Trombolytisk behandling innen tre timer fra symptomdebut reduserer funksjonsnedsettelse betydelig (Ref 10 og 11).(PICO 1) Det er også en positiv effekt av trombolyse mellom 3 og 4.5 time (PICO 2), men denne er mindre og særlig hos pasienter over 80 år. Trombolytisk behandling har imidlertid en positiv effekt i alle aldre og bør skje så raskt som mulig etter symptomdebut (ref 10, 11).
Studiene som danner kunnskapsgrunnlaget for trombolyse inkluderer hovedsakelig pasienter med hjerneinfarkt som medfører sannsynlig funksjonsnedsettelse. Derfor anbefaler internasjonale retningslinjer at trombolyse begrenses til pasienter med sannsynlig funksjonsnedsettende (disabling stroke) hjerneslag (hjerneinfarkt) (ref 5). En ny metaanalyse gir også grunnlag for å opprettholde en slik begrensning når det gjelder trombolyse av små (milde) hjerneinfarkter (ref 6).
I Norge behandles i dag ca. 20% av alle pasienter med akutt hjerneinfarkt med trombolyse (ref 12). Trombolyse har ikke effekt på død, men på det sammensatte utfallsmål som omfatter død og avhengighet (mRS 3-6), samt på å være uavhengig av hjelp (selvhjulpen i basale daglige gjøremål, mRS 0-2) etter akutt hjerneslag. (ref 1-5,10,11)
Trombolyse i utvidet tidsvindu
Anbefaling om trombolytisk behandling så raskt som mulig og innen 4,5 timer er fortsatt viktig.
Ny kunnskap viser effekt av trombolyse i utvidet tidsvindu opp til 9 timer hos pasienter som selekteres med CT eller MR core/ perfusjon mismatch.(PICO 4) En metaanalyse av 3 studier og totalt 414 pasienter viser det samme (ref 20).
Ifølge Campbell et al,(ref 20) gir trombolyse en signifikant bedring i funksjonsnivå ved sammenlignet med placebo ved 3 måneder, inkludert en signifikant økning i andel pasienter som er selvstendig i basale daglige aktiviteter (mRS 0-2) ved 3 måneder. I likhet med trombolyse < 4,5 timer er det en signifikant økt risiko for symptomgivende hjerneblødning og en ikke signifikant økning av død innen 3 mnd.
For detaljert oversikt over behandlingsresultatene vises til informasjon under forskningsgrunnlag og nedenstående tabell med oppsummering av kunnskapsgrunnlaget. (SOF tabell PICO 4).
De fleste internasjonale retningslinjer angir at både CT og MR kan benyttes selv om MR er mest benyttet i de studier som danner kunnskapsgrunnlaget. I disse studiene er tolkningen av bildene, inkludert vurderingen av størrelsen på penumbraen, gjennomført med automatisert tolkning. Ved de sykehus som har dataprogrammer for slik tolkning, kan en slik automatisert tolkning benyttes som supplement.
Økte kostnader i forbindelse med eventuelt transport til et sykehus der diagnostikk er tilgjengelig, eventuelt kostnader for et samarbeid for tolkning, er vurdert. I følge tall fra Norsk hjerneslagsregister viser at det i 2022 var 900 pasienter som innkom i tidsvindu mellom 4,5 og 9 timer hvorav 250 oppvåkningsslag.
Resultater fra Norsk hjerneslagregister i 2022:
- Innlagt 0-4,5 timer: 3400 pasienter.
- Innlagt 4,5-9 timer: 900 pasienter hvorav 250 oppvåkningsslag. Av disse hadde 350 pasienter NIHSS 0-2 som ikke har nytte av trombolyse og spesielt ikke i tidsvinduet 4,5 -9 timer . Ut fra dette er det estimert 550 pasienter med forventet nytte av trombolyse.
