En stor andel av spedbarna i Norge får morsmelk, men mange i en kortere periode enn anbefalt av Helsedirektoratet. Andelen fullammede spedbarn var 81 prosent ved 4 ukers alder, 39 prosent ved 4 måneder og 5 prosent ved 5,5 måneders alder (frem til 6 måneders alder) ifølge Spedkost 3 (2018–19) (Figur 24). Andelen fullammede fra 4 måneders alder var vesentlig lavere i 2018–19 enn i 2006–07. Noe av forskjellene kan tilskrives endret spørsmålsformulering.
Andelen ammede barn var 93 prosent ved 4 ukers alder, 78 prosent ved 6 måneder, 48 prosent ved 12 måneder og 8 prosent ved 24 måneders alder ifølge Spedkost og Småbarnskost 3 (2018–19) (Figur 24). Andel ammede var i all hovedsak på samme nivå i 2018–19 som i 2006–07 i første leveår, men noen flere ble ammet i andre leveår i 2018–19.
Figur 24
![](/rapporter/utviklingen-i-norsk-kosthold-2023/matvareforbruk/morsmelk/_/image/46b3093d-2dea-469c-9113-9652baf0ae29:9d42c0632bf7b1693609c780963123f4739236fa/width-600/amme.jpg)
![](/rapporter/utviklingen-i-norsk-kosthold-2023/matvareforbruk/morsmelk/_/image/0673a382-e1bb-4087-a455-32a47f0bc6c3:1a8774f3ba827081e835a1def142acca0b8b6c37/width-30/amming_lys.png)
Det er beregnet at mødre i Norge til sammen produserer ca. 10,1 millioner liter morsmelk per år. Beregningene er basert på data fra Spedkost 3 og Småbarnskost 3. Norge er ett av få land i verden som har med tall for morsmelkproduksjon i nasjonal matvarestatistikk. Siden amming bidrar til et sunt, trygt og bærekraftig kosthold for sped- og småbarn, er estimater av morsmelkproduksjonen viktig. Se kapittel om morsmelkproduksjon i detaljert utgave av Utviklingen i norsk kosthold 2023.