Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Vedlegg 3. Næringsinnhold i bearbeidete kjøtterstatningsprodukter

Tallene er medianverdier per 100 gram (minimum og maks). Plantebaserte produkter er vist i blått.

  Kcal   Fett, g Mettet fett, g Protein, g Karbohydrater, g Fiber, g Salt, g
Vegetarfarse 155 (105 – 177) 6,4 (2 – 10,7) 0,7 (0,5 – 3,6) 14,5 (14,1 ­– 17) 4,5 (2,2 – 8,8) 5,2 (4,8 – 5,5) 0,8 (0,2 – 1,8)
Kjøttdeig, storfe, uten salt (rå) 200 14 6,2 19 0 0 0,1
Vegetarburger (n = 11) 170 (98 – 269) 8,8 (2,7 –19) 0,7 (0,7 ­– 4,4) 14,1 (14 – 18) 8,8 (12 – 23) 4,2 (4,2 – 5,8) 1,1 (0,8 – 1,8)
Karbonadedeig uten salt (rå) 125 5 2,2 20 0 0 0,1
Burger/karbonade av kjøtt (n = 10) 225 (156 – 247) 17,1 (9,2 – 20) 7,8 (3 – 9) 15 (11,6 – 18) 2,4 (0 – 7,3) 0 1 (0,6 – 1,6)
Vegetarpølser (n = 8) 190 (115 – 220) 12 (2 – 17) 1 (0,4 – 1,5) 10 (6,6 – 16,3) 6,1 (2,4 – 12) 5,6  (4,4 – 5,9) 1,7 (1 – 2,5)
Pølser av kjøtt (n = 8)  (Grillpølse) 224 (146 – 245) 18 (9 – 19) 6,7 (2,9 – 7,8) 10  (9,5 – 11) 6,1 (5,3 – 8) 0 1,7 (1,3 – 1,8)
Krav til nøkkelhull, pølser av minst 50 % kjøtt X Maks 10 g X X Maks 3 g sukkerarter X Maks 2 g
Krav til nøkkelhull, vegetabilske produkter (f.eks. burgere og pølser av quorn og soya) X Maks 10 g Maks 33 % av fettinnholdet X Maks 3 g sukkerarter X Maks 1 g

* Kilder: Den norske matvaretabellen og næringsdeklarasjoner fra produsenter. 

Kommentar

Tabellen viser næringsinnholdet i 11 plantebaserte burgere sammenliknet med 10 burgere/karbonader av storfe. De plantebaserte burgerne har generelt noe mindre energi (kalorier) og fett, samt mye mindre mettet fett (median = 0,7 gram vs. 7,8 gram per 100 gram). Proteininnholdet er like høyt (hhv. 14 og 15 gram per 100 gram), og saltinnholdet er stort sett likt (1,1 gram per 100 gram). De plantebaserte burgerne har ofte en del fiber (ca. 4 gram per 100 gram), noe kjøttburgerne ikke har. Sammensetningen spriker mye. Én burger av hovedsakelig rødbeter har for eksempel bare 98 kalorier og 2,7 gram fett per 100 gram, mens burgeren fra «Beyond» har hele 269 kalorier og 19 gram fett – mer enn de fleste «ekte» kjøttproduktene. 

Det er også stor variasjon når det gjelder plantebaserte pølser. Noen har så lite som 115 kalorier per 100 gram, mens andre har mer enn 200 kalorier per 100 gram. Medianinnholdet per 100 gram i åtte ulike plantebaserte pølser som er undersøkt, er 190 kalorier; 12 gram fett og 1 gram mettet fett; 10 gram protein, og 1,7 gram salt. Til sammenlikning har kjøttholdige pølser (grillpølser) i snitt 224 kalorier, 18 gram fett og 6,7 gram mettet fett; 10 gram protein og 1,3 gram salt. Vegetar-pølsene har dessuten i snitt 5-6 gram fiber per 100 gram. Bortsett fra innholdet av mettet fett og fiber er det altså ikke så store forskjeller i næringsinnholdet i vegetar- og kjøttpølser. Noen av vegetarpølsene har imidlertid en god del mer salt enn kjøttpølser (fra 2 til 2,5 gram per 100 gram). 

Basert på næringsinnholdet er det få produkter, som oppfyller kriteriene til å få Nøkkelhullsmerket. Vegetarpølser og -burgere må ha høyst 10 gram fett, hvorav høyst 33 % er mettet fett, 3 gram sukkerarter og 1 gram salt per 100 gram. En burger fra merket «Oumph», farse fra Anamma og Quorn, og Hoffs vegetar-grillpølse oppfyller alle disse kravene. 

Innholdet av vitaminer og mineraler er ikke oppgitt i vedleggstabell 3, men det kan forventes at soyabaserte pølser har mer jern enn pølser av kjøtt, og ellers små forskjeller. Noen kjøttfrie pølser inneholder også egg og/eller melk/ost. «Farse» og burger av soyaprotein vil ha omtrent like mye jern som kjøttdeig/karbonadedeig og hamburger. De helt veganske produktene – som ikke inneholder egg eller meieriprodukter – inneholder ikke vitamin B12 med mindre de er beriket. 

Hovedingredienser i ulike plantebaserte produkter i norsk dagligvarehandel (2020).

  • Beyond burger: erteprotein, rapsolje, raffinert kokosolje, aromastoffer, stabilisatorer, potetstivelse, maltodekstrin, m.m.
  • Naturli’ Burger: erteprotein, rapsolje, kokosolje, potetstivelse, tomat, dekstrose, stabilisator, naturlig aroma, m.m.
  • Incredibly Juicy burger, Hälsans Kök (Nestlé): Soyaprotein, olje (raps, kokos), naturlige aromaer, hvetegluten, stabilisatorer m.m.
  • Vegansk burger, Hälsans Kök: Soyaprotein (58,5%), hveteprotein (13%), olje (solsikke, raps), løk, stivelse, stabilisatorer, m.m.
  • Vegetarburger, Hoff: Potet (49%), brune linser (24%), aspargesbønner (7%), mais (7%), maissemule/mel, solsikkeolje, kikertmel, krydder m.m. 
  • Quorn Burger: Sopp-protein hveteprotein,eggehvite, palme-og rapsolje, løk, aroma m.m. 
  • Veganske filetbiter, Hälsans Kök: Soyaprotein, rapsolje, eddik, gjærekstrakt, salt, aroma.
  • Vegansk «farse», Coop: Erteprotein, tomatkonsentrat, solsikkeolje, ertefiber m.m. 
  • Vegansk farse, Anamma: Soyaprotein, rapsolje, løk, salt, krydder, naturlig aroma, karamellisert sukker, stabiliseringsmiddel.
  • «Minced» farse, Naturli’: Erteprotein, kokosolje, hvetegluten, dekstrose, rødbetkonsentrat m.m.
     


 

Siste faglige endring: 27. september 2021