Anbefalingen er faglig normerende og et hjelpemiddel for å ta forsvarlige valg som fremmer god praksis, kvalitet og likhet innenfor folkehelsen og for helsetjenesten. Anbefalingen er ikke rettslig bindende.
Henvendelse/varsling om pasient med mistenkt akutt hjerneslag skal gå direkte til AMK og medisinsk nødtelefon 113. SIGN: B 2a
Det skal øyeblikkelig settes igang tiltak som sikrer at pasienter med symptomer på akutt hjerneslag raskt blir transportert til sykehus. SIGN: B 2a
God prehospital organisering innebærer at pasienter med symptomer på hjerneslag prioriteres høyt for rask service fra ambulanse, inkludert helikopter eller ambulansefly, der dette er tilgjengelig og nødvendig for å oppnå en vesentlig reduksjon i transporttid.
Det kan være aktuelt å vurdere å bruke helikopter hvis slik transport er nødvendig for å nå sykehuset innen 4 timer fra debut eller hvis transporttid kan reduseres med > 30 minutter hos pasienter som kan nå fram innen 4 timer. Et slikt tiltak kan øke andelen av pasienter som får effektiv behandling med trombolyse da effekten av trombolyse reduseres betydelig hvis det går lang tid mellom symptomdebut og start av behandling. Start senere enn 4,5 timer etter symptomdebut anbefales ikke trombolytisk behandling. Se anbefaling om Trombolytisk behandling av pasienter med akutt hjerneinfarkt .
Norsk medisinsk indeks gir en oversikt over kriterier for hvilke symptomer som gir grunnlag for å mistenke akutt hjerneslag og eventuell utløse akuttrespons - rød respons. Lenke til Norsk medisinsk indeks. En viktig oppgave i den prehospitale fase, er å etablere et system for varsling til det aktuelle sykehus der innleggelse skal finne sted ( trombolyse-alarm). Se anbefaling om prehospital varsling.
Dersom fastlege / legevakt eller andre instanser i helsetjenesten kontaktes først ved mistenkt hjerneslag, skal disse medvirke til rask innleggelse, ev. uten forutgående undersøkelse som kan medføre unødvendig tidstap.
De vanligste symptomer ved akutt hjerneslag er ansiktsskjevhet, lammelse i arm og språk/tale forstyrrelser jf. Helsedirektoratets informasjonskampanje "Prate, smile, løfte". Ett eller flere av disse symptomer er tilstede hos 4 av 5 pasienter med akutt hjerneslag.
Pasienter med transitorisk iskemisk anfall (TIA) bør også tilbys rask vurdering og hovedanbefalingen er innleggelse som ø-hjelp. Rask poliklinisk vurdering etter en risikovurdering av fastlege/legevakt kan være et alternativ hvis sykehuset har etablert en slik rask poliklinisk service. Acetylsalisylsyre kan gis prehospitalt ved TIA og bør gis hvis pasienten henvises til poliklinisk vurdering. Se anbefaling om behandling av pasienter med TIA.
Akutt hjerneslag er en akuttmedisinsk tilstand. Ved mistanke om hjerneslag har helsepersonell etter helsepersonelloven § 7 plikt til straks å gi pasienten øyeblikkelig hjelp. Hjelpeplikten er en personlig plikt for alt helsepersonell og gjelder uansett arbeidssted og arbeidstid/fritid. Dersom fastlege/legevakt/andre kontaktes først ved symptomer på hjerneslag, skal som hovedregel varsling til AMK gå direkte fra helsepersonellet uten forutgående undersøkelser. En slik varslingsprosedyre sparer tid og vil medføre raskere innleggelse.
Rask innleggelse av pasienter med symptomer på hjerneslag er nødvendig for å kunne tilby trombolytisk behandling (16). Også pasienter som ikke er aktuelle for trombolyse har gevinst av akutt innleggelse i sykehus med observasjon, behandling og tidlig rehabilitering i en slagenhet [8]. Hjerneslag er en tilstand som pålegger det sykehus som varsles en plikt til straks ta imot pasienten jf speshtjl. § 3-1. Helseforetakene har derfor plikt til å sikre at dette behovet til enhver tid er dekket på de enkelte sykehus.
Studier av prehospital organisering har funnet at befolkningsopplysning om slagsymptomer og informasjon om hvordan pasienter og/eller pårørende skal reagere ved symptomer på hjerneslag, reduserer tidsforsinkelser [10][11] (SIGN: 2a). Det samme gjør utdanning av ambulansepersonell og personell ved AMK-sentraler[9] (SIGN: 3). Kommunens ansvar i en slik situasjon fremgår av hol §§ 3-2 første ledd pkt 3 jf. § 3-1. For å oppfylle ansvaret for å tilby hjelp i akutte situasjoner, skal kommunen tilby legevakt, heldøgns medisinsk akuttberedskap og medisinsk nødmeldetjeneste.
God prehospital organisering innebærer at pasienter med symptomer på hjerneslag prioriteres høyt for rask service fra ambulanse, inkludert helikopter eller ambulansefly, der dette er tilgjengelig og nødvendig for å oppnå en vesentlig reduksjon i transporttid (se også praktisk info).
Selve organiseringen mellom kommunal legevakt, ambulansetjeneste og AMK er nærmere regulert i akuttforskriften. Tjenestene skal organiseres i tråd med bestemmelsene i denne. Både helse- og omsorgstjenesten i kommunen og spesialisthelsetjenesten har ansvar for å etablere et styringssystem og en internkontroll som sikrer at organiseringen er i samsvar med forskriftens bestemmelser og øvrige lovkrav, jf. helsetilsynsloven § 3. Pasienter med transitorisk iskemisk anfall (TIA) bør også tilbys rask vurdering, og hovedanbefalingen er innleggelse som ø-hjelp. Rask poliklinisk vurdering etter en risikovurdering av fastlege/legevakt kan være et alternativ hvis sykehuset har etablert en slik service. Acetylsalisylsyre kan gis prehospitalt ved TIA og bør gis hvis alternativet er poliklinisk vurdering. Se ogsåanbefaling behandling av TIA.
Studier har vist at akutt varsling av helsetjenesten ved symptomer på hjerneslag bør skje via medisinsk nødtelefon 113, da varsling til legevakt, fastlege, hjemmesykepleie eller andre instanser i helsetjenesten tar lengre tid [10][11] (SIGN: 3). Dersom fastlege/legevakt eller andre instanser i helsetjenesten er de som først blir kontaktet ved et mistenkt tilfelle av akutt hjerneslag er den viktigste oppgaven å medvirke til rask innleggelse, ev. uten forutgående undersøkelse, da en slik undersøkelse ofte vil kunne forsinke innleggelse.
8. Peter Langhorne, Alex Pollock.
What are the components of effective stroke unit care?. Age and ageing. 2002. 31. 365-371.
9. Ian Mosley, Marcus Nicol, Geoffrey Donnan, Ian Patrick, Helen Dewey.
Stroke symptoms and the decision to call for an ambulance. Stroke. 2007. 38. 361-366.
10. Per Wester, Johan Rådberg, Bo Lundgren, Markku Peltonen.
Factors Associated With Delayed Admission to Hospital and In-Hospital Delays> in Acute Stroke and TIA. Stroke. 1999. 30. 40-48.
11. Joseph Kwan, Peter Hand, Peter Sandercock.
A systematic review of barriers to delivery of thrombolysis for acute stroke. Age and ageing. 2004. 33. 116-121.