Pandemien førte til betydelig nedgang i grensehandelen i 2020 og 2021, og til økt ordinær import og økt nasjonal produksjon av en del varer. Disse endringene bidro til høyere engrosforbruk av noen varegrupper, som kjøtt og sukker. I 2022 har engrosforbruket av disse varene justert seg ned igjen.
Rapporten viser utviklingen i kostholdet ut fra årlige tall for landets matforsyning fra 1950-tallet og fram til og med 2022. Rapporten inkluderer også data fra forbruks-, kostholds- og intervjuundersøkelser.
Matforsyningstallene er basert på statistikk over import, eksport og produksjon. De viser matmengdene som står til rådighet for hele befolkningen på engrosnivå (engrosforbruk). Matvareforbruk på engrosnivå skiller seg fra forbruk på husholdningsnivå, som måles i forbruksundersøkelsene, og inntak som måles i kostholdsundersøkelsene.
2012 | 2015 | 2019 | 2021 | 2022* | |
---|---|---|---|---|---|
Korn, som mel (inkl. ris) | 82,2 | 82,3 | 81,0 | 82,3 | 81,2 |
Grønnsaker | 73,9 | 76,9 | 81,2 | 81,3 | 77,6 |
Frukt og bær | 88,7 | 90,1 | 84,9 | 84,8 | 80,9 |
Matpoteter | 26,3 | 18,9 | 15,4 | 20,2 | 17,5 |
Poteter til potetprodukter | 25,9 | 25,0 | 28,0 | 27,2 | 28,3 |
Kjøtt og kjøttbiprodukt | 73,1 | 73,9 | 72,3 | 79,1 | 74,3 |
rødt kjøtt | 50 | 51,2 | 48,3 | 53 | 49,1 |
hvitt kjøtt | 18,5 | 18,3 | 20,1 | 21,9 | 21,5 |
Fisk (hel urenset, rund vekt) | 35,4 | 35,8 | 32,1 | 31,6 | 31,0 |
Egg | 12,6 | 12,8 | 13,5 | 13,4 | 13,3 |
Helmelk | 18,8 | 17,7 | 16,8 | 15,7 | 15,2 |
Lettmelk, skummet melk | 79,1 | 73,2 | 63,8 | 62,5 | 57,9 |
Yoghurt | 9,1 | 10,3 | 9,7 | 10,9 | 10,7 |
Fløte, rømme | 7,7 | 7,4 | 7,0 | 7,9 | 7,8 |
Ost | 17,1 | 18,5 | 18,3 | 20,0 | 18,8 |
Smør | 3,6 | 3,3 | 3,6 | 3,5 | 3,2 |
Margarin | 8,2 | 8,4 | 7,6 | 8,0 | 7,6 |
Sukker | 29,0 | 27,0 | 23,9 | 26,1 | 24,1 |
* Foreløpige tall.
1 Grensehandel er ikke inkludert.
Næringsstoffer | Anbefalt | 2010 | 2015 | 2019 | 2021 | 2022* |
---|---|---|---|---|---|---|
Fett, E % | 25-40 | 35 | 37 | 38 | 37 | 37 |
Mettede fettsyrer, E % | < 10 | 15 | 14 | 15 | 14 | 14 |
Flerumettede fettsyrer, E % | 5-10 | 5 | 6 | 6 | 6 | 6 |
Protein, E % | 10-20 | 15 | 15 | 15 | 16 | 16 |
Karbohydrat, E % | 45-60 | 48 | 47 | 45 | 45 | 45 |
Tilsatt sukker, E % | < 10 | 14 | 12 | 11 | 12 | 12 |
*Foreløpige tall.
1 Grensehandel er ikke inkludert.
Mange spedbarn får morsmelk, men andelen bør øke
En stor andel av spedbarna i Norge får morsmelk, men for en kortere periode enn anbefalt. Basert på data fra 2018—2019 er det beregnet at mødre i Norge til sammen produserer ca. 10,1 millioner liter morsmelk per år.
Ulikheter i kostholdet
Det er en rekke forskjeller i kostholdet etter kjønn, utdanning og sosioøkonomisk status. For eksempel spiser kvinner i gjennomsnitt mer frukt og bær og mindre kjøtt enn menn. Barn og unge fra familier med høyere sosioøkonomisk status spiser oftere grovt brød, grønnsaker og fisk enn de fra familier med lavere sosioøkonomisk status.
Tillit og kjennskap til kostrådene
Tilliten til kostrådene er høy. I 2023 svarer 72 prosent at de har ganske/svært stor tillit til kostrådene fra Helsedirektoratet. Kjennskapen til de enkelte kostrådene er god. Eksempelvis kjenner om lag tre av fire til kostrådene om frukt og grønt, fisk og om grove kornprodukter.
Kjennskapen til Nøkkelhullet holder seg stabilt høy, og er på 95 prosent i 2023. Tilliten til merkeordningen er god, og 46 prosent synes at Nøkkelhullet gjør det enklere å velge sunnere.
Når vi målene i handlingsplanen for bedre kosthold?
Tallene fra matforsyningsstatistikken for 2022 tyder på at vi ikke når målene i nasjonal handlingsplan for bedre kosthold om 20 prosent økning i forbruk av grove kornvarer, grønnsaker, frukt og bær og fisk. For noen matvaregrupper går utviklingen i feil retning. Målene om reduksjon i mettet fett og tilsatt sukker er ikke nådd. Kostens innhold av mettet fett er langt fra målet, mens innholdet av tilsatt sukker er nærmere målet.
Tallmaterialet viser noen positive trekk, men kostholdet i Norge har fortsatt klare svakheter. Dette øker risikoen for utvikling av ikke-smittsomme sykdommer, som kreft, hjerte- og karsykdommer og diabetes type 2.
Helsedirektoratet arbeider for
- økt forbruk av grønnsaker
- økt forbruk av frukt og bær
- økt forbruk av fullkorn og grove kornprodukter
- økt forbruk av fisk og sjømat
- vridning i forbruket fra fete meieriprodukter til magre
- vridning i forbruket fra fete potetprodukter til matpoteter
- nedgang i forbruket av spisefett, og vridning i forbruket til myk margarin og matolje
- begrenset forbruk av bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt
- redusert inntak av mettet fett, sukker og salt
- flere spedbarn fullammes og ammes