Innholdet i anbefalingen bygger på forskrift og konsensus i arbeidsgruppa.
Tilbudet til ungdom på helsestasjonen skal blant annet omfatte omfatte kartlegging for å avdekke risiko for fysiske og psykiske vansker/problemer og skjevutvikling, og sørge for tilbud om nødvendig oppfølging og råd og veiledning i forhold til fysisk, psykisk og seksuell helse tilpasset ungdoms behov, jf. forskrift om helsestasjons- og skolehelsetjenesten § 5 bokstav d og k. I dette inngår en tilgjengelig tjeneste som ungdommene kan oppsøke uten å bestille time, såkalt drop in. Muligheter for drop in er et viktig premiss for å kunne hjelpe ungdom med utfordringer og oppdage mulige bakenforliggende årsaker ved henvendelser. Se anbefalingen Tilpasset tilbud og anbefalingen Helsestasjon for ungdom.
Klinisk erfaring tilsier at mange oppsøker HFU på grunn av behov for hjelp og veiledning i forbindelse med prevensjon, men i en del tilfeller er dette kun én av flere grunner til at ungdom tar kontakt.
Det kan ta tid for ungdom å etablere et tillitsforhold til tjenesten, og det kan ta tid før ungdommen åpner seg og tør å ta opp eventuelle «vanskelige» problemstillinger og årsaker til at de oppsøker HFU. Ungdom kan også ha vanskeligheter med å uttrykke grunner til at de tar kontakt.
Ved henvendelser fra den enkelte ungdom bør HFU være særlig oppmerksom på dem som uttrykker diffuse årsaker til henvendelsen (psykiske og/eller fysiske). Undersøkelser tyder blant annet på at enkelte innvandrere i større grad bruker mer konkrete symptomer som for eksempel uro i magen på emosjonelle vansker (Lien, 2011). Særlig psykisk plager/lidelser kan være ulikt forstått i ulike kulturer (Norwegian Institute of Public Health, 2019).
Årsaker til henvendelser som kan oppleves skambelagte (f. eks. ensomhet, mobbing, en vanskelig familiesituasjon, rusproblemer, vold, omsorgssvikt og seksuelle overgrep), kan være vanskelig for ungdom å ta opp og sette ord på og forutsetter ofte at det er etablert et tillitsforhold til tjenesten.
Det kan være grunn til å være spesielt oppmerksom på lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (lhbt). De er ofte «usynlige» for tjenesteapparatet med hensyn til sin orientering eller identitet. Ungdom som kommer ut tidlig har større risiko for alvorlig diskriminering, mobbing, trusler og vold. Det er sammenheng mellom manglende aksept for ulike seksuelle orienteringer og kjønnsuttrykk - og forekomsten av psykiske plager og rusmisbruk blant lhbt. Denne gruppa er også særlig utsatt for psykiske plager og selvmordsforsøk. Lhbt-ungdom med innvandrerbakgrunn ser ut til å ha flere tilleggsutfordringer, som trusler, tvangsekteskap og utstøting fra familiefellesskap. I enkelte religiøse miljøer kan lhbt-ungdommer bli utsatt for sosial utstøting hvis de står fram. Se anbefalingen Kjønns- og legningsnøytralt språk.
Psykisk helse og sosial ulikhet
Psykiske lidelser og plager utvikles i et komplekst samspill mellom genetiske, biologiske og miljømessige faktorer. Grovt sett kan en si at psykisk helse er resultatet av samspillet mellom individuelle egenskaper og beskyttelsesfaktorer og risikofaktorer i miljøet (Helsedirektoratet, 2015; Helse- og omsorgsdepartementet, 2009).
Noen barn og unge lever under så belastende oppvekstkår og knapphet på sosiale og materielle ressurser at man allerede fra før fødselen vet at de har økt sannsynlighet for å utvikle emosjonelle lidelser og atferdsforstyrrelser (Helse- og omsorgsdepartementet, 2009).
Beskyttelsesfaktorer mot og risikofaktorer for å utvikle psykiske plager og lidelser kan være både miljømessige og individuelle. Blant faktorer som påvirker den psykiske helsen er sosioøkonomisk status, foreldres psykiske helse og rusmisbruk, forhold til foreldre, foreldreferdigheter, om familien utsettes for mange belastninger, negative livshendelser, traumer og grad av sosial støtte, mestringsstrategier, vold i nære relasjoner, flyktningstatus, tap av viktige nære, integrering og tilhørighet i nabolaget og på skolen, deltakelse i arbeidslivet, arbeidsmiljø, ensomhet, bomiljø, overgrep, mishandling, feilernæring, kosthold, fysisk aktivitet, skilsmisse, somatisk sykdom og smertetilstander og søvn.