- Pasienter innlagt uten angitt tid: 1025 pasienter med oppvåkningsslag hvorav > 425 med NIHSS 0-2 med trolig ikke nytte av trombolyse. Ut fra dette er det estimert 600 pasienter med forventet nytte av trombolyse
Totalt var det 600 pasienter med oppvåkningsslag og NIHSS > 2 uten tid fra symptomdebut.
Det er ut fra dette 550 pasienter med tid fra symptomdebut mellom 4,5-9 timer + 600 oppvåkningsslag uten sikkert debut tidspunkt som vil være hovedmålgruppen for trombolyse i utvidet tidsvindu.
Det vil si at det er estimert 1150 pasienter som i utgangspunktet kan være aktuelle for vurdering av trombolyse i utvidet tidsvindu.
Hvordan håndtering av disse pasienter vil være, vil avgjøre grad av økte kostnader.
Dersom sykehus ikke har mulighet til perfusjonsundersøkelser vil denne anbefalingen kunne medføre ulikhet.
Bruk av Tenekteplase ved trombolyse
Ved revisjon av retningslinjen i 2024 var det behov for å vurdere om tenekteplase burde tas med i anbefalingene om trombolyse som et alternativ til alteplase. Kunnskapsgrunnlaget viser nå at behandling med tenekteplase er minst like effektivt og trygt som alteplase for pasienter med hjerneinfarkt der behandlingen kan starte innen 4,5 timer fra symptomdebut (ref; 3,4). (PICO 3)
Vurderingen bygger på PICO spørsmål (se PICO 3), litteratursøket og kunnskapsgrunnlaget i den australske retningslinjen om trombolyse (ref 5). Denne er vurdert til å ha tilfredsstillende kvalitet og kan benyttes også i Norge når det gjelder behandling av akutt hjerneinfarkt med tenekteplase.
Den australske retningslinjen for hjerneslag (ref 5) (lenke) danner derfor grunnlaget for SOF tabellen (Summery Of Findings tabell) som er utarbeidet (se forskningsgrunnlaget og SOF tabell i tilknytning til PICO 3).
Når det gjelder trombolyse i utvidet tidsvindu (4,5 -9 timer) og ved oppvåkningsslag, så er det sterkest dokumentasjon for nytte av alteplase i dette tidsrommet. Det har imidlertid kommet studier som har vist nytte også ved behandling med tenekteplase, og dette er redegjort for i kommentarer og SOF tabeller i tilknytning til PICO 4. Det foreslås at tenekteplase kan benyttes også i utvidet tidsvindu.
Anbefalingene om trombolytisk behandling er basert på «oppsummert forskning» vurdering av kunnskapsgrunnlaget og arbeidsgruppens samlede erfaring og kunnskap både i 2017 og 2024.
Vurdering av trombolyse innen 4,5 timer
En DECIDE prosess ble gjennomført ved revisjonen i 2017 for å vurdere trombolyse innen 4,5 timer fra symptomdebut og resultatene av denne DECIDE prosessen er vurdert til fortsatt å være relevante og adekvate.
Det ble konkludert med at fordelene med trombolysebehandling gitt innen 3 timer fra symptomdebut, reduserer det kombinerte utfall død og avhengighet i daglige gjøremål (mRS 3-6), og bedrer funksjonsnivået og øker andelen pasienter uten nedsatt funksjon (mRS 0-1) for pasienter med akutt hjerneinfarkt i alle aldersgrupper. Det er ikke undersøkt for pasienter under 18 år. Effekten er større jo tidligere behandlingen gis (ref 1,2 13).( PICO 1 med kommentarer)
Når det gjelder trombolyse i tidsvindu 3-4,5 timer etter symptomdebut, er effekten mindre enn i tidsrommet 0-3 timer, men ved behandling i dette tidsrom (3-4,5 timer) medfører trombolysebehandling også her at flere er uten nedsatt funksjon (mRS 0-1). Trombolyse påvirker trolig ikke andelen som er selvhjulpne (mRS 0-2) (NB: meget usikkert estimat) (ref 10) . (Se PICO 2 med SOF Tabell.)
