning av utgifter til undersøkelse og behandling hos psykolog, kapittel 1, § 2
Kilde: lovdata.no
Helsedirektoratets kommentarer
Kompetanse
Det er Norsk Psykologforening som godkjenner psykologspesialister, jf. helsepersonelloven § 53. Godkjenningen må fornyes hvert femte år. For å fornye godkjenningen må psykologen sende inn dokumentasjon på
Norsk psykologforening har oversikt over kriterier for godkjenning og vedlikeholdsaktiviteter.
til Norsk Psykologforening. Psykologens kompetanse som psykologspesialist skal være dokumentert for Helfo.
Henvisning
Det er et vilkår for refusjon at pasienten er henvist til undersøkelse, utredning og behandling. Henvisningen må komme fra en lege, en psykolog eller barnevernsadministrasjonens leder. Hvilke undersøkelser/behandlinger som skal foretas, er psykologens ansvar.
Psykologen skal oppbevare henvisningene. De skal kunne fremvises ved en eventuell kontroll.
Det er gjort følgende unntak for krav om henvisning:
Merknad A1: Stønad etter 10-takstene gis uten henvisning for inntil tre utredende undersøkelser eller samtaler.
Merknad B1: En av undersøkelsestakstene 11–19 kan benyttes én gang ved utredende samtale.
§ 3.
Det ytes bare stønad for undersøkelse og behandling hos en psykolog i forbindelse med den samme sykdommen. Det kan gjøres unntak hvis det foreligger spesielle forhold som tilsier det. Saken må i så fall forelegges Helsedirektoratet eller det organ Helsedirektoratet bestemmer på forhånd.
Forskrift om stønad til dekning av utgifter til undersøkelse og behandling hos psykolog, kapittel 1, § 3
Kilde: lovdata.no
Helsedirektoratets kommentarer
Unntak fra bestemmelsen om at det bare kan gis stønad til undersøkelse og behandling hos én psykolog i forbindelse med samme sykdom samtidig, kan for eksempel gjelde i følgende tilfeller:
når det er faglig ønskelig at undersøkelsen foretas av én psykolog og behandlingen av en annen
når undersøkende/behandlende psykolog ikke har kompetanse til å utføre den relevante behandling/undersøkelse
når psykologen ikke har anledning til å påta seg eller fullføre behandlingen
når det er så utilfredsstillende forhold mellom en psykolog og en pasient at behandlingen ikke bør fortsette, men i stedet overlates til en annen psykolog.
§ 7.
Hvis medlemmet på grunn av sin helsetilstand ikke kan møte fram på behandlingsstedet, dekker det regionale helseforetaket reiseutgiftene for psykologen etter lov 2. juli 1999 nr. 61 om spesialisthelsetjenesten m.m. § 2-1a første ledd nr. 6.Folketrygden yter reisetillegg i samsvar med reglene og takstene i kapittel II. Reisetillegg utbetales direkte til psykologen mot innsending av spesifisert regning.
Forskrift om stønad til dekning av utgifter til undersøkelse og behandling hos psykolog, kapittel 1, § 7
Reisetillegget beregnes for den tiden psykologen bruker på reise tur/retur til pasienten. Tiden som går med til behandling, skal ikke medregnes.
Vilkåret for å gi reisetillegg er at det er nødvendig å utføre behandlingen, og at pasienten på grunn av sin helsetilstand ikke kan møte frem på behandlingsstedet, eller at behandlingen av faglige grunner bør skje hos pasienten eller et annet sted, for eksempel ved kriseintervensjon.
Det regionale helseforetaket har ikke ansvar for å sørge for helsehjelp eller transport av behandlingspersonell hjem til pasienter i andre regioner.
Psykologer med rett til refusjon etter § 2 i forskrift om rett til trygderefusjon for leger, spesialister i klinisk psykologi og fysioterapeuter (lovdata.no) kan også reise hjem til pasienter og få dekket disse utgiftene, på lik linje med psykologer som har avtale med regionalt helseforetak. Psykologen er forpliktet til å melde sin praksis til helseforetaket i den regionen der de har sin virksomhet. Dette innebærer at det bare er reiser til pasientene i den aktuelle regionen som dekkes, på lik linje med avtalepsykologer.
Godtgjørelse for reisetid er inkludert i takst 33a og 33b.