Unge med rusmiddelproblemer bør tilbys rask og alderstilpasset behandling og oppfølging tidlig i forløpet.
7. Unge, eldre og gravide i rusbehandling
Ungdomsspesifikke behandlingstilnærminger er særlig viktig da det vil være lettere å behandle tidlig i et behandlingsforløp. Om skadeomfang er utviklet over tid, vil ofte mer omfattende og langvarig behandling være nødvendig. Problemene vil kunne være knyttet til psykiske vansker og/eller familiesituasjonen. I tillegg bør den somatiske helsen vies oppmerksomhet.
Ung alder (16-25 år) innebærer at individet fortsatt er i en nevrologisk utvikling og modning(nih.gov). Særlig gjelder dette frontallappen med dens nevrologiske funksjoner som blant annet innvirker på evne til impulskontroll, konsekvenstenkning og redusert evne til planlegging, beslutning og gjennomføring. Videre har ungdomstiden utfordringer med hensyn til identitet, tilhørighet og autonomi.
Kombinasjonen av ung alder og rusmiddelinntak kan medvirke til forhøyet sårbarhet og utvikling av skadelig bruk og avhengighetsproblematikk. Det anses som viktig at denne pasientgruppen får den tiden og fleksibiliteten de har behov for gjennom en sammenhengende behandlingskjede i døgn- og poliklinisk behandling/ambulerende tjenester inkludert aktører som barneverntjeneste og BUP.
Alder har betydning for:
- valg av kartlegging- og utredningsverktøy
- grad av alvorlighet/bekymring knyttet til rusmiddelbruken
- problemomfang og utvikling
I tillegg vil alder være avgjørende for hvilket behandlingstilbud/tilnærming som velges og hvor raskt det iverksettes.
Innen samme alderskategori vil det være store individuelle variasjoner avhengig av nevrologisk utvikling, psykologisk modenhet/fungering og ikke minst kjønn. Amerikanske helsemyndigheter har utviklet en rekke prinsipper for behandling av unge med rusmiddelproblemer (drugabuse.gov). Prinsipper for behandling av ruslidelser hos unge (ous.no, PDF) er oversatt til norsk av Nasjonal kompetansetjeneste TSB.
Brukerperspektivet for de yngste pasientene
Ungdomstiden kan ofte være en svært sårbar fase hvor den unge er i ferd med å løsrive seg fra andres omsorg. En opplevelse av at andre overprøver eller prøver å forhindre selvstendiggjøring, ofte med bakgrunn i bekymring, kan være til tilstede. Ambivalens knyttet til å avslutte /fortsette rusmiddelbruken kan ofte være stor i denne gruppen. Brukermedvirkning er således helt sentralt blant annet for å forhindre avbrudd i behandlingen.
Beskrivelse av inkluderte studier
Kunnskapsgrunnlag: Konsensus
Denne anbefalingen er utarbeidet av arbeidsgruppen på bakgrunn av gruppens kliniske kunnskap og brukerkunnskap samt diskusjoner med fagfeltet (inkludert høringsuttalelser). Arbeidsgruppen har ikke oppsummert den samlede forskningen på dette spørsmålet
91. Chambers RA, Taylor JR, Potenza MN (2003) Developmental Neurocircuitry of Motivation in Adolescence: A Critical Period of Addiction Vulnerability. Am J Psychiatry. 2003 Jun; 160(6): 1041–1052.
92. Scheier LM, Hansen WB (ed.) (2014) Parenting and Teen Drug Use. The Most Recent Findings from Research, Prevention, and Treatment. Oxford.
93. National Institute on Drug Abuse (NIDA) (2014) Principles of Adolescent Substance Use Disorder Treatment: A Research-Based Guide. http://www.drugabuse.gov/sites/default/files/podata_1_17_14.pdf.
Ambulerende tilnærming foreslås for å nå unge med rusmiddelproblemer.