Som negative effekter (ulemper) ble anført at trombolyse medfører risiko for blødninger og ved utvidelse av indikasjonen for trombolyse også til pasienter > 80 år har spørsmålet om eventuelt økt blødningsrisiko i denne aldersgruppen blitt reist. I Kunnskapssenterets analyser for trombolyse over 80 år, er det ikke rapportert på hjerneblødninger (ref: 11). En annen metaanalyse (ref: 10,11) rapporterte 68 flere (KI: 49-87) per 1000 symptomgivende hjerneblødninger ved trombolyse innen 3 timer, uavhengig av alder. Definisjon av symptomatisk blødning har variert noe fra studie til studie, og i meta-analysen fra Cochranedatabasen (ref: 13) er tallet på symptomgivende blødninger angitt til 60 flere (KI: 50-70) per 1000. I metaanalysen på individuelle pasientdata er det angitt at 55 flere per 1000 fikk symptomatisk blødning sammenlignet med de som ikke har inkludert pasienter > 80 år (ref 1) (Det er ikke spesifikt rapportert andel blødninger for pasienter > 80 år i noen av disse analysene, men blødninger er ikke signifikant økt i de studier som har inkludert mange pasienter > 80 år (ref 10)). I den individuelle data-analysen er det anført at risiko for blødning er uavhengig av alder (ref 1).
Det finnes imidlertid resultater som indikerer noe økt risiko for blødning ved økende alder. (Ref: 25). (I årsrapporter fra Norsk hjerneslagregister er det også vist at det er noe økt risiko for hjerneblødninger i aldersgruppen > 80 år sammenlignet med yngre pasienter (< 80 år) (Ref 12). Til tross for en mulig økt risiko for blødninger med økende alder så er den positive effekten av trombolyse også til stede for eldre pasienter.
Blødninger vs. tid til start av trombolyse: Kunnskapssenterets rapport (ref 10) viser økt risiko for symptomatisk intrakraniell blødning ved trombolyse både gitt innen 3 timer og gitt mellom 3-4,5 t. Det er usikkert om blødningsrisiko øker ved økt tid før trombolyse, men her foreligger usikre estimater (se Sof tabell 1 og 2). Det er verdt å merke seg at til tross for den blødningsrisiko som foreligger, så oppnås en signifikant reduksjon i andel pasienter som dør eller blir hjelpetrengende i daglige aktiviteter (mRS 3-6) og flere som blir selvhjulpne (mRS 0-2).
Død: Det foreligger ingen separate analyser i Kunnskapssenterets rapport på kun død ved trombolyse > 80 år. Det er bare anført at risiko for død i alder > 80 år samsvarer med risikoen i alder < 80 år (ref 11). I metaanalyse (ref 1) med individuelle pasientdata, framgår det at når det gjelder død etter 90 dager basert for alle pasienter i metaanalysene (6756) og alle aldersgrupper, er andelen døde 17,9 % i trombolysegruppen og 16,5 % i kontrollgruppen; ingen signifikante forskjeller. Det er derfor rimelig å anta at dødelighet ved 90 dager ikke påvirkes ved trombolyse verken i gruppen under eller over 80 år.Kunnskapssenterets rapport tyder også på at trombolyse både i tidsrommet 0-3 timer og 3-4,5 timer ikke påvirker dødelighet (ref 10).
Det er vurdert at fordelene veier opp for ulempene.
Kvalitet på dokumentasjonen ble vurdert til å være middels for trombolyse hos pasienter over 80 år fordi dette bygger på subgruppeanalyser.
Når det gjaldt verdier og preferanser ble det anført at de aller fleste pasienter med akutt hjerneinfarkt som potensielt kan føre til funksjonsreduksjon sannsynligvis, vil ønske trombolyse behandling.
