Matforsyningsstatistikken er basert på statistikk over import, eksport, produksjon og omsetning av matvarer. Tallene viser mengden av matvarer som tilføres markedet fra produsent til første ledd på mottakersiden, som grossist, detaljist eller ved direkte salg. Matforsyningsstatistikken viser matmengdene som står til rådighet for hele befolkningen på engrosnivå (engrosforbruk). Matvareforbruk på engrosnivå skiller seg fra forbruk på husholdningsnivå, som måles i forbruksundersøkelsene, og inntak som måles i kostholdsundersøkelsene.
Tallene for engrosforbruk i 2022 er foreløpige, og det kan bli justeringer i neste års rapport. Mer informasjon om datagrunnlaget gis her og i den detaljerte utgaven av rapporten Utviklingen i norsk kosthold 2023 (helsedirektoratet.no).
Tabell 1 gir oversikt over matvareforbruk på engrosnivå 1953–2022. Tabell 2 gir oversikt over mengde fisk og sjømat omsatt fra grossist til dagligvarehandel og storhusholdning 2003–2022.
| 1953-55 | 1979 | 1989 | 1999 | 2000 | 2009 | 2010 | 2012 | 2015 | 2017 | 2019 | 2020 | 2021 | 2022* |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Korn, som mel (ekskl. ris) | 97,2 | 75,1 | 76,4 | 82,9 | 81,3 | 81,5 | 81,0 | 77,8 | 77,3 | 77,3 | 76,2 | 79,8 | 77,8 | 76,1 |
Ris | 1,5 | 2,5 | 3,1 | 3,6 | 3,7 | 4,8 | 4,9 | 4,4 | 5,0 | 4,8 | 4,8 | 5.8 | 4,5 | 5,1 |
Matpoteter | 92,5 | 62,6 | 50,3 | 32,0 | 32,4 | 21,1 | 21,9 | 26,3 | 18,9 | 16,3 | 15,4 | 21,3 | 20,2 | 17,5 |
Poteter til bearbeiding2 |
| 11,3 | 21,3 | 27,0 | 24,6 | 28,0 | 29,4 | 25,9 | 25,0 | 28,1 | 28,0 | 28,8 | 27,2 | 28,3 |
Sukker, honning o.l. | 40,1 | 44,7 | 40,5 | 43,8 | 42,8 | 31,9 | 30,9 | 29,0 | 27,0 | 25,4 | 23,9 | 25,8 | 26,1 | 24,1 |
Erter, nøtter o.l.3 |
|
| 4,7 | 6,3 | 6,7 | 8,7 | 8,9 | 8,9 | 9,3 | 9,6 | 9,2 | 8,8 | 10,2 | 10,0 |
Kakao og kakaoprodukter |
|
| 3,9 | 3,1 | 3,7 | 6,0 | 6,3 | 6,3 | 6,2 | 6,2 | 5,7 | 6.3 | 6,7 | 6,6 |
Grønnsaker | 35,4 | 46,4 | 53,1 | 60,6 | 59,3 | 68,5 | 71,9 | 73,9 | 76,9 | 78,4 | 81,2 | 81,9 | 81,3 | 77,6 |
Frukt og bær | 41,2 | 76,0 | 78,6 | 68,7 | 69,3 | 89,6 | 88,1 | 88,7 | 90,1 | 88,8 | 84,9 | 83,5 | 84,8 | 80,9 |
Kjøtt4 | 33,3 | 51,1 | 49,7 | 59,6 | 60,6 | 69,3 | 68,5 | 70,4 | 71,3 | 71,4 | 69,9 | 72,3 | 76,6 | 72,0 |
Kjøttbiprodukter5 | 2,4 | 3,2 | 3,1 | 3,3 | 3,1 | 2,9 | 2,9 | 2,7 | 2,7 | 2,2 | 2,3 | 2,4 | 2,4 | 2,3 |
Egg | 7,4 | 10,8 | 11,6 | 10,8 | 10,4 | 11,9 | 11,9 | 12,6 | 12,8 | 13,1 | 13,5 | 13,6 | 13,4 | 13,3 |
Helmelk | 194,5 | 160,1 | 63,6 | 32,4 | 30,3 | 20,3 | 19,9 | 18,8 | 17,7 | 17,0 | 16,8 | 16,3 | 15,7 | 15,2 |
Lettmelk |
|
| 79,2 | 72,6 | 60,0 | 51,9 | 50,4 | 46,7 | 40,2 | 36,8 | 33,8 | 33,9 | 32,4 | 30,4 |
Mager melk6 | 10,0 | 26,3 | 32,2 | 22,2 | 31,8 | 33,3 | 33,0 | 32,4 | 33,0 | 29,5 | 30,0 | 31,0 | 30,1 | 27,5 |
Yoghurt |
|
|