Ambulerende tilnærming kan være et godt tiltak særlig med tanke på å forhindre manglende oppmøte til behandling, etablere en behandlingsrelasjon og for å forebygge frafall i behandling.
I etablering av relasjon kan det være sentralt å møte ungdommen der han/hun føler seg mest komfortabel. Unge med rusmiddelproblemer er sårbare og kan ha høy terskel for å møte på en poliklinikk særlig hvis det er første gang, eller er i starten av et forløp.
En ambulerende tilnærming hvor begge tjenestenivåer kan være representert vil kunne trygge den unge, og gi rom for en fleksibel tilnærming hvor ungdommens behov lettere vil kunne adresseres.
For å nå de yngste vil samarbeid med skole, helsesøster og fritidsmiljøer være særlig aktuelt.
Anbefalingen ble utarbeidet med utgangspunkt i den oppsummerte forskningen, klinisk erfaring og brukererfaring. DECIDE-skjemaet viser arbeidsgruppens vurdering bak anbefalingen (PDF)
Beskrivelse av inkluderte studier
Forskningsgrunnlag: Moderat
Evidensprofil: Unge med rusmiddelproblemer – Ambulerende tilnærming (PDF)
Med utgangspunkt i PICO (forskningsspørsmålet) ble det gjort et systematisk litteratursøk ved Helsedirektoratets bibliotek (se søkestrategi (PDF) og dokumentasjonsark (PDF)). 393 referanser ble identifisert. Én studie ble vurdert til å være relevant.
Denne primærstudien hadde et to-gruppe randomisert design (Godley et al 2006).
N= 183 ungdommer mellom 12 og 17 år. Etter utskrivelse fra døgnbehandling ble gruppene randomisert til enten oppfølging som vanlig eller en systemisk hjemmeoppfølging (Assertive continuing care – ACC). Resultatet ble at ACC førte til lengre oppfølging (som ble tolket som bra) og lengre gjennomsnittlig avhold fra bruk av marihuana.
Gradingen viser at dokumentasjonen har moderat kvalitet. Studien kommer ut med lav statistisk styrke pga. relativt lav N. Ut fra studien kan vi si at ambulant oppfølging viser en positiv trend, men det er nødvendig med replikasjoner på større utvalg og på flere typer pasienter.
94. Godley, D., Godley, S.H., Dennis, M.L., Funk, R.R., Passetti, L.L. The effect of assertive continuing care on continuing care linkage, adherence and abstinence following residential treatment for adolescents with substance use disorder. Society for the Study of Addiction. 2006.
Kartleggingsverktøy som er spesielt utviklet for unge med rusmiddelproblemer bør tas i bruk.
Enkelte kartleggingsverktøy er spesielt utviklet for å kartlegge ungdom.
Eksempelvis kartlegger EuroADAD rusmiddelerfaring og problemomfang (rusprofil) i tillegg til å kunne avdekke psykososial profil hos ungdom i institusjonsbehandling. Verktøyet er en ungdomsversjon av EuropASI (Addiction Severity Indeks) og krever sertifisering. En nylig oppsummering av dette verktøyets måleegenskaper finnes hos psyktestbarn.no. Det konkluderes med varsomhet i bruken av instrumentet.
Kartlegging vil kunne gi verdifull kunnskap med tanke på utredning og behandlingsutforming.
Den svenske søster-retningslinjen anbefaler også bruk av ADAD for unge (socialstyrelsen.se)
Se også informasjon om rettslige sider ved bruk av verktøy.
Beskrivelse av inkluderte studier
Kunnskapsgrunnlag: Konsensus
Denne anbefalingen er utarbeidet av arbeidsgruppen på bakgrunn av gruppens kliniske kunnskap og brukerkunnskap samt diskusjoner med fagfeltet (inkludert høringsuttalelser). Arbeidsgruppen har ikke oppsummert den samlede forskningen på dette spørsmålet.