Når det gjaldt eventuelle ulikheter i helsetilbud ble det anført at det kan være en risiko for økte forskjeller i helsetilbudet fordi det er en tidskritisk behandling og geografi og organisering kan avgjøre tilgjengeligheten til dette tilbudet. Men på sikt vil trolig en standardisering av tilbudet redusere denne ulikheten. Arbeidsgruppen var delt i synet på dette.
Referanser
- Jonathan Emberson, Kennedy R Lees, Patrick Lyden, Lisa Blackwell, Gregory Albers, Erich Bluhmki, Thomas Brott, Geoff Cohen, Stephen Davis, Geoffrey Donnan. Effect of treatment delay, age, and stroke severity on the effects of intravenous thrombolysis with alteplase for acute ischaemic stroke: a meta-analysis of individual patient data from randomised trials. The Lancet. 2014. 384. 1929-1935.
- Joanna M Wardlaw, Veronica Murray, Eivind Berge, Gregory del Zoppo, Peter Sandercock, Richard L Lindley, Geoff Cohen. Recombinant tissue plasminogen activator for acute ischaemic stroke: an updated systematic review and meta-analysis. The Lancet. 2012. 379. 2364-2372.
- Parsons M, Spratt N, Bivard A, Campbell B, Chung K, Miteff F, et al. A randomized trial of tenecteplase versus alteplase for acute ischemic stroke. The New England journal of medicine 2012;366(12):1099-107
- Huang X, MacIsaac R, Thompson JL, Levin B, Buchsbaum R, Haley EC, et al. Tenecteplase versus alteplase in stroke thrombolysis: An individual patient data meta-analysis of randomized controlled trials. International journal of stroke : official journal of the International Stroke Society 2016;11(5):534-434.
- Australian stroke foundation guidelines, acute stroke care (link)
- Yang Zhang et al . Intravenous Alteplase Versus Best Medical Therapy for Patients With Minor Stroke:A Systematic Review and Meta-Analysis, Stroke. 2024;55:883–892. DOI: 10.1161/STROKEAHA.123.045495).).
- Sherri A. et al Thrombolysis Is Not Indicated for Minor Strokes If They Are Truly Nondisabling Stroke. 2024;55:893–894. DOI: 10.1161/STROKEAHA.124.046549
- Demaerschalk M et al. Scientific rationale for inclusion and exclusion criteria for intravenous alteplase in acute ischemic stroke. Stroke 2016;45: 581-641),
- Norsk legemiddelhåndbok https://www.legemiddelhandboka.no/ Kapittel T8.10.1.2
- G Smedslund, HT Myrhaug, L Hov, I Kirkehei. Effekt av trombolytisk behandling i. Rapport. 2016. http://www.kunnskapssenteret.no/publikasjoner/effekt-av-trombolytisk-behandling-i-intervallet-3-til-4-5-timer-etter-hjerneslag.
- K.T. Dalsbø, B. Fure. Hos personer over 80 år har trolig trombolyse effekt ved akutt hjerneslag. 2016. 2016. http://www.kunnskapssenteret.no/publikasjoner/hos-personer-over-80-ar-har-trolig-trombolyse-effekt-ved-akutt-hjerneslag.
- Årsrapport Norsk hjerneslagregister 2023
- Cochrane Review. Warlaw et al 2014, Issue 7, Art No CD 000213, Thrombolysis for acute ischemic stroke
- Haley EC Jr, et al, Phase IIB/III trial of tenecteplase in acute ischemic stroke: results of a prematurely terminated randomized clinical trial. Stroke. 2010 Apr;41(4):707-11. doi: 10.1161/STROKEAHA.109.572040. Epub 2010 Feb 25.PMID: 20185783
- Huang K et al. Alteplase versus tenecteplase for thrombolysis after ischemic stroke (ATTEST) Lancet 2015; 14; 368-379
- Kheiri B et al. Tenecteplase versus alteplase for management of acute ischemic stroke: a pairwise and network meta-analysis of randomized clinical trials J Thromb Thrombolysis 2018;46: 440–450.