| 6,8 | 6,9 | 9,2 | 9,1 | 9,1 | 10,3 | 10,1 | 9,7 | 10,9 | 10,9 | 10,7 |
Konserverte melkeprodukter | 3,2 | 14,5 | 18,5 | 19,8 | 21,4 | 31,0 | 32,4 | 31,4 | 23,4 | 25,1 | 22,8 | 25,6 | 30,7 | 31,4 |
Fløte, rømme (som 38% fett) | 5,0 | 6,6 | 6,9 | 6,5 | 6,5 | 6,8 | 6,9 | 7,7 | 7,4 | 7,2 | 7,0 | 8,3 | 7,9 | 7,8 |
Ost | 8,0 | 12,0 | 13,2 | 14,5 | 14,5 | 16,8 | 16,9 | 17,1 | 18,5 | 18,1 | 18,3 | 19,6 | 20,0 | 18,8 |
Smør, inkl. smør i margarin | 3,8 | 5,4 | 3,4 | 3,3 | 3,3 | 2,9 | 3,0 | 3,6 | 3,3 | 3,5 | 3,6 | 3,7 | 3,5 | 3,2 |
Margarin | 24,2 | 15,3 | 13,0 | 12,1 | 11,1 | 9,0 | 8,6 | 8,2 | 8,4 | 8,3 | 7,6 | 8,1 | 8,0 | 7,6 |
-herav lettmargarin |
| 0,2 | 1,9 | 2,5 | 2,5 | 2,5 | 2,3 | 2,0 | 2,4 | 2,4 | 1,1 | 1,1 | 1,2 | 1,2 |
Annet fett | 3,8 | 4,9 | 4,0 | 4,0 | 4,0 | 4,0 | 4,0 | 4,0 | 4,0 | 4,0 | 4,0 | 4,0 | 4,0 | 4,0 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Folkemengde 1000 stk. | 3394 | 4073 | 4227 | 4462 | 4491 | 4829 | 4889 | 5019 | 5190 | 5277 | 5348 | 5379 | 5408 | 5457 |
* Foreløpige tall.
1 Grensehandel er ikke inkludert i engrostallene. Det er foretatt en rekke revisjoner i tallseriene for flere matvaregrupper siden 1950-årene, se detaljert utgave av Utviklingen i norsk kosthold 2023. Data for fisk og sjømat er vist i tabell 2.
2 Potetprodukter er omregnet til matpoteter, f.o.m. 1989.
3 Inkluderer tørre erter, bønner, linser og andre belgvekster, nøtter, peanøtter og oljeholdige frø og frukter.
4 Ekskl. kjøttbiprodukter og grensehandel, inkl. hval og vilt.
5 Metoden for beregning av mengde kjøttbiprodukter er endret f.o.m. 2002.
6 Omfatter skummet melk og lettmelk med høyst 0,7 % fett.
| 2003 | 2005 | 2009 | 2010 | 2012 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 | 2019 | 2020 | 2021 | 2022* |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Produktvekt | 21,2 | 21,0 | 21,2 | 20,9 | 21,6 | 21,4 | 20,7 | 19,7 | 19,4 | 19,4 | 19,3 | 19,4 | 18,8 |
Filetvekt | 13,4 | 13,7 | 14,0 | 13,8 | 14,7 | 14,9 | 14,4 | 13,6 | 13,4 | 13,5 | 13,2 | 13,3 | 13,1 |
Hel urenset | 32,9 | 33,8 | 34,1 | 33,8 | 35,4 | 35,8 | 34,6 | 32,7 | 32,1 | 32,1 | 31,4 | 31,6 | 31,0 |
* Foreløpige tall.
1 Produktvekt: Mengden fisk og sjømat i den form de er anskaffet. Filetvekt: Produktvekt omregnet til filet. Hel urenset: Produktvekt omregnet til hel urenset fisk (rund vekt).
Matforsyningsstatistikk og grensehandel
Privat grensehandel av matvarer er ikke inkludert i tallene for engrosforbruk. NIBIO har beregnet grove anslag for grensehandel av korn- og melvarer, kjøtt, meierivarer, sukkervarer, sjokolade og sukker i brus. Se omtale her. Grensehandelen var langt lavere i 2020 og 2021 enn før pandemien. Grensehandelen tok seg opp i 2022, men var fortsatt lavere enn i 2019.
Anslagene for grensehandel er illustrert i figurene for korn, kjøtt og sukker.