22. Helsedirektoratet (2012) Nasjonal faglig retningslinje for utredning, behandling og oppfølging av personer med samtidig ruslidelse og psykisk lidelse – ROP-lidelser. http://www.helsebiblioteket.no/Retningslinjer/ROP/Forside.
92. Scheier LM, Hansen WB (ed.) (2014) Parenting and Teen Drug Use. The Most Recent Findings from Research, Prevention, and Treatment. Oxford.
Det foreslås å tilby familieterapi til unge under 25 år som en del av behandlingen for rusmiddelproblemer.
Ungdomsspesifikke behandlingstilnærminger (springer.com) er særlig viktige da det vil være lettere å behandle tidlig i en sykdomsutvikling. Om skadeomfang er utviklet over tid, vil ofte mer omfattende og langvarig behandling være nødvendig. Problemene vil også kunne være knyttet til psykiske vansker og/eller familiesituasjonen. I tillegg bør den somatiske helsen vies oppmerksomhet.
Den forskningen som holdt nødvendig kvalitet etter foretatt kunnskapssøk omhandlet svært unge pasienter, dvs. opp til 19 år. Det er særlig de yngste pasientene som vi har grunnlag for å anbefale familieterapi overfor. I vår kultur flytter mange ut av foreldrehjemmet etter 19 år og foreldre utøver ikke samme foreldremyndighet som når barnet bor hjemme og er umyndig.
Forskningen det er relatert til er 4 manualbaserte metoder:
- Brief Strategic Family Therapy (BSFT) (drugabuse.gov)
- Functional Family Therapy (FFT) (atferdssenteret.no)
- Multi Dimentional Family Therapy (MDFT)
- Multisystemic Therapy (MST) (drugabuse.gov)
Functional Family Therapy (FFT) og Multisystemic Therapy (MST) benyttes mye i barnevernet i Norge. Disse metodene krever erfarne terapeuter som får spesifikk opplæring i metoden/programmet. Metoden skal overvåkes slik at intervensjonen kvalitetssikres. Metodene vil dermed passe best i avdelinger tilpasset barn/unge hvor barnet/ungdommen fortsatt bor i foreldrehjemmet.
Multi Dimentional Family Therapy (Liddle) brukes i USA og i flere EU-land (INCANT-studien (ec.europa.eu)), men er lite brukt i Norge. Effekten er god ved kompleks rusmiddelproblematikk hos de aller yngste (<19) og signifikant bedre enn individuell terapi.
Foruten tett samarbeid med familie, er annet nettverk viktig i arbeidet med de unge. Det kan være gjennom samarbeid med skole, helsesøster, fritidsmiljøer o.a.
Anbefalingen ble utarbeidet med utgangspunkt i den oppsummerte forskningen, klinisk erfaring og brukererfaring. DECIDE-skjemaet viser arbeidsgruppens vurdering bak anbefalingen (PDF)
Brukerperspektivet for de yngste pasientene
Ungdomstiden kan ofte være en svært sårbar fase hvor den unge er i ferd med å løsrive seg fra andres omsorg. En opplevelse av at andre overprøver eller prøver å forhindre selvstendiggjøring, ofte med bakgrunn i bekymring, kan være til tilstede. Ambivalens knyttet til å avslutte/fortsette rusmiddelbruken kan ofte være stor i denne gruppen. Brukermedvirkning er således helt sentralt blant annet for å forhindre avbrudd i behandlingen.
Beskrivelse av inkluderte studier
Forskningsgrunnlag: Moderat
Evidensprofil: Unge med rusmiddelproblemer - Familieterapi (PDF)
Med utgangspunkt i PICO (forskningsspørsmålet) ble det gjort et systematisk litteratursøk ved Helsedirektoratets bibliotek (se søkestrategi (PDF) og dokumentasjonsark (PDF)). 155 referanser ble identifisert. Én studie ble vurdert til å være relevant; dette var en stor oversiktsstudie med metaanalyse. I tillegg viser vi til forskning og retningslinje fra Sverige.