- Menon BK et al. Intravenous tenecteplase compared with alteplase for acute ischaemic stroke in Canada (AcT): a pragmatic, multicentre, open-label, registry-linked, randomised, controlled, non-inferiority trial. Lancet. 2022 Jul 16;400(10347):161-169. doi: 10.1016/S0140-6736(22)01054-6. Epub 2022 Jun 29.PMID: 35779553
- Wang Y et al. Tenecteplase versus alteplase in acute ischaemic cerebrovascular events (TRACE-2): a phase 3, multicentre, open-label, randomised controlled, non-inferiority trial Lancet, 2023 Feb 25; 401(10377):645-654. doi: 10.1016/S0140-6736(22)02600-9. Epub 2023 Feb 9
- Campbell BC. Hyperacute ischemic stroke care—Current treatment and future directions. International Journal of Stroke. 2024;19(7):718-726. doi:10.1177/17474930241267353
Nye referanser utvidet:
- Campbell BCV, Ma H, Ringleb PA, Parsons MW, Churilov L, Bendszus M, et al. Extending thrombolysis to 4·5-9 h and wake-up stroke using perfusion imaging: a systematic review and meta-analysis of individual patient data. Lancet (London, England) 2019;394(10193):139-147. Pubmed Tidsskrift
- Ma H, Campbell BCV, Parsons MW, Churilov L, Levi CR, Hsu C, et al. Thrombolysis Guided by Perfusion Imaging up to 9 Hours after Onset of Stroke. The New England journal of medicine 2019;380(19):1795-1803. Pubmed Tidsskrift
- Hui-Sheng Chen, Dual Antiplatelet Therapy vs Alteplase for Patients With Minor Nondisabling Acute Ischemic Stroke The ARAMIS Randomized Clinical Trial. JAMA. 2023;329(24):2135-2144. doi:10.1001/jama.2023.7827
- Muir, K. W., Ford, G. A., Ford, I., Wardlaw, J. M., McConnachie, A., Greenlaw, N., ... & Douglass, C. (2024). Tenecteplase versus alteplase for acute stroke within 4· 5 h of onset (ATTEST-2): a randomised, parallel group, open-label trial. The Lancet Neurology, 23(11), 1087-1096.
- Lina Palaiodimou et al Tenecteplase for the treatment of acute ischemic stroke in the extended time window: a systematic review and meta-analysis Ther Adv Neurol Disord 2024, Vol. 17: 1–12 DOI: 10.1177/17562864231221324
- William N. Whiteley, PhD, Karsten Bruins Slot et al Risk Factors for Intracranial Hemorrhage in Acute Ischemic Stroke Patients Treated With Recombinant Tissue Plasminogen Activator; A Systematic Review and Meta-Analysis of 55 Studies, StrokeVolume 43, Issue 11, November 2012; Pages 2904-2909 https://doi.org/10.1161/STROKEAHA.112.665331
- Roaldsen MB, Eltoft A, Wilsgaard T, Christensen H, Engelter ST, Indredavik B, et al. Safety and efficacy of tenecteplase in patients with wake-up stroke assessed by non-contrast CT (TWIST): a multicentre, open-label, randomised controlled trial. The Lancet. Neurology 2023;22(2):117-126
- Xiong Y, Campbell BCV, Schwamm LH, Meng X, Jin A, Parsons MW, et al. Tenecteplase for Ischemic Stroke at 4.5 to 24 Hours without Thrombectomy. The New England journal of medicine 2024. Pubmed Journal
- Wang l et al Intravenous tenecteplase for acute ischemic stroke within 4,5-24 hours of onset ( ROSE-TNK) a phase 2 randomized multicenter study . J stroke 2023;25:371-377
- Albers GW, Jumaa M, Purdon B, Zaidi SF, Streib C, Shuaib A, et al. Tenecteplase for Stroke at 4.5 to 24 Hours with Perfusion-Imaging Selection. The New England journal of medicine 2024;390(8):701-711