Baldwin et al (2012) gjorde en metaanalyse av familieterapi overfor unge i alderen 11-19 år med tre sammenligninger.
Familieterapi versus TAU (treatment as usual)
Elleve studier med til sammen 1169 deltakere fikk enten familieterapi eller vanlig behandling. Effektmålet var reduksjon i rusmisbruk og ungdomskriminalitet. Familiebehandlingen kom best ut, men forskjellen var liten (SMD 0,21; 95% KI 0,02 til 0,4)
Kvaliteten på studien er av moderat kvalitet dvs. at ytterligere studier kan ha innvirkning på vurderingen av estimatet og kan komme til å endre det.
Familieterapi versus alternativ terapi
Elleve studier med til sammen 997 unge fikk enten familieterapi eller alternativ behandling. Effektmålet var reduksjon i rusmiddelbruk og ungdomskriminalitet. Også her kom familiebehandling best ut. Forskjellen var liten (SMD 0,26; 95% KI 0,05 til 0,48).
Kvaliteten på studien er av moderat kvalitet dvs. at ytterligere studier kan ha innvirkning på vurderingen av estimatet og kan komme til å endre det
Familieterapi versus kontrollgruppe
Fire studier med til sammen 210 unge fikk enten familieterapi eller ble med i en kontrollgruppe uten behandling. Effektmålet var reduksjon i rusmiddelbruk og ungdomskriminalitet. Familiebehandlingen kom best ut. Forskjellen i bedring i forhold til kontrollgruppen var moderat til stor (SMD 0,70; 95% KI -0.15 til 1.56)
Kvaliteten på studien ble bedømt som lav. Det som trekker ned er at metaanalysen mangler kvalitetsvurdering av studiene, samt høy heterogenitet og stor spredning av resultatene. Ytterligere studier med stor sannsynlighet vil ha innvirkning på vurderingen av estimatet og kan komme til å endre det.
Konklusjon
Familiebehandling synes å være en behandlingsmetode som er velegnet for ungdom med rusmiddelproblemer. Sammenlignet med andre metoder kommer familiebehandling best ut. Forskjellen er imidlertid liten. Ettersom kvaliteten på studiene er fra lav til moderat, er det ønskelig med flere sammenlignende effektstudier av god kvalitet.
Andre kunnskapsoppsummeringer
Russel Turners svenske kunnskapsoppsummering (2013), skulle svare på effekt av tidlig intervensjon spesielt innen cannabismisbruk for aldersgruppen 16-20 år. Han hadde 686 treff i databasene og ble sittende igjen med 7 metaanalyser og 7 systematiske oversikter pluss 80 primærstudier.
- Konklusjonene hans var:
Familiebaserte metoder, Motiverende intervju (MI) og kognitiv atferdsterapi (CBT) er effektive innen ungdomsbehandling og mer komplekse og dyperegående metoder (som f.eks. Multi-Dimensional Family Therapy), er mer effektive i mer komplekse tilfelle, som når det gjelder tyngre stoffmisbruk og/eller psykologiske problemer. - Korte, MI-baserte rådgivningsintervensjoner kan være effektive så lenge innholdet er skreddersydd for ungdommen og behandleren er godt utdannet i MI.
- Læringsbasert rusbehandling (contingency management) synes ikke å være effektivt når det gjelder bedret rusmestring, men kan bidra til bedre retensjon (at pasienten blir i behandlingen).
- Foreldreprogram kan være effektive for å få ungdom i behandling.
Fra svensk retningslinje
Den svenske retningslinjen, Nationella riktlinjer för vård och stöd vid missbruk och beroende (2015), inneholder flere anbefalinger om alkohol- eller narkotikaproblemer blant unge. Anbefalingene rangeres fra 1 til 10, der 1 er den sterkeste anbefalingen. Følgende anbefalinger er relevante for pico-spørsmålet «Gir særlig egnete tiltak bedre effekt enn tradisjonell behandling (treatment as usual) til barn og unge under 25 år?»:
Rekommendationer
- Tillstånd: Användning, missbruk eller beroende av alkohol eller narkotika hos ungdomar under 18 år
- Åtgärder [tiltak]:
o Kort intervention eller motivationshöjande behandling (MET) (Rangering 3)
o Motivationshöjande behandling (MET) och kognitiv beteendeterapi (KBT) (Rangering 3)
o Brief strategic family treatment (BSFT) (rangering 4)
o Functional family therapy (FFT) (Rangering 3)
o Multidimensional family therapy (MDFT) (Rangering 3)
o Multisystemisk terapi (MST) (Rangering 4)
o Adolescent community reinforcement approach (ACRA) eller assertive continuing care (ACC) (Rangering 3) - Tillstånd: Användning, missbruk eller beroende av cannabis hos ungdomar under 18 år
- Åtgärder [tiltak]:
o Cannabisprogram för ungdomar (Rangering 6)
95. Baldwin SA, Berkeljon CS, Shadish WR. The effects of family therapies for adolescent delinquency and substance abuse: a meta-analysis. J Marital Fam Ther. 2012. 38. 1. 281.
90. Socialstyrelsen. Nationella riktlinjer för vård och stöd vid missbruk och beroende. Stöd för styrning och ledning (2015). Rapport fra Socialstyrelsen. http://www.socialstyrelsen.se/nationellariktlinjermissbrukochberoende.
Det foreslås alderstilpasset utredning og tilrettelagte tiltak overfor eldre. Fagpersonell bør både ha rusfaglig og geriatrisk kompetanse.
I flere studier er Audit C (Alcohol Use Disorder Identification Test) (snakkomrus.no) fremholdt som et velegnet screeningsinstrument for å avdekke risikofylt alkoholbruk hos eldre. Instrumentet valideres nå for eldrepopulasjonen.
Se også informasjon om rettslige sider ved bruk av verktøy.
Det er viktig å skille mellom eldre som har vært avhengig av rusmidler i lang tid og de som har utviklet rusmiddelproblemer først når de har blitt eldre. Eldre som har utviklet skadelig bruk eller avhengighet søker i mindre grad hjelp, oppdages sjeldnere og henvises videre i for liten grad.
Erfaringer fra praksisfeltet viser at hjelpeapparatet kan være unnvikende når det gjelder å spørre eldre om deres alkoholvaner og legemiddelbruk. De mer synlige helseplagene blir gjerne fulgt opp, uten at rusmiddelproblemene og andre underliggende årsaker adresseres.
Eldre som har vært avhengig av rusmidler i lang tid vil i tillegg kunne ha betydelige omsorgsbehov tidligere enn den øvrige befolkningen. Forsterkede tiltak som spesielt tilrettelagte omsorgsboliger og sykehjemsplasser kan være egnet for denne gruppen.
Det må sikres at eldres helhetlige behandlingsbehov blir ivaretatt. Tilbud rettet mot eldre med rusmiddelproblemer bør ha fagpersonell med både rusfaglig og geriatrisk kompetanse.
Kombinasjon av alkohol og legemiddelbruk er en spesielt viktig problemstilling. Sårbarheten for sykdom og skader medfører at den potensielle helsegevinsten for eldre er minst like stor som for yngre ved riktig behandling av rusmiddelproblemet.
Kommunale helsetjenester, spesielt fastlegen har en sentral rolle i å diagnostisere og initiere behandling av rusmiddelproblemer hos eldre.
Anbefalingen ble utarbeidet med utgangspunkt i den oppsummerte forskningen, klinisk erfaring og brukererfaring. DECIDE-skjemaet viser arbeidsgruppens vurdering bak anbefalingen (PDF)
Beskrivelse av inkluderte studier
Forskningsgrunnlag: Lavt
Med utgangspunkt i PICO (forskningsspørsmålet) ble det gjort et systematisk litteratursøk ved Helsedirektoratets bibliotek (se søkestrategi (PDF) og dokumentasjonsark (PDF)). 158 referanser ble identifisert. Én studie ble vurdert til å være relevant, dette var en oversiktsstudie. Ytterligere tre primærstudier samt en nyere norsk fagartikkel kan bidra med kunnskap.
Cummings (2006) oppsummerer sju primærstudier publisert mellom 1984 og 2000 som alle vurderer behandling spesielt for eldre med misbruk/avhengighet primært av alkohol. (Ingen aldersgrense er definert, de inkluderte studiene har utvalg i alderen 45-91 år. Artikkelforfatterne mener en grense bør defineres, f.eks. 55 år. N er mellom 16 og 110, til sammen 492. Fem av studiene vurderte aldersspesifikk behandling (hvorav to sammenlignet med aldersblandet behandling), mens to vurderte behandlingstiltak med eldre pasienter.
De inkluderte studiene, slik de oppsummeres av Cummings tilsier at behandlingstiltak for eldre er nyttig, særlig når det inkluderer aldersspesifikke tiltak, kognitiv-atferdsterapi samt støttende, mindre konfronterende tilnærminger. Utfallsmål med positive resultater var avholdenhet, nedgang i rusmiddelbruk, bedring i generell helse og økt samfunnsdeltakelse/tilpasning.
NB! På dette området finnes et stort forskningsbehov. Cummings peker på særlig behov for forskning som fokuserer på kvinner, på spesifikke behandlingskomponenter, etniske minoriteter, på forskjeller mellom generasjoner, på diagnostiske kriterier, og på de som debuterer sent. Lite forskning er gjort på eldre med misbruk/avhengighet av narkotika.
Annen litteratur
Eldre med rusmiddelproblemer oppdages for sjelden og henvises videre i for liten grad, i følge Lunde (2013) og Sorocco (2006). Sorocco anbefaler « brief interventions», familietiltak, motiverende samtale (MI) og kognitiv-atferdsterapi.
Oslin (2005) fant at eldre alkoholavhengige i mindre grad fulgte opp behandlingstilbudet i etterkant av døgnbehandling sammenlignet med middelaldrende alkoholavhengige. Denne etterbehandling bør derfor i større grad tilpasses aldersgruppen, mener forfatterne.
Blow (2007) fremhever også alderssegregerte grupper, mestring av tap/sorg, bygging av nettverk, rolig tempo, interesserte ansatte samt kobling til annen helsehjelp.
96. Blow, F.C., Brockmann, L.M. & Barry, K.L. Relapse prevention with older adults. I: Witkiewitz, K.A. & Marlatt, G.A. (eds). Therapist’s guide to evidence-based relapse prevention. San Diego: Elsevier Academic Press. 2007.
97. Cummings, S.M, Bride, B. & Rawlins-Shaw, A.M. Alcohol abuse treatment for older adults: A review of recent empirical research. Journal of Evidence-Based Social Work. 2006. 3. 1. 79-99.
98. Lunde, L.H. Eldre pasienter i tverrfaglig spesialisert rusbehandling. Tidsskrift for Norsk Psykologforening. 2013. 50. 10. 986-988.
99. Oslin, D.W., Slaymaker, V.J., Blow, F.C., Owen, P.L. & Colleran C. Treatment outcomes for alcohol dependence among middle-aged and older adults. Addictive Behaviors. 2005. 30. 1431-1436.
100. Sorocco, K.H. & Ferrell, S.W. Alcohol use among older adults. The Journal of General Psychology. 2006. 133. 4. 453-467.
Tilbudet til gravide med rusmiddelproblemer bør innrettes både mot kvinnens behandlings- og oppfølgingsbehov og ivaretakelse av det ufødte barnet. Den gravide bør følges opp av flere instanser samtidig.
Gravide rusmiddelbrukere har prioritet til et behandlingstilbud uavhengig av nivå. Behandler skal bidra til koordinert oppfølging med og rundt pasienten sammen med andre samarbeidspartnere. Det er viktig at kvinnens partner, barnets far og øvrige nettverk som vil være rundt barnet inkluderes i oppfølgingen.
Hvis den gravide kvinnen bruker rusmidler når graviditeten oppdages bør anbefalinger om avrusning av gravide og akutt rusbehandling / øyeblikkelig hjelp i Nasjonal faglig retningslinje for avrusning fra rusmidler og vanedannende legemidler følges.
Det vurderes hensiktsmessig å jobbe ut fra følgende 6 hovedprinsipper overfor gravide:
- Omsorgen for barnet bør starte før barnet er født for å forebygge skader som følge av mors rusmiddelbruk
- Tilbudet til den gravide bør inneholde en plan for behandling og oppfølging etter fødsel
- Mor skal gis hjelp for sitt rusmiddelproblem, sine psykiske og somatiske plager samtidig som hun får forberede morsrollen.
- Mor og barn bør få et tilbud som ivaretar begges behov, uavhengig av om det på sikt blir en omsorgsovertakelse
- Hjelpeapparatet bør samarbeide rundt mor, far og barn slik at familien ikke overbelastes og at tilbudet fremstår godt koordinert og enhetlig.
- Hvis det foreligger et vedtak om tilbakehold i henhold til helse og omsorgstjenestelovens §10-3 (lovdata.no) er hjelpeapparatet forpliktet til å stille opp med frivillige tiltak etter fødsel uavhengig av om mor skal beholde barnet eller ei.
Individuell plan (helsenorge.no) er et standardisert verktøy for å avklare ansvarsforhold og oppgavefordeling. Se også nasjonal faglig retningslinje for gravide i LAR og oppfølging av familiene inntil barna når skolealder for anbefalinger om oppfølging av den gravide, barnet og familien.
Brukerperspektivet ved graviditet
Gravide pasienter er i en spesielt sårbar situasjon, samtidig som graviditeten kan bringe nytt håp og motivasjon for et liv uten problematisk bruk av rusmidler.
Kvinnens egen vurdering av graviditetens verdi er sentralt og hun bør tilbys flere valgmuligheter tilknyttet frivillige tiltak. Hun bør etter eget ønske få bistand til å foreta valg om egen og barns fremtid. Uavhengig av om den gravide velger å fullføre svangerskapet, vil ha omsorgen for sitt barn eller ikke, spiller hennes egne ønsker en sentral rolle i hvordan disse temaene fokuseres.
Kvinnen må gis reell påvirkningsmulighet vedrørende etiske dilemmaer som kan oppstå tilknyttet ivaretakelse av mors behov versus fosterets/barnets behov.
Beskrivelse av inkluderte studier
Kunnskapsgrunnlag: Konsensus
Denne anbefalingen er utarbeidet av arbeidsgruppen på bakgrunn av gruppens kliniske kunnskap og brukerkunnskap samt diskusjoner med fagfeltet (inkludert høringsuttalelser). Arbeidsgruppen har i noen grad sett på forskning, men ikke oppsummert den samlede forskningen på dette spørsmålet.
I forbindelse med revisjon av veileder om tvangstiltak overfor rusmiddelavhengige ga Helsedirektoratet Folkehelseinstituttet et oppdrag om å oppsummere kunnskapsstatus og utarbeide en rapport om konsekvenser for fosteret/barnet ved bruk av rusmidler i svangerskapet. Rapporten omhandler eventuelle skadevirkninger knyttet til bruk av rusmidler og avhengighetsskapende legemidler i svangerskapet.
101. Preece PM, Riley EP (red.) (2011) Alcohol, drugs and medication in pregnancy. Mac Keith Press.
102. Söderström K, Skolbekken J (2012) Pregnancy and substance use - the Norwegian § 10-3 solution. Ethical and clinical reflections related to incarceration of pregnant women to protect the foetus from harmful substances. Nordic Studies on Alcohol and Drugs, vol 29, issue 2. http://www.degruyter.com/view/j/nsad.2012.29.issue-2/v10199-012-0011-1/v10199-012-0011-1.xml.
Behov for tilbakeholdelse i institusjon bør vurderes jevnlig under graviditet.
Det kan vedtas at en gravid rusmiddelavhengig uten eget samtykke skal tas inn på institusjon utpekt av regionalt helseforetak, jf. spesialisthelsetjenesteloven § 2–1a (lovdata.no), og holdes tilbake der i hele svangerskapet dersom misbruket er av en slik art at det er overveiende sannsynlig at barnet vil bli født med skade, og dersom hjelpetiltak ikke er tilstrekkelig jf. helse og omsorgstjenestelovens §10-3.
En gravid kvinne med omfattende rusrelatert problematikk er i en svært sårbar fase
og kommunens helse- og omsorgstjeneste bør ha en tett dialog, og vurdere løpende behovet for tilbakehold gjennom hele svangerskapet dersom kvinnen benytter rusmidler.
Mor/far og barn bør få tilbud om fortsatt innleggelse i institusjon etter fødsel. Dette vil kunne hindre at den gravide avslutter innleggelse i institusjon for tidlig, med den risiko det innebærer. Institusjon vil erfaringsvis være en god ramme for samtidig rusbehandling og familiebehandling for mange familier.
Ved en eventuell omsorgsovertakelse vil kvinnen, men også barnets far, være i en krise og ha en sorgreaksjon. Tap av omsorg anses som en spesielt stor risikosituasjon for destruktive rusmiddelinntak og utgjør således både fare for behandlingsbrudd og overdose. Det bør derfor gis særlig omsorg og støtte ved tap av relasjoner og bearbeiding av sorg knyttet til dette både på individ/par/foreldre- og gruppenivå.
Deler av innholdet i retningslinjen for gravide i LAR er relevant for ivaretakelse av gravide med rusmiddelproblematikk.
Beskrivelse av inkluderte studier
Kunnskapsgrunnlag: Konsensus
Denne anbefalingen er utarbeidet av arbeidsgruppen på bakgrunn av gruppens kliniske kunnskap og brukerkunnskap samt diskusjoner med fagfeltet (inkludert høringsuttalelser). Det er i noen grad sett på forskning, men arbeidsgruppen har ikke systematisk oppsummert den samlede forskningen på dette området.
Det ble på oppdrag fra Helsedirektoratet skrevet en rapport om bruk av tvang overfor rusmiddelavhengige (2010). Utgangspunktet for oppdraget var et ønske om å få dokumentert og belyst erfaringer med og praktiseringen av lovverket knyttet til tilbakehold. Av rapporten fremgår det hvordan de ulike tvangsbestemmelsene ble forstått, praktisert og om formålet med reglene ble oppnådd. Denne rapporten er basert på både kvalitative og kvantitative data fra alle instanser i tiltakskjeden som var involvert i bruk av tvang overfor rusmiddelavhengige herunder sosialtjeneste, barneverns- og helsenemndene, behandlingsinstitusjonene og pasientene/brukerne selv.
Et hovedfunn fra evaluering er at det eksisterer betydelige variasjoner i rettsanvendelsen mellom ulike kommuner, Nav og sosialarbeidere. Et annet funn var at samarbeid mellom institusjon og Nav/sosialtjeneste i forkant av innleggelser ikke alltid fungerer godt.
103. Lundeberg IR, Mjåland K, Søvig KH (2014) Tvang i rusfeltet. Regelverk, praksis og erfaringer med tvang. Oslo: Gyldendal.
Siste faglige endring: 24. januar